Overslaan en naar de inhoud gaan

Tom & Marnik Van Gaver (Moortsele, BE) ook in 2023 altijd en overal dominant

Het seizoen 2023 was voor Tom en Marnik Van Gaver terug één langgerekt succesnummer. Zelden drukte een kolonie zo zijn stempel, uitzonderlijke prestaties leken te Moortsele de gewoonste zaak van de wereld.

Een enorm machtsvertoon tussen de Nationale KBDB asduiven

Na het superseizoen dat Tom en Marnik wisten neer te zetten was het onvermijdelijk dat eens de nationale KBDB kampioenschappen bekend zouden gemaakt worden, hierin een enorme dominantie te voorschijn ging komen van de vader en zoon combinatie. Zelden was het overwicht van één hok zo duidelijk, wie over dergelijke uitmuntende kwaliteit kan beschikken zit gebeiteld voor de komende jaren. Hieronder de naakte cijfers die boekdelen spreken :

 1° Nationale As-Duif Kleine Halve Fond Oude KBDB 2023

 1° Nationale As-Duif Fond Oude KBDB 2023

 3° Nationale As-Duif Allround Oude & Jaarlingen KBDB 2023

 4° Nationale As-Duif Allround Oude & Jaarlingen KBDB 2023

 4° Nationale As-Duif Fond Jaarlingen KBDB 2023

 5° Nationale As-Duif Fond Oude KBDB 2023

 7° Nationale As-Duif Allround Oude & Jaarlingen KBDB 2023

 9° Nationale As-Duif Allround Oude & Jaarlingen KBDB 2023

 9° Nationale As-Duif Zware Fond Oude KBDB 2023

11° Nationale As-Duif Fond Oude KBDB 2023

21° Nationale As-Duif Fond Oude KBDB 2023

25° Nationale As-Duif Allround Oude & jaarlingen KBDB 2023

Maar niet enkel bij deze Asduiven-competitie zien we de naam Van Gaver, ook elders wordt plaatsgenomen tussen de absolute toppers : 

 7° Nationaal Kampioen Fond Oude KBDB 2023 

13° Nationaal Kampioen Fond Jaarlingen KBDB 2023

21° Nationaal Algemeen Kampioen KBDB 2023

Verder was er maar liefst 57 (!) keer een nationale top-100 notering te vieren waaronder 5 Zonale en 6 Provinciale overwinningen. Naast al dit geweld in onze Belgische kampioenschappen en op de nationale wedstrijden was er vanzelsprekend nog meer titelgewin in andere gerenommeerde competities : 

1° Algemeen Kampioen Entente Belge

1° Algemeen Kampioen KBDB Oost-Vlaanderen (met een record aan klasseringen)

1° Provinciale As-Duif Halve Fond Oude Oost-Vlaanderen

1° Provinciale As-Duif Fond Oude Oost-Vlaanderen

1° Provinciale As-Duif Allround Oude Oost-Vlaanderen

1° Algemeen Kampioen FVOV-OVV

1° Algemeen Kampioen FCD (Fondclub Denderstreek : 5 lokalen)

Een pleiade aan ware crackduiven 

Hieronder enkele van de blikvangers uit 2023 ten huize Van Gaver. Het is onwaarschijnlijk hoeveel toppers er daar in één en dezelfde accommodatie huizen ...

Sabine I (NL20-1525613) : 1° Nationale As-Duif op de Kleine Halve Fond. Een rechtstreekse W&B De Kruijf uit het Nederlandse Woerden met 100% bloed in de aderen van het allerbeste wat wereldster Leo Heremans te bieden had. Om de nationale titel van asduif op de kleine halve fond binnen te halen moet men over uitzonderlijke gaven beschikken, voor Sabine I was dit blijkbaar geen enkel probleem. Ze vloog namelijk met overmacht doorheen het seizoen 2023 met meerdere eerste prijzen tegen grote deelname en werd zo oververdiend uitgeroepen tot beste duif van het land op de kleine halve fond. Bovendien bewees deze witte merel al dat ze eveneens over de juiste kweekcapaciteiten weet te beschikken. Zo is ze namelijk al moeder van de 2° Zonaal Argenton ! 

