Ton de Kovel & Henk Jurriens (NL) winnen Million Dollar Race 2013

Na het winnen van twee Auto vluchten door Nederlanders (Jan Hooymans & Gebr. Landewe), maakte gelegenheidsduo Ton de Kovel en Henk Jurriëns het Nederlandse succes tijdens de zeventiende editie van de South African Million Dollar Pigeon Race compleet … hun briljantje ‘Untamed Desert’, komend uit de vermaarde Eijerkamp kweekstallen, wist een deelnemersveld van 2.793 d. het nakijken te geven tijdens de finale over 553 km van Douglas naar Johannesburg.

Van meubelduif tot Million Dollar winnaar, het overkwam de blauwe NL12-1231153 ‘Untamed Desert’. Wie meubels koopt bij meubelgigant Eijerkamp, kan daar postduiven bij krijgen, een bijna 50 jaar oude formule die in 2013 leidt tot de winnaar van de Million Dollar Pigeon Race. Ton de Kovel toog naar Zutphen om meubels te kopen voor zijn moeder en sloot direct een unieke deal met Henk Jurriëns, general manager van Hans en Evert-Jan Eijerkamp’s kapitale kweekkolonie. “Ik wil graag eens meedoen aan de Million Dollar race,” vertelde Ton, “maar denk niet dat ik daar de duiven voor heb. Kan Eijerkamp me helpen?”


Ton De Kovel (rechts)

Direct stelde Henk Jurriëns voor om een drietal duiven uit het speciale One Loft Race-hok voor Ton naar Afrika te sturen. Een speciale bron waaruit Eijerkamp put om deel te nemen aan een zeer selectief aantal eenhoksraces, louter degene die transparant en honderd procent betrouwbaar zijn. Henk Jurriëns heeft zelf al ruim tien jaar een speciale band met de Million Dollar Race. “Toen wij met Eijerkamp in 2001 de Olympiade in Kaapstad bezochten, was ik in de gelegenheid de Million Dollar Race, toen nog in Sun City, bij te wonen … ik was enorm onder de indruk van het professionalisme. En de openheid, want elke vlucht valt live te volgen op Internet. Het sprak me enorm aan en toen me werd gevraagd als contactpersoon voor Nederland op te treden, hapte in direct toe.” Sindsdien, inmiddels 10 jaar, verzorgt Henk alle inschrijvingen en transporten van Nederlands duiven voor de meest prestigieuze duivenrace ter wereld.

Ook Ton de Kovel had veel gehoord en gelezen van de Million Dollar Race en wilde er deel van uitmaken. Zijn drie door Eijerkamp gekweekte duifjes bleken erg hokvast en toen de eerste Car race voor de deur stond, waren ze alle drie nog aanwezig. “Je stuurt teams van 3 in, waarvan je er in principe één betaalt en de andere twee als reserve meestuurt,” legt Henk uit. “Wil je meedingen naar de prijzen, dan dien je die reserve duiven te activeren. Dat kost 1.000 dollar per duif, Ton twijfelde daarom of hij zijn reserveduiven zou activeren.” Henk stelde voor om dat anders voor Ton te doen en uiteindelijk besloot het duo de totale inleg op 50-50 basis te voldoen en als duo deel te nemen.

Waar twee van de drie Jurriëns-De Kovel duiven de zware competitie in Zuid-Afrika niet zonder kleerscheuren doorstonden, leek de NL12-1231153 ‘Untamed Desert’ steeds beter in haar nopjes. Vooral op de laatste twee Car-races, die in de regel al scherprechter zijn, toonde ze haar kwaliteiten door met de 89e en de 57e plaats aan de haal te gaan … Met schitterend duivenweer werd ze zaterdag 2 februari om 6.00 uur gelost voor de finale race met helder blauwe lucht. Eerst was er lichte kopwind en later zijwind; omstandigheden waarin ze de snelste duif van het complete veld bleek; een prestatie van groots formaat.


Henk Jurriëns neemt de cheque in ontvangst

‘Untamed Desert’ werd zoals gezegd gekweekt door Hans & Evert-Jan Eijerkamp. Haar vader is ‘Achilles’, 3x top 10 asduif met verschillende kopprijzen en al vader van de 5e NPO Bourges 3.405 d. … hij is zoon van het sterkoppel ‘Chicago’ (Van Loon) x ‘Miss Saigon’ (2e Nat. asduif vitesse WHZB, kld. ‘Flits’), het kampioenenkoppel waaruit ook super tweeling ‘Kain’ en ‘Abel’ komt, samen met nog een heel regiment andere topvliegers en –kwekers (zoals moeder ‘Ché’). Moeder van de Million Dollar Race winnaar is ‘Schouder Duif’, rechtstreeks Heremans-Ceusters als deel van de ronde jongen die Eijerkamp in 2006 kocht om de baan mee op te gaan … ‘Schouder duif’ bleek een topper, won 16 prijzen op 16 eendaagse fondvluchten en was 16e Nat. asduif Eendaagse Fondspiegel 2007-2009. In 2009 kweekte ze al de winnaar 22e Int. Gondomar Derby.

Het succes van Ton de Kovel en Henk Jurriëns is dus ook het succes van Hans & Evert-Jan Eijerkamp, die daarmee nog maar eens een parel aan de rijk gevulde kroon toevoegen … en wat voor een parel. Hans Eijerkamp is dolenthousiast: “Ik heb al wat meegemaakt, maar dit nog nooit. Net als vele andere liefhebbers vind ik het fantastisch om na het seizoen de verrichtingen van onze duiven in Zuid-Afrika te volgen … bij bijna elke training en Car race zit ik achter mijn I-Pad om live de aankomsten te volgen; geweldig. En om de eindrace dan te winnen, dat is fantastisch!! Geweldig dat Ton het vertrouwen in ons had om duiven voor hem te kweken speciaal voor deze vlucht, wij zijn enorm trots de winnaar te hebben gekweekt dit jaar; een droom die uitkomt!”

Sleutel tot het succes? “Het kweken van duiven met een sterke Homing Ability,” stelt Henk Jurriëns. Als voorbeeld noemt hij de Duitse liefhebbers, die vaak domineren in de Million Dollar Race. “Het Duitse systeem is gebaseerd op asduiven; duiven dus die wellicht niet altijd veel kop winnen, maar er wel altijd zijn. ‘Schouderduifje’ (moeder van de winnaar) was ook zo’n duif, nooit winnen maar altijd een goede plek in de subtop. Voor het Nederlandse programma zou ik dan kiezen voor asduiven op de dagfond; bij Eijerkamp spelen de Van Loons daarin een belangrijke rol en dus ook de duiven die wij naar Zuid-Afrika afvaardigen zijn vaak voorzien van Van Loon genen. De unieke kwaliteit van een duif komt tijdens eenhoksraces optimaal boven drijven; elke duif heeft namelijk bijna identieke omstandigheden … dat maakt het eerlijk. De Million Dollar Race voegt iets extra’s toe omdat het zich afspeelt in het ‘stille’ seizoen; het brengt dus extra spanning in de wintermaanden; het groeiend aantal Nederlandse deelnemers – en successen – zorgen ervoor dat Nederland nadrukkelijk inmiddels nadrukkelijk meetelt in de wereld van de eenhoksracen.”