Theofiel Ingels (Laarne, BE) werd 1° Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge duiven KBDB 2012

Voor het eerst in uw ganse duivenloopbaan met jonge duiven naar de halve fond trekken, en meteen de titel van ‘Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge KBDB’ in de wacht weten te slepen… dat is het succesverhaal dat Theofiel Ingels te beurt viel!


Theofiel Ingels (midden) op het hoogste podium als Provinciaal Kampioen Halve Fond Jonge KBDB 2012 (1° + 2° get)

Bijna onvoorstelbaar… maar toch keiharde realiteit. Theofiel plaatste hiermee zijn gemeente Laarne opnieuw in de brandende actualiteit. De gemeente Laarne is gelegen in Oost-Vlaanderen, middenin de driehoek tussen Gent-Wetteren en Lokeren. De streek is bij sportfanaten, en zeker bij wielerliefhebbers gekend als woonplaats van de ‘blonde pijl van Laarne’ Etienne De Wilde, welke in 1988 Nationaal kampioen van België werd op de weg, maar op latere leeftijd vooral furore maakte als baanwielrenner. Hij bracht het Gentse ‘Kuipke’ meermaals in beroering toen hij voorovergebogen over het stuur, met de neus bijna op de tube ten aanval trok op zoek naar een bonusronde. Onvergetelijk… evenals zijn wereldtitels en Europese titels op de baan, meestal gekoppeld aan zijn ‘maatje’ Matthew Gilmore.

Ook die andere wielerlegende Albert ‘Berten’ Van Damme, omschreven als de ‘Leeuw van Vlaanderen’, is te Laarne woonachtig… hij vocht in het veldrijden vele duels uit op het scherp van de snee met provinciegenoot Erik De Vlaeminck, werd 6 maal kampioen van België en 1 keer wereldkampioen veldrijden in 1974! Zijn vader – Gusten Van Damme – was in de streek jaren één van de toonaangevende duivenliefhebbers, en sportief concurrent van Theofiel Ingels.

Theofiel Ingels (79) past als kersvers ‘Kampioen van België’ dus perfect in dat rijtje sportgenoten dat zijn gemeente op de landkaart heeft gezet. Het duivenvirus kreeg hem reeds op jonge leeftijd te pakken, reeds als 12-jarige startte Theofiel met duifjes voor eigen rekening… het was zijn buurman die hem tot de duivensport  bekeerde. Hij stamt ook uit een sportieve familie, zelf was actief voetballer tot op 57-jarige leeftijd, en altijd een goede loper. Zijn kleindochter is nu reeds top in de atletiek en volgt sportschool, terwijl zijn kleinzoon een toptalent is als voetballer en reeds fel gegeerd door topploegen uit de nationale afdelingen. Topsport zit er dus in de genen... net als de duivensport.

Prestaties als enige maatstaf

Door de jaren heen kneedde Theofiel zich een eigen ras, in feite met duiven van Pier en Pol zoals hij het zelf zo mooi omschrijft… want naar namen of afstamming heeft hij nooit omgezien, voor hem is hetgeen op zondag in het lokaal aan de muur hangt, het  enige wat telt… namelijk de behaalde ‘prestaties’ op de uitslag! De oude stam werd aangevuld met duiven van de tandem Van de Voorde-Verlinden uit Baaigem en Freddy Vertriest uit Oudenaarde, een werkmakker van zijn zoon Erwin bij Volvo... waarmee 2 jaar terug 3 duiven werden uitgewisseld. De stamduiven van de oude stam zijn de 2 supervliegers 'Blauwen 243/03' en de 'Blauwwitpen 508/02'... deze 2 supercracks liggen aan de basis van het huidige stamkoppel. Zijn minikolonie stamt op dit moment bijna voor 90% af van dit stamkoppel ‘Bonte 36’ BE07-4196036 (eerst een super vliegduif, momenteel stamkweker, en zoon van de 'Blauwwitpen 508/02') x ‘Bleke 40’ BE07-4196040 (dochter van de 'Blauwen 243/03' in kruising met de lijn van de ‘Nationaal Bourges 2006’ Van de Voorde- Verlinden). In totaal omvat de kolonie Theofiel Ingels op jaarbasis een 6-tal kweekkoppels, 11 weduwnaars en momenteel 42 jonge duiven 2013. Een echte minikolonie dus… welke de grote tenoren in 2012 op de ‘kleine halve fond’ tot op nationaal vlak het nakijken gaf! Straf… zeker als je weet dat hij vorig jaar voor het eerst op die afstand actief was!


Theofiel Ingels (midden) als 1° Nationaal Kampioen Kleine Halve Fond Jonge KBDB 2012 in het Casino Kursaal te Oostende

Voor het eerst op de halve fond in 2012

Hij bleef al die tijd een verwoed vitesser…  Quiévrain, en vooral Noyon waren ruim 60 jaar lang zijn ding. Tot… ja, tot vorig jaar. Te sterk spel, was de oorzaak dat hij in het Noyonverbond in de streek werd uitgesloten, en voor zijn geliefkoosd spel enkel het lokaal te Kalken of Heusden overbleef. Theofiel was hierin diep ontgoocheld, maar legde zich niet zomaar bij die beslissing neer, trok zijn stoute schoenen aan, en trok met zijn jonge duiven terug naar zijn oud lokaal (LEE-verbond) waar hij op de halve fond wel nog binnen de speelomtrek viel. Een ploegje van een 8-tal duiven uit zijn resterende ploeg van 20 jonge duiven, werd voor de halve fond gereserveerd… en die bakten het echt bruin! Noem het gerust een uitdaging… met een ‘happy end’. Zelfs in zijn stoutste dromen durfde Theofiel nooit vermoeden dat het op zo’n gigantisch succes zou uitdraaien. Oververdiend!

In totaal werd een 10-tal keer op de halve fond ingezet in 2012, of een totaal van 72 getekende duiven, waarvan 63 prijzen werden behaald, waarvan een 42-tal per 10-tal. Een droomstart op de halve fond als 79-jarige. Met volgende uitslagen werd de nationale titel binnen gehaald:

1° Nationaal Kampioen Halve Fond Jonge KBDB 2012

Angerville 476 d : 7 - 21
Angerville 467 d : 5 - 15 
Angerville 410 d : 1 - 16
Angerville 435 d : 1 - 4
Angerville 361 d : 3 - 4

Met deze resultaten werd hij in februari jongstleden ook gelauwerd als 1° Prov Kampioen Halve Fond Jonge KBDB 2012 in de Salons Mantovani te Oudenaarde. Het waren hoofdzakelijk de 2 zelfde duivinnetjes die voor de prijzen tekenden waarmee de provinciale en nationale titel werden binnen gehaald, namelijk het ‘Asduifje’ en de ‘Het 882’. Ze deden het al volgt

-‘Asduifje’ BE12-4009880

2° Prov Asduif Halve Fond Jonge KBDB 2012
Noyon   301 d. 4
Noyon   663 d. 31
Angerville 476 d. 7
Angerville 764 d. 14
Angerville 467 d. 5
Angerville 378 d. 83
Angerville 410 d. 1
Angerville 435 d. 1
Angerville 361 d. 3
Angerville 277 d. 6
Angerville 103 d. 28

Het 'Asduifje' is een dochter van de 'Crack van 09' (een zoon van de stamduif 'Bonte 36')... een kerel die in 2010 zelf eens de snelste Noyonvlieger was van Oost-Vlaanderen en Antwerpen uit Noyon (interprov. lossing).

-‘Het 882’ BE12-4009882

Noyon   301 d. 38
Angerville 476 d. 47
Angerville 764 d. 15
Angerville 378 d. 4
Angerville 410 d. 16
Angerville 435 d. 4
Angerville 361 d. 4
Angerville 277 d. 13
Angerville 103 d. 29

Ook zij stamt uit de lijn van het stamkoppel, gekruist met een duivin van Freddy Vertriest. Deze 2 klasbakjes zouden dit jaar onder de jonge duiven gespeeld worden… Theofiel wenste met hen een proefballonnetje op te gooien richting grote halve fond, dus zien we hem straks wellicht ook voor het eerst de nationale arena betreden op Bourges. Al wijzigde hij ondertussen deze planning en plaatste hij de '882' vorige week definitief op het kweekhok, waardoor enkel het 'Asduifke' nog zal gespeeld worden dit jaar! Benieuwd of het ook hier meteen ‘vonken’ zal geven?


Theofiel Ingels met het 'Asduifke' in de hand, 2° Prov. Asduif Halve Fond Jonge KBDB 2012

Strenge aanpak basis tot succes

Dat hij de smaak voor de halve fond goed te pakken heeft, bewijst Theofiel door voor 2013 zijn ploegje van 8 jaarlingen voor de halve fond te reserveren, de 3 oude duiven wil hij behouden voor Noyon! Alle duiven worden er begin december gekoppeld. De vliegduiven brengen dus ook een ronde jongen groot, de duivin wordt wel tijdig weggenomen, meestal wanneer de jongen om en bij de 18 dagen oud zijn, dus tijdig voor de 2e leg! De doffers brengen dan nog enkele dagen hun jongen alleen groot. Begin maart volgt normaal een 2e koppeling, en na 5 dagen broeden gaan de duiven op weduwschap. Doordat er dit jaar vraag was naar de eitjes van de vliegduiven, koppelde hij hen terug zoals in de 'oude tijd' rond Lichtmis... en gingen ze rond 20 februari reeds op weduwschap. Voor de inkorving krijgen de doffers steeds vrij  kort hun duivin te zien, ofwel 1 duivin voor een gans hok als afwisseling… ook bij thuiskomt blijven ze er in het begin niet al te lang bij… hooguit een kwartiertje tot een half uur, naar het eind van het seizoen oplopend tot een uur of 2. Ook de jongen worden op de schuifdeur gespeeld. Tot na Quiévrain blijven de geslachten nog samen, maar eens Noyon op de kalender worden de geslachten gescheiden. Voor de vlucht komen ze tussen een half uur en 1 uur samen, na de vlucht blijven ze samen tot in de namiddag. De jonge doffertjes trainen net als de oude weduwnaars 2 keer per dag, de duivinnen slechts 1 keer, meestal rond 10 à 10u30 wanneer de weduwnaars overal uit de lucht zijn. Ook aan veel opleren heeft hij een broertje dood, en dat heeft niet met mijn leeftijd temaken aldus nog Theofiel. Er wordt nooit verder gereden dan tot Oombergen, goed 15 Km... de oude een 3-tal keer, de jongen in een 5-tal keer, gewoon om hen met de mand vertrouwd te maken... van daar gaan de jongen meteen naar Quiévrain, de oude vliegduiven zelfs meteen naar Noyon. Eens ze met de grote mand zijn meegeweest wordt er normaal niet meer gereden tijdens de week.

Wat wel opvalt is dat Theofiel zijn duifjes heel ‘handtam’ maakt, zodat er een zeer hechte band is tussen melker en duif. Zoiets begint reeds als jonge pieper, aldus Theofiel. Als je niet al te veel duiven hebt lukt dit aardig. Wie echter niet in de pas wil lopen gaat er vrij vlug uit, net als de exemplaren die hem niet bevallen in de hand… die zien te Laarne nooit de opleermand. Ook voor de resterende groep ligt er steeds een scherp mes klaar, wie enkele keren zijn prijs mist, gaat er onverbiddelijk uit! Zou nu net niet daar het geheim liggen van het sterke spel en het hoge prijzenpercentage dat Theofiel jaar na jaar weet te halen op de prijsvluchten?

Een kleine bezetting betekend ook dat een liefhebber zijn duiven beter in de hand heeft, ze ook makkelijker gezond kan houden. Theofiel brouwt zijn eigen gezondheidselixir uit een mengsel van brandnetels, look, ajuin en bruine suiker. Van dit afkooksel doet hij tijdens de week regelmatig een flinke scheut in het drinkwater, soms zelfs een ganse week… goed voor de conditie, fluistert Theofiel ons toe. Voor het seizoen van start gaat, volgt een controle bij de dierenarts… en worden de luchtwegen zuiver gezet, en de duiven vrij gemaakt van ‘tricho’. Tijdens het seizoen krijgen ze dan nog een 3-tal keer een kwartje Flagyl opgestoken. Normaal volstaat dit…

Weinig duiven houden, maar wel de ‘goei’… daar draait  het om ten huize Theofiel Ingels. Hoe scherper het mes, hoe beter de prestaties! Dit is het recept die te Laarne de basis vormde van jarenlang sterk spel op de snelheid… en hem nu in staat stelde om meteen de titel van ‘Nationaal kampioen Kleine Halve Fond Jonge KBDB’ binnen te halen, in zijn eerste jaar dat hij de Eifeltoren en Parijs passeerde! Het lijkt wel een sprookje… maar met de allures van een ‘epos’! Proficiat!

Enkele uitslagen 2012

Noyon 103 jonge : 1-2-3-4-7-11-12-13-19 (9/11)
Noyon 110 jonge: 2-6-8-10-20-21-25 (7/13)
Noyon 82 jonge : 1-2-3-5-6-13-17-... (9/11)
Noyon 80 jonge: 1-5-12-13-16-23 (6/11)
Angerville 476 jonge : 7-18-21-23-47-53-67-81 (8/8)
Angerville 764 jonge: 11-14-15-57-115 (5/8)
Angerville 467 jonge : 5-15-28-31-39-41-91 (7/8)
Angerville 410 jonge : 1-3-8-10-12-16-31-100 (8/8)
Angerville 378 jonge : 4-5-66-81-83-102... (7/8)
Ecouen 379 jonge : 2-4-26-29-32-117-132 (7/8)
Angerville 435 jonge : 1-4-7-15-58-128 (6/6)
Angerville 361 jonge : 3-4-9-20-68 (5/6)
Angerville 277 jonge: 6-13-19-20-36-63 (6/6)
Angerville 106 jonge: 6-28-29-33 (4/6)


De kleine maar zeer luchtige hokinstallatie, met links de jonge vliegduiven, midden
de oude vliegduiven en de deur rechts van het zijhok voor latere jonge (2e rechts)