 

Sabine I : 1° Nationale asduif kleine halve fond KBDB 2023

New Tetske (BE21-4201732) : 1° Nationale As-Duif Fond én 9° Nationale As-Duif Allround. Na in 2022 onder meer reeds de 3° Nationaal op La Souterraine te hebben behaald was het in 2023 alle remmen los voor New Tetske met : 1° prov. en 2° Nat. Limoges, 10° Nat. Libourne, 3° Zonaal Aurillac, ... hiermee is deze crack ook in de befaamde PIPA-rankings meerdere malen helemaal bovenaan terug te vinden. New Tetske is zoals geweten een volle zus van topduivin Tetske en dus een telg van het wonderkoppel Tetske Pair. Wie zichzelf bovendien zoals New Tetske in één seizoen 2 maal weet te plaatsen tussen de KBDB asduiven bewijst dat we hier te doen hebben met één van 's lands allerbeste duiven uit de laatste jaren. New Tetske is tevens een grote kanshebber op een podiumplaats op de komende olympiade. Ook beschikt ze blijkbaar reeds over de nodige kweekcapaciteiten want ze is al moeder van de 5° Provinciale Asduif Allround jaarse 2023 met o.a. 14° Zonaal Bourges, 20° Zonaal Tulle, 45° Zonaal Souillac, 56° Prov. Orleans, 61° Nationaal Argenton, ... telkens tegen duizenden duiven.

New Tetske : 1° Nationale asduif fond KBDB + 9° Nationale asduif Allround KBDB 2023

Jamie (BE21-4201779) : 3° Nationale As-Duif Allround én 5° Nationale As-Duif Fond. Deze crack duivin heeft zich reeds 10 maal binnen de top 65 nationaal weten te klasseren. Opnieuw een typisch Van Gaver exemplaar : dankzij de aangeboren grote klasse aan een indrukwekkend palmares aan het werken. Vorig jaar al provinciaal winnaar op Tulle (4° Nationaal) en dit jaar als grootste uitschieters : 11° Nat. Libourne, 13° Nat. Bourges, 63° Nat. Aurillac en 6° Zone. Tulle. Als nazaat van het Finn Pair mag het echter niet verwonderen dat deze Jamie tot enorm veel in staat blijkt. Zoals onder andere dus haar 2 absolute  topklasseringen tussen de allerbeste Asduiven van België. Jamie is tevens een grote kanshebber op een podiumplaats op de komende olympiade. In de stamboom namen als Bart Geerinckx (Gladiator-Queen James) en Frederik Everaert. 

Jamie : 3° Nationale asduif Allround KBDB + 5° Nationale asduif fond KBDB 2023

Finn's Queen (BE21-4201816) : 4° Nationale As-Duif Allround. Is een kleindochter van Finn in combinatie met een zoon Queen James van Bart Geerinckx. Een combinatie uit de Finn-lijn met het neusje van de zalm van bij Bart Geerinckx. Finn's Queen werkte in 2023 een bereseizoen af met o.a. : 1° Zonaal en 3° Nationaal Libourne, 2° Zone Aurillac, 68° Nat. Bourges tegen meer dan 21.000 d., 150° Nat. Argenton, ... Ook zij nam dus plaats in de top-5 bij de KBDB asduiven in 2023, samen met meerdere hokgenoten was ze  één van de grote blikvangers van de kolonie Van Gaver het afgelopen jaar.  

