THAILAND ONE LOFT RACE December 2006

Bangkok, 9 december 2006.

Reeds vele jaren is in december het exotische Bangkok de verzamelplaats van een groot aantal Europese duivenmelkers waar zij de degens kruisen met de vrienden uit Azië en dan vooral uit Thailand. De Bangkok one-loft race is zeker een klassieker onder het huidige grote aanbod van éénhoksraces.

Nergens wordt dan ook zo goed de combinatie gevonden tussen onze geliefde hobby, het internationale contact, de andrenaline van de wedstrijd en het exotische vakantiewonder wat Thailand wel degelijk is. Dit gegeven samengevoegd met de spreekwoordelijke gastvrijheid van het Thaise volk en de bijna perfecte organisatie van het hele gebeuren maakt dit voor velen een jaarlijkse gebeurtenis om naar toe te leven.

 

 

Het programma:

Het duivengebeuren gaat door op twee plaatsen, namelijk het luxueuse Montien Riverside hotel, een prachtig 5-sterren hotel aan de boorden van de Chao Phraya rivier en 10 minuten van het absolute centrum van Bangkok en uiteraard ook bij de hokken die zich op relatief korte afstand van het hotel bevinden. Een door de organisatie voorziene gratis busdienst maakt het mogelijk om gemakkelijk van de ene plek naar de andere te bewegen.

8 december 2006:
voormiddag: opening ceremonie
namiddag: inkorving van de duiven voor beide vluchten
avond: welkom receptie
9 december 2006:
aankomst van de duiven
10 december 2006:
12 uur sluiting van de wedstrijd
11 december 2006:
namiddag: verkoop duiven
avond: plechtige prijsuitreiking en “farewell dinner” opgeluisterd met
zang en Thaise dans.

Het programma stak zo in mekaar dat er ook voldoende tijd voorzien wordt voor de meereizende partners die niet noodzakelijk altijd maar duiven willen zien, dus is er voldoende tijd voor uitstapjes, winkelen en het opsnuiven van de Thaise cultuur.

De vluchten :

Er worden 2 vluchten georganiseerd die op dezelfde dag gelost worden

1 - de eerste vlucht :
Utraditr-Bangkok over 430 km, een typische zware halve fond vlucht over makkelijk terrein waar vooral de snelheid, de motivaite en de orientatie van de duiven getest worden, deze vlucht wordt met de regels van de FCI vluchten, qua aantal prijzen en verdeling van hert prijzengeld, gevlogen. Een groot gedeelte van de deelnemende duiven aan deze vlucht zijn Europese duiven.

2 - tweede vlucht :
Chiangmai-Bangkok over 580 km, een ééndaagse fond vlucht over een meer geaccienteerd parcours, waar de uithouding van de duif duidelijk aan de orde is.
Deze laatste is vlucht is duidelijk van grotere waarde voor de Thaise melker en er wordt massaal door de Thaise melkers deelgenomen aan deze zware vlucht. Ze heeft een vaste gegarandeerde prijzenpot, met als hoofdprijs 15.000 US Dollar voor de winnaar. Ook worden hier de zeer gegeerde Kings en Princess Cups gewonnen. Beide cups zijn solide zilveren bekers van grote waarde. De Kings Cup gaat naar de winnaar. Als de winnaar een Thai is gaat de Princess cup naar de eerste buitenlandse duif, indien de winnaar een buitenlandse duif is gaat de Princess cup naar de eerste Thaise duif.

De race :
Onder massale belangstelling van vooral de Thaise melkers, werd er op 8 december voor beide vluchten ingekorfd. Dit gebeurt volgens een vast ritueel. Eerst wordt de gummi capsule die over de metalen ring van de duif geschoven was, met de bedoeling de duif anoniem teh houden, weggesneden, dan wordt de chipring gelezen, de metalen ring luidop gelezen en de vleugel van de duif gestempeld. Dit alles wordt tweemaal per duif gedaan om fouten te vermijden, als alles goed bevonden wordt dan wordt de duif ingekorfd. Bij de inkorving wordt onmiddellijk de identificatie van de duif op het computer systeem getoond zodat iedereen kan zien welke duiven ingekorfd zijn.
Dan nog de manden verzegeld en de 2 trucks zijn klaar voor de reis naar het lossingspunt. Het lossen gebeurt met buitenlandse getuigen.

