Ulrich Lemmens (Balen, BE) zit op zijn plaats tussen de Belgische top

Hij is jong, gedreven, ambitieus en een berekend risiconemer met een passie voor de duiven en de duivensport. Hij heeft zich een weg gebokst naar de top met de gekende knaluitslagen. Met De Gust heeft hij een superkweker onder de pannen en een goed geplande strategie en visie. Kortom, iemand die nu en in de toekomst veel zal betekenen in de duivenwereld.

Ulrich is een selfmade man. Hij komt dan wel uit een duivenmelkersfamilie - zijn grootvader speelde ook al de pannen van het dak op de vitesse - maar toch brengt Ulrich de duiven in Balen naar een hoger niveau. Hoog genoeg om in de top te belanden en verbeten genoeg om daar te blijven. Wat hij momenteel presteert, hadden zelfs zijn ouders niet kunnen dromen. Van een hobby je beroep maken, het is weinigen gegeven. En eerlijk is eerlijk: menig duivenmelker vertelt me nu dat, als ze toen wisten wat ze nu weten, ze het ook gedaan hadden en ook zwaar hadden geïnvesteerd in de duiven. Zo kom je aan te top en blijf je geen subtopper. Ulrich is dus "goe bezig", zoals ze in de Kempen zeggen.


De prachtige vlieghokken in Balen

Van nieuwsgierige, jonge snaak tot duivenman

Iedereen weet intussen dat hij destijds een risico genomen heeft en een serieuze investering heeft gedaan om topduiven naar de hokken in Balen te halen. Wat velen niet weten, is dat hij een enorme tegenslag heeft gehad met een storm op 29 februari 2009. Er passeerde een windhoos in Balen die het kweekhok, waar de toppers gehuisvest waren, uit de grond sleepte en enkele meters verderop neergooide. Enkele duiven zijn er nog gerecupereerd, maar veel van die dure kwekers waren weg. Een geluk bij een ongeluk, want daarna is de befaamde superkweker De Gust in het vizier gekomen. Klik hier voor pedigree De Gust BE06-6087309. Het verhaal rond De Gust is er eentje van echte duivenliefhebberij. De Gust was namelijk als jong al een persoonlijke favoriet van Ulrich en heeft zijn naam gekregen van grootvader Gust Lemmens, ook een topper in zijn soort. Zijn gedrag, karakter, vorm, etc.,  alles aan De Gust zag Ulrich graag. En maar goed ook, want Gust brak zijn poot als jaarling en heeft dat seizoen niet gevlogen. Ulrich zag iets in die duif dus in plaats van de duif een kopje kleiner te maken, kreeg hij daarom nog een kans. In zijn eerste seizoen als vliegduif haalde hij de 1e provinciaal Bourges. Daar Ulrich enorm streng selecteert, werd De Gust nog niet op het kweekhok gezet en werd het volgende seizoen gevlogen. Resultaat: een 1e zonale overwinning op Limoges. Nu had Ulrich wel reden genoeg om hem op het kweekhok te zetten. Zo was Ulrich ook meteen gelanceerd om het te gaan maken in de duivensport. Alle facetten van de duivensport bewerkt hij vol overgave en passie, van het commerciële luik to het spelen tot het keuren, advies verlenen en ideeën spuien. Een mens wordt zowaar blij van zoveel enthousiasme.


De Gust, de topkweker

Niet hard, maar efficiënt werken

Bovenstaande is een van de vele leuzen die uit de mond van Ulrich komt. Iedereen mag bij hem op de hokken komen zien en proberen te ontdekken wat nu dat ene wondermiddel is. Hij leert snel, want al gauw had hij door dat wat je ook geeft, niets helpt. Er is ook in Balen geen wondermiddel te vinden. We gaan dus even dieper in op de werkwijze, het systeem dus.

