Team Platteeuw, (Rumbeke, BE) : 1° Nationale Asduif All-Round KBDB 2022 met fenomeen Melissa

Melissa ... een naam die in duivenland nog lang zal nazinderen. Dit fenomeen van Team Platteeuw behaalde in 2022 dankzij een recordcoefficient de titel van beste All-Roundduif van het land.

Ten huize Platteeuw in het centrum van West-Vlaanderen kijken ze al lang niet meer op van nog maar eens een nationale zege of asduif maar wat hun Melissa (BE19-3119219) in 2022 uit haar vleugels wist te schudden tart toch alle verbeelding. Haar percentages op zowel 3,4,5 als 6 nationale vluchten verbreken namelijk alle records. Melissa is tegelijkertijd de beste én mooiste duif die Raf & Kurt Platteeuw al ooit hebben gekweekt en dat wil toch wat zeggen. Ze wint in haar carrière een 1° Nationaal én 3 maal een 1° Provinciaal naast daarbij nog een derde en vierde provinciale notering, een uniek palmares dat meer dan vermoedelijk niet direct navolging zal krijgen. 

Haar ongelooflijke percentages :

0,11 % op 3 vluchten (in één seizoen !!)

0,15 % op 4 vluchten

0,24 % op 5 vluchten

0,49 % op 6 vluchten

Dit zijn allemaal records die Melissa heeft gebroken en waardoor ze door velen wordt uitgeroepen tot beste duif ooit. Melissa won als jaarduif al de klassieker vanuit Limoges : 1° Provinciaal en 10° Nationaal. Dit is de vlucht waarop al de beste jaarlingen uit Belgie zich tegen elkaar meten. Als 2-jaarse vloog ze een nationale topprijs op Chateauroux maar wat ze in 2022 als 3-jaarse wist op papier te zetten was ongetwijfeld uniek te noemen. Bij Team Platteeuw worden alle duiven wekelijks gespeeld op de nationale vluchten. Daarop vliegen ze zo'n 7.000 km per seizoen (zo goed als nooit zonder rust). Dit geld voor het ganse hok : zowel duivers als duivinnen. De Platteeuw duif is een duif die alles kan en dan ook op die manier gespeeld én gekweekt wordt. Het verhaal van Melissa is er dan ook het mooiste voorbeeld van.

Melissa : de beste én mooiste duif van Team Platteeuw

2022 : het wonderjaar van een unieke duif ...

Het seizoen 2022 voor Melissa was van wonderbaarlijk niveau : Deze 'witte merel' vliegt op de eerste afspraak meteen de 1° Provinciaal Argenton op 4.294 duiven. De volledige vliegploeg behaalde toen trouwens een uniek resultaat. Voor het eerst ging team Platteeuw toen in een nieuwe vereniging spelen (Kortrijk), volledig tegen de wind en massa in. Het werd een legendarische uitslag waar ze 4 duiven in de top 5 provinciaal wisten neer te zetten. Alle topduiven waren al direct op de afspraak en vanaf dan heeft die ganse ploeg met vaandeldraagster Melissa het volledige seizoen op een uniek niveau gepresteerd.

De week erna vloog Melissa de 13° Nationaal Limoges op 17.356 duiven (3° Provinciaal). Gaby Vandenabeele was getuige en zag Melissa van heel ver uit de verkeerde (!!) richting komen. Op dat moment was duidelijk wat voor een wereldatlete Melissa echt was. Terug een week later zat ze in Argenton voor wat een loodzware tocht ging worden (30° graden Celsius en extreme omstandigheden). Ze miste en kwam pas om 22 uur thuis ... Iedere normale liefhebber zou zo'n duif dan nooit meer spelen of tenminste enkele weken rust gunnen, maar ... Platteeuw is geen normale ... Dus werd ze amper 4 dagen later al terug ingemand voor de wedstrijd vanuit Tulle. Hierop toverde Melissa de 25° Nationaal tegen 9.763 d. uit haar vleugels. Dit betekent dus : thuiskomen om 22 uur en de week erna al terug schitteren: il faut le faire.

Nogmaals een week later vloog ze haar slechtste resultaat, namelijk : Brive 162° Nationaal op 6.117 d. Velen zouden hiermee nog een gat in de lucht springen ... Toen kwam Souillac, een zeer lastige wedstrijd waar Melissa voor de tweede keer faalde. Gelukkig kwam mevrouw om 21.30 uur thuis