Van der Horst & zn, "1e Nationaal Duifkampioen Vitesse (2006)"


Evert van der Horst & Zn uit Harderwijk (NL)


Aan het succesverhaal van de Harderwijker snelheidsspeler Evert van der Horst Azn, lijkt maar geen einde te komen.
In 2006 was hij voor de vierde opeenvolgende keer Generaal Kampioen Snelheid van de sterke Regio 1 van Afdeling 8 ( ca. 950 vliegende hokken)! Een super prestatie, die bij mijn weten nog nooit is voorgekomen. En dat in een jaar waar het naar de mening van Evert allemaal wat minder ging dan het jaar ervoor! De supervorm was, na een geweldig begin, een aantal weken weg. De reden is bij de grootmeester bekend en die fout maakt hij in 2007 niet meer. Maar als na het seizoen de balans wordt opgemaakt is het resultaat toch weer indrukwekkend te noemen. Leest u even met me mee:

NB. Hier de foto van Evert van der Horst Azn. samen met zijn zoon Alwin, die de gehele duivenadministratie voor zijn rekening neemt.

1E SUPER GENERAAL P.V. ‘DE EENDRACHT’ HARDERWIJK
1E GENERAAL SNELHEID O.A. EN 2E GENERAAL SNELHEID A. KRING 4
1E GENERAAL SNELHEID O.A. EN 2E GENERAAL SNELHEID A. REGIO 1 ( 950 LEDEN)
3E GENERAAL SNELHEID O.A. EN 3E GENERAAL SNELHEID A. AFDELING 8 ( 3.800 LEDEN)
1E NATONAAL DUIFKAMPIOEN VITESSE EN 4E NATIONAAL KAMPIOEN HOK VITESSE

Met zulke prestaties behoor je tot de absolute top van de Nederlandse snelheidsspelers!

De basis is vooral Schaerlaeckens
Het begon allemaal met de NL 91-2353849, een duivin die Evert cadeau kreeg van Ad Schaerlaeckens, toen hij daar wat koppels eieren kocht. Zij ontpopte zich tot een superkweekster en werd de stammoeder van het hok Van der Horst.

Een tweede stamduif is ongetwijfeld de NL 97-2481725, een zuivere Schaerlaeckens via de Gebr. Eising uit Ermelo. Deze stamdoffer is inmiddels vader, grootvader en overgrootvader van vele kampioensduiven op het hok Van der Horst. Hij is o.a. vader van ‘De Goede Jaarling’, 1e Nationaal Duifkampioen Vitesse in 2006!

De derde stamduif is de NL 01-2056078, genaamd ‘Laura’. Dit is ook een rechtstreekse Schaerlaeckens en is al moeder van verschillende kampioensduiven en eerste prijswinnaars!

Opvallend is dat in al deze drie superverervers het bloed van de B 85-6169352 ‘Olympiade’ Verheijen stroomt. Deze ‘Olympiade’ Verheijen was één van de beste kwekers die Ad Schaerlaeckens ooit had. Hij was van het ras Nelles van de Pol en gaf vele supers, waaronder winnaars van Chateauroux en Bourges jonge duiven!

Een tweede belangrijke bloedlijn is de lijn van de ‘Superbelg’. Deze ‘Superbelg’ werd door Evert opgevangen en hij ontpopte zich tot een geweldige vliegduif en later ook kweker. Hij gaf al drie Regiowinnaars en dan praten we over concoursen van ca. 10.000 duiven. Hij is afkomstig van Guido Martens. Inmiddels heeft Evert meerdere duiven uit de lijn van de ‘Superbelg’ gehaald.

Verder zitten er duiven van de Comb. Elskamp, Nunspeet – Jaap van Santen, Renkum – duiven uit de lijn van de ‘Kannibaal’ van Dirk van Dijck, rechtstreeks en via Gerrit Lahuis, Sleen, sportvriend Allen uit Northbridge, Engeland en de Gebr. Breman uit Genemuiden.

