Van Elsacker-Jepsen, "1ste provinciaal Argenton jaarlingen, 1ste provinciaal Argenton duivinnen"


Van Elsacker - Jepsen, Schilde
1ste en 2de provinciaal Châteauroux jaarlingen, 1ste provinciaal Bourges oude


2004
was nog maar eens een seizoen waarin het duo Van Serge Van Elsacker en Kirsten Jepsen hun naam meer dan eens in krantenkoppen zagen afgedrukt. Was het nu halve fond in Union-Antwerpen of de Antwerpse provinciale vluchten steeds hadden zij ettelijke kopduiven. Beter nog: als een paternoster hingen hun (kop)duiven aan mekaar. In 2002 - 57 eerste prijzen, in het vogelpestseizoen 2003 “maar” 23 eerste prijzen en dit jaar 46 keer numero uno. Het wordt dus ieder seizoen beter en beter, nog sterker en sterker. Kijken we naar de provinciale overwinningen: in 2002 drie, in 2003 drie en dit seizoen zoals hierboven afgedrukt vier provinciale zeges en als toemaatje tweede nationaal! Met tot hier toe 33 provinciale ereprijzen en drie Zone-eerstes kan dat tellen! Dan hebben we het nog niet over hun duivenmanden vol asduiven, tot op nationaal vlak.

Was hij al in 1998 eerste nationaal kampioen jaarlingen en al acht keren in de schijnwerpers gestaan op het nationaal podium bij de tricolore kampioenen dan heeft hij het nu ook geklaard. Na het sportjaar 2004 treffen we hen aan als achtste nationaal kampioen halve fond en tiende nationaal kampioen jaarlingen.


"MIRABELLE"

Deze jaarse duivin beet op 10 juli de spits af uit Argenton. Tegen 1012 leeftijdsgenoten was zij de vlugste en had nog meer dan twee minuten over. Zijn verdere uitslag:1, 28, 59, 53, 54, 80, 305 (20). In de dubbeling tegen 230 geselecteerde duivinnen uiteraard ook primus.
Bij het bekijken van haar pedigree is dat begrijpelijk. Haar vader is de “Jonker” van 2000, geboren uit de “Castor” (Michielsen x Meulemans) ook eerste asduif halve fond in Union-Antwerpen toen gekoppeld aan “Zus Pantani” via Eric Berckmoes van Albert Marcelis en ook eerste asduif jaarlingen in Union-Antwerpen. Haar moeder is “Kramiekske Louis” met bloedstroom Stoces x Meulemans en afkomstig van Heinz Brune en zoon (Wesel, Duitsland). Die “Louis” in haar naam verwijst naar Louis Deleus (Boortmeerbeek).

"MEFISTO"
Châteauroux jaarlingen stond op 24 juli geprogrammeerd en hier de zoveelste provinciale zege voor Serge en Kirsten. Liefst veertien minuten was hij sneller dan de tweede in de provinciale uitslag, nl. Van Elsacker-Jepsen en dit met de “Mustang”. Hierna klokten zij nog de 7de (5 mee) van 690 jaarlingen.
Terloops, bij de oude duiven in de provinciale uitslag strandde een duif op de 3de plaats. Dat maakt dat in Union-dubbeling bij oude en jaarlingen tweemaal Van Elsacker-Jespen op een eerste prijs beslag legden, met als surplus ook een tweede stek. Dan ook interprovinciaal de ereprijs tegen 4395 jaarse met nog elf minuten voorsprong.
Deze winnaar komt van de “Indiana” uit “Indiana Jones” die in 2000 eerste asduif jaarse Union-Antwerpen werd, tevens achtste nationale asduif halve fond. Deze asduif was toen gekoppeld aan “Licht Jansen” uit de lijn van de beroemde “019” met de “Jonge Merckx”. De moeder van de “Mefisto” heet “Kirsten”, geboren uit “Dubbelen” (Michielsen x Meulemans) met “Blauwe Witpen 93” (Michielsen x Wouters).


"MUSTANG"

Deze op het tweede schavotje gevlogen doffer (zie hierboven naar de vermelde Châteauroux) en tevens tweede interprovinciaal tegen toch dikke 4000 duiven heeft ook in zijn stamboom het een en ander om U tegen te zeggen. Zijn vader is de “Extra 375”, gewoonweg een superkweker genoemd met o.a. als nakomelingen “Magnum” en “Madonna”. Hij lag in de nestschotel uit combinatie Michielsen x Janssen en Stoces x Meulemans.
De moeder van de “Mustang” is het “Schoon Brandje” van Jos Leuris en zoon (Ulicoten, Ned.). Ook in de pedigree afgedrukt als zeer goede kweekduivin met kopprijsvliegers uit Noyon tot Châteauroux.

"KILAMANJARO"
Einde juli steeds de grote Bourges voor jonge duiven. Maar vergeet dan niet de interessante wedvlucht voor oude en jaarse duiven. In de reeks oude duiven vonden we voor de zoveelste keer de kolonie Van Elsacker-Jepsen als provinciaal winnaar tegen het kruin van 1141 al streng geselecteerde vliegers op dat tijdstip. Verantwoordelijk is de “Kilamanjaro”, die tevens eerste in Zone B werd en tweede nationaal! Deze crack heeft al een geweldige status van kopprijzen waaruit wij een handvol afdrukken.
Noyon: 1/1027 en 1/680, Dourdan: 1/354, 3/617, 5/515, 10/755, 10/647, Melun: 2/1212 en 14/1804, Toury: 7/338 en 13/384, Orléans 9/312. Begrijpelijk dat hij nu de tweede asduif halve fond is ZAV is geworden.
Dan weer begrijpelijk dat zo’n duif uit edel bloed afstamt. Vader is de “Dubbelen” (Michielsen x Meulemans) met als duivin “Lovely” een zuivere L.P. Taildeman (Brakel) die 42 prijzen vloog w.o. 29 per tiental!
Ter informatie de uitslag van Bourges in St.-Job, 221 oude: 1, 6, 11, 13, 15, 29, 33 (9) – 367 jaarse: 1, 5, 8, 9, 13, 22, 25, 31, 35, 38, 43, 45, 51, 55, enz. 23/40 Op provinciaal vlak gaf dat bij de 1141 oude: 1, 25, 46, 51, 69, 166, 187, en 354 (8/9) - 1904 jaarlingen: 2, 14, 18, 24, 30, 66, 79, 99 enz. 26/40. Nationaal alweer “Spitze”. 10182 oude: 2, 122, 211, 220 enz. – 14207 jaarse: 4, 65, 71, 89, 107 enz.


EVOLUTIE

Zoals het bij de meeste van onze melkers betreft, krijgt iemand van thuis uit de microbe mee. Idem voor Serge en hij kon stilaan betere prijzen voorleggen. In 1986 raakte hij plots bekend buiten Schilde en aanpalende dorpen door koning van Union-Antwerpen te worden. Geen gelukstreffer, want die status heeft hij in 1998 herhaald.Weet ook dat hij in 2002 koning werd van het Zuid-Antwerps Verbond, beter gekend als ZAV.

Dat voor mekaar krijgen heeft hij te danken aan de “Wezel” van 1981, duif aangekocht op de totale verkoping van René Michielsen uit ’s Gravenwezel. Een zoon hieruit, nl. “Den 23”, heeft hem hoger op de succesladder gebracht. Deze doffer is de vader geworden van zijn “Schalie” en “Lange Blauw” waarmee hij ons land vertegenwoordigde op de Olympiade in Katowice. Hij wist ook dat om verder te pieken er versterking moet bijkomen, intussen een jaarlijkse zoektocht.. Daarom destijds aangeklopt bij dorpsgenoten Willy Van Beirendonck, William Geerts en Maurits Bonte. Zo kwamen de stammen van Meulemans (Arendonk) en Stoces (Winterslag) werkelijk verbeteren. Met de nodige ijver verder zoeken en zo vinden wij in zijn pedigrees nakomelingen van de “Klakduiven” van Jos Leuris en zoon, van Alfons Nijs (Arendonk) en o.a. van betere Duitse melkers (Serge bracht zijn legerdienst in Duitsland door en zijn liefje mee naar België) w.o. Heinz Brune (Wesel) met bloedstroom van Louis Deleus (Boortmeerbeek). Nog niet zolang geleden de “Pantani” van Eric Berckmoes (Brecht) en enkele toppers van de gebr. Simons (Ransdaal, Ned.).

TOTAAL WEDUWSCHAP
Zoals praktisch overal werd op weduwschap gespeeld. Een tiental jaren geleden schakelde Serge over op het totaal weduwschap: zowel duivers als duivinnen moeten de baan op. Eigenlijk dubbel rendement en minder duiven!
Begin oktober de geslachten gescheiden en geen enkele duif meer buiten. Kwestie van de roofvogels. Daarom zitten ze in maxi rennen voor de hokken te genieten van de zon, een bad, genoeg zuurstof en de gevaarloze omgeving.
De tweede week van december worden de vliegers (ook de kwekers) gekoppeld om de klassieke eerste ronde groot te brengen. Als de piepers gespeend worden verhuizen de vliegduivinnen naar een volière. Een tweede koppeling rond 20 maart om slechts acht dagen te broeden. Al naargelang het weer werden de 124 vliegers (voor 2005 148) opgeleerd. Voor de afreis komen de 74 koppels een half uurtje samen en bij de thuiskomst zelfs tot ’s avonds. Blijft een partner achter, dan is er altijd iemand van andere gestoorde koppels die “liefje” mag spelen. Dus: territorium is primordiaal, zonder gezondheid te vergeten. Door de jarenlange selectie is kwaliteit hier genoeg aanwezig.


JONGE DUIVEN

Een eerste ronde telt zo’n 150 piepers en de tweede nog eens een 80-tal. Doffers en duivinnetjes worden op één hok gezet. De tweede ronde op andere, zodat met de gezondheid niets verkeerd gaat en de luiwammesstreken beperkt blijven. De duiven pikken uit een volle bak kweekmengeling. Bij het uitvliegen nog alleen ’s avonds kweekmengeling, kwestie van in de lucht blijven. ’s Morgens bij het binnenroepen snoep of wat pinda’s. Na drie maanden wordt er overgeschakeld naar vliegmengeling, heel het sportseizoen lang. Dus hier geen zuivering en/of dieet. Dat voeder bestaat uit 50% maïs, 10% groene erwten en Tasmanische erwten en de rest gerst, tarwe, cardi, gepelde haver, zonnebloempitten. De vroege jongen worden verduisterd vanaf half maart tot 1 mei. De tweede ronde vanaf spenen tot 1 juni. In deze “donkere dagen” wordt er niet opgeleerd. Dat eerst veertien dagen na deze periode. Wel worden ze samen én heel voorzichtig opgeleerd, maar met kleine groepjes gelost.Zo heeft deze 46-jarige perfectionist hiervoor een speciaal aanhangwagentje laten maken. Een stelregel blijft: als de duiven voor de baas thuis zijn, wordt er verder gereden. En zo’n trip kan na wel twintig keren tot 100 km gaan. Is er eens een slechte vlucht, dan rijdt hij de duiven naar een afstand van ca. 40 km om ze zo weer op het juiste spoor naar huis te leiden. Dat kan zelfs enkele keren gebeuren. Maar nooit gaat hij lappen met een oosten- of noordoostenwind en zeker niet met een staalblauwe lucht!
Vanaf de halve fond wordt het systeem met de schuifdeur toegepast. Ook trainen de jonge doffers alleen ’s morgens met de weduwnaars en de jonge duivinnen met de duivinnen. Voor beide categorieën een stimulans om te vliegen. Anderhalf uur voor de inkorving gaat de schuifdeur open. Bij de thuiskomst blijven ze zelfs tot maandagmorgen samen.

MEDICATIE
Wat er aan de duiven gegeven wordt om zo’n kolonie gezond te houden en/of te krijgen blijft altijd een delicate reeks vragen, waarbij de meeste de achterkant van hun tong niet laten zien. Serge geeft onze lezers sportieve raadgevingen.
Drie weken na het spenen een antitrichokuur van acht dagen, omdat de jonge duiven in de winter niet veel drinken en het anders geen effect heeft.
Rond half april opnieuw eentje van vijf dagen en wat later ook vijf dagen tegen ornithose. In de loop van het seizoen om de drie weken twee à drie dagen iets tegen trichomonen, ornithose en tegen darminfescties zoals daar die vervelende adeno is. Wordt een geneesmiddel met antibiotca verstrekt, dan moet er na een paar dagen resultaat gezien worden, anders direct stoppen. Antibiotica is immers een dooddoener voor de vorm. Deze melker die zo gedreven met duiven bezig is, noem het een bedrijfsleider, heeft al het een en ander in zijn loopbaan beleefd. Maar jonge duiven worden hier niet uitgeperst met te veel en te verre vluchten en allerhande motivaties. Serge houdt van een hok goede jaarduiven én zeker oude. Zo worden jonge duiven geselecteerd die eens gepiekt hebben. Jaarlingen en tweejaarse des te meer door de mand. Speurt hij links en rechts naar versterking voor zijn al hooggequoteerde kolonie dan moeten het duiven zijn van goede afstamming en hem aanstaan. Hiermee bedoelt hij: sterke rug, grote vleugel, schone oog met veel kleur en een volle verkenningscirkel. Hij weet ook dat van slechte vliegers goede duiven kunnen afstammen zoals zijn “Bastaard” dat heeft bewezen. Voor 2005 heeft hij alweer schrik zodat alles weer gesmeerd zal lopen en in de juiste plooi valt. En dan mag er nu eens een eerste nationaal elektronisch geregistreerd worden.