Sinds 2012 staat er een nieuw vlieghok waarop de jongen gewoon opgeleerd worden om daarna getest te worden als jaarling. Anekdote 1 hier is dan meteen dat de twee beste jonge duiven van België in 2012 gewoon werden opgeleerd en op graan en water leefden. Dat bewijst genoeg dat er niet te veel geprutst moet worden aan de duiven. De basis is steeds hetzelfde: in het kweekseizoen krijgen ze Breeding Mix, een eigen kweekmengeling samengesteld door Van Tilburg. Ze krijgen dat tot de kleine donspluimen weg zijn en pas daarna wordt er overgeschakeld op Pre-flight, een soort zuivering van Van Tilburg. Dat gebeurt niet drastisch, maar over een tijdspanne van ongeveer twee weken om de spijsvertering en darmen de tijd te geven om te wennen aan het nieuwe voer. Zo'n geleidelijke overgang is veel zachter voor de duiven en de kansen op adeno verminderen erdoor aanzienlijk. De Pre-flight krijgen de duiven gedurende de vluchten op Quiévrain en Noyon. Ongeveer drie weken voor de nationale vluchten starten, wordt er nog bietensap van Raf Herbots gegeven. Bietensap zorgt voor een wetenschappelijk bewezen 16% extra zuurstofopname in het bloed. Ulrich ziet ook dat zijn duiven er stukken frisser uitzien en erdoor in topvorm raken. Voor het inkorven voor een nationale vlucht, op woensdag en donderdag, krijgen ze Overload, een vetrijke mengeling van Van Tilburg. Een goede recuperatie na de vlucht is zeer belangrijk en daarom gaat er Recovery van Jaap Koehoorn over het water en krijgen ze extra proteïnen over het eten. Afhankelijk van de zwaarte van de vlucht krijgen ze dat 1 à 2 dagen. Bij thuiskomst gaat er soms Probac 1000 van Brockamp over het eten samen met goede oude levertraan. Af en toe krijgen ze ook nog CMK van Brockamp om de goede conditie op peil te houden.

In het midden van het seizoen, wanneer de duiven hun spreekwoordelijke dipje krijgen, wordt er terug een tweetal weken bietensap gegeven. Weer die extra zuurstof die de duiven een boost geeft om te kunnen presteren tot het einde van het seizoen. Zonder pardon worden alle duiven de dag na de vlucht 30 km ver gedragen om het zelfvertrouwen terug te winnen zonder dat ze een uitputtingsslag moeten leveren. Alle duiven, zowel duivers als duivinnen, moeten elke week mee. Een gezonde duif moet dat kunnen hoewel het vliegschema van de duivinnen zwaarder is dan dat van de duivers. De duivinnen hebben vorig jaar Bourges-Limoges-Cahors-Montauban-Souillac en Tulle gevlogen. Kunnen ze dat niet, dan voldoen ze gewoonweg niet. Dat ze het ook in 2013 goed hebben gedaan, kan je nog even nalezen in de lijst met resultaten van 2013 en de topresultaten voor de jongen in 2012: klik hier voor de seizoensresultaten in 2013.

Jozefien kan het

Een 1e nationaal Tulle, los met 13 minuten ... De 2e en 3e nationaal op Tulle zaten respectievelijk in As (Jos Thoné) en in Brussegem (Erik Limbourg) dus met een verschil in de breedte van ongeveer 80 km. Je moet het maar doen, en deze topduivin Jozefien, genaamd naar papa Jozef, deed het. Het kopvliegen zit in haar bloed. Ze is de kleindochter van De Gust en het is ondertussen een publiek geheim dat de nazaten van De Gust het geweldig doen aan de kop, en dat op afstanden van 100 tot 900 km. De rode draad door de Lemmenskolonie. Ze zijn niet alleen slim, maar ook nog krachtig. Een dubbele kwaliteit die op weinig hokken terug te vinden is. Dat dat ontaardt in talloze nationale winnaars en asduiven wereldwijd is dan ook niet te verwonderen. De De Gust-lijn doet het overal goed en is dus blijkbaar ook een zeer goede vererver daar alle soorten lukken in combinatie met de De Gust-lijn. Terug even naar dat juweeltje, Jozefien. Ze was meteen een duivinnetje met karakter, want ze zat bij op het wevenaarshok waar ze zichzelf een bak had toegeëigend. Ze was niet gepaard en kon duidelijk haar mannetje staan tussen al dat jong, hormonaal geweld. Ulrich had dat opgemerkt en om haar extra te motiveren had hij er nog een aantal duivinnen bij opgegooid. Extra gemotiveerd werd ze ingekorfd en met resultaat. De 1e nationale overwinning komt bij op het palmares. Jozefien heeft heel het seizoen top gevlogen dus vindt Ulrich het niet verantwoord om haar nog te spelen. Hij zou het nochtans graag doen, gewoon om eens te kijken wat ze nog allemaal kan. Ze zit nu op het kweekhok en is momenteel gepaard met De Gust, die fantastische nazaten levert. Als ze alle goede genen van haar grootvader meeheeft kan het bijna niet anders dan dat er hier prachtige jongen uit voortkomen. Ulrich wijst er nog graag even op dat Jozefien onder geen beding te koop is en in Balen zal blijven. Klik hier voor pedigree van Jozefien BE12-6036013.


