Van Oeckel Bart, "1ste nationaal La Souterraine Oude duiven (2006)"


Bart Van Oeckel, Oud-Turnhout (BE)


Dat de nationale zege voor de oude duiven naar Bart Van Oeckel in Oud-Turnhout ging, was geen complete verrassing. In de voorbeschouwing kwam tot uiting dat de Heer Van Oeckel vorig jaar al op de derde plaats eindigde (die duif is trouwens een volbroer van de winnaar!) en tevens zes duiven in de top 100 wist te spelen. Iemand die met zoveel duiven, zo dicht kan eindigen, kan ook winnen. Zo klinkt de theorie althans en Bart
zette dat amper een jaar later om in de praktijk.

Winnaar
6128470/04 "Jeff" was de snelste duif in de categorie van de oude en jaarlingen samen. Het was een zege met voorsprong die behaald werd door deze krachtpatser. "Jeff" (Van Hove-Uytterhoeven X Ad Schaerlaeckens) is zo'n typische halve fondklepper met zachte pluimage, gestroomlijnd lichaam en een subliem oog.

Systeem
Bart Van Oeckel runt een bakkerij waarbij alles samen een 30-tal mensen betrokken zijn. Omwille van die drukke omstandigheden moest hij op zoek naar een systeem dat bij zijn levenswijze paste. Eerst en vooral zocht hij assistentie. Met zijn Nancy en helper Jef wist hij een uitstekend team rond zich te creëren. Teamgeest mogen we dan ook als basispeiler van het succes beschouwen. Men bespreekt samen wat er moet gebeuren qua verzorging en de teamspeler van dienst voert de afspraken stipt uit.
44 duiven begonnen in een systeem van dubbelweduwschap aan het seizoen op 23 april met een Quiévrain. Daar het bij vrienden en kennissen al een aantal keer verkeerd was afgelopen, besloot men de oostelijke vluchten links te laten liggen. Na de vierde Quiévrain werd de ploeg verdeeld over meerdere opdrachten. Dit had eigenlijk te maken met de dubieuze weersverwachtingen die in het vooruitzicht werden gesteld. De troepen gingen dan naar Vierzon, Dourdan en opnieuw Quiévrain. Jeff zat in de laatste equipe.

Polyvalent
Het was eigenlijk voor de eerste keer dat men er zo vroeg op het seizoen mee begon. In eerste instantie was het, toen Bart in 2001 met de duiven van start ging, de bedoeling om te pieken op de najaarsklassiekers. Maar de tegenstand wist Bart te motiveren om het ook in het hoogseizoen tussen een groter deelnemersveld te proberen.
Naarmate het seizoen vorderde, merkte men dat de duiven het dubbelweduwschap wat moe werden. Daarom werd besloten om vanaf dan verder te gaan op nest. Favoriete positie daarbij is "einde broeden, uitkomende eieren, klein jongskes". doch Jeff klaarde het op een jong van acht dagen. Trouwens iedere duif zit wekelijks in de mand en enkel een duivin die op het punt staat te leggen, ontspringt de dans wel eens.


Conditie
Op een provinciale vlucht vanuit Salbris een weekend eerder,toonde de gevleugelde atleten van Van Oeckel dat zij de topconditie te pakken hadden. Die dag gebeurde er iets wat Bart de rest van zijn leven zal bijblijven. Amper twee minuten na de eerste duif die aankwam, arriveerde reeds een tweede. Het volgende moment vielen 12 duiven
gelijk aan de aankomstplaats. Op de lokale uitslag werd dit: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 11, 12, 14, 15, 16, 17 en 18 én 16/22.

Medisch
De veearts van dienst is dokter Mariën. Mariën controleert op regelmatige basis, doch wanneer er niets wordt vastgesteld, wordt er niets gegeven. Helper Jef vertrouwt ons toe dat hij geen enkel hok kent waar minder met medicijnen wordt geknoeid! Naast de verplichte enting, behandeld men ook tegen paratyfus. Bart verdedigt dit door
te stellen dat hij op heel veel verschillende plaatsen aan duiven is geraakt en geen risico op dit gebied wil lopen. Hij voegt daar zelfs bij dat dokter Mariën niet geloofd in een behandeling tegen paratyfus.

Slot
Iedere melker moet op zoek naar een systeem dat bij zich past. Bij Van Oeckel vond men zo'n systeem en de voorbije seizoenen resulteerde dit in knalprestaties op nationaal vlak. Men speelde op de najaarsklassiekers al meerdere duiven in de nationale top 100, pakte al eens een derde plaatsé en nu volgt een eerste bekroning met de nationale zege van Jeff. Ook in de toekomst zal er rekening moeten gehouden worden met deze drie goed op
elkaar ingespeelde duivenverzorgers!