Ulrich Lemmens (Balen, BE) stoot verder door naar de top met 1e nat. jaarlingen en 2e nat. oude Tulle

'I have a dream'... Deze woorden spookten sinds kindsbeen af door het hoofd van de 26-jarige Ulrich Lemmens. Hij wou en zou het maken als duivenmelker en zo gebeurde... Sinds 2009 fulltime profduivenmelker en met deze nationale zege bevestigt hij het superjaar 2012!

Als jonge snaak droomde Ulrich Lemmens er van om van zijn grote passie zijn beroep te maken. Stap voor stap, maar super gedreven timmerde hij aan de weg naar de internationale duiventop. Geen uitdaging was hem te groot in de weg die hij bewandelde naar zijn ultieme doel, hij schuwde ook geen dure, maar gerichte, investeringen. Op die manier bouwde hij zijn hok rond zijn überstamvader De Gust gekruist met het allerbeste van topkolonies als Frans Rondags, Dirk Van Dyck, Patrick Sons, Peter Stakenborg, Ronny Faes, Piet Van Meeuwen, PEC (PIPA Elite Center) Bart Geerinckx, Bart & Nance Van Oeckel, Ivo Renders. Vooral op deze 3 laatsten kan Ulrich vaak terugvallen en wordt er tijdens de week vaak overlegd en van gedachten gewisseld. De laatste jaren werden er ook nog enkele Olympiadeduiven en nationale asduiven aan de indrukwekkende kolonie uit Balen toegevoegd. Deze inspanningen beginnen nu volop hun vruchten af te werpen, zo verraste Lemmens vorig jaar vriend en vijand door de 2 beste jonge duiven van België op de nationaals onder de pannen te hebben. Zo was William de beste jonge duif over 3 nationale vluchten en deed Young Freddy dit huzarenstukje over op 4 nationale vluchten. Dat zijn duivenstam op een brede basis gestoeld is, toonde Ulrich afgelopen weekend aan. Het stuntwerk vorig jaar met de jonge duiven was geen éénmalige vertoning. Het was eerder het startschot van wat wel eens een mooie internationale duivencarrière zou kunnen worden. Jozefien, BE12-6036013, was niet alleen de snelste tegen 6.974 jaarlingen, maar met haar 1443 m/min over 673 km liet ze ook haar staart zien aan alle 14.307 Tulle-vliegers van afgelopen weekend!


Ulrich Lemmens, samen met zijn vriendin en ouders aan het nagenieten van de nationale zege. Op vader Jef kan Ulrich àltijd beroep doen voor het verzorgen van de duiven

Jozefien, BE12-6036013, 1e nationaal Tulle jaarlingen

Deze prachtige geschelpte witkop duivin heeft haar kilometers al in de vleugels dit jaar. Voor haar nationale zege uit Tulle had ze al 5 maal per 10-tal nationaal gewonnen op de eerste zware halve fondvluchten dit jaar en als jonge duif won ze vorig jaar ook 2 nationale vluchten per 10-tal. Om maar aan te geven dat het helemaal geen lucky shot was dit weekend. Enkele van haar uitslagen op een rijtje:

2013
Tulle nat.        1/6.974 (snelste van 14.307)
Bourges I nat.    1.144/13.588
Châteauroux I nat.   753/19.691
Argenton I nat.   2.007/22.463
Gueret I       1.324/16.988
La Souterraine I zone C 217/2.466

2012
La Souterraine nat.  424/19.155
Argenton zone C     191/6.630

Bekijken we de pedigree van Jozefien dan zien we al gauw dat ze het van geen vreemden heeft. Zij is een kleindochter van de stamvader van het hok Lemmens, De Gust, die zelf 1e nat. zone C Limoges, 1e prov. Bourges,... won en (groot)vader is van verschillende toppers, zoals: Thor (6x1e prijs), Unlucky Gust (1e prijs 145 km, 78e nat. Brive), Kenji's Best (snelste van 5.000 duiven op Pithiviers, 18e nat. zone C Gueret 3.084 duiven), Aukje (6e nat. zone C Gueret), Gitta (78e nat. Bourges), Julia (1e asduif Molse Fondclub), Rihanna (2e asduif Molse Fondclub), de 392-12 (42e nat. Châteauroux, 244e nat. Argenton, 330e nat. Gueret,...),... Klik hier voor de pedigree van Jozefien.

