
Gerard van TUYL, Hellouw (NL)
Gerard had op deze vlucht ( afstand 1031 km) zes duiven mee.
De duiven werden in Pau vanwege de weersomstandigheden met een dag vertraging gelost. Gerard verwachtte de duiven heel vroeg. Gerard en zijn echtgenote Hannie zaten in de keuken te kijken. Hannie zag de duif als eerste vallen. Het elektronische constateersysteem gaf aan, dat de 05-NL-1396901 om 04.41.38 uur was geconstateerd. Vervolgens constateerde Johan om 04.42 uur de gummiring en noteerde het vleugelmerk. Toen hij de duif ging melden na het einde van de neutralisatietijd, bleek dat ook de tweede gummiring direct geconstateerd had moeten worden. Johan deed dit uiteindelijk om 05.19 uur. Volgens de Nederlandse regels zou hij de gummiring direct hebben moeten draaien en nu wordt voor de nationale uitslag de tijd van de tweede gummiring als aankomsttijd gehanteerd.
Een en ander levert de situatie op dat Gerard in Nederland 2e nationaal speelt en internationaal de overwinning krijgt toegewezen. Omdat België (Colombe Joyeuse) de internationale wedvlucht organiseert, heeft Gerard met het constateren van de eerste gummiring aan alle verplichtingen voldaan en wordt dus terecht winnaar van de internationale wedvlucht vanuit Pau.
De hele regelgeving m.b.t. het constateren van gummiringen is - als men elektronisch constateert - lachwekkend, maar tegelijk bedroevend. Op nationale vluchten in Nederland worden als de duif een chipring om heeft geen gummiringen meer om gedaan en nu op een internationale vlucht moet dat in Nederland wel. Het wordt de hoogste tijd dat de diverse bestuurders van de deelnemende landen van de winter eens bij elkaar gaan zitten en eensluidende reglementen maken, die voor alle deelnemers gelijk zijn. Er zijn namelijk nog meer verschillen:
• verschillende neutralisatietijden, waardoor in de Nederlandse uitslag de duiven een andere snelheid hebben dan in de internationale uitslag;
• in Nederland mag een duif tot 30 cm buiten het hok geconstateerd worden en in België moet de duif in het hok geconstateerd worden.

De winnende duif: FOPPE
De 05-NL-1396901 werd na zijn formidabele prestatie vernoemd naar de momenteel zeer succesvolle trainer/coach van het Nederlandse voetbalelftal onder de 21 jaar, Foppe de Haan.
Prestaties van FOPPE op de overnachtvluchten:
• 2006 Periqueux 773e tegen 4345 duiven
• 2006 Bergerac 267e tegen 17.483 duiven
• 2007 Brive 97e tegen 6029 duiven
• 2007 Pau 1e internationaal tegen 7311 duiven
FOPPE werd door Gerard gekweekt uit een zoon van Rosa (1e nationaal St. Vincent) en een duif van Theo Ernest.
Voor pedigree klik hier.
De lijn waaruit FOPPE komt, staat bekend om het nachtvliegen. Gerard probeert alleen te pieken op de ZLU-vluchten.

Pedigree "Foppe" : Klik hier
De liefhebber
Gerard (41) begon in 1983 samen met zijn broer Frank bij het ouderlijke huis met postduiven. In 1990 begon Gerard op het huidige adres met late jonge duiven. Hij is lid van de P.V. De Maasbode in Velddriel. Deze vereniging wordt ook wel P.V. De KRABBERS genoemd. Gerard heeft bij de verzorging van de duiven hulp van zijn schoonvader Cor, die ’s morgens de broedhokken schoonmaakt en ook af en toe de mest onder de roosters weghaalt. Verder geeft hij de duiven water en voer en kijkt of de duiven in de juiste afdeling zitten. Ook neemt Cor de kwekers en jonge duiven onder handen, maar alles op voorspraak van Gerard.

