Van Ouwerkerk-Dekkers (Brasschaat, BE): Beste Barcelonaduif van België over 2 & 3 jaar én 4 maal provinciale winst in 2019

Een boerenjaar, zo kan je het fondseizoen 2019 wel omschrijven voor Van Ouwerkerk-Dekkers uit Brasschaat. Provinciale overwinningen op Agen (oude en jaarse), Sint-Vincent en Perpignan kregen extra weerklank door het exploot van de Poco Barcelona.


Jacques, Irene en Vincent Van Ouwerkerk-Dekkers

De sympathieke combinatie Van Ouwerkerk-Dekkers uit het noord-Antwerpse Brasschaat draait al vele jaren mee op de fond. Jacques had al die tijd een voorliefde voor het zwaarste werk en dus hoeft het niet te verbazen dat Barcelona, Perpignan, Sint-Vincent,... elk jaar opnieuw met rood staan omcirkeld in de agenda.

Dat Jacques en Irene al langer dan vandaag meedraaien bewijst stamduif Mr. St-Vincent. Deze topper won als jaarling in 2007 1. Nat. Sint-Vincent (Irun) tegen 8.967 jaarlingen. Het bleek slechts een begin want de jaren nadien bewezen zijn nazaten dat ze eveneens uit het juiste hout gesneden zijn. Niet toevallig vinden we hem terug in alle 4 de provinciale winnaars van het voorbije seizoen waarvan 2 keer als grootvader!

Verregaande inteelt brengt nood aan vers bloed

Jacques deinst niet terug om zijn betere duiven in te telen. Integendeel, hij deed het jaren aan een stuk met volle overtuiging én het nodige succes. Toen Vincent, één van de zonen van Jacques en Irene, het team zo'n 5 jaar geleden kwam vervoegen, nam hij het hele duivengebeuren van A tot Z door. Een conclusie die Vincent al snel maakte was dat er nood was aan vers bloed om te kruisen tegen de eigen ingeteelde stam. In 2014 waren ze dus overtuigd dat er vers bloed gehaald moet worden, alleen is de moeilijkste vraag dan: waar? Zeker wanneer je zelf op een hoog niveau presteert wordt evenwaardige of betere duiven bijhalen om in te kruisen een echte opgave, een uitdaging.

Uiteindelijk kwamen Jacques en Vincent uit bij Jelle Jellema. Zowel met de duiven als met de liefhebber Jellema klikte het goed. Ook qua visie op het spel was er opvallend veel consensus en dus besloten Jacques en Vincent om voor het noodzakelijke nieuwe fondbloed langs te gaan in Nijverdal. Duiven uit de lijnen van onder meer Jade en Kleine Jade verhuisden naar het kweekhok in Brasschaat en werden de jaren nadien duchtig gekruist tegen de eigen oude en bewezen soort. Mét succes!

Ook uit de Daan, 1. Internat. Agen jaarse in 2013 bij Jos Pepping, haalden vader en zoon versterking op het hok. Ook hier met succes. De provinciale winnaar Agen bij de oude -waarop we hierna nog terugkomen- is bijvoorbeeld een kleinkind van Daan.

Poco Barcelona: Beste Barcelonaduif van België over 2 en 3 jaar

Barcelona is voor Jacques, Vincent en Irene steeds het hoogtepunt van het seizoen. Dit jaar kwam er dan nog een extra dimensie bij... Hun Poco Barcelona BE15-6023299 was zowel in 2017 als 2018 al goed voor een nationale top-100 notering op de verste fondvlucht van het jaar. Hij ging in een perfecte conditie de mand in voor de editie 2019 en Vincent wist dat als ze hun kopman opnieuw vroeg konden registreren hij dan sowieso hoog zou eindigen in het meerjarenklassement van de Spanjeklassieker.


De Poco Barcelona, voor het derde jaar op rij present op de Spanjeklassieker.

Het werd een sensationeel moment toen de Poco Barcelona als 5e nationaal werd afgevlagd. "De haren op mijn armen gingen recht omhoog staan", herbeleeft Vincent het moment. "Bovendien klokten we ook de 6e nationaal Barcelona 7.301 duiven met een halfzus van de Poco Barcelona.

Bekijk hier de volledige pedigree van de Poco Barcelona.

4 provinciale overwinningen

4 keer trof de combinatie Van Ouwerkerk-Dekkers op provinciaal vlak raak ik 2019. Op een loodzware Agen lukten ze op 1 van de verste asfstanden zelfs een dubbelslag door zowel bij de oude als de jaarse provinciaal de winst op zak te steken. De moeite dus om deze provinciale winnaars aan u voor te stellen.

Sint-Vincent

Tegen 389 oude duiven winnen Jacques, Vincent en Irene met de BE16-6037074 de eerste provinciaal. Ook plek 2 was voor het trio en aan plaats 12 hadden ze reeds 6 duiven thuis! Naast de provinciale winst dus ook een prachtige totaalprestatie. Daar eindigde het niet want aan prijs 20 waren er 10 duiven thuis en uiteindelijk weten ze 33 duiven op de provinciale uitslag te klasseren (51 mee)! De provinciale winnaar Sint-Vincent, BE16-6037074, is een kleinzoon van Mr. St. Vincent.(Alle foto's van de provinciale winnaars werden tijdens de ruiperiode genomen.)

Bekijk hier de pedigree van de BE16-6037074, provinciale winnaar Sint-Vincent.

