Overslaan en naar de inhoud gaan

Vader en zoon Cuffel (Montivilliers, FR) winnen 1ste internationaal Barcelona!

Barcelona is de belangrijkste afspraak op de internationale kalender. Deze vlucht wordt door liefhebbers van over de hele wereld gevolgd, en elke deelnemer droomt ervan om deze wedstrijd ooit te winnen. Die droom werd werkelijkheid voor vader & zoon Cuffel uit Montivilliers, nadat ze eerder al een 2de, 3de, 4de en 5de international hadden behaald.


De familie Cuffel verenigd rond hun "Special One"

Barcelona 2015

Heel wat liefhebbers hadden loodzwaar weer voorspeld, maar de omstandigheden vielen uiteindelijk nog enigzins mee. Iedereen was benieuwd naar hoe de vlucht zou verlopen, gezien de recente weersvoorspellingen en de hittegolf die Europa al enkele dagen in zijn greep hield. Sommigen voorspelden dat de vlucht meerdere dagen zouden duren, anderen deden dit af als onzin. Het spreekt voor zich dat de temperaturen hoog opliepen, maar anderzijds konden de 19.083 duiven ook genieten van een rugwind uit zuid-zuidoostelijke richting. De eerste en enige aanmelding tijdens de eerste dag van de vlucht vond plaats om 20:57’05” – daarna kwam niks meer. De Franse liefhebbers klokten hun eerste duiven rond 8 uur de volgende ochtend, en kort daarna zag ook Noel Peiren zijn eerste duif thuiskomen. De temperaturen bleven ook ‘s morgens hoog, en de eerste Nederlandse duif landde in het hok van de legendarische Cor de Heijde, die echter geklopt werd door een duif die een langere afstand moest afleggen. Nederland slaagde er trouwens in om zowel de 3de, 4de, 5de, 6de als 8ste plaats internationaal te winnen.

Kort daarop werd een grote groep duiven in sneltempo geklokt, waaruit we kunnen afleiden dat deze vlucht probleemloos is verlopen. De nationale vlucht in België werd op de tweede vluchtdag rond 20u40 afgesloten; de internationale vlucht sloot af op dag drie. Het bleek uiteindelijk een succesvolle vlucht voor de organisatoren van Cureghem Centre. Het is opvallend hoe onze duiven tegenwoordig tot het uiterste kunnen gaan; 20 jaar geleden waren ze misschien wel dubbel zo lang onderweg geweest. Maar de tijden veranderen: tegenwoordig korft elke liefhebber zijn duiven met de eindzege in gedachten, vroeger werden sommige duiven gekorfd omdat men ze kwijt wilde. Barcelona is vandaag het hoofddoel voor ontelbare hokken, die voor deze vlucht soms een apart team samenstellen. Dit is waarom Barcelona zo’n aparte wedstrijd is.

Overwinning voor Cuffel

De internationale winnaar van de familie Cuffel zal voor altijd een speciale duif blijven; hij was de enige die er ooit in slaagde om op de eerste dag van de vlucht terug thuis te komen. Daarom gaat hij voortaan als “The Special One” door het leven. Hij leverde een schitterende prestatie af, al werd die door sommigen als verdacht beschouwd. Toch was dit geen abnormale inspanning: een duif  in topvorm die internationaal gezien een korte afstand moet afleggen, en daarbij gesteund wordt door een stevige rugwind. Het is een uitzonderlijke prestatie, maar het is zeker niet onmogelijk. Er worden doorgaans ook geen vragen gesteld bij de vele Nederlandse duiven die ‘s nachts thuiskomen. Dit is zonder meer een fantastiche prestatie, die alleen maar respect verdient.
Deze duif heeft dan ook een uitzonderlijke inspanning geleverd, door het grootste deel van de 917 km alleen af te leggen. Hij beschikt duidelijk over een grote motor en een uitzonderlijk oriëntatievermogen. Hij was de sterkste, de snelste, en eenvoudigweg de beste. 

Thuiskomst van de winnaar

De blog van de familie Cuffel (http://colombiercuffel.skyrock.com/) leert ons dat er iets speciaals stond te gebeuren. Om 17u werd een filmpje van de lossing gepost, met deze veelzeggende commentaar: “Er staat een rugwind, dus gaan we alvast buiten wachten. Je weet maar nooit!” Toen ze dit schreven, beseften ze wellicht nog niet wat er stond te gebeuren. Toen hij ‘s morgens vroeg opstond, was Gerard Cuffel voortdurend met zijn gedachten bij de wedstrijd. De duiven werden ‘s morgens vroeg gelost, zodat ze minder last zouden hebben van de hitte, en Gerard was heel tevreden met die beslissing. De rest van de dag was voor hem een doordeweekse werkdag, al ging hij deze keer wel al om 4u naar huis, twee uur vroeger dan normaal. Hij was simpelweg te gespannen, en was met zijn gedachten bij de tien duiven die hij had gekorfd voor Barcelona. Toen hij terug thuis was, verzorgde hij eerst de andere duiven, en vanaf dan hield hij zich samen met zijn twee zonen klaar voor een eventuele vroege aankomst. Rond 20u45 maakte hij de bedenking dat de duiven onmogelijk een snelheid van 1.100 m/min konden halen. Kort daarop gebeurde het ondenkbare: een duif viel als een kogel uit de lucht. “Het is er eentje uit Barcelona!” Na enkele seconden gaat de duif het hok binnen en wordt hij geklokt. Het is de eerste genomineerde van het team, die drie weken geleden al een vijfde plaats won uit Dax. De familie Cuffel was in alle staten; hun duif was de eerste die erin slaagde om op de eerste dag van de vlucht geklokt te worden. Hij was zonder twijfel de nationale winnaar, en maakte meteen ook kans op de internationale zege. Een dag later volgde de officele bevestiging: de familie Cuffel wint de eerste internationaal Barcelona tegen 19.083 duiven, en schrijft geschiedenis!

