Van Tuyl Gerard, "Internationaal winnaar Barcelona"


Gerard van Tuyl, Hellouw (NL)


De 40 jarige timmerman Gerard van Tuyl uit Hellouw in Nederland is zondag op grootse wijze winnaar geworden van de internationale wedvlucht Barcelona met ruim 23.000 duiven. Zijn driejaarse blauwe doffer “The Rodico”bekroonde zijn imposante solo met ruime voorsprong en zegevierde met groots machtsvertoon in de marathon van het luchtruim. De zegevierende klepper werd zondagmorgen om 7.04 uur geklokt op een afstand van 1.186 kilometer. Hij was ingemand op een jong van vier dagen. In 2004 debuteerde de internationale winnaar van Barcelona op de fond als jaarling met de 189e nationaal Angouleme tegen 5.248 concurrenten. Hij arriveerde toen in de nacht om 4.50 uur. Verleden jaar werd hij van Brive weer ’s morgens om 6.21 uur geklokt en won daarmee 348e nationaal. Uit zijn aankomsttijden blijkt dat hij op beide vluchten de nacht heeft door gevlogen. En dat zal hij waarschijnlijk ook van Barcelona gedaan hebben gezien zijn vroege aankomst op een der grootste afstanden.


Pedigree "Rodico" : Click here

Om de pedigree te vergroten, klik op het vierkantje dat onderaan rechts verschijnt. (Pedigree Harry van Zuijlen)

Edele afstamming
In de afstamming bevinden zich de edelste Nederlandse fondduiven.
Zijn vader “Theo”NL96-9694028 komt rechtstreeks van zijn vriend en groot fondcrack wijlen Theo Ernest uit Halsteren. Het is een broer van diens 2e Nat. Barcelona en zoon gouden stamkoppel “v. Zelderen” x “Francis”, de duiven met het bloed in de aderen van de cracks van Anton Ligtenberg, Steenbergen en Jan te Pas, Ulft, de legendarische melkers met het onvolprezen Aarden ras.
De moeder van de internationale winnaar van Barcelona is het “Krasje 900”NL00-1977900, dochter van de fameuze “33” met 75e en 125e Nat. Pau en in de afstamming opnieuw duiven van Theo Ernest en Lazeroms. Toen “Krasje 900” geboren werd was de “33” gekoppeld aan de “Perpignan Duivin”, 3e Internat. Perpignan dochter “Jonge Vechter” (Theo Ernest) x zus 1e Nat. Ruffec uit duiven van de Gebr. Hagens, Achthuizen. ”The Rodico” werd begin april gekoppeld, bracht een jong groot, en werd daarna weer gescheiden. Vier weken voor Barcelona werd hij opnieuw gekoppeld en naar Barcelona ingemand op een jong van vier dagen. Als africhting vloog hij een vijftal vluchtjes. De internationale winnaar van Barcelona is een ijzersterk doffertje die zeer goed gespierd en gepluimd is. In zijn felle oogjes staat zijn enorme wilskracht geschreven. Een echt type fondduif die uren kan hangen. Gerard van Tuyl speelt de duiven uitsluitend op het nest naar de fond. Hij had 28 duiven op jongen van vier dagen ingemand naar Barcelona waarvan hij naar alle waarschijnlijkheid 15 prijzen gaat maken. In ieder geval heeft hij er vier in de eerste honderd nationaal. En ook dat is een grootse prestatie. Zijn aankomsttijden waren 7.04-10.58-11.47-11.54-12.17-12.41-12.51-12.53-13.16-13.35-14.00-14.26-16.11-17.06-17.21 op 1.186 kilometer. Zijn nestduiven krijgen tijdens het seizoen altijd volle bak met mengelingen van Mariman en Beyers. Nooit wordt er gekuurd. Alleen bij thuiskomst van de fondvluchten krijgen ze Belgasol (electrolyten en vitamine ) van Drs. Henk de Weerd en wat honing.


Succesrijk
Gerard van Tuyl behoort al jaren tot de toppers van de zware fond in Nederland. Hij won reeds nationale vluchten vanuit Brive en Ruffec en nu weer Barcelona. Bovendien won hij de 3e Nat. Bergerac met de auto en 3e Nat. en Internat. Perpignan met serie 2 en 3. Hij werd 2e in de Europa Beker en Europese Marathon en Keizer van de grote fond in de Z.L.U.. Daarmee bewees hij zijn grote klasse. Zijn duiven zijn ook echte nachtvliegers. Hij klokte in de nacht aan de lopende band van Bergerac en Angouleme Zo presteerde hij het in 2004 om midden in de nacht 22 duiven te klokken van Bergerac.
80 duiven gestolen

In 2002 kreeg Gerard van Tuyl een enorme klap toen liefst 80 duiven waaronder de topvliegers en beste kwekers van de hokken gestolen werden. Door vrienden werd hij toen weer op het paard geholpen. “De triomf op Barcelona is mijn revanche op de dramatische diefstal. Ik ben deze zware slag weer helemaal te boven gekomen”, zegt Gerard van Tuyl met trots in Hellouw.