Finn's Queen : 4° Nationale asduif Allround KBDB 2023

Ricky's Torres (BE22-4055088) : 4° Nationale As-Duif Fond. Andermaal een dame die van wanten weet wanneer de prijzen worden verdeeld. Met een flinke scheut Davy Tournelle en Rik Cools in haar afstamming trad Ricky's Torres in 2023 op de voorgrond wanneer het van moeten was : 23° Nationaal (1° Prov. + 1° Zonaal) op Limoges, 3° Zone. Aurillac en 21° Nat. Libourne naast een reeks andere topprijzen. Zij vloog als jonge duif bij vriend des huizes Jorik Mertens te Gijzenzele (+/- 3 km vogelvlucht) met o.a. 1 lokaal en 14° Provinciaal Montoire en werd nadien als jaarling overgewend naar de hokken te Moortsele alwaar ze uitzonderlijk presteerde.

Ricky's Torres : 4° Nationale asduif Fond KBDB 2023

Suprême Finn (BE21-4201705) : 7° Nationale As-Duif Allround. De reeks superduiven lijkt maar niet op te houden wanneer we de kolonie Van Gaver onder de loep leggen, ook deze Suprême Finn (trouwens 1° Provinciale Asduif Oost-Vlaanderen) gaf blijk van hoogst atletische eigenschappen in het lijf te hebben. Een allround topatlete die in 2023 met 21° Nat. Bourges, 41 °Nat. Limoges, 8° Zon. Souillac ... eveneens haar stempel wist te drukken op het uitzonderlijke jaar bij Tom en Marnik. Bovendien met een stamboom trouwens om duimen en vingers bij af te likken : vader is superster Finn en de moeder is rechtstreeks van het tophok Adrien Mirabelle (zoon Fast Boy & Miss Argenton Geerinckx x Mata Leona). Ook Suprême Finn beschikt over goede kweekgenen en werd reeds moeder van o.a. 5° op 903 d. Montoire, 7° Zone Tulle op 1.966 d. en 7° op 1.703 d. vanuit Sermaisses.

Suprême Finn : 7° Nationale aduif Allround KBDB 2023

Iron Man (BE19-4207283) : 9° Nationale As-Duif Zware Fond. Niet enkel op de (halve) fond maar ook op het zware werk wisten Tom en Marnik Van Gaver gensters te slaan. Hun 4-jaarse duiver Iron Man heeft zijn naam zeker niet gestolen want deze ijzervreter was zowel van Marseille (45° Nat.) als van Perpignan (55° Nat.) van de partij. Wedstrijden tussen de 800 en 1.000 km succesvol afhaspelen na ook de vorige jaren reeds een dijk van een palmares te hebben opgebouwd toont aan dat ze bij Van Gaver dus ook op de zware fond meer dan hun mannetje weten te staan. Iron Man is een kruising tussen het beste wat enerzijds de tandem Verweij- de Haan en anderzijds Batenburg-Geerinckx te bieden hebben. Iron Man is ook een uitmuntend kweker en vader van kleppers die al helemaal bovenaan eindigden op de de nationale wedstrijden en tussen de betere KBDB Asduiven.

Iron Man : 9° Nationale asduif zware fond KBDB 2023

Little Father Finn (BE21-4201952) : 11° Nationale As-Duif Fond. Nog zo'n exemplaar dat van geen ophouden wist het afgelopen seizoen. Libourne, Valence (2x), Bergerac, Aurillac, Cahors, Limoges, ... het kon niet op voor Little Father Finn die naast haar klassering tussen de KBDB asduiven ook bij de Verschillende PIPA-rankings wist te scoren. Ze speelde het klaar om op 10 weken de 10 fondvluchten met succes af te werken, ongezien in België, wat haar de beste duif van het land maakte over zowel 6,7,8,9 en 10 FONDwedstrijden !! Een huzarenstukje wat aantoont dat de kwaliteit te Moortsele eigenlijk ongezien moet zijn. Zij is een halfzus van Finn (zelfde vader) gekoppeld met de moeder (Sam Bostoen) van superduif Little Ricky (2° Nat. Asduif, 2° Olympiade, grootvader Little Finn 1° Finale OLR Victoria Falls, ...) 

