Tweede NPO zege voor Johan Halman - Zuidveen (NL) ‘Mister Jori’ 1e NPO Pithiviers Friesland ’96 - 2009

Het dorp Zuidveen, gelegen onder de rook van Steenwijk, begint een magische klank in de vaderlandse duivensport te krijgen. Het is de woonplaats van de Gebr. Limburg, grote kampioenen en veelvuldig winnaar van vele NPO en Nationale vluchten.

Johan en Ria Halman, Zuidveen, met in hun handen resp. de 1e NPO Pithiviers en de 1e NPO Blois in Afdeling Friesland’96.

 Op een steenworp afstand in Zuidveen woont nog een andere grootheid, de 45 jarige Johan Halman, van beroep dakdekker. Samen met zijn vrouw Ria bewonen ze aan de Overegge een prachtige vrijstaande woning, met een mooie tuin. Achter de woning staat een schitterend tuinhok van ruim 15 meter. Johan, die lid is van ‘De Doorzetters’ uit Steenwijkerwold, kwam ruim 25 jaar geleden in aanraking met de duivensport. Rein Gaal was destijds zijn leermeester. Naast goede adviezen kwamen van Rein ook goede duiven uit diens ‘Geelogerlijn’. Uit diezelfde lijn kwamen ook duiven van Hans de Zwart. Met al deze duiven hoorde Johan al snel tot de betere spelers en er werden in die periode ook tal van mooie successen op de programmavluchten behaald. Enkele willekeurige hoogtepunten:  1e NPO Rayon 7 St. Ghislain Hornu in 1992 – winnaar Repumavlucht in 1990 van 33.000 duiven – 4e Nationaal Orleans in 1995 – successen in de Gouden Duif Kompetitie enz.
In 2000 werden de programmaduiven van de hand gedaan en begon Johan een kort avontuur op de overnacht, wat niet het gewenste resultaat had. In 2006 werd het nieuwe huis gebouwd met een schitterend duivenhok. De keuze viel opnieuw op programmaduiven. Deze werden gehaald bij Piet van de Merwe. Eerst een twaalftal jonge duiven en een jaar later een uitstekende oude duivin. Het bleek direct al dat deze duiven wat in hun mars hadden, want in 2007 behaalde hij met nazaten van deze duiven gelijk het natoerkampioenschap in de club en derde kampioen in het rayon. Vorig jaar werd er nauwelijks gespeeld met de duiven vanwege ernstige gezondheidsproblemen van Johan. In die periode verzorgden zijn vrienden Joop en Erwin en zijn vrouw Ria goed voor de duiven. Ria is trouwens zeer enthousiast over de duiven en is de beste supporter van Johan. Het prachtige nieuwe hok van Johan bleek toch niet ideaal voor de duiven. Veel veranderingen leverden niets op. Een bezoek en adviezen van Jaap Bakker uit Noordwolde dit voorjaar deden wonderen. Nu kwamen de duiven snel goed in conditie, trainden als gekken en behaalden schitterende resultaten, met natuurlijk als hoogtepunt twee opeenvolgende NPO overwinningen op resp. Blois en Pithiviers! Met daarbij natuurlijk een vette knipoog naar Piet van de Merwe!

Johan Halman,  een sociaal mens
Johan Halman is een sociaal mens. Hij is openhartig, spontaan en heeft een groot hart. Velen deden of doen een beroep op hem en werden door hem geholpen. Met sportvriend Freek Hoekstra uit Kootstertille heeft hij een buitengewoon goed contact en met deze wordt veelvuldig samengekweekt en geruild.  Johan is overigens niet echt verrast door de goede resultaten van zijn duiven. Hij heeft altijd vertrouwen gehouden in de aangeschafte duiven van Piet van de Merwe. Naast diens goede adviezen wordt er altijd goed geluisterd door Johan. Dit heeft al tot veel waardevolle ideeën geleid.
Dit jaar werd gestart met 18 vliegkoppels, die op totaalweduwschap werden gespeeld. Vooral de doffers deden de eendaagse fondvluchten. De duivinnen vitesse, midfond en supervitesse.

De winnaar is "Mister Jori"       
‘Mister Jori’ is ingespeeld op de natoer van 2008. Hij is een halfbroer van de 1e NPO Blois. Zijn vader is ‘Joey’ een rechtstreekse van Piet van de Merwe. ‘Joey’ is een zoon van ‘Zoon Femke Robinson’ x ‘Dochter Dream Couple’. ‘Joey’ is tevens vader van de 1e NPO Blois van Johan!
De moeder van ‘Mister Jori’ is ‘Livaya’, ook een rechtstreekse van Piet van de Merwe. Zij komt uit ‘Zoon Sofie’ x ‘Dochter Miss Troyes’. ‘Mister Jori’ won dit jaar verder o.a. nog een 5e Isnes van 2.193 d. en 73e  Blois  van 6.947 duiven. Hij werd eerst 27 maart gekoppeld, bracht twee jongen groot en werd de eerste vluchten van dit seizoen op nest gespeeld. Hij traint twee keer per dag en dat gaat echt hurry up! Johan mengt voer van Wielink, Mariman en Matador door elkaar. Hiervan krijgen de duiven een eetlepel per voerbeurt. Er wordt opgevoerd met vetrijke zaden als snoepzaad, pinda’s en zilvervliesrijst. Het medische programma is heel simpel. Een geelkuur op eieren, een geelpil als de jongen worden afgezet en verder eens per drie weken een geelcapsule. Dit allemaal preventief. Daarbij worden zowel producten van Belgica-de Weerd als dierenarts Nanne Wolff uit Wezep gebruikt. Nanne Wolff wordt indien nodig ook verder geraadpleegd.
De overwinning op NPO Pithiviers werd overigens met minimaal verschil op Pieter Veenstra behaald. ‘Mister Jori’ kwam thuis in gezelschap van een vreemde duif en aarzelde behoorlijk bij binnenkomst. Gelukkig hield hij nog voldoende marge over om de NPO zege voor zich op te eisen. Piet van de Merwe was één van de eersten die Johan feliciteerde. Ook in de club ging één en ander natuurlijk niet onopgemerkt voorbij.  En verder natuurlijk veel telefoontjes van vrienden en bekenden. Twee opeenvolgende NPO overwinningen behalen. Voor Johan en Ria Halman werd een droom werkelijheid. Van harte proficiat!