Van Eycken Robert, "1e Prijs Internationaal Marseille (2003)"


Mevr. Van Eycken, Robert en verzorger Freddy, Erps-Kwerps (BE)

Maandag 21 juli, Nationale feestdag.
Erps-Kwerps , deelgemeente van Kortenberg, gelegen aan de oude baan Brussel - Leuven was even moeilijk te bereiken door een zwaar verkeersongeval op de E 40, waardoor het Pipateam even zijn reisweg moest aanpassen.

We zijn te gast bij Robert Van Eycken, kersverse, overwinnaar van Marseille international waar niet minder dan 20.721 oude duiven aan deelnamen. Dat het een harde dobber ging worden stond 's morgens al vast, temperaturen boven de 30° en een niet gunstige wind.
Het is niet de eerste onderscheiding die Robert veroverde. Reeds 3 nationale overwinningen staan op zijn lijst :

1995 : Nationaal BOURGES oude duiven.
2002 : Nationaal MARSEILLE.- 4e Internationaal.
2003 : Internationaal MARSEILLE.


De winnaar : Het was de derde van 4 ingekorfde weduwnaars die voor de stunt zorgde. Een mooie maar eerder kleine duif, een 100% Gaston Devooght. De eerste duif werd geklokt om 19.17 uur en doet 1107 meter. Rap werd duidelijk dat niemand beter deed. Na de nodige controles door de organisatoren werd de eerste INTERNATIONAAL vlug toegewezen.

In zijn edele aderen stroomt, langs grootvaders zijde het bloed van, de legendarische "Wouter", 3168563/1986 topduif bij Devooght met o.a. 1ste nat. Dax, 21 nat. Limoges, 31e nat Limoges en 4e provinciaal Châteauroux. De 3180233/1994 is een rechtstreekse zoon uit "Wouter" en vader van "Boris" 2144226/2000, internationaal winnaar bij R. Van Eycken. "Boris" die nu meer naar de naam van "De Marseille" zal luisteren.

De moeder is eveneens een Devooght, en is een kleindochter van de 3253241/1992 "Vechter Junior" met "Erna" "Vechtertje" 2145225/1997 dochter van voorgaande is de moeder van "Boris-Marseille".

In de stamboom van de moeder vinden we toprassen als "Peiren", "Theelen", en "Deceuninck-Vanhoucke"
Op 21 juli waren de eerste en tweede getekende nog steeds niet op het appel verschenen.
Op de vraag of "Boris-Marseille" zal verkocht worden zegt Robert : "Er is een bod gedaan, maar alleen als 1 en 2 terugkomen mag hij vertrekken, anders niet, ik zal me niet blootzetten."

Robert Van Eycken : 77 jaar , heeft zoals veel van zijn streekgenoten zijn actieve carriere afgehandeld in de witloofteelt. Hij verzorgde het transport naar het buitenland. Zijn zoon runt trouwens nog een transportbedrijf. Zijn dochter wordt tijdig opgeroepen als Robert problemen heeft met het gebruik van zijn computer. Weinigen van zijn ouderdom lanceren zich nog in de moeilijk wereld van de informatica, maar Robert wil zelf zijn duivenprogramma beheren en vanaf nu dank zij ¨Pipa" even de websites over duiven raadplegen.

Hij herbegon met de duiven in 1989. In 1995 was hij reeds keizer kleine halve-fond in Woluwe, werd nog Koning van de zware halve-fond en stapte geleidelijk over naar de fond en zware fond, zeg maar de internationale vluchten. Het werd een blitscarriere.

Een paar jaar terug wilde Robert kappen met de duivensport. Zijn rugklachten werden te frequent, maar toen verscheen de reddende engel in de naam van Freddy Uyterhoeven, die spontaan aanbood het onderhoud van de installaties op zich te nemen en komt na iedere vlucht een handje toesteken om de duivinnen weg te nemen. Robert is er hem zeer dankbaar voor. "Zonder Freddy was het afgelopen geweest" zucht een dankbare kampioen. Freddy is zelf een gevreest snelheidskampioen en behaalde dit jaar al 8 eerste prijzen, uitsluitend op de snelheidsvluchten.