Little Father Finn : 11° Nationale asduif fond KBDB 2023

Een kweekstal van ongekende klasse

Tom en Marnik Van Gaver hebben enkele exemplaren op het kweekhok zitten waar de meesten onder ons enkel kunnen van dromen. Het Finn Pair, Finn, Ricky, Tetske Pair, ... hebben er de laatste jaren voor gezorgd dat de naam Van Gaver synoniem is geworden voor spetterend duivenspel. Tot op nationaal niveau moeten Tom en Marnik voor niemand meer onderdoen dankzij een kweekhok dat bulkt van de klasse. De voorbije jaren is het algemene niveau in de duivensport enorm omhoog gegaan, aan de top wordt namelijk niks meer aan het toeval overgelaten. De strijd tussen is er bikkelhard, enkel wie voortdurend bij de pinken en de lat op grote hoogte blijft leggen kan zich staande houden. Precies daar hebben Tom en Marnik hun zaakjes perfect in orde : een uiterst streng geselecteerde kweekstal in combinatie met de drang om de beste te zijn heeft hun gebracht waar ze nu staan.

Wereldwijde referenties

De rij referenties van liefhebbers uit binnen en buitenland die succes oogsten dankzij de inbreng van het Van Gaver ras groeit jaar na jaar aan. Na het net afgelopen seizoen 2023 laten handenvol concullega's al weten van dat ze vruchten plukken met deze duiven. Het zou te veel plaats innemen om hier alle nu al gekende referenties neer te pennen, daarom een kleine samenvatting enkel en alleen uit 2023 l:

Gregory Tallieu (1° Nat. Argenton 14.171 d. en snelste van 22.951 d.), Gebr. Homma/Team Van OSS (1° Prov. 6.112 d.), Elzinga (1° Prov. 6.844 d.), Ludo Helsen (1-2-3 Prov. 4.176 d.), Wendela Wiersema (1° 4.185 d.), De Bock-De Smeyter (1° Prov. 4.262 d.), Kristof Verstraete (1° 3.487 d.), Philip De Maeseneer (1° As-Duif en 1° Prov. 1.191 d.), Schwarze+Laser (1° 5.494 d.), Danny Schokkaert (snelste +10.000 d.), Jan Pappens (2° Nat. Bourges 18.729 d.), Karlo Van Rompaey (3° Nat. Limoges + 9° Nat. Libourne), Kristof Delmulle (10° Beste duif over 4 nationals), Jan Pappens (12° Nat. AS-Duif KBDB), De Clercq-Van Puyvelde (15° Nat. As-Duif KBDB), Jan Pappens (1° en 2° Chateauroux 1.423 d.), JB Vandiest (1-2-2-3-4-5-5-6-7-9-10-10-... tegen gemiddeld 1.000 d. Provinciaal), Julien Lelievre (1-1-1-2-3-... op de snelheid), Marc Buyck (1° + 2° / 650 d. op halve fond), Jorik Mertens (1-1-1-1 Tegen gemiddeld 400 duiven op de snelheid), Luc & Dries Van Bombeke (2° Snelste Orleans op 16.741 d.), WB de Kruijf (2° / 1.799 d.), Jan Pappens (1° Zonaal Chateauroux en 3° beste duif over 5 grote halve fondwedstrijden), Elzinga (tussen Nederlands beste Jonge Asduiven), ... 

Finn-Li : 1° Nationaal Argenton Jaarlingen in 2023

Ook op de One Loft Races alomtegenwoordig

Niet enkel op eigen hok en eveneens bij vele anderen gooien de Van Gaver duiven hoge ogen maar ook op OLR overal ter wereld bewijst deze stam zijn klasse. Hieronder opnieuw een beknopte samenvatting van exploten op deze populaire race's (enkel uit 2023) :

1° Ace Algarve Gold OLR Portugal 2023 (Robbert Zgud)

1° Semi Final & 14° Ace Derby Riachos (Brinkmann)

2° Ace en 3° Grand Average AS Golden 2023 (Brinkmann)

3° Ace Algarve Gold OLR Portugal 2023 (Team Van Gaver-De Maeseneer)

3° Final Talent Quatro FCI Czech OLR 2023 (Team Van Gaver)

4° Final Lagos de Moreno Mexico 2023 (Sigua Pigeons)

5° Semi Final Algarve Gold OLR Portugal 2023 (Altmiks Jurgen)

5° en 6° Final OLR Derby Moldova 2023 (Morren Sarah)

Verder nog sterke prestaties in de : Victoria Falls, Africa Pro series, Derby Marismas Seville, OLR Rimini, ... altijd en overal staan de Van Gaver duiven hun mannetje.

De winnende Asduif in de Algarve Gold OLR 2023

Afsluiten doen we met enkele top uitslagen 2023 op de nationale wedstrijden :

Bourges : 3-13-21-68-130-320-356-386-455-466-466-476-594-665-840-992-... / 21.075 oude en 38 pr. op 47

Bourges : 14-20-98-123-347-388-393-484-632-650-687-719-740-773-926-... / 18.729 jaarse en 34 pr. op 55

Limoges : 2-20-40-73-184-197-227-284-349-360-405-497-528-540-563-609... / 10.381 oude en 34 pr. op 42

Bergerac : 23-59-84-93-106-107-129-189-277-351-393-461 en 642 / 3.838 oude en 13 pr. op 14 

Libourne : 3-10-11-25-37-39-100-153-168-221-258-279-784-823 en 891 / 3.880 oude en 15 pr. op 20

Libourne : 21-31-130-174-175-194-205-235-237-275-352-518-605-660 en 821 / 4.822 jaarse en 15 pr. op 18

Perpignan : 55-127-131 en 220 / 5.722 oude en 4 pr. op 5

Souillac : 1-7-8-20-33-40-57-73-78-81-85-127-153-160-171-209-268-... / 1.473 oude (zonaal) en 18 pr. op 26

Souillac : 3-14-27-31-32-41-42-45-64-75-78-85-91-104-105-107-110-... / 1.802 jaarse (zonaal) en 28 pr. op 32

Valence : 14-39-209-332 en 519 / 3.655 oude en 5 pr. op 8

Valence : 46-59-77-252-738 en 1.442 / 6.089 oude en 6 pr. op 8

Marseille : 45 / 2.590 oude en slechts 1 duif ingezet !!

Tulle : 5-6-10-12-42-52-107-113-137-139-140-166-223-228-232-248-... / 1.405 oude (zonaal) en 20 pr. op 28

Tulle : 7-20-22-24-38-41-43-56-64-66-74-81-86-89-128-134-135-... / 1.966 jaarse (zonaal) en 34 pr. op 41

Souillac : 1-7-8-20-33-40-57-73-78-81-85-127-153-160-171-209-268-... / 1.473 oude (zonaal) en 18 pr. op 26

Souillac : 3-14-27-31-32-41-42-45-64-75-78-85-91-104-105-107-110-... / 1.802 jaarse (zonaal) en 28 pr. op 32

Limoges : 1-3-20-96-124-142-144-176-188-191-245-303-318-425-489-... / 2.379 oude (zonaal) en 16 pr. op 32

Limoges : 1-4-9-24-30-32-41-46-58-76-77-83-157-172-183-199-216-... / 2.701 jaarse (zonaal) en 23 pr. op 53 

Als besluit mogen we gerust neerpennen dat de kolonie van Tom en Marnik Van Gaver bij het allerbeste behoort wat er momenteel in duivenland te vinden is. Zowel op eigen hok als bij anderen die zichzelf kwamen versterken aan de bron te Moortsele alsook in de hevig betwiste One Loft Races overal ter wereld treed deze stam duiven op de voorgrond. De lijn van wonderduiven Finn en Ricky, het Tetske kweekpaar en nog enkele anderen behalen de laatste jaren een niveau dat moeilijk nog te benaderen valt. Getuige hiervan de vele titels en klasseringen in de grootste kampioenschappen uit de duivenwereld.