Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Ouwerkerk-Dekkers (Brasschaat, BE) hebben een patent op kopduiven wanneer het écht zwaar wordt

Na jarenlange selectie op de marathonvluchten, Barcelona, Perpignan en Sint-Vincent in het bijzonder, kunnen Jacques, Irene en zoon Vincent terugvallen op hun oersterke stam duiven. Wanneer het op die afstanden dan nog eens zwaar wordt, zijn deze duiven op hun best.

Beste bewijs hiervan is hun 3. Nat. Asduif KBDB grote fond oude 2023 die zich klasseerde door net op de 2 verste afstanden, met name Barcelona en Perpignan, uit te blinken! Deze geschelpte duivin (BE18-6026703) belichaamt op die manier perfect waar de sterkte van de stam duiven van Van Ouwerkerk-Dekkers ligt. Hoe groter de afstand en hoe zwaarder, hoe liever deze duiven het hebben... 

Het geschelpt BE18-6026703 werd 3. Nat. Asduif door het winnen van 8. Nat. Perpignan 5.722 d. en 83. Nat. Barcelona 6.533 d. Die laatste prijs op Barcelona is haar derde knappe notering op de Spanjeklassieker op een rij. Daardoor is ze ook de 14. Beste Barcelona (int.) duif van België over 3 jaar in deze gelijknamige PIPA-Ranking. Een echte topduivin voor het zware werk! 

Haar afkomst is al zware fond wat de klok slaat. Vader (NL16-1628625) is een kruising Arian Beens x Jelle Jellema uit de lijnen van Jan III en Annie van Beens en Kiara (een zus van Jade, moeder Kleine Jade) van Jellema. 

Moeder is BE15-6023277, een duivin uit het hart van de soort Van Ouwerkerk-Dekkers. Zij is een kleindochter van stammoeder Miss Sint-Vincent, 1. Nat. Sint-Vincent 5.101 d. 2003. Haar zus won onder andere 14. Nat. én 54. Nat. Barcelona in 2013 en 2014, 24. Nat. Sint-Vincent én 172. Nat. Agen in 2016... Daarnaast is ze ook een volle zus van 450-10, de moeder van Starboy (BE16-6037050). 

Starboy is de vader van Miss Debie, Pattaya winnaar voor Mike Ganus begin 2023! Uit Starboy werd ook Miss Maurice van Maurice O'Donnel gekweekt. Miss Maurice won 1st Place Knock Out Winner SAMDPR... 

Een ongelooflijk succesvolle kweekader dus waarop Jacques, Irene en Vincent logischerwijs heel erg inzetten op hun kweekhok. 

Vincent toont de 3e Nat. Asduif grote fond oude 2023

Pedigree 3. Nat. Asduif grote fond oude KBDB 2023

Pedigree Starboy, vader Miss Debie & Miss Maurice

Pedigree Daughter Poco Barcelona, moeder Miss Maurice

Pedigree Poco Barcelona

Vaker op nest en herschikking van de taken in 2024

Belangrijk om te vermelden is dat het 703-18, 3. Nat. Asduif GF oude, werd gespeeld op nest. Wie Van Ouwerkerk-Dekkers kent, weet dat ze hun eigen stam jarenlang speelden op weduwschap. Opmerkzaam als ze zijn, merkten ze echter dat heel wat van de uitzonderlijke topprestaties op de zware fond de laatste jaren neergezet worden met duiven op nest. Bovendien voelden ze ook op eigen hok dat de inbreng van nieuwe versterkingen, zoals de Jellema soort, beter rendeerden wanneer ze hen op nest speelden. De vorige jaren werd daarom al deels op nest en deels op weduwschap gespeeld. 

Irene kende de laatste tijd wat gezondheidsproblemen en ook de onderlinge rivaliteit die tussen het drietal Jacques, Irene en Vincent vaak opstak tijdens het vluchtseizoen, werd niet meer echt als productief ervaren. Ze besloten daarom om de taken eens grondig te herschikken en in plaats van elk een eigen hok, nu elk een eigen categorie duiven onder de vleugels te gaan nemen. In concreto: Jacques zal zich ontfermen over de jonge duiven en jaarlingen. Vermits hij de jonge in hun geboortejaar zal begeleiden, neemt hij ook de kweek voor zijn rekening. Zoon Vincent kan zich op die manier volledig focussen op hun voornaamste categorie duiven, de oude. "Vincent is strikter dan mij en heeft het in de vingers, hij zet echt de puntjes op de i", heeft vader Jacques veel vertrouwen in de aanpak van Vincent. 

Deze beide zaken, het succesvol spelen op nest en de herverdeling van de taken, zorgen ervoor dat Vincent de oude duivinnen komend seizoen allen op nest zal spelen en op het hok dat ze ten huize Van Ouwerkerk benoemen als 'de schuur', zal er op weduwschap worden gespeeld (zowel totaal als enkelvoudig). Op elk hok apart dus een andere motivatiemethode in 2024! 

Geweldig op Pau en Perpignan

Zoals Jacques het mooi omschrijft was het begin en einde van het zware fondseizoen voor Van Ouwerkerk-Dekkers uitmuntend. Daartussen presteerden ze heel constant, maar op zowel Pau als Perpignan zat alles mee om ook de absolute kop te vliegen. Dat blijkt ook uit de resultaten op deze vluchten: 

Pau 2023

1. Prov. Pau 246 d. - 19. Nat. Pau 3.080 d.

Prov. tegen 246 duiven:
1-15-23-26-31-46-48-54-59-61-71-75-81

Nat. tegen 3.080 duiven:
19-128-194-273-323-...

Perpignan 2023

Prov. tegen 664 duiven:

Nat. tegen 5.722 duiven:
8-16-45-73-93-95-154-160-191-...

Met 6 duiven in de nationale top-100 op Perpignan en het winnen van 3. Nat Asduif GF oude op de 2 verste vluchten van de internationale kalender, onderstreept de familie Van Ouwerkerk nogmaals de sterkte van de kolonie. De soort die ze na al die jaren zelf creëerden, blinkt uit waar andere duiven net moeten opgeven... Op de langste afstanden, in zware en moeilijke omstandigheden gaan de Van Ouwerkerk-duiven gewoon door. "De jonge duiven worden hier zeker niet gepamperd, nee ze krijgen integendeel -zoals Jos Thone het ooit prachtig verwoordde- een Spartaans regime voorgeschoteld", aldus Jacques. 

De stam werd voornamelijk gebouwd rond de 2 toppers Mr. St. Vincent & Miss St. Vincent, die in alle pedigrees minimaal 1 keer voorkomen. Voor de nieuwe lichting wordt enerzijds gewerkt rond Poco Barcelona, die in 2019 de beste Barcelonaduif van België over 2 en 3 jaar werd. Hij heeft overigens het bloed van zowel Mr. als Miss St. Vincent door de aderen stromen. Anderzijds rond Close One, 2. Nat. Agen 4.644 d. 

 

Mister St. Vincent
Close One, 2. Nat. Agen in 2019

De aard van de soort maakt dat deze duiven een patent hebben op uitblinken op pakweg Perpignan, Barcelona, St. Vincent of de zware One Loft Races. Met een licht gewijzigde aanpak en een herverdeling van de taken gaan Jacques, Irene en Vincent ook in 2024 ongetwijfeld weer de te kloppen familie zijn wanneer het écht zwaar wordt. Maar eerst nog even verder nagenieten van de prestaties van het voorbije seizoen!