Valse KBDB ringen in omloop

Er lijkt zich in duivenland een nieuwe plaag voor te doen. Meer en meer verhalen van valse ringen bereiken onze redactie. Men kan zelfs al KBDB ringen van 2022 kopen!

Enkele weken geleden kreeg Jos Cools uit Grobbendonk een telefoontje dat iemand zijn duifje had opgevangen. Het duifje was in de tuin van een niet duivenliefhebber terecht gekomen. En via een bevriend duivenmelker was die man er achter gekomen dat het een duifje van Jos was. Jos Cools werd gecontacteerd. Plaats, datum en uur van afspraak om het duifje op te halen, net als het ringnummer werden meegedeeld. En inderdaad het gemelde duifje was al enkele dagen ‘op de dool’.

Jos ging het duifje ophalen en bij aankomst zag hij dadelijk dat er iets niet klopte. Het ringnummer dat hij aan de telefoon van de opvanger had doorgekregen, was het ringnummer van een blauwe duif. Het duifje dat was opgevangen was een geschelpte duif. Het ringnummer werd gecheckt en het klopte met het ringnummer dat was doorgegeven, maar Jos zijn oog viel op het verschil van lettertype op de ring.

Op bovenstaande foto kan je het aangemelde duifje zien. Het draagt dus een blauwe ring van 2021. Die is zeer gelijkaardig met de KBDB ringen van de laatste jaren. Alleen is de KBDB sedert 2021 met een andere fabrikant voor duivenringen in zee gegaan. De huidige echte ring wordt naast de valse ring aan het duivenpootje gehouden op de foto en dan zie je duidelijk het verschil in grootte van de ring en lettertype.

Valse ringen aangeboden op Duitse website

Eind februari, begin maart kreeg Jos Cools al telefoon van een Duitse liefhebber dat hij een jong duifje gekocht had van Jos. Jos was verrast want hij had nog geen enkele jonge duif verkocht. Hij vroeg naar het ringnummer en Jos had die bewuste ring (BE21-6200082) op dat moment nog thuis in de schuif liggen, had er nog geen jong mee geringd zelfs... Beetje research leerde dat die valse duivenringen te koop werden aangeboden op de Duitse website: www.pigeon-auction.de. Het is van diezelfde ringenreeks dat het aangemelde duifje een valse ring om de poot had.

Ringen 2022 reeds te koop

Gisteren viel in onze redactiemailbox zelfs een foto van een set ringen van 2022 die nu al verkrijgbaar zijn. Zijn weer dezelfde vervalsingen als hier boven. Ze gelijken sterk op de ringen tot voor 2020. Maar er is een groot verschil met de ringen van 2021, gefabriceerd door een nieuwe fabrikant. Ook op de eigendomsbewijzen is een significant verschil merkbaar. Op de foto hieronder zie je rechts een (echt) eigendomsbewijs van 2021. Het verschil met de valse eigendomsbewijzen (links) is zichtbaar in lettertype en het ontbreken van de puntjes.

Het moge duidelijk zijn dat mensen met malafide bedoelingen aan het werk zijn, en dat de duivensport met een nieuwe vorm van fraude te maken heeft. Opletten is dus de boodschap!

Liefhebbers die gelijkaardige slechte ervaringen hebben, kunnen die delen via redactie@pipa.be