Jozefien, 1e nationaal Tulle en kleindochter van De Gust

Dat ze geloven in de kwaliteit van de eigen duiven blijkt uit het feit dat de eerste duif die Ulrich via PIPA verkocht heeft, Brother De Gust BE08-6191551, ondertussen terug op de kweekhokken in Balen zit. Hij is teruggekocht van Peter Stakenborg die geweldige resultaten heeft bijeengevlogen op de vitessevluchten met nazaten van deze kweker. Zo is Brother De Gust bv. vader van de 1e provinciale (7e nationale) asduif snelheid oude KBDB 2013. Het kweekhok bulkt van de kwaliteit en Ulrich zal er blijven aan werken om deze standaard hoog te houden.


Brother De Gust, terug van weggeweest

Medische begeleiding

De medische begeleiding gebeurt door Raf Herbots. Ulrich hanteert een nultolerantie wat het kuren betreft. Er wordt wel ingeënt, maar dus niet gekuurd zolang het niet nodig is.  De vliegduiven worden jaarlijks ingeënt tegen paratyfus, pokken, herpes en paramyxo. De kweekduiven enkel de verplichte inenting tegen paramyxo. Tegen trcho wordt niks gegeven daar er geen bewezen noodzaak is. Er wordt wel steevast tweewekelijks op controle gegaan tijdens het seizoen bij Raf Herbots. Ulrich doet dat vooral voor zichzelf, want hij weet dat zijn duiven het moeten kunnen als Raf zegt dat de duiven niets mankeren. En zo kan er ook snel tussengekomen worden, mocht het nodig zijn. Hij gaat er ook prat op dat er sinds 2008 geen enkele interventie nodig is geweest. Daarmee bewijst Ulrich zijn gelijk wat het kuren betreft en dat het op lange termijn geen soelaas brengt. Mocht nu blijken dat de duiven toch zo ziek zijn dat kuren echt wel onontbeerlijk is, zal hij het natuurlijk niet nalaten. Het is tot nu toe gewoonweg niet nodig geweest. De duiven zitten altijd zeer strak en mochten ze iets minder in vorm zitten, hebben ze dat in Balen tot nu toe altijd kunnen keren door het geven van de juiste recuperatiemiddelen.

Project 2014

Er wordt niet stilgezeten in Balen. Sinds enkele weken is dan ook het startsein gegeven voor de bouw van een compleet nieuwe kweekstal die tegen november 2014 klaar zou moeten zijn. Vanaf volgende winter zullen de kwekers daar gevestigd en te bezichtigen zijn. Onder het motto 'als je de kans krijgt om vanaf nul te beginnen, moet je vooruit denken' hebben ze er in Balen voor gezorgd dat er voldoende ruimte zal zijn om gasten in stijl te ontvangen waarbij uren over de duiven gepraat kan worden. In de fotogalerij kan je ook nog de plannen bekijken en meedromen van zoveel moois.  


De eerste steenlegging van de nieuwe kweekstal is ondertussen gebeurd

De juiste mensen op de juiste plaats

Dat Ulrich dat alles niet alleen doet, geeft hij graag toe. Hij vraagt dikwijls raad en overlegt graag. Hij heeft het geluk dat hij kan bouwen op de onvoorwaardelijke steun en hulp van zijn vader, maar daarnaast gaat hij ook te rade bij andere mensen. Zoals hierboven aangegeven vertrouwt hij voor de medische begeleiding graag op Raf Herbots. Tijdens het seizoen wordt er wekelijks overlegd met Bart Van Oeckel en Bart Geerinckx. Dat gaat van het opleren van de duiven en de voeding tot welke vluchten spelen en welke niet. Daarnaast laat hij zich ook graag omringen door duivenvrienden waar hij veel van leert zoals bv. Ivo Renders. Bij die mensen is er dan ook weer een wisselwerking: Ulrich helpt hen op zijn beurt met het commerciële gebeuren rond de duiven. Ulrich zelf zegt dat hij echt wel luistert naar wat ze te vertellen hebben en dat hij dat ook graag doet. Hij zal het misschien niet meteen laten blijken, maar neemt de raad mee naar huis om er zeker iets mee doen. Hij vertoeft al jaren in de duivensport en heeft als jonge snaak van 17 à 18 veel met 50-, 60- en 70-plussers gepraat waardoor hij ondertussen de duivenman geworden is van amper 27 en nog een hele lange, mooie duivencarrière voor zich heeft.


Team Lemmens