Van Eynde-Goovaerts (Putte, BE) winnen interprovinciaal bij de jaarse en provincaal bij de oude uit Vierzon

De tandem Van Eynde-Goovaerts heeft er een knalweekend opzitten. Tegen 2900 jaarse duiven wonnen ze interprovinciaal uit Vierzon. In Antwerpen pakte ze de dubbele provinciale zege tegen respectievelijk 1827 oude en 1253 jaarse duiven. Bovendien winnen ze 100% prijs!

De meteodiensten hadden weinig goeds voorspeld voor afgelopen weekend, maar het draaide beter uit dan voorzien. De provinciale winnaars van Van Eynde-Goovaerts klokten aan een snelheid van respectievelijk 1228m/min en 1198m/min. De wedstrijd bij de oude duiven stond een klein uur open en bij de jaarse was dat anderhalf uur. Al bij al een vlotte vlucht.

De tandem voorgesteld

Marc Van Eynde uit Putte en Joseph Goovaerts uit Rijmenam vormen zo'n 20 jaar succesvol tandem. Op die manier lukt de combinatie werk/duivensport nog perfect. Tot 2008 werd er bij Joseph, Seppe voor de vrienden, nog gespeeld onder de naam Goovaerts-Van Eynde, op de snelheidsvluchten. Toen werden alle snelheidsduiven verkocht, wegens gebrek aan mooie snelheidsvluchten in de buurt. Bij te sterk spel volgden uitsluitingen en samenspelen werden eerder geboycot, dan gestimuleerd. Daarom werd er in 2008 besloten dat àlle kwekers naar de hokken van Joseph verhuisden en dat er op de hokken van Marc enkel en alleen gespeeld zou worden. Dit op de kleine fond en halve fond. Op de speelhokken huizen er momenteel 22 weduwnaars (19 jaarse en 3 oude) en 28 vliegduivinnen (11 oude en 17 jaarse). Vroeger werd er, door tijdsgebrek, enkel met duivinnen gespeeld. Sedert 2 jaar ging men opnieuw aan de slag met weduwnaars. "Onze ondervinding is dat de duivinnen perfect zijn voor de zware halve fond, maar dat voor de eendaagse fond, het iets zwaardere werk zeg maar, je toch beter af bent met duivers", zegt Marc.

 


Joseph Goovaerts (links) en Marc Van Eynde schitterden op Vierzon

 

Miss Vierzon

Miss Vierzon, BE12-6225820, won interprovinciaal uit Vierzon tegen 2900 jaarlingen. Miss Vierzon mag met recht en rede een topduif genoemd worden. Als jonge duif vloog ze 2 nationaals en ze won:

152/33524 Bourges nationaal  
245/25949 Argenton nationaal 

Ze won als jong 8 prijzen, waarvan 8 keer per 10-tal. Met haar interprovinciale zege uit Vierzon trekt ze de lijn van vorig jaar gewoon verder!


Miss Vierzon

De vader is een rechtstreekse Gaston Van de Wouwerduif en kleinzoon van diens topkweker De Kaasboer. Beauty Gaston, BE07-6385731, ontpopte zich bij Van Eynde-Goovaerts tot een heuse topkweker. Hij is vader van onder meer:

1/2900 Vierzon interprov.
2/2564 Vierzon prov.
4/6659 Vierzon interprov.
9/7806 La Chatre nat. zone B
47/8624 Argentonn nat. zone B
80/12532 Bourges nat. zone B
103/17017 La Souterraine nat.

De moeder van Miss Vierzon is van Jos Maris uit Itegem, ze is een kleindochter van de Goldwing, nestbroer van Den 500, de topper van Johan De Belser uit Berlaar. Klik hier voor de pedigree van Miss Vierzon.

Mr. Vierzon

De provinciale winnaar bij de oude duiven, Mr.Vierzon, BE11-6262292, is heus geen ééndagsvlieg. Hij won tot nu toe maar liefst 10 keer per 10-tal, waaronder: 29e prov. Salbris, 144e prov. Argenton, 173e prov. Montlucon, 218e prov. Montlucon,... Dit jaar vloog hij volgende prijzen:

62/397 Quiévrain
14/348 Laon
8/152 Soissons
25/463 Melun
1/1827 Vierzon provinciaal


Mister Vierzon

Als je de afkomst van Mr. Vierzon bekijkt dan weet je dat deze uitslagen geen toeval zijn. Mr. Vierzon is een 100% Gaston Van de Wouwerduif, ingeteeld naar diens wereldberoemde kweker, De Kaasboer. Vader is een broer van Kim, 1e nat. Gueret, zij hebben De Kaasboer als grootvader.

De moeder is eveneens een kleindochter van De Kaasboer, en zij heeft ook nog bloed van LBJ Geerinckx en van Fieneke 5000 van wijlen Flor Vervoort. Klik hier voor de pedigree van Mr. Vierzon.

Ook met hun andere duiven zetten Marc en Joseph een schitterend resultaat neer op Vierzon, ze behaalden zowel bij de jaarse als de oude duiven een 6 op 6, en 9 prijzen van de 12 per 10-tal:

1827 oude duiven: 1-3-68-103-105-176 (6/6)
1253 jaarse duiven: 1-32-37-59-131-271 (6/6)

Op naar Bourges

Omdat er afgelopen weekend slecht weer voorspeld werd, trokken Van Eynde-Goovaerts niet met alle duiven richting Vierzon. "Het is de bedoeling dat al onze oude en jaarse duiven komend weekend Bourges vliegen. Op één voorwaarde dat het goed weer is, en zoals de weerkaarten er nu voorliggen, lijkt daar het schoentje weer te gaan wringen. De nationale vluchtkalender is dit jaar zo opgemaakt dat je moet opletten dat je de trein niet mist. Als ze door slecht weer niet meekunnen naar Bourges, dan hebben we nog 1 kans en dat is Chateauroux. Anders wordt de sprong naar Poitiers of Montlucon te groot", zegt Marc.

Ook qua verzorging wordt er vanaf deze week overgeschakeld naar een vast stramien. Zo kregen de duiven tot op heden geen vitaminen of supplementen. Maar afgelopen zaterdag kregen ze bij thuiskomst olie en Protein Plus (Backs) over het eten, op zondag kregen ze Sedochol met roze mineralen van Dr. Mariën en op maandag krijgen ze olie met konditiepoeder van Dr. Mariën. 2 dagen voor de inkorving wordt er niets meer over het eten gedaan, zo eten de duiven ook beter de laatste dagen. Voor de voeding wordt het Matadorschema gevolgd. Bij thuiskomst half Vlieg en half Turbo Energy, daarna 2 dagen Super Start en de laatste 2 dagen voor de inkorving half Vlieg en half Turbo Energy. In functie van het weer wordt het deel Turbo Energy opgedreven de laatste dagen.

Op het medisch vlak werd vorig jaar voor een andere weg gekozen. Toen werden de duiven grondig gekuurd voor het vliegseizoen en werd er tijdens het seizoen geen medicatie meer toegediend. Begin maart was dat een kuur van 6 dagen tegen tricho, gevolgd door een kuur tegen paratyfus én een inenting tegen paratyfus. En eind maart dan een 8 daagse kuur tegen de koppen met Soludox. Tijdens het seizoen niets meer van medicatie. Gezien de resultaten van vorig seizoen, werd dit jaar voor dezelfde aanpak gekozen. Van Eynde-Goovaerts hebben hun seizoensstart alvast niet gemist!