Overslaan en naar de inhoud gaan

Van de Merwe Peter wint Nationaal Ablis, Afdeling 5/Zuid-Holland

 


De winnares krijgt een kusje van dochter Gwen
We kennen allemaal wel dat gevoel dat we achtervolgd worden door domme pech. Ter geruststelling; zelfs bij toppers als Peter van der Merwe is het ook soms weleens tobben geblazen. Ter verduidelijking onderstaand relaas over coli tijdens de vluchten, de schrik van iedere duivencoach.
De start van het jonge duiven seizoen was prima.
Op de tweede vlucht Strombeek werd al 1, 2, 4, 11, 14, 26 30, 31, 33, 35 etc gewonnen tegen 4.563 duiven in het Samenspel Drechtsteden. (119 mee en 69 prijzen). Echter, na de derde jonge duiven vlucht sloeg het adeno-virus genadeloos toe. Dinsdag zaten er meerdere jonge duiven te kotsen, dus gelijk gekuurd met 4-in-1 van Henk de Weerd. Zelfs op vrijdag - de dag van inkorving - zaten er nog een paar te kokhalzen.
Besloten werd om dat weekend dan helemaal maar geen jonge duiven mee te geven. Zieke duiven in de mand besmetten de duiven van andere liefhebbers en dat wilde Peter absoluut niet op z'n geweten hebben. De kuur werd helemaal afgemaakt en zondag waren ze al weer zover opgeknapt dat een klein oefenvluchtje verantwoord was. Het herstel zette door en de volgende week werd al weer de eerste gewonnen van het samenspel Drechtsteden tegen mannen als Piet van der Merwe, Kees Bosua en Adrie van der Rhee om er zomaar een paar te noemen.
Twee weken terug was het al bijna bingo.
Op de eerste NPO-vlucht Sezanne werd de 2e en de 3e gewonnen en werden er 49 prijzen gescoord van de 100 ingekorfde duiven. Om de eerste te winnen moet echter alles 100% mee zitten, een rondje extra betekent meestal al geen overwinning meer. Dan maar hopen op één van de volgende drie vluchten.
Nationaal Ablis beloofde een mooie vlucht te worden In Frankrijk was het prima vliegweer met een westelijk windje op de vlieglijn. Er kon pas laat gelost worden vanwege wegtrekkende buien in Nederland.


Zaterdagmiddag rond drie uur aan de Noordendijk
Vlak voor aankomst van de duiven van Ablis kwamen de duiven van de natour thuis. Peter had er 43 ingekorfd en een waar bombardement volgde. In krap 9,5 min waren er 40 over de aankomstantenne gestormd. Dit resulteerde in 1, 3, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 16 etc. tegen 1464 duiven. Tijdens dat bombardement kwam er ook een duif naar beneden die duidelijk meer kilometers afgelegd had dan de natourduiven. Ze kwam laag van achter het huis en dook direct op de plank. Moeder Van der Merwe hield de klok in de gaten en bevestigde het vermoeden van Peter dat dit er één van Ablis was. Al snel bleek dat ze bijna 2 minuten los zat in de vereniging en dat was uiteraard een goed teken. Half in de avond kwam er duidelijkheid.
De achtste overwinning op een NPO-vlucht was een feit.. Ja U leest het goed, dit was al de achtste keer dat de naam van Peter van de Merwe bovenaan prijkt op een teletekstvlucht en zowel Peter als vader Arie genieten daar nog steeds met volle teugen van.
De winnares heeft een afstamming om van te watertanden.
De vader is Amigo die alvorens hij naar het kweekhok verhuisde o.a. een 2e van Ablis won tegen 4.568 duiven (achter een hokgenoot, Peter had er toen 13 bij de eerste 14) en een 4e van Peronne, er kwamen toen 3 duiven tegelijk hetgeen resulteerde in 1, 2 en 4 tegen 44.240 duiven. Hij werd in 2007 Asduif Vitesse en Asduif Generaal in de Drechtsteden en 9e Beste Asduif WHZB. De Amigo komt uit de Replay, een 100% Koopman via Marcel Sangers. De Amigo zat toen gekoppeld tegen Black 872.
De moeder van de winnares is Senne die o.a. 2 eerste prijzen in het Samenspel won. Ze komt uit de Bauer, een stamduif bij Peter die asduif midfond werd in de West Europese Landencup in 2004. Bauer stond toen tegen het Favorietje van Ad Schaerlaeckens. Een andere jonge duif uit dit koppel won twee weken terug de 2e prijs op het NPO concours Sezanne.
Een kweekkoppeltje om zuinig op te zijn, lijkt mij.

Systeem
De kwekers worden al in december gekoppeld. Er worden geen eieren overgelegd. De verschillende rondes jonge duiven worden apart gehouden tot ze gaan vliegen, dan gaan de tussendeuren open. De eerste maanden krijgen ze volop zwaar voer in de vorm van Start Plus van Versele Laga. Daarna wordt overgeschakeld op Junior Plus ook van Versele. Tijdens het vliegen wordt er opgevoerd, net als bij de oude duiven. Dat betekent in het begin Junior Plus gemengd met voer van Ronny van Tilburg. Bij 2 nachten mand krijgen ze de laatste voerbeurten Champion Plus van Versele Laga plus nog een beetje snoepzaad. Verduisterd wordt vanaf begin maart tot de langste dag gedurende 12 uur per dag. Er wordt niet bijgelicht.
De jongen worden op de deur gespeeld. Ze trainen maar 1x per dag. Voor het inkorven wordt rond de middag de tussendeur opengezet en met een paar broedschoteltjes wordt geprobeerd de motovatie aan te wakkeren. Na thuiskomst worden ze afhankelijk van het tijdstip van thuiskomst, al op zaterdagavond of pas op zondagochtend weer gescheiden. Geprobeerd wordt de jonkies gezond te houden met een BS-kuurtje van 2 dagen om de 3 weken. Daarnaast krijgen ze halverwege het vliegseizoen ook nog een Magic geeltablet opgestoken. Preventief kuren tegen coli vindt Peter onzin; medicijnen hebben pas zin als er een ziekte aanwezig is.

 


Afsluitend
De 66-jarige vader Arie is normaliter de man die het grootste deel van de verzorging doet. De afgelopen weken echter had Peter vakantie, dus was hij de hoofd soigneur aan de Noordendijk. Vorige week woensdag wilde hij juist de doffers binnen halen, toen ze ineens heftig van iets schrokken. Met geen mogelijkheid waren ze nog naar beneden te krijgen.
Tenslotte maar een paar lokkers eruit gedaan en na zo'n drie kwartier bedelen kwamen ze eindelijk naar beneden. De schrik zat er blijkbaar ook zaterdag nog behoorlijk in; de tweede aankomende was een doffertje die bijna een minuut roerloos op de nok bleef zitten alvorens de plank op te zoeken. Ik denk dat een ieder van ons dat wel herkend. Dergelijke ongein treft echt niet alleen onszelf maar ook anderen en zelfs gebeurt het bij vedetten als Peter van der Merwe.
Nog een onfortuinlijke gebeurtenis. Gewoonlijk worden de jonge duiven bij Peter 1x in de week "opgegooid" zoals ze dat ze mooi zeggen in het Dordtse. Zo ook afgelopen week. Alleen liep dat niet goed af; 3 kwamen er zwaar gewond thuis en hij was er ook nog 7 kwijt. Bij de vermisten en gewonden zaten nogal wat duivinnen, dat zou volgens Peter weleens de oorzaak geweest kunnen zijn van de extra motivatie omdat er weer nieuwe koppeltjes zijn ontstaan. Het tekent de topper dat hij zich door wat tegenslag niet uit het veld laat slaan, maar gewoon doorgaat op de ingeslagen weg.