Trio Vollebregt (Poeldijk, NL) is glorieus winnaar nationaal Nederland op Barcelona 2013 tegen 6.909 duiven

In Poeldijk wordt de laatste jaren door het trio Wil (49), Geert (76) en de jeugdige VWO-student Tonie (15) de duivensport geheel in het teken gesteld van de zwaardere drachten. Met name bij de vlucht der vluchten Barcelona gaan de harten van de heren sneller kloppen. Als je dan net op één van de zwaarste uitvoeringen van de laatste jaren van die vlucht de 1e nationaal weet te spelen gaat een droom in vervulling.

Wil met Danique (volle zus van Der Jan)

Afgelopen vrijdag klonk om 9.30u het startschot voor een zware, maar faire vlucht vanuit de Catalaanse hoofdstad Barcelona. Een editie die de boeken in zal gaan als een vlucht waar enkel de sterkste en meest klasrijke duiven voor de overwinning zouden kunnen strijden. Ook bij vader Geert, zoon Wil en kleinzoon Tonie was dit besef er. “Ik pakte ze voor de inkorving vast en ik voelde dat er iets bijzonders stond te gebeuren. Nooit, maar ook nog nooit heb ik dit gevoel gehad bij het inkorven van mijn duiven! Neem daarbij ook dat de vooruitzichten er waren dat het een zware, maar eerlijke strijd zou gaan worden, wat mij tot tevredenheid stemde”, aldus Wil, die nog steeds in een zegeroes verkeert.

Zaterdag zaten de drie generaties Vollebregt dan ook met grote verwachtingen op hun 20 ingezette Barcelona-vliegers te wachten. Wil en Tonie hadden plaatsgenomen op het platte dak van de garage achter het hok en de fraaie woning van de familie. Vader Geert zat voor het hok te wachten toen er net na 13 uur tussen de bomen door een duif kwam aangedoken en direct op de klep viel. “De 10 seconden tot er de bevestiging was of het een duif van Cahors of een van Barcelona was, waren de spannendste uit onze duivencarrière", geven de heren aan. De makkelijk pratende Wil had de rust niet om normaal via het trappetje het dak te verlaten maar maakte van het dak een sprong (3 m) naar beneden om te kijken van welke vlucht de duif was. Toen bleek dat de op weduwschap gespeelde krasdoffer Der Jan (NL10-1606426), die een dag eerder in Barcelona met nog 25.832 medestrijders was losgelaten, voor de gouden aankomst om 13:02:26 had gezorgd en over een afstand van 1.190 km een gemiddelde snelheid wist te behalen van 927 m/min, braken er voor de heren uit het Westland spannende uren aan. Uiteindelijk bleken zij de winnaars van de 1e nationaal Nederland op Barcelona 2013 tegen 6.909 duiven.


Wil toont nogmaals zijn sprong naar de 1e nationaal Barcelona 2013

Der Jan

De overwinnaar Der Jan, die momenteel niet meer op de hokken van het trio aanwezig is, is gekweekt uit twee duiven van sportvrienden de Lupino’s (tegenwoordig spelende onder de naam Loek Gardien RBB (Maasdijk, NL). De duif bezit ook nog bloed van het beste van het beste van de oude soort van vader Geert. Der Jan, vernoemd naar Jan Bronswijk van de combinatie uit Maasdijk, heeft aan moederskant De Kogel (NL97-1398805) in zijn pedigree. De Kogel was zelf een genadigd Barcelona-vlieger met 6x raak, waaronder topnoteringen in 2002 en 2003. Deze topper is op zijn beurt weer een kleinzoon uit de wereldberoemde Witbuik van Batenburg (Klaaswaal, NL) en van vaderskant komen we de naam van Pierre Daenen (Tongeren, BE) tegen. Pierre Daenen is volgens Wil de bezitter van beste Barcelona-duiven op dit moment.

