Thei DEGENS - Heerlerheide (NL) Internationaal winnaar Perpignan 2009 tegen 18.390 duiven. - 2009

De lossingsplaats Perpignan is de hoofdstad van het departement Pyrénées Orientales en heeft haar historische wortels in het Graafschap Barcelona, in het koninkrijk Aragon en in het koninkrijk Majorca.

De lossing
Geen wonder dat de stad, en bij uitbreiding de hele Roussillon, vaak meer Spaans dan Frans aandoet. Perpignan is trots op zijn uitgesproken Frans-Catalaanse identiteit: de roodgele Catalaanse vlag wappert overal.
De duiven werden in Perpignan op zaterdag 1 augustus gelost om 07.00 uur.
Deze zaterdagochtend lag er een smalle wolkenband aan de Middellandse Zee tussen Perpignan en Narbonne, die enkele kilometers landinwaarts liep.
Daarachter scheen de zon volop.
Er was een zwakke oostelijke wind tijdens de eerste wedstrijduren.
Verder op de vluchtlijn en in de loop van de voormiddag stond er een zwakke Zuidoosten tot Zuidenwind.
In het Noorden van Frankrijk en in de Benelux stond er een matige zuidelijke wind.
’s Middags lagen de temperaturen rond de 30 tot 35 graden in Zuid- en Midden Frankrijk.
Omstreeks 16.30 uur lag er een onweersachtige storing over de Noordwestelijke helft van Frankrijk.
Vanaf Bourges tot de regio Parijs was het zwaarbewolkt met plaatselijk lichte regen en onweersbuien.
Op de oostelijke vluchtlijn vanuit Perpignan was het toen wel nog goed weer.
Deze storing trok zeer langzaam oostwaarts.

De liefhebber
De internationale winnaar woont in het Zuidlimburgse Heerlerheide, een dorp in het Noorden van de gemeente Heerlen.
Heerlerheide lag aan de oude handelsweg van Maastricht naar Geilenkirchen, een weg die liep over Ten Esschen, Rennemig, Cauvelens, Pappersjans langs de Heksenberg naar Nieuwenhagerheide. De vroegere inwoners van Heerlerheide, meestal landbouwers, leefden verspreid over bescheiden woonkernen. Omdat zij van de opbrengsten van hun boerderijtjes niet konden rondkomen maakten ze verre tochten als marskramers. Met een korf van drie of vier verdiepingen op hun rug die gevuld was met boter, eieren, groenten, kippen en eenden trokken ze naar de markten in de omgeving.
Thei Degens, tweeënzeventig jaar en groothandelaar/exporteur van eieren, heeft de belangstelling voor de handel in eieren wellicht van deze verre voorouders geërfd.
Hij heeft het houden van postduiven overgenomen van zijn vader.
De verzorging van de duiven laat Thei sinds een jaar over aan zijn hokverzorger Dieter Gimbott. Lachend zegt Thei: “Dieter is de slaaf van de duiven, omdat ik geen tijd heb.”
Thei bouwde in de loop der jaren zijn stam op met duiven uit zijn “St. Vincent 1997”, van Jef Carlens uit Zepperen, Frits Rennenberg (via duivenruil), Fons van Ophuizen en van Ton van Laan uit Swalmen kwamen de duiven voor de vluchten met middaglossing. Daarnaast kwamen er nog topduiven van verschillende liefhebbers.
Hij wil zich nu specialiseren op de ZLU-vluchten.
Voor zijn vliegploeg beschikt hij over een 20 meter hok en voor de jonge duiven staat er nog een tuinhok.
Thei heeft 20 kweekkoppels.

De aankomst
Thei was naar het lokaal geweest om de klok af te slaan van de vlucht Bordeaux, die op vrijdagmiddag was gelost. Hij had er met zijn duivenvrienden enkele biertjes genuttigd. Toen hij thuis kwam, zag hij dat een duif viel op een ander hok dan waar de Bordeaux-duiven zaten. Thei riep naar Dieter:”Er is er nog een laatkomer van Bordeaux op het verkeerde hok binnengegaan.” Dieter pakte de duif en riep verbijsterd:”Het is er een van Perpignan!” Het was de “413” van 2006, die om 17.35.41 was geconstateerd. De afstand van 931,604 kilometer had de “413” afgelegd met een gemiddelde snelheid van ruim 1465 meter per minuut.
Bij melding bleek het de eerst gemelde te zijn. Volgens de meldpost moest het een steenvroege duif zijn. Thei begon toen al voorzichtig te denken aan een mooie kopprijs in het nationaal concours.
Later zou duidelijk worden, dat Thei niet alleen de 1e nationaal zou pakken, maar ook nog eens de 1e internationaal tegen 18.390 duiven.
De “413” had een voorsprong van ruim 61 meter per minuut op de nummer twee in de internationale uitslag!

De winnaar
De winnaar is dus de “413” uit 2006. Het is een doffer, die gespeeld werd op weduwschap. Thei speelt allen weduwschap met zijn doffers.
De “413” heeft van Thei de naam “Kamikaze” gekregen, omdat hij volgens hem “als een gek” en met de blik op oneindig moet hebben gevlogen.
Thei heeft de ouders van de internationale winnaar nog bij zijn kwekers zitten!De verzorging
Thei doet zijn duiven voor de overnachtvluchten een aantal keren mee op de tussenvluchten op dinsdag (vanaf april) en verder hebben ze nog Marche, Rethel, Reims en Bourges of Pithiviers gevlogen. Daarna worden de duiven in ploegen ingedeeld voor de diverse fondvluchten.
Thei gebruikt duivenmengelingen van Beyers en Simons uit Ransdaal. Als de fondvluchten in aantocht zijn, koopt hij nog een kilo of tien Badischer maïs en op aanraden van Fons van Ophuizen een mengeling van Spinne.
De duiven trainen één keer per dag: meestal ’s morgens om 07.00 uur, maar als het weer slecht is dan worden de duiven later los gelaten voor de training.
Om de duiven gezond te houden gaat hij een paar keer per jaar naar dierenarts Peeters in het Belgische As. Het liefste geeft hij zijn duiven zo min mogelijk medicatie. Als de duiven op eieren zitten krijgen ze een geelkuur. Voor het inkorven krijgen ze soms Belga Tai van De Weerd en iets tegen ornithose.
Melkers, die goed met duiven van Thei vliegen zijn onder andere
Chris van de Velde, die in de negentiger jaren een 1e nationaal Mont de Marsan pakte met een kleinzoon van de “St. Vincent” en ook Hub Vrösch presteert uitstekend met zijn duiven.
Thei speelt al jarenlang met veel succes: hij behaalde nationale overwinningen in
1965 St. Vincent en tevens de autoprijs
1965 internationaal Dax
1971 Dax
1997 St. Vincent en tevens de autoprijs


Tot slot
In ons gesprek heb ik Thei leren kennen als een man met humor: “Ik heb meer verstand van kippeneieren dan van duiveneieren!” Een man, die van nature rustig is, maar dat niet is als het om zijn bedrijf gaat. Een man, die het Bourgondische leven zeer op zijn waarde weet te schatten. Een man, die van het leven weet te genieten en die nog altijd de wens heeft om nationaal Barcelona te winnen. Hij was er met een 7e en 10e plaats op deze klassieker al dichtbij, maar hij zou hem o zo graag eens willen winnen. In één adem komt er echter achteraan: “Maar gezondheid is het allerbelangrijkste!”  En daarin heeft hij helemaal gelijk!
Thei, van harte gefeliciteerd met de internationale overwinning, ook namens de medewerkers van PiPa en de bezoekers van onze site.