Voorbereiding van "Boris-Marseille"
.
Zoals alle weduwnaars werd "Boris" gekoppeld op 25 nov 2002 en mocht na het wegnemen van zijn duivin, na een twaaltal dagen, één jong zelf opkweken. Hij werd herkoppeld op 22 maart voor een korte broed van 5 dagen en werd zo op weduwschap gebracht.

De duivinnen worden NOOIT getoond voor de inkorving. Deels om het gesjachel met manden te vermijden maar ook om de weduwnaars voor de fondvluchten zo KALM mogelijk in te korven. (idem zware halve fond)

Onze gastheer is zeker geen voorstander van het regelmatig toedienen van medicamenten. Zelf nam hij zelf gedurende lange tijd antibotica, en werd daardoor een groot tegenstander .
Dit seizoen heeft zijn kolonie wel af te rekenen met pokken, enkele weduwnaars werden daardoor op non actief geplaatst.

Speciale behandeling:
Bij de aanvang van het seizoen ziet de behandeling van de weduwnaars er als volgt uit:

Eerste week : tegen trichomoniase.
Tweede week : krijgen ze honing.
Derde week : Vlierbessensiroop, behandeling van de luchtwegen.
(door echtgenote Maria gemaakt).

SAMENSTELLING
3 liter vlierbessensap.
1 liter Cognac - (jawel...)
1 Kg Kandijsuiker
1 Kg Witte suiker
2 Kaneelstokken


En dat het ook goed is voor de mens bewijst montere Robert door er zelf iedere morgen een glaasje van te drinken ......

Gedeeltelijk palmares van "Boris-Marseille":
2001 : Limoges jaarduiven nat : 2.923 op 23.661 - Argenton jaarduiven nat : 353 op 4.955.
2002 : Angoulème interprov. : 290 op 3.986. - Argenton Centrum/oost : 628 op 10.461 -
Limoges nat : 1.752 op 16.945 - Marseille internationaal : 858 op 19.290.
2003 : Angoulème Interprov. : 27 op 954. + 1ste INTERNATIONAAL MARSEILLE

Enkele toppers : (beperkte lijst)
1994 : 2e nat Limoges 2j - 6e nat. Bordeaux Jongen - 1e nat. Bourges Oude - 55e nat. Pau -
1995 : Superkampioen "De gevleugelde vrienden".
1996 : Keizer Hafo-Brabant.
1998 : 5e Kampioen KBDB Jaarlingen. - 2e Algemeen kampioen "Belgische Duivensport" - 1e Kampioen Fond, Oude + Jongen "Brabantse Unie"
2001 : 1e Kampioen Oude, 2e jaarlingen, "Brabantse Unie".
2002 : 11e kampioen Halve-Fond, 13e Jaarlingen, 7e Fond, 4e Tweejaarse, "Brabantse Unie"...enz.....
1e Prov. Souillac - 7e Mont-Ventoux.- 1e Nationaal Marseille ..........

Eigenaardigheid : Robert Van Eycken verbaasde ons een beetje met zijn stelling dat hij "ZEKER EEN TERUGVAL VERWACHT". Het bewijst alleen maar zijn realistische kijk op de duivensport, maar we wensen het de sympathieke kampioen zeker niet. Net zoals hij de dopingcontrole met de glimlach afwacht "Laat ze maar komen" grijnst hij.

Zijn stelling is: niet te veel theoriën :

"Niemand kent het, ALLEEN DE MAND TELT" en "Een lelijke duif wordt mooier naargelang ze veel prijzen vliegt."
Wijze woorden van een groot kampioen...
Voor dit seizoen staat nog Bourges jongen, Beziers en Perpignan op het programma. . .. . . . .. We gaan er nog van horen ! ! !Boven : Robert Van Eycken, en onder: Louis Wuyts (Gazet van Antwerpen) keuren de "Boris-Marseille"Mevr. Maria Van Eycken en Freddy Uyterhoeven.

Interesse in Van Eycken Duiven : eycken@pigeonparadise.com

User :