Van de Merwe Peter wint NPO-vlucht Chantilly, Afdeling 5/Zuid-Holland (2006)Dordrecht wordt door veel mensen betiteld als de hoofdstad van duivenminnend Nederland. Niet zo gek als je weet welke grote kampioenen daar zitten. Dit doortrekkend zou je de Noordendijk kunnen vergelijken met de Kalverstraat, want daar gebeurt het meestal (bij Kees Bosua en de Van de Merwe’s). Ook de winnaar van het NPO concours jonge duiven uit Chantilly op 5 aug. - Peter van de Merwe - woont aan deze dijk in een fraai, eigenhandig gebouwd huis. We moeten natuurlijk niet vergeten om ook zijn vader Arie er bij te betrekken want hij is een heel belangrijke schakel in het geheel. Vanwege lichamelijk ongemak bij Peter komt het meeste werk namelijk terecht op de schouders van Pa en ook Peter’s vrouw Nathalie springt gelukkig regelmatig bij.

Wat ging eraan vooraf?
Een week voor deze Chantilly werd Peronne gevlogen. Dit was geen erg moeilijke vlucht maar het viel Peter wel op dat zijn duiven zo ontzettend dorstig waren. Honger hadden ze echter totaal niet. Hij vertrouwde het allerminst en stond dan ook zondagochtend al om 6 uur in het jonge duivenhok om te onderzoeken wat er aan de hand was. Hij zag het direct: coli. Een aantal duiven zat te kotsen en had groene slijmerige ontlasting. Direct de grootste boosdoeners apart gezet en de rest op de “4 in 1” van De Weerd. Dit kregen ze tot woensdagochtend. Langer durfde hij dat niet te doen vanwege het inkorven op donderdagavond. Achteraf gezien was dit geen verkeerde aanpak. Nu moet u niet denken dat je dus een NPO vlucht kunt winnen door maar eventjes 3,5 dag te gaan kuren, want zo werkt het echt niet. Peter is totaal niet scheutig met allerlei kuurtjes. Bij 1 nacht mand krijgen ze normaliter na thuiskomst niks in het water. Bij 2 nachten mand om de paar weken een paar dagen. Kuurtjes van 1 dag, daar geloven ze niet in daar in Dordt. Dat ze gelijk hebben bewijzen al jarenlang de uitslagen.

Hoe doen ze het?
Als je er in slaagt om op bepaalde vluchten heel Zuid-Holland onder tafel te vliegen dan vraag je je als eenvoudige duivenreporter natuurlijk af; hoe doen ze dat? Omdat ik wat vroeger dan afgesproken arriveerde, kon ik de hokken goed bekijken. Paleizen waren het zeker niet. Later die middag vertelde vader van de Merwe me dat er nog hokken bij waren van wel 50 jaar oud. Maar blijkbaar wel erg doelmatig en bevolkt door heel erg goede duiven.

Als de hokken dan niet uitzonderlijk zijn dan moeten de duiven het wel zijn. Begin jaren negentig werd gestart met een geweldig basiskoppel van oom Piet van de Merwe. De kinderen en kleinkinderen van dit koppel wonnen vele eerste prijzen in groot verband. Aanvulling kwam er van Gebr. de Wit, Van Loon België, B en W Hendrik Ido Ambacht en C. van der Poel. Hiermee werd in feite een eigen stam duiven gevormd. De laatste jaren is er gezocht naar versterking bij o.a. Ad Schaerlaeckens, Joop Alberts uit Zwijndrecht, Marcel Sangers en weer in België bij Van Loon. Kortom, Peter is altijd op zoek naar duiven die zijn stam nog verder kunnen verbeteren.

Systeem jonge duiven
Er worden zo’n 120 jonge duiven gekweekt, hoofdzakelijk uit de kwekers. Deze worden gehuisvest in ruime hokken met een grote ren ervoor. Vanaf eind februari wordt er verduisterd tot de langste dag, 21 juni. Er wordt daarna niet bijgelicht. Ze hebben de ervaring dat door het lange verduisteren, de jonge duiven toch wel tot aan het einde van de navluchten goed in de pluimen blijven. Er wordt een zevental keren opgeleerd, van 5 tot 30 km. Na een paar vluchten wordt de boel gescheiden en verder op de deur gespeeld. Tussen de vluchten door wordt slechts een enkele keer gelapt; dit jaar misschien twee keer. Vinden ze ook niet nodig want jonge duiven die gescheiden zitten trainen aan huis beter dan duiven die op het schapje al dan niet gekopeld zitten. Een nestje of een verleidelijke partner zullen de duiven eerder naar het hok terug laten komen. Peter doet de dingen niet omdat anderen het ook doen, nee hij heeft er over nagedacht voor hij wat doet. Getraind wordt er maar 1x per dag; ze zijn dan een uurtje buiten. De jongen worden niet verplicht om te vliegen. Gevoerd wordt een mengsel van meerdere soorten vliegvoer met ca. 25% gerst. Bij thuiskomst zuivering. Voor de laatste jonge duiven vluchten wordt het voer niet zwaarder gemaakt, wel krijgen ze dan de laatste voerbeurt zoveel dat ze de gerst laten liggen.


Allerlei
Het NPO concours is gewonnen door een prima gebouwd kras duivinnetje, een echt wringertje in de hand. Naar aanleiding van haar overwinning is ze vernoemd naar de vrouw des huizes: "Nathalie". Net als de andere jongen komt ze uit het kweekhok.

Haar vader werd als ei gehaald bij Marcel Sangers en komt uit twee rechtstreekse Koopmannen.

Haar moeder heeft haar sporen als kweekster al ruimschoots verdient en komt van de combinatie B en W uit H.I. Ambacht.

Op deze Chantilly werd ook met oude duiven gevlogen. Bij Peter viel van deze vlucht als eerste een oude duivin op de ren. Deze bleef daar versuft zitten. Omdat er nog geen andere duiven waren probeerde Peter om het duifje richting de valplank te dirigeren. Ze schrok echter en vloog naar een ander hok. Na wat aandringen vloog ze naar haar hok van verleden jaar en wipte daar naar binnen. Ze had met al dat gedoe minstens 2 minuten verspeeld. Vervolgens duurde het nog 3 minuten voor er weer een duif kwam, dit maal een jonge. U zult begrijpen dat men daar aan de Noordendijk niet direct het besef had dat dit twee eerste prijswinnaars in afdeling 5 zouden worden. Maar de jaarling duivin was wel degelijk de snelste van het hele konvooi van 43.207 duiven en vloog maar eventjes 3 (eigenlijk dus 5) minuten los op haar hokgenote, die het NPO concours jonge duiven won. Deze weduwduivin was trouwens niet aan haar proefstuk toe. Dit jaar won ze ook al het provinciale concours vanuit Chantilly begin juli; dus binnen een maand 2x de snelste van heel Zuid-Holland. Peter en Arie bakken ze dit jaar trouwens toch wel heel erg bruin: ze hadden eind mei de snelste van Zuid-Holland op Peronne en eind juni ook al de eerste van Creil. Als U goed meegeteld heeft waren dat tot nu toe in 2006 maar eventjes 5 provinciale overwinningen. En weet U hoeveel NPO vluchten ze daar al gewonnen hebben: in totaal maar liefst 8 (acht) stuks. Hopelijk zullen we in de winter de gelegenheid krijgen hebben om dieper in te gaan op de achtergronden van deze fenomenale prestaties. Dat zal ongetwijfeld een zeer leerzame reportage opleveren.