In 2003 kwam Wil tot het besef dat zijn huidige kolonie op zware vluchten tekort kwam. De uitslagen bestuderende van de voorafgaande jaren leerde hem dat de Lupino’s wel het soort duiven hadden die op deze vluchten boven de rest wist uit te steken. Nooit geschoten, altijd mis, dacht hij. Hij trok daarom zijn stoute schoenen aan voor een bezoek aan de Lupino's. Sinds dat jaar, 2003, doen beide combinaties tot ieders tevredenheid aan samenkweek met in 2013 de 1e nationaal Barcelona tot gevolg. Klik hier voor de pedigree van Der Jan, 1e nationaal Nederland op Barcelona 2013.

Dat niet alleen Der Jan tegen deze zware omstandigheden was opgewassen, maar dat er in Poeldijk wordt gewerkt aan een ijzersterke stam duiven bewijst ook zijn volle zus Danique (NL11-1663775), die amper 1,5 uur later om exact 14:32:38 haar gummi’s bij de heren wist in te leveren en hiermee een meer dan fraaie 32e nationaal op haar naam wist te schrijven. Bij de duivinnen is dat goed voor de 14e nationaal tegen 2.182 concurrenten.


Danique, 32e nationaal tegen 6.909 concurrenten

Dat het gevoel van de heren bij de inkorving goed was, bewijzen ook de aankomsten om respectievelijk 14.48u. en 15.20u. die we op de nationale uitslag terugvinden op de plaatsen 49 en 96. Een prestatie van formaat, want niemand heeft eerder een 3e of 4e duif van deze zware, maar eerlijke klassieker op de uitslag staan. “Dat maakt de overwinning nog mooier en ik ben hier ook apetrots op”, stelt Wil.

Verzorging

De verzorging van de duiven gebeurt hoofdzakelijk door Wil en Tonie. Tonie zwaait de scepter over de jaarlingen en helpt overal waar zijn vader Wil, die door zijn werkzaamheden binnen zijn eigen “Sproeibedrijf Van Zijl & Vollebregt B.V.” een druk bestaan heeft, hulp nodig heeft. De duiven krijgen in de ochtenduren een minimale verzorging en aan het eind van de middag kunnen de heren wel de noodzakelijke verzorging aan hun duiven geven. Verder dienen de goed gebouwde en gepuimde duiven die hier de hokken bevolken het te stellen met volop voer en schoon water. Geen ingewikkelde schema’s die hier de duivensport onnodig moeilijk maken. Dit jaar is er laat (half mei) met de duiven aan het seizoen gestart, dit mede door de koude die er deze periode heerste. Ook was het hok nog niet klaar. Het hok is in februari nog geheel voorzien van een nieuw inventaris en de duiven zijn pas in april erop geplaatst. Vervolgens zijn ze als voorbereiding op de Spaanse klassieker een viertal keer met de wagen mee geweest en zijn een keer of vijf opgelaten tot en met Gent. Hier neemt Wil dan ook echt de tijd voor, want de duiven gaan dan één voor één los.

Slot

Als we op de verjaardag van de kersverse Barcelona-overwinnaar tussen de hokken en achter de fraaie bar plaatsnemen, geeft Wil aan dat hij altijd heeft geroepen dat hij per direct zou stoppen met de duivensport bij winst van de 1e nationaal Nederland op Barcelona. Gelukkig heeft zijn zoon Tonie zijn vader weten te overtuigen dat er nog één ding mooier is dan het winnen van deze felbegeerde 1e nationaal: de 1e internationaal Barcelona. En zoals de heren het zelf heel mooi wisten te verwoorden aan het eind van het gastvrije bezoek: “Als het dit jaar kan, dan kan het volgend jaar ook.”

We zijn ervan overtuigd dat met de klasse die er op de hokken van Trio Vollebrecht zit ook op de uitgave van 2014 weer voor de overwinning wordt meegedaan. Maar Wil, Geert en Tonie, eerst alles laten bezinken en aanstaande winter genieten van alle huldigingen die deze geweldige overwinning met zich meebrengt. Nogmaals een welgemeende proficiat.