German Steel, DV0634-11-495, 2e nationaal Tulle oude duiven

Ei zo na lukte Ulrich een schitterende dubbelslag afgelopen weekend. Bij de oude duiven strandt hij op 5 m/min van de nationale winnaar van Ivan Vanvuchelen uit Grazen, zodat men een heuse stunt net aan de neus ziet voorbij gaan in Balen. German Steel, die zilver won bij de oude duiven, is een rechtstreekse duif van Rainer Leisegang. Maar zij heeft een gouden afstamming. Zo is de vader, Dwight, een rechtstreekse Pieter Veenstra, en broer van Yasmine. Dwight heeft maar liefst 4 verschillende nationale asduiven in zijn pedigree én een Olympiadeduif. Bovendien is hij met Dirky, Kleine Dirk, Golden Lady fameus ingeteeld naar de Kannibaal van Dirk Van Dyck. De moeder van German Steel is een rechtstreekse van J & J Engels, ingeteeld naar diens stamkwekers Den 178 en Den 231. Klik hier voor de pedigree van German Steel. German Steel bewijst dat al dat edel bloed omgezet wordt in superprestaties, hij won in 2013 onder meer:

Tulle nat.   2/7.333
Cahors nat.  20/8.570
Momignies    12/595
Montauban prov. 57/645

Dat de duiven niet gespaard worden bewijst het parcours dat German Steel dit jaar moest afleggen. Hij vloog achtereenvolgens: Bourges, Limoges, Cahors, Montauban, Souillac en Tulle. De vele kilometers die hij in 2013 op zijn teller had, weerhielden hem dus niet om op Tulle mee te doen voor de hoofdvogel.

Ongepaard

De oude duiven worden bij Lemmens volgens het totaal weduwschap gespeeld. Na de laatste nationale vlucht voor jonge duiven Gueret 2012 gingen de duiven in de volière. Vanaf januari werd er vanuit de volière gestart met de trainingen, om vanaf 1 april voor het eerst op de weduwnaarshokken te komen. Dit volgens het systeem van de 'complete chaos'. 3 weken voor Bourges I evenveel duivers als duivinnen op de hokken en diegenen die goesting hebben paren met elkaar, gedurende 2 nachten. Tijdens het seizoen kan het gebeuren dat er een partner weg blijft van een vlucht en moet de achterblijver op zoek naar een nieuwe partner. Jozefien was niet gepaard, maar toch had het oog van de meester iets gezien, waarop handig werd ingespeeld zodat ze super gemotiveerd aan de start kwam. Jozefien had zich een woonbak bij de duivers eigen gemaakt en ze verdedigde die als een echte duiver. Als bijkomende motivatie voor Tulle had Ulrich 5 extra duivinnen op het hok gegooid. Eén van die duivinnen wou ook in de bak van Jozefien, waarop Ulrich die duivin 'halfbak' had gezet. Pisnijdig werd Jozefien ingekorfd, met het gekende gevolg!

Op het gebied van medische begeleiding wordt er niets aan het toeval overgelaten. De duiven worden van heel dichtbij gevolgd door dierenarts Raf Herbots, die enkel medicatie verstrekt indien het nodig is. Aangezien er veel van de duifjes verwacht wordt, hecht men veel belang aan voedingssupplementen. Zo gaat er voor de inkorving steevast CMK van Brockamp in de drinkpot en over het eten wordt Belgasol van De Weerd verstrekt, ook een gele druppel in de bek van Koehoorn ontbreekt niet, net als een Fucithalmic oogdruppel. Na de vlucht zoekt Ulrich vooral zijn heil bij Recup van Koehoorn en Proteïn Plus van Backs. Na de vluchten uit La Souterraine en Brive, zeg maar het eerste luik van het seizoen, kregen de duiven een kuur van 3 weken rode bietensap. Terwijl het lichaam gedurende 3 weken ontslakt werd met de Preflight mengeling, om ze 3 dagen voor de inkorving van Tulle weer op te voederen en mooi rond te krijgen met de Overload mengeling, allen van Ronny Van Tilburgh. Normaal zouden de oude en jaarse duiven dan terug in de 'nationale dans' gekomen zijn op Bourges II, echter het voorspelde onweer deed Ulrich besluiten om ddar op te passen. Om de snelheid in zijn duiven te houden liet hij gans zijn vliegploeg tussen La Souterraine/Brive en Tulle 6 snelheidsvluchten afhaspelen. Op woensdag werd er met de ganse vliegploeg gespeeld op de kermisconcoursen van 145 km om op zondag in de mand te gaan voor een vlucht van 211 km. 

Met deze eerste nationale zege uit zijn carrière en een absoluut topweekend timmert Ulrich Lemmens verder aan zijn weg naar de internationale duiventop. Ongetwijfeld niet zijn laatste exploot!