Bovengenoemde rassen worden veelal gekruist en dit jaar verwacht men de eerste successen te mogen oogsten van een aantal nieuwe kruisingen.


De beste vitesseduif van Nederland in 2006
De NL 03-1947996 ‘De Goede Jaarling’ is een absolute topduif, die jarenlang tot de beste duiven van de Regio behoorde. Op 46 vluchten behaalde deze kanjer 38 prijzen, waarvan 15 prijzen 1:100. Hij vloog in totaal vier eerste prijzen in de club. Als jaarling pakte hij gelijk drie eersten!
Zijn mooiste prijzen waren: 3e Strombeek van 11.175 d. – 3e St. Quentin van 8.925 d. – 4e St. Ghislain Hornu van 9.769 d. – 6e Niergnies van 8.053 d. – 9e Meer van 17.945 d. – 17e Morlincourt van 7.613 d.

Zijn vader is de NL 97-2481725 ‘De Stamdoffer’, een zuivere Schaerlaeckens via de Gebr. Eising. Hij komt uit de lijn ‘Verstigelt’ ‘Esmerald’ en ‘Blauwe Mike’.

Zijn moeder
is de NL 02-1251922 ‘Janet’ van Jaap van Santen uit Renkum. Zij is een kleindochter van de 3e Vitessekampioen WHZB van Jaap met zeven eerste prijzen op zijn conto.

‘ De Goede Jaarling’ heeft volgens Evert een heel fijn karakter. Hij is heel aanhankelijk en was de fijnste duif van het hok. ‘Als ik hem inkorfde koerde hij gewoon in mijn handen’ zegt Evert. ‘Als hij me zag zat hij direct bij me. Hij trainde gewoon, niks apart. Vaak ging hij na de training even het hok in en kwam dan naar buiten om op het puntje van het dak van de schuur en het huis te gaan zitten. Dan was hij in vorm’.

‘De Goede Jaarling’ is inmiddels samen met nog enkele hokgenoten, waaronder ‘De Superbelg’, verkocht naar Engeland. Maurice Dann uit Plymouth is de nieuwe eigenaar. Deze Engelsman heeft ook rechtstreekse topduiven van Bertie Camphuis en Marcel Sangers aangeschaft. Het ligt in de bedoeling dat de Van der Horst duiven met de topduiven van Camphuis en Sangers worden gekruist.

Zo behaalde "De Goede Jaarling" de nationale titel in 2006 :
13-05 Lommel 31e 4.874 d.
03-06 Strombeek 3e 3.545 d.
10-06 Pommeroeul 23e 3.583 d.
17-06 Menen 12e 2.530 d.

De toekomst
Het komende seizoen speelt Evert met 40 weduwnaars. Daarnaast is er een apart duivinnenhok ingericht. Het ligt in de bedoeling dat er met 15 weduwduivinnen wordt gespeeld. Gezien de resultaten van vorig jaar op nest van deze dames lijkt succes bijna verzekerd. Evert zelf zit goed in zijn vel. Hij geniet van het feit dat er in het buitenland veel belangstelling is voor zijn duiven. Zo verschenen er artikelen in België en Engeland over dit sterk spelende hok. Daarnaast is er contact met veel kampioenen uit binnen- en buitenland, contacten waar de in feite bescheiden mens Evert van der Horst met volle teugen van geniet. Het geeft hem in ieder geval de kick om er dit jaar weer volop tegenaan te gaan. Bij het afscheid lopen we samen nog eens langs de hokken. De kweek is prima gelukt, de jongen blaken van gezondheid en de oude duiven zitten er piekfijn bij, bij wijze van spreken klaar om zo te worden ingemand.

Ja, ook in 2007 behoort Evert van der Horst Azn. weer tot de te kloppen mannen in Afdeling 8.
Chapeau voor de fantastische prestaties van je duiven!