De dubbel op Agen

Op Agen was er geen houden aan. De familie Van Ouwerkerk-Dekkers graaide zowel bij de oude als jaarse de provinciale winst mee! Bij de oude duiven is het de duiver BE16-6176617 die de winst opeiste tegen 468 oude.


De winnaar is ditmaal een kleinzoon van Daan van Jos Pepping. Moeder is immers Dochter Daan met het prachtige ringnummer BE15-6100001. Dochter Daan is zelf ook weer kleindochter van Mr. St. Vincent. Een perfect voorbeeld dus van zo'n succesvolle kruising van het bijgehaalde materiaal met de eigen oude soort. Zeker omdat we aan vaderskant ook weer volop de eigen Van Ouwerkerk-soort zien.

Bekijk hier de volledige pedigree van BE16-6176617, 1. Prov. Agen oude.

Bij de jaarse duiven was het de duiver Close One BE18-6026804 die de erepalm op zijn palmares mocht bijschrijven. Nationaal strandde deze topper overigens op de 2e plaats tegen 4.644 duiven, vandaar zijn naam. Toeval of niet maar ook hier is het de succesvolle kruising van de lijn van Daan en de eigen soort die voor winst zorgt.
Vader is de duiver NL14-1837460, een zoon uit broer Daan en dochter Daan.
Aan moederszijde de eigen soort met opnieuw de Mr. St. Vincent en de moeder van de Poco Barcelona. Goed geeft goed, of wat dacht u?


Bekijk hier de pedigree van BE18-6026804, 1. Prov. Agen jaarse.

Perpignan

Tegen 450 oude duiven ging ook hier de provinciale zegepalm naar Brasschaat. De duiver met ringnummer BE14-6178722 bleef zo zijn hokgenoot de BE14-61149972 voor die de tweede provinciaal won. Deze oude duiver is opnieuw een kleinzoon van Mr. St. Vincent. Aan zowel vaders- als moederskant zien we ook de New Poco BE02-6509105, die zelf 16. Nat. Perpignan 3.954 d. won in 2003. Kortom een duiver uit de eigen lijnen van het hok Van Ouwerkerk-Dekkers.


Bekijk de volledige pedigree van BE14-6178722, 1. Prov. Perpignan oude hier.

Miss Maurice

In de Knock Out Competition van de South Africa Million Dollar Pigeon Race (SAMDPR) bezette Miss Maurice IHU19 S 014359 van Maurice & Martin O Donnell de eerste plaats. Dit leverde hen $ 44.000 op. Miss Maurice is een 100% Van Ouwerkerk-Dekkers. De pedigree van de moeder van de Knock Out winnares, Poco Barcelona 299-15, kan je hier bekijken.Met de grote mand

Van Ouwerkerk-Dekkers wordt door wie hen kent steevast geassocieerd met 'veel duiven'. En inderdaad, Jacques en Irene trekken al jaar en dag met de grote mand naar het lokaal te Sint-Job. "Het is echt onze keuze om met veel duiven te spelen. Maar het komt eigenlijk ook omdat we hier -ondanks dat we onder 1 naam spelen- met zijn drieën ook gewoon elk een apart hok hebben. Als we met 150 duiven naar het lokaal gaan zijn dat er dus soms pakweg 60 van mij, 60 van Vincent en 30 van Irene" aldus Jacques. "Bovendien hebben we bij de selectie na het seizoen ook graag veel keuze. We kunnen dan ongeacht of het een zwaar seizoen was of niet, de lat toch steeds hoog leggen."

Het feit dat ze alle 3 een hok apart hebben, zorgt overigens ook wel voor de nodige animo. "Ja, er heerst hier het hele seizoen door wel een portie gezonde, nou zeg maar ongezonde rivaliteit. Het gaat er in het heetst van de strijd soms echt wel hard aan toe. In mijn geval soms zelfs wat te hard", geeft Jacques toe.

Medisch: "van 5000 euro naar 1100 euro per jaar"

Op medisch vlak is er de laatste jaren wel het een en ander veranderd in Brasschaat.  "We geloven echt in het feit dat fondduiven een hoge natuurlijke weerstand moeten hebben. Zonder medicatie is niet meer van deze tijd, maar medisch zijn we toch echt zwaar ingekrompen de voorbije jaren. Waar we vroeger op jaarbasis zo'n 5000 euro uitgaven aan de dierenarts en medicatie (inclusief de inentingen), doen we het nu met 1100 euro per jaar", verrast Jacques . "Een forse verlaging, mede ingegeven door Kristof Mortelmans (Ranst, BE), de dierenarts waar we nu mee werken. Lekker dicht in de buurt en hij houdt het graag simpel en daar voelen we ons ook perfect bij", aldus Jacques.

Toekomst

Met Vincent kwam er de laatste jaren dus een jonge en gedreven kracht bij. "Toch beleef ik het anders denk ik", vertelt Vincent. "Bij vader is het echt een passie, hij was van jongsaf aan gebeten door de duivenmicrobe. Bij mezelf is dat pas gaandeweg gekomen. Toch zijn zowel Jacques, Vincent als Irene nog steeds bijzonder gemotiveerd en gepassioneerd. De wil om te blijven vernieuwen, dingen in vraag te blijven stellen en resultaten neer te zetten is duidelijk aanwezig. Dit en de aanwezigheid van weer een resem nieuwe winnaars zal ook in de toekomst ongetwijfeld voor nieuwe successen zorgen. Het is jullie gegund!