Team Thoné neemt afscheid van super vliegploeg X.&M. met 7 absolute toppers

Jos Thoné, de grootmeester uit As, heeft beslist om zijn volledige vliegploeg van X.&M. te verkopen. Die naam blijft bestaan, als gasthok voor enkele vrienden en om de onbevlogen jonge duiven op de fond te spelen.

Dat de naam Jos Thoné wereldwijd een uitstekende reputatie geniet, is bekend. In de Kruisstraat in As bouwde hij een sportieve carrière uit die hem tal van felbegeerde kampioenschappen opleverde:

  • 4x Wereldkampioen
  • 6x Gouden Duif
  • 5x Olympiadeduif
  • 7x 1 Nationale overwinning
  • 2x 1 Internationale overwinning
  • 1x Nationaal Kampioen KBDB
  • 12x 1 Nationaal Kampioen BDS
  • 14x 1 Nationaal Kampioen LCB
  • 1x Nationaal Kampioen KBDB Fond

Sinds zijn succesvolle start in 1991 draait hij ieder jaar opnieuw mee aan de top. Thoné heeft alle eigenschappen van een groot kampioen: een ongewoon sterk vakmanschap op het vlak van sportieve prestaties én van kweek, gekruid met intelligentie en – niet te onderschatten – een nooit aflatende ambitie om “de beste te zijn”.

Geschiedenis

Na het overlijden van schoonvader Thomas Peeters, een klinkende naam in de duivensport, werd diens hok naar de Kruisstraat overgebracht. Correctie: naar de ‘overkant’ van die straat, vlak tegenover de woonst en de loft van Jos.

Xavier en Maxim poseren trots bij het portret van hun grootvader Thomas Peeters.

En dan komt het toeval een rol spelen op het ogenblik dat FCI-voorzitter Carlos Marquez Pratz zijn vriend Jos Thoné met een jaarlijks bezoek vereert. Ze kwamen overeen om de vroegere hokken van Thomas Peeters als gasthok te gebruiken voor Barcelona, onder de naam Marquez-Pratz-Thoné. Maar eind december 2010 sloeg het noodlot toe: de FCI-president overleed onverwacht in zijn geliefde Barcelona.
De hokken kregen de naam X.&M. naar de zonen van Jos: Xavier en Maxim Thoné. Er kwamen gastverzorgers uit Japan en Taiwan, vader Gerard en moeder Tilly zorgden mee voor het onderhoud tot uiteindelijk Marcel Vierendeels en zijn vrouw Margot als fulltime-verzorgers naar As kwamen. En het mag gezegd: Marcel, zelf al vele jaren actief in de duivensport, deed wat van hem verwacht werd. Jos: “Marcel deed dat op een goeie manier, hij won er zelfs de 1. Nationaal Tulle in 2016, tot hij na het seizoen 2020 besliste om de verzorging van zijn vrouw Margot absolute voorrang te geven en naar Zonhoven te verhuizen. Ik heb daar alle begrip voor.”

Thoné Pigeons staat aldus voor twee lofts: Jos Thoné en Thoné X.&M., tegenover elkaar gelegen ieder aan een kant van de Kruisstraat in As. Het wordt duivensport bedreven zoals het alleen maar bij topmelkers gebeurt: op moderne leest geschoeid, nadrukkelijk gebaseerd op de allerbeste kweeklijnen en met een hooggekwalificeerd vakmanschap waar menig melker zijn profijt uit haalde. 

De Thoné X.&M.-hokken in As.

Vliegduiven

Na het vertrek van Marcel nam Jos in samenspraak met zijn team een al even onverwachte als kordate beslissing: alle vliegduiven van X.&M. wegdoen. Van maandag 4 tot zondag 17 januari 2021 loopt de veiling van alle beste vliegduiven + enkele (late) jongen van die toppers van Maxim en Xavier Thoné: 'Sergio', 1. Nat. Zone Issoudun en de provinciale winnaars Aldina, Victor en Super Joe, en daarnaast ook nog: 1. Prov. Asduif Bill, 1. Prov. Asduif & 11. Nat. Asduif Fond Romea 403 of  Candira (11 x 1e).

Veilingcatalogus

Cataloog topduiven Thoné

Ontdek alle duiven in deze veiling

Catalogus downloaden

Jos Thoné aan de ene kant van de Kruisstraat in As en X.&M. aan de andere kant zullen ongetwijfeld ook de volgende jaren voor sportieve gensters zorgen. Voor hen zal 2020 geboekstaafd blijven als een echt topseizoen met 4 Provinciale en 9 Nationale zone-zeges, én 141 overwinningen van de snelheid tot de marathon. Dat heel wat toppers in de X.&M.-veiling hierbij aan de basis lagen, is een sportief gegeven. Jos Thoné heeft gekozen om ze via Pipa in veiling te brengen. De grootmeester uit As heeft al vaak bewezen een toekomstgerichte stap voor te hebben in onze sport. Aan zijn zonen Xavier en Maxim nu de opdracht om sportief in de voetsporen van hun bekende pa te treden.