UNICEF start hulpoperatie na aardbeving Haïti en ook u kan helpen !

Het Caribische eiland Haïti werd getroffen door een aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op 15 km van Port-au-Prince, een regio met meer dan twee miljoen inwoners. Er wordt gevreesd voor duizenden doden en gewonden. Onder hen vele kinderen.

Hoewel ook de UNICEF-kantoren in Port-au-Prince verwoest werden, zet UNICEF alles in het werk om de hulp aan de getroffen bevolking op gang te krijgen. Het is duidelijk dat de meest dringende noden op dit ogenblik zich situeren op het vlak van gezondheidszorg, zuiver water en hygiëne en de bescherming van kinderen.

Haïti is een van de armste landen ter wereld en kampt al vele jaren met de gevolgen van geweld, onveiligheid en opeenvolgende natuurrampen. De kinderen in de regio kennen ernstige tekorten op het vlak van gezondheidszorg, onderwijs, bescherming en zuiver water. De aardbeving van gisteravond heeft hun situatie er alleen maar erger op gemaakt 

UNICEF coördineert de hulpactiviteiten op het vlak van water en sanitaire voorzieningen en bescherming van kinderen. Gezien de schade aan de UNICEF-kantoren in Port-au-Prince gebeurt de coördinatie van de hulpacties vanuit het UNICEF-kantoor in de Dominicaanse Republiek. Het is nog te vroeg om een cijfer te geven maar het is duidelijk dat er vele miljoenen dollars nodig zullen zijn om in de meest dringende noden van de bevolking te kunnen voorzien.

UNICEF België lanceert een oproep naar het publiek. Giften ter ondersteuning van de UNICEF-acties in Haïti zijn welkom op PR 000-0000055-55 van UNICEF België met vermelding “SOS Haïti” of online via www.unicef.be/gift