Tony Lievens (Sint-Laureins, BE) wint 1e Nationaal Bourges tegen 11.821 jaarlingen

Ook bij de jaarlingen behaalt met Tony Lievens een nog vrij jonge liefhebber de nationale zege uit Bourges, toch de topklassieker bij uitstek op de grote halve fond. Mooie propaganda voor onze sport!


links Tony Lievens met zijn nationale winnaar, zijn zoontje en vader Robert (rechts)

Want inderdaad, met zowel Dirk De Roose, als De Vroe-Van Gaver, als onze gastheer Tony Lievens krijgt de Belgische Verstandhouding drie liefhebbers op het podium die tot de jongere generatie duivenliefhebbers moeten gerekend worden. Niet alleen mooi dat zij de gevestigde waarden en tophokken weten te verslaan, maar evenzeer een teken dat er nog toekomst zit in onze sport!

Tony Lievens laureaat bij de jaarlingen

Al kan Tony het zelf nog altijd moeilijk geloven dat bij de nationale zege bij de jaarlingen heeft behaald. Toen de verantwoordelijken van zijn inkorfbureel te Eeklo hem opbelden met de vraag om zijn juiste kloktijd door te geven, omdat hij kandidaat nationaal winnaar was… klonk aan de andere kant van de lijn vol ongeloof: dat kan niet, ik heb niet eens de eerste prijs in Eeklo. Hij had inderdaad de 6e telefonische aanmelding te Eeklo, maar doordat Tony één van de grootste afstanden heeft in zijn lokaal, en de andere liefhebbers die voor hem hadden gemeld, stuk voor stuk uit de voorvlucht waren, had Tony niet meteen zicht op zijn mogelijke winst in zijn inkorfbureel te Eeklo, laat staan dat hij een vermoeden zou gehad hebben dat hij nationaal winnaar kon zijn. Hij klokte zijn nationale winnaar om precies 14u 01’ 33”.1 wat op een afstand van 468,253 Km een gemiddelde snelheid van 1412,31 m/min liet uitrekenen, meteen de 2e snelste duif van het ganse deelnemersveld. Het was een secondenspel, want uiteindelijk ging hij de duif van Kati Lippens uit Izegem - die lang getipt werd als nationaal winnaar bij de jaarlingen - met slechts een 5 seconden vooraf.
Tony had zijn quasi voltallige ploeg weduwnaars ingezet op Bourges met 8 oude en 11 jaarlingen (5 prijzen op 11), waarvan zijn 4e getekende jaarling voor de stunt zorgde die nationale winst opleverde.  

De winnaar 1e Nat Bourges Jaarlingen BE12-4165052, is een zomerjong van 2012, die een lange rodageperiode op de snelheid diende af te werken, alvorens hij na een 2-tal vluchten op Angerville (kleine halve fond), nu zijn eindexamen mocht afleggen uit de nationale Bourges, waarop hij dus meteen de hoofdvogel afschoot. Hij won vooraf reeds 5 prijzen uit Arras (waaronder 2e van 68 d., 8e van 182 d.), 2 uit Clermont en 2 uit Angerville zonder verdere uitschieters. De eerste echte ‘cartouche’ die hij afschoot was dus meteen raak!
In zijn afstamming zien we wel dat hij uit duiven afstamt met winnaarsbloed in de aderen.
Vader: BE11-6000761 Vandenabeeledoffer
Aangekocht bij het kweekstation Natural, origine Gaby Vandenabeele.
Moeder: BE11-4067943 Kweekduivin 943
Werd gekweekt uit de doffer BE08-3012747 (uit een kruising Jacques Vandenheede  x Jos Thoné) x BE10-4184261, een duivin van eigen kweek.

Tony (27) is afkomstig uit de Oost-Vlaamse poldergemeente Sint-Laureins, niet zo ver van de Nederlandse grens gelegen tussen Eeklo en Maldegem. Iets meer dan 10 jaar terug rolde hij de duivensport binnen via een aanvlieger op het ouderlijk erf. Hij ging bij buurman-duivenliefhebber Antoine Polfliet te rade wat hij met het duifje moest aanvangen, en hoe hij dit het best kon verzorgen. Op die manier verwierf hij affiniteit met de duivensport, en trad hij uiteindelijk ook toe tot de gilde der duivenliefhebbers, hierin bijgestaan door vader Robert, die ondertussen ook met de duivenmicrobe besmet raakte en zijn enige zoon Tony steunt en helpt waar nodig. Wanneer Tony uit werken is (lasser van beroep) springt Robert (62 en landbouwer) bij waar nodig in de verzorging, maar ook bij het opleren, inkorven en binnen brengen van de klokken.

Sympathieke liefhebbers die op Bourges nu de smaak van een heel grote overwinning mochten proeven. Beslist een hart onder de riem om naar de toekomst toe, nog een tandje bij te steken in het beoefenen van hun geliefkoosde hobby, de duivensport. Proficiat!