Hokken
Gerard heeft ongeveer dertig meter duivenhokken. Achter zijn prachtige huis staat links in de tuin een gemetseld hok en haaks daarop hokken met grote rennen daarvoor. De jonge duiven zitten op stro en beukensnippers, de duiven in het gemetselde hok op beukensnippers en de kwekers in de rennen op roosters. Het vlieghok staat met de voorzijde op het oosten.
Hokopbouw
Op de hokken van Gerard kan men duiven vinden van de Gebr. Van Zantvoort, St. Michielsgestel (soort Theo Ernest, van der Wegen en Lazeroms), Gebr. Hagens, Achthuizen en wijlen Theo Ernest uit Halsteren. Ongeveer 75% van de duiven voert het bloed van de soort van Theo Ernest. Gerard haalde bij Ernest al vanaf 1993 duiven en ook nam hij de laatste tien duiven van hem over.
De duiven van Gerard kan men aan de volgende kenmerken herkennen:
• peervormig model
• smalle pennen (zwaluwtype)
• vliegen bij elk soort weer
• nachtvliegers
Nieuwe duiven aanschaffen is moeilijk, maar sinds de diefstal van zijn duiven in 2002 (in totaal werden 80 duiven ontvreemd!) heeft hij contact met Lei Kurvers in Hulsberg. Hij kweekt nu met Lei samen. Na de diefstal bood Lei Kurvers hem spontaan duiven aan en ontstond er een duivenvriendschap tussen de twee. Na de diefstal kreeg hij ook vijf duivinnen te leen van Harrie en Roger Wijnands.
Het liefste speelt Gerard Barcelona en internationaal Dax en Perpignan.
Kweken
Gerard heeft de beschikking over 20 tot 25 koppels kwekers. Van een echt stamkoppel is nog geen sprake. De stamduivin van zijn hok is de “Perpignan 27-duivin”. Uit deze duif kweekte Gerard onder andere een duivin, die 1e internationale asduif werd van IFC 4000. In 2006 vlogen 4 kinderen en 8 kleinkinderen van de Perpignan 27-duivin prijs op Barcelona!
Stamdoffer is de “Jonge Dax”.
Hier wordt de inteelt niet geschuwd en de huidige winnaar FOPPE is dan ook zo’n inteelt product.
De duiven worden doorgaans eind januari gekoppeld, maar dit is afhankelijk van het weer. Ook uit de betere vliegduiven (minimaal driejarigen) worden jongen gekweekt. Gerard kweekt ongeveer 120 jonge duiven.

Vliegsysteem
FOPPE werd voor deze vlucht ingemand op eieren van ongeveer 6 dagen en helaas waren de jongen van de vorige ronde al uit de bak gevlogen, maar voor FOPPE heeft het niet veel uit gemaakt, want hij pakte de internationale overwinning ook op deze neststand.
Gerard had FOPPE wel extra gemotiveerd door in zijn broedhok en dat van zijn buurman een spietje (tabs toelopend stukje hout) te steken (zie foto). Hoe dichter de dag van inkorven naderde, hoe dichter de twee stukjes hout bij elkaar werden gebracht. Op de dag van inkorving werd het spietje bij FOPPE weggepakt en dat bij zijn buurman zowat op de scheiding van de twee broedhokken geplaatst en in het broedhok van de buurman werd wat snoepzaad gelegd, waardoor FOPPE ook in het broedhok van de buurman kwam.
Gerard vindt het ritme van deelnemen aan de vluchten belangrijk voor de duiven. Hij korft zijn duiven daarom liever tien keer in op een vlucht van 200 kilometer dan twee keer Orleans. Eind april gingen de vliegduiven voor de eerste keer mee op de vlucht. FOPPE werd niet verder gespeeld dan elke week Pommeroeul (190 km) en daarna ging hij mee op Brive, waarop hij een 97e prijs behaalde tegen 6029 duiven. Een week voor Pau werd FOPPE nog een keer gelost in Hulsberg (bij Lei Kurvers).
Gerard doet niet mee aan het verlichten en verduisteren van de duiven.
Bij het bepalen van welke duiven getekend moeten staan, gaat Gerard puur op zijn gevoel af.
Voersysteem
In principe krijgen de duiven volle bak met Koopman van Beyers, Olympic van Beyers en Zoontjes. Ook tussen twee overnachtvluchten in krijgen de duiven steeds dezelfde mengeling volle bak. Alleen in de laatste week voor de inkorving worden de duiven wel drie tot vier keer per dag gevoerd. Naast het voer krijgen de duiven de laatste dagen ook wat kleinzaad. Voor het trainen worden de duiven eerst wat gevoerd, waardoor ze veel beter trainen. Nadat ze goed getraind hebben worden ze weer gevoerd.
Training van de duiven
De duiven trainen alleen ’s avonds verplicht met de vlag. Als de duiven Gerard niet aan staan, dan gaat hij er ’s morgens in alle vroegte mee naar Limburg om ze daar te lossen. Hij rijdt ermee naar Limburg, omdat de duiven die heel oostelijke lijn niet kennen.
Medische begeleiding
De medische begeleiding is hier heel eenvoudig: de laatste twee tot drie jaar heeft Gerard de duiven niets meer gegeven tegen het geel. Wel gaat hij in het seizoen elke maand naar dr. Mariën in Tielt (België). In het seizoen krijgen de duiven de rode mineralenpoeder van dr. Mariën. Alleen als de duiven iets mankeren, dan pas wordt er tegen opgetreden. Na een vlucht krijgen de duiven druivensuiker en honing of Belgasol.

Prestaties
Gerard vragen naar zijn prestaties is iets als een open deur intrappen, want de man heeft eigenlijk alles al gewonnen wat er te winnen valt!
We beperken ons daarom tot seizoen 2006 en 2007.
2006 1e internationaal Barcelona
24e internationaal Dax
9e nationaal Dax
76e internationaal Perpignan
14e nat ionaal Perpignan
2007 1e internationaal Pau
2e nationaal Pau
van de laatste vier jaar was Gerard drie keer kampioen van de Fondunie.
Het meeste belang hecht Gerard aan de internationale overwinning Barcelona, want dat is toch iets waar elke duivenliefhebber van droomt. Hij maakte van Barcelona 2006 een super uitslag: 4 duiven bij de eerste 100 nationaal, de 1e prijs met de twee snelste duiven internationaal, 8 duiven bij de eerste 500 internationaal.
De lievelingsduif van Gerard is: “Floyd”, een duif van 2003, die op Barcelona 2006 de 40e prijs internationaal behaalde.
Hier dient ook nog vermeld te worden, dat Gerard in 2004 zijn jaarlingenploeg naar Angoulème had gestuurd en dat hij er alleen al ’s nachts 22 daarvan draaide! Uit deze jaarlingen zijn de beste duiven voortgekomen, die verantwoordelijk waren voor de geweldige prestatie op Barcelona 2006.
Referenties
Er zijn velen, die goed presteren met de duiven van Gerard, maar in het bijzonder
• Bennie van Holland uit Ede
• Comb. Kooten en van Bemmel uit Lunteren
Doelstelling voor de toekomst
Gerard wil graag nog eens een internationale overwinning behalen van Barcelona, Dax op Perpignan.
Tot slot
Deze keer was ik te gast bij een man, die eigenlijk alles al heeft gewonnen, maar die toch nog volop kan genieten van een grote overwinning zoals internationaal Pau 2007. Hij beschikt over een prachtige accommodatie met een geweldige collectie duiven. Ik ben ervan overtuigd, dat we in de toekomst van hem zullen blijven horen! Gerard, namens PIPA gefeliciteerd met de internationale overwinning op Pau.