Een winnaar van Belgische origine

De kersverse internationale winnaar is een 100% Belgische duif. Zijn ouders zijn afkomstig van het hok van Yvon Deneufbourg uit Estinnes, nationaal kampioen grote fond KBDB 2014. Het verhaal begint in de winter van 2008, toen Gerard Cuffel besliste om een bon te kopen die hij aangeboden kreeg van een succesvol Belgisch liefhebber. Hij kende dit hok al langer, maar hij vond dit een goede gelegenheid om de kwaliteit van het hok na te kijken. Gerard kwam in contact met Yvon Deneufburg, en hij was geïnteresseerd in wat hij hem kon aanbieden. Hij maakte een aantal trips naar België, en kwam terug met vier late jongen. Twee van hen zijn nu de ouders van zijn internationale winnaar. Dat verklaart waarom deze duif eerst de naam “Wallonië” had gekregen (waar Yvon Deneufbourg woont). Zijn nieuwe eigenaars, Hugo Batenburg en PIPA Elite Center, hebben hem nu de naam “The Special One” gegeven. Deze naam past hem als gegoten, gezien zijn indrukwekkende prestatie!


De internationale winnaar enkele uren na zijn zege

Klik hier voor de stamboom van de internationale winnaar.

Het hok van Cuffel

Het was Gerard die de duivenfamilie in 1972 oprichtte. Er waren geen andere duivenliefhebbers in de familie, maar hij had al van kindsbeen af een passie op vogels, en duiven in het bijzonder. Die duiven werden aanvankelijk in een gewone kooi gehouden, maar hij wilde hen al snel laten rondvliegen. Hij raakte geïnteresseerd in de duivensport, en wilde ook zelf vliegduiven in huis halen. De rest van het verhaal is intussen gekend.
Zijn jongste zoon Sylvian (nu 36) raakte net als zijn vader geïnteresseerde in de duivensport, en kreeg zijn eerste licentie op 14-jarige leeftijd. Sindsdien gaan ze door het leven als de combinatie van vader en zoon Cuffel. Enkele jaren later kregen ze ook de steun van Gerard’s tweede zoon Mathieu (19), die ook in de sport betrokken raakte. De combinatie is dus een trio geworden. Duivensport is hier een echt familiegebeuren, aangezien ook Gerard’s vrouw bij het hok betrokken is. Hun dochter Eugénie en haar vriend maken ook deel uit van het team, en wachten de duiven soms op. 

Zoals je kan zien, is dit een hecht team waarin iedereen zijn eigen taken heeft. Gerard verzorgt de kolonie elke morgen, Sylvian onderhoudt de duiven 's avonds. Mathieu beheert het team van jonge duiven en duivinnen. Gerard's echtgenote en dochter helpen ook soms een handje, en hetzelfde geldt voor zijn schoonzoon.
Hun vliegteam bestaat uit 200 oude duiven in klassiek weduwschap, en daar komt heel wat werk bij kijken. Daarbij komen ook nog 60 jaarse doffers, die in klassiek of totaal weduwschap gekorfd worden. Ten slotte is er nog een team van 25 duivinnen, en worden er jaarlijks zowat 150 jonge duiven geringd.

Nadat ze zowat alle prijzen hadden gewonnen in de club, de provincie en op nationaal vlak, vond Gerard dat het tijd was om zich op de internationale competitie toe te leggen. Vandaag is het hok vooral gefocust op de fond en de zware fond, waarbij Barcelona, Marseille en Perpignan de belangrijkse afspraken zijn. Voor wie niet vertrouwd is met dit hok, geven we nog even hun beste resultaten mee van de afgelopen jaren:

1e Barcelona internationaal '15 19.083 d.
2e Perpignan internationaal '03 17.330 d.
3e Perpignan internationaal '07 14.576 d.
4e Perpignan internationaal '03 17.330 d.
5e Perpignan internationaal '04 17.570 d. 

Daarbij komt nog een nationale zege uit Perpignan in 2014, en nu een internationale zege uit Barcelona. Weinig hokken kunnen een gelijkaardig palmares voorleggen.

Om te kunnen uitblinken in de internationale vluchten, heeft Cuffel een duivenfamilie opgebouwd rond de lijnen die ze over de afgelopen 35 jaar hebben opgebouwd. Daarbij komt de lijn van de 2de internationaal Perpignan '03 (100% Tantart), de 4de internationaal Perignan '03 en de 1ste nationaal Perpignan '04. Deze duiven werden meteen naar het kweekhok verhuisd na hun topprestatie. 
De familie Cuffel is voortdurend op zoek naar manieren om hun duivencollectie te versterken, en daarom kopen ze elk jaar een aantal nieuwe duiven. Een goed voorbeeld is de aankoop van de duiven van Deneufbourg.

Conclusie

De familie Cuffel heeft zonet geschiedenis geschreven. Een hok dat erin slaagt een internationale zege uit Barcelona te winnen, blijft voor altijd speciaal. Ze vervoegen nu de gebroeders Schaschwkow en het hok van Deu, de vorige twee Franse hokken die een eerste internationaal uit Barcelona wonnen. Proficiat!