Van Hertem-Schuurmans (Neerpelt, BE) plaatst de kroon op een kolossaal jaar met nationale asduif kleine halve fond bij de oude duiven

Lisette en Henri Van Hertem-Schuurmans zijn al jaar en dag een fenomeen in Limburg, gekend voor hun vallende sterren, het ganse seizoen door Perseïden in Neerpelt. Na hun Olympiadeduiven in Nitra (2013) bevestigen ze wederom: nationale asduif kleine halve fond bij de oude duiven en achtste stek bij de jaarduiven op de grote halve fond!

Seizoen 2013, nochtans niet van de poes, werd op de keper beschouwd een triomfjaar voor dit koppel. Nationale winst op Guéret I bij de oude duiven én Belgisch goud op Châteauroux II bij de jaarlingen. Bovendien lukken ze minstens veertig eerste prijzen en haalden met hun kolonie dikwijls de borstel doorheen de resultaten. Ze zijn wel al wat gewoon aan goede prestaties aan de Hayenhoek, maar wat ze de laatste jaren te berde brengen, is fenomenaal.


Een trotse Henri met zijn 1e Nationaal Guéret I bij de oude

Doortrekken

Vanaf de eerste zondag tot en met de laatste vlucht is dit duo in de weer om hun brede kern vliegers op en top fit te krijgen en te houden. “We pogen om ieder weekend, mits de juiste weersomstandigheden, onze duiven te laten presteren, om kop te vliegen”, zegt Henri.

Met hun zeges bij de vleet trekken ze de lijn van seizoen 2012 ‘simpelweg’ door. “Nou, simpel zou ik het niet durven noemen”, lacht Lisette. “We investeren heel wat tijd in de verzorging en observatie van onze duiven. De drang om te winnen moet er zijn, maar we durven gerust een paskaart trekken als het nodig blijkt. Archislecht weer, mindere recuperatie, etc. Je moet uiteindelijk alles gezien hebben en anticiperen.”

Nationale titel

Vorig jaar strandden ze nog op de tweede plaats asduif zware halve fond oude met hun Olympiadeduif Britt (BE10-5120168). Dit jaar hebben ze wél de hoofdvogel afgeschoten, hetzij in de categorie asduif kleine halve fond oude duiven. Hun prestatieduif BE11-5140870 behaalde het scherpe coëfficiënt van 1,2376 en verslaat daarmee gouwgenoot Gert Rondags uit Grote-Spouwen (Bilzen, BE) met een zeer klein verschil van 0,0837. Dankzij onderstaande prestaties van de 870/11 mogen zij in Oostende hun gouden medaille ontvangen:

1ste tegen 1.171 duiven
1ste tegen 314 duiven
1ste tegen 800 duiven
1ste tegen 285 duiven
2de  tegen 559 duiven

Kers

We zouden een poosje zoet zijn om al hun ereprijzen op te noemen, maar enkele eyecatchers zijn: Châteauroux II jaarlingen (nationaal), Argenton I jaarlingen (provinciaal) en Guéret I oude (nationaal).


Henri en Lisette met de 1e Nationaal Châteauroux II bij de jaarlingen