De volgende dag is de spanning te snijden. De weergoden zijn duidelijk gunstig voor de organisatie en een relatief makkelijke vlucht met een normaal verloop wordt verwacht. Een lichte wind op de staart zou het de duiven makkelijker moeten maken.
De duiven van de Utraditr vlucht worden reeds rond de middag verwacht. Het hele plein voor de hokken is intussentijd volgelopen met een bonte menigte duivenmelkers. Heel wat Aziaten, maar lang niet allemaal Thaise, ik zie ook Chinezen, Koreanen, Filipijnen, Taiwanezen en een enkele Japanner. Een Chineze TV ploeg is aan het filmen. Tussen de westerse aanwezigen, vallen vooral de Nederlanders op door hun luidruchtigheid, het groot aantal Duitsers, maar ook Belgen, Zwitsers en enkele Australiers en Amerikanen.
De kraampjes met eten en dranken doen goede zaken, het rumoer is niet uit de lucht te weren, maar toch zien we meer en meer loerende oogjes naar het luchtruim turen.. De spanning is te snijden, iedereen weet dat het niet lang meer gaat duren….
Kort na 1 uur komt er een groepje van 13 duiven hoog aangevlogen recht naar de hokken… Iedereen wijst, de duiven zijn wat geschrokken van het vele volk en het kabaal en maken nog een draai. Toch gaan ze zitten op de valplank en nu is het wachten op de eerste constataties. Deze volgen snel na mekaar, de eerste 4 duiven worden binnen de 5 seconden geconstateerd: 1 Thai, 2 en 3 Duitsland, 4 Thai, 5 Australië, 6 Thai, 7 Zwitzerland, 8 en 9 Duitsland, 10 Nederland, 11 Duitsland, 12 Thai en 13 weer Duitsland. De topprijzen van de korte vlucht zijn verdeeld. Vreugde en verdriet, zoals steeds lagen niet ver uit mekaar. Snelheid eerste duif 1131,29 meter/minuut.

Nu begint het gokken wanneer de Changmai vlucht zal aankomen. Geregeld komen nu duiven van de korte vlucht thuis, het is dus niet mogelijk om een duif te erkennen of deze van Chiangmai of Utraditr komt. De vele computer schermen worden dus heel intensief in het oog gehouden. En uiteindelijk arriveert de winnaar Chiangmai-Bangkok, om 14H48, aan een snelheid van 1223,72 meter/minuut. De Thaise combinatie Tanapong-Sutida wint met voorsprong the Kings Cup. De vreugde van de winnaars is groot.. Bijna een half uur moet men wachten op de tweede duif, de Thais-belgische combinatie Sampong-Verbesselt-Van Riet zijn een mooie tweede. Louis Van Riet, een veteraan van de Bangkok one-loft race ging helemaal uit de bol. Nu is het nog wachten voor de eerste buitenlandse duif, dewelke de prachtige Princess Cup zou winnen…
Om 16:13 wint Emiel Denijs deze prachtige cup, hij wint 9° prijs en verslaat hiermee alle buitenlandse concurrenten. Een prachtige winnaar en een mooi slot voor een succesvol 2006 voor Emiel en zijn familie.
De vlucht werd een succes over heel de lijn, en bij sluitingstijd, 12 uur tweede dag waren er niet minder dan 127 (van 172 ingekorfde) Utraditr en 207 (van 803 ingekorfde) Chiangmai duiven aangekomen.

Hier de uitslag van de 2 vluchten:
Utraditr-Bangkok 430 km 172 duiven ingekorfd:
1. Boonserm-Somrak-Somwong Thailand
2. Team Sylt 2000 Duitsland
3. Fitzner Roland Duitsland
4. Sin-Narong Thailand
5. Denaro & Lurato Australië
6. Permsak Singsomboon Thailand
7. Ditzler Benita Zwitserland
8. Team Sylt 2000 Duitsland
9. Werner Horst Duitsland
10. M Sangers-P Ung Nederland
11. Gehrken Harry & Sohne Duitsland
12. Narong Siripat Thailand
13. Hartmuth Bierwirth Duitsland
14. Virat-Tossapong Thailand
15. Dieter Siebert Duitsland
16. Ken & Kerry McCall Australië
17. Virat-Tossapong-Kampanart Thailand
18. Lang Karl-Heinz Duitsland
19. Virat-Tossapong Thailand
20. Altmiks J- Eggert G Duitsland

Chiangmai-Bangkok 580km 803 duiven ingekorfd
1. Tanapong-Sutida Thailand winnaar Kings Cup
2. Sompong-Verbesselt-Van Riet Thailand
3. Paisarn Wijakantool Thailand
4. Pornchai Sudayuworn Thailand
5. Montri Suwanvanichkij Thailand
6. Chaiyut-Nuchit-Hussarangsri Thailand
7. Virat-Tossapong Thailand
8. Sermsak Srichavana Thailand
9. Emiel Denijs België winnaar Princess Cup
10. Kamphon-Suthep-Angun Thailand

verdere buitenlandse duiven:
21. Daum Thorsten Duitsland
32. Waldow Werner Duitsland
39. Brett Caracella Australië
53. Daum Thorsten Duitsland
87. Steve Cini Australië
102. Emiel Denijs België
145. Lang Karl-Heinz Duitsland
150. Team Sylt 2000 Duitsland

Prijsuitreiking :

De organisatie had kosten noch moeite gespaard om een wonderlijk afscheid te bezorgen aan alle aanwezigen. De plechtige prijsuitreiking vond plaats in de balzaal van het Montien Riverside hotel en ging gepaard met een lekker buffet diner, de nodige muziek en een prachtige show van Thaise dansers en danseressen… Er werd nog tot laat in de nacht doorgepraat, contacten gelegd en sterke verhalen opgerakeld..

Een succesvol gebeuren werd in stijl afgesloten en afspraken werden gemaakt om weer aanwezig te zijn in 2007.

Ontspanning en vakantie :

Zoals reeds vermeld is het programma er zo opgericht dat er ook voldoende tijd gemaakt wordt voor niet duiven activiteiten, zoals het bezoeken van het rijke culturele en historische leven in Thailand, het verkennen van Bangkok, de stad, zijn tempels, zijn winkels en het zo geroemde en/of beruchte nachtleven. Ook in 2006 werd er weer een kort vakantie uitgestippeld rond dit duivengebeuren en werd er een reis voorzien van een tiental dagen.
Er werden erg gewaardeerde uitstappen geregeld naar de tempels in Bangkok, met als hoogtepunt het bezoek aan de massieve gouden Buddah, er werd ook heel wat gewinkeld in de stad en op de beruchte Patpong nachtmarkt, in het midden van het Bangkok nachtleven. Een ander toppunt was zeker de dag excursie naar de Ayutthaya de oude Thaise hoofdstad met zijn tempel ruines en de terugkeer met de boot langs de machtige Chao Phraya rivier. De laatste dagen werden doorgebracht in de welgekende toeristische badplaats Pattaya.. En dan was de tijd aangebroken om terug te keren, mijmerend over deze zeer geslaagde combinatie duiven en vakantie. We keren zeker terug….

Thailand One Loft Race 2007
Inschrijven ? Lees meer :

Ook dit jaar weer wordt de Bangkok one-loft race een topper. Weer worden er 2 vluchten georganiseerd en het programma loopt van 7 december tot en met 10 december 2007. Ook dit jaar zal er ter gelegenheid van de race een groepsreis georganiseerd worden voor de deelnemers aan de vlucht...U wilt dit toch ook eens meemaken?
Duiven sturen naar de race kost 120 € per duif, inschrijving en transport inbegrepen.
Duiven worden verstuurd op verschillende datums tussen midden maart en midden mei 2007.

U kunt een brochure aanvragen bij Frans Hermans, e-mail adres: frans.hermans3@pandora.be of telefoon nummer +32 497 39 93 52.
Verdere informatie omtrent de race kunt u ook vinden op de website :
http://www.asiapacificracingpigeon2006.com/