Van Dijck- Van Dijck (Begijnendijk, BE) winnen 1° Nat Limoges 17.731 Yearlings

De ‘Pruts’ vloog Luc Van Dijck vanuit de anonimiteit meteen in de nationale schijnwerpers met een prachtige overwinning op de topklassieker voor jaarlingen uit Limoges. De duif kreeg als eerbetoon de koosnaam van zijn vorige maand overleden broer, met wie Luc in tandem speelde.

Jammer zegt Luc dat mijn broer Rudi dit niet meer mogen meemaken heeft. Reeds van klein af noemden ze hem de ‘pruts’, vandaar dat ik deze naam nu aan de winnende doffer uit Limoges heb gegeven… even de emotionele krop in keel doorspoelend. Luc klokte zijn winnende duif om 13u54 op een afstand van 666,819 Km, aan een snelheid van 1518,95 m/min.
Ook deze Limoges kreeg af te rekenen met het wisselvallige weer, regenwolken waren op zondag ook hier de spelbreker van dienst. Op maandag baadde gans Frankrijk in de zon, boven ons land kwam echter al vrij vlug dikke wolken opzetten welke geregeld de nodige regen losten. Toch werd deze Limoges der jaarlingen een meevaller van formaat waarbij de prijzen binnen het uur verdeeld zijn. Zo zie je maar, wanneer duiven de goede vlieglijn huistoe te pakken hebben, ze zich niet zo vlug meer van de wijs laten brengen door een regenbui tijdens de laatste kilometers.

Bekroning van een sterk seizoen

De nationale zege komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is eerder de kers op de taart van een sterk vliegseizoen. Luc en Rudi vatten het seizoen aan met 16 koppels vliegduiven op totaal weduwschap. Deze komen nooit met een nest, niet voor het seizoen, en ook niet na het seizoen. Dat vindt Luc nefast voor de duivinnen… zo leer je hen de drang naar een nest te ontdekken, waardoor ze vlugger onderling gaan paren. Luc is bouwvakker van beroep, vanaf februari gaat  hij in het weekend aan de slag met de voorbereiding van zijn vliegkoppels op het vliegseizoen. Hij brengt ze dan in het weekend samen, en ze blijven dan 1 nacht bij elkaar… een ritueel dat hij zo 6 à 7 weken na elkaar herhaalt tot ze ‘bakvast’ zijn. De eerste weken na de start van het sportseizoen wordt er voor het vertrek nog niet getoond, bij thuiskomst blijven ze dan samen tot een eind in de namiddag. Op Bourges werd een eerste keer getoond voor vertrek, maar het resultaat was nog niet naar wens. Vanaf toen merkte Luc dat het trainingsritme de hoogte inging… en dat vertaalde zich in opmerkelijke resultaten. Voor vertrek wordt er vanaf  Bourges een half tot een vol uur getoond. Bij thuiskomst blijven de geslachten nu samen tot de volgende morgen. De duivinnen gaan iedere week mee op een vlucht van rond de 500 Km (met af en toe eens een kortvlucht als tussenvlucht), de doffers vliegen om de 2 weken… en dat waren de nationale vluchten KBDB, de nationale Argenton… en nu dus de nationale Limoges voor jaarlingen.
Op maandag komen de duiven voor het eerst weer los voor een training, maar dat stelt nog niet zoveel voor. Maar tegen woensdag moet er stevig getraind worden, desnoods 1 uur met de vlag. Ook bij de doffers dient er stevig getraind te worden, al gaan de oude vliegdoffers nu samen los met de jonge doffertjes, en dat bevorderd hun trainingsijver, aldus Luc. Meestal trainen de duiven nu vlotjes 1 uur tot 1u30. In het begin van de week krijgen ze een zelf samengestelde lichte zuiveringsmengeling, bestaande uit 1 deel sport, 1 deel Gerry-plus, en 1 deel super dieet. De laatste dagen is dit volop ‘weduwschapsmengeling’ welke ook een mix is van 3 soorten. Bij thuiskomst is er steeds Belgasol van Belgica De Weerd in het drinkwater, en gaat er lookolie met biergist over het voer. Op maandag is dit het rode conditiepoeder (bestaande uit vitaminen en mineralen) van Dr. Mariën, en de laatste dagen gaat er ook Optimix en gel (Herbots) over het voer. Voor de aanvang van het seizoen kregen de duiven een 7-dagen kuur tegen ‘tricho’. Goed 3 weken later werd er 7 dagen behandeld tegen kopziekten met ‘Soludox’. Tot nu toe kwam er sindsdien niks aan medicatie meer in het water of over het voer. Zolang de duiven wekelijks de top van de uitslagen halen, en een mooie prijzenreeks neerzetten, is dit voor niks nodig, zegt Luc.

Samenstelling van het hok

Op dit moment is de kolonie voor 80% opgebouwd met de soort van sportvriend Eric Goovaerts uit Baal… een fantast op de  halve fond in de streek waar bijna niet tegen te spelen viel, zo vertelt Luc.  Toen hij om familiale redenen zijn duiven van de hand deed, kocht Luc een groot deel van de kweekduiven, en deze vormen nog altijd de basis van het hok. Er werd naar passend kruisingsmateriaal gezocht en gevonden bij onder meer de familie Herbots, Dirk Van Dijck, Luc-Bart & Jurgen Geerinckx enz. In totaal zitten er 17 kweekkoppels, 16 koppels vliegduiven, en krijgen ongeveer 60 jongen een ring om de poot. Daarvan blijven er momenteel nog zo’n 43 over welke reeds aardig op dreef zijn. Ze wonnen de voorbije weken reeds 2 x 1° Pithiviers, en het afgelopen weekend nog 4° Prov Blois tegen 3.838 duiven… dat belooft voor de nationale vluchten die voor de deur staan.
Op Limoges had Luc in totaal 7 jaarlingen ingezet, waarvan er 4 binnen de prijzen zullen vallen. Lokaal tegen 130 duiven had hij volgende telefonische aanmeldingen 1-16-19 en nog een 4e duif net binnen de prijzen. Wat uiteindelijk resulteerde in nationale winst tegen 17.731 jaarlingen. Bekijk even de erelijst 2012 van de kersverse nationale winnaar:

-‘Pruts’ BE11-6221613

Limoges Nat. 17.731 YL 1 (666,819 Km)
Momignies    656 d. 27 (117,622 Km)
Momignies    302 d. 47
Pithiviers   403 d. 68 (366,722 Km)
Pithiviers   473 d. 138
Montlucon    404 d. 37 (544 Km)
    Nat. 22.875 d. 698

Deze prachtige bonte witkopdoffer stamt af uit de aloude stam van Luc Van Dijck, met de Eric Goovaertsduiven aan de basis. Hij is een inteeltproduct naar het stamkoppel Goovaerts, met name de ‘Geschelpten 859/98’ x ‘Willy Meuris-duivin 290/90’
Vader: Geschelpte Witpen  BE08-2016257 Eric Govaerts… zoon van ‘ 2036913/2007 Den blauwe witpen 913 BE07-2036913 (zoon van het stamkoppel ‘Geschelpte 859/98 Jan Diels x Willy Meuris –duivin 290/90’) x ‘365-duivin’ BE05-2171365 afkomstig van Patrick van Hoof uit Keerbergen.
Moeder: ‘Het Blauw Witpenneke’ BE08-2016285 Eric Goovaerts… Dochter van de ‘Blauwen 037’ BE06-2080037 (een kleinzoon van het stamkoppel) x ‘Geschelpte 117’ BE06-2080117’ Eric Goovaerts (welke werd gekweekt uit 2 duiven afkomstig van Hugo Vandeputte)

Proficiat Luc!