Van Haute Marc wint Nationaal Guéret tegen 12.558 jonge duiven (2007)


Marc met vrouw Van Haute en winnende duif, Smetlede


Wedstrijd

Voor het slotakkoord van het nationale seizoen zakte het Belgische duivenpeloton af naar de Franse Limousin, naar de stad met ongeveer 15.000 inwoners: Guéret. Daar in het departement Creuse verschenen 12.558 jonge duiven aan het vertrek. Om 8u45 werd de laatste Klassieker op gang gevlagd. De wind kwam voornamelijk uit noordelijke sector en de temperaturen waren eerder aan de koele kant voor de tijd van het jaar; zeker met een voorspelde nazomer. Dit waren de wedstrijdomstandigheden voor de afsluiter 2007!

 


Winnaar

De winnende duif viel bij Marc Van Haute in Smetlede. De beroepsmilitair blijkt een Pipa-fan. Wanneer de duiven worden verwacht, wordt de website constant geraadpleegd en op de update-knop geduwd. Toen Pipa maar niets te melden had, werden ook andere webstekken bezocht, maar de atleten lieten langer op zich wachten dat gedacht. Er was weinig of niets bekend toen “Silke” (4259033/07) te Smetlede aankwam. Zij legde de 555,752km af aan een gemiddelde snelheid van 1145,88m/m. Dat bleek voldoende om te winnen tussen 12.558 jonge duiven én tevens de snelste te zijn van 15.006 deelnemers van alle leeftijden samen.

 


Systeem

Toen Marc, geboren tussen de duiven als zoon van een snelheidsspeler pur sang, op zijn huidige adres in Smetlede kwam wonen, we noteren 1995. De heer Van Haute overwoog alles en besloot dat hij zich het best kon toeleggen op het spel met de jonge duiven. Er wordt enkel aan vroege kweek gedaan. De eieren van de tien beste koppels worden evenwel verlegd. Dit jaar werden er 57 jonge duiven geringd. Bij het spenen werden de geslachten meteen gescheiden. De duivinnetjes worden verduisterd, terwijl dit bij de doffers niet gebeurt. Bij de duivinnetjes is het in het begin van het seizoen wachten op resultaten. Dit is volgens Van Haute te wijten aan het verduisteren. Toch worden er bij de verduisterde duiven geen (noemenswaardige) verliezen genoteerd. Wanneer de doffers, die in de kop van de uitslag slag leveren in het begin van het seizoen, wat uit pluim raken, nemen de meisjes over. Ook nu op Guéret stonden de juffrouwen nog op volle vleugel of hadden nog maar één pennetje laten vallen. Vanaf volgend jaar wil Marc ook de doffers op de nationale vluchten spelen. Deze wil hij echter niet duister zetten, doch uitlichten; een systeem dat nog moet uitgedokterd worden.


Vader winnares


Medisch

Daar 75% van de aanwezige duiven van het origine Rudy Hendrickx (Maasmechelen) betreft, vindt Marc het maar logisch dat ook de medische bijstand uit die richting komt. Voor het seizoen wordt 12 dagen gekuurd met ornithosemix. In het seizoen wordt wekelijks “thuiskomst” verstrekt. Na acht weken wordt er individueel gekuurd tegen tricho met verschillende daarvoor geschikte producten. Ambities Marc Van Haute ambieert nog de nationale titel jonge duiven. Echter voor 2007 zit die er niet meer in. Over een jaar of negen hoopt hij met pensioen te kunnen, tegen dan wil hij ook een weduwnaarsploeg op de been brengen die de strijd kan aanbinden tot en met vluchten als Limoges en Souillac. Palmares 1e Nationaal Guéret 2007 (12.558 jonge duiven) 2e Nationaal Kampioen KBDB jonge duiven 2006 12e Nationaal Kampioen KBDB jonge duiven 2005 Trofeeën van De Reisduif 2004 + 2006 Koning Lokerse Fondclub 2006: gewone fond jongen Asduif Lokerse Fondclub 2006: gewone fond jongen (4279328/06) Koning Lokerse Fondclub 2006: gewone fond jongen 1e plaats jongen fond Oost-Vlaanderen 2006

 


Rolluik waarmee verduisterd wordt


Conclusie

Het is geen sukkelaar die Guéret 2007 met de jonge duiven wint. Een blik op een deel van het palmares geeft aan dat deze melker in stijgende lijn gaat met zijn prestaties. Het Pipa-team wenst de familie Van Haute nogmaals proficiat voor zijn nationale zege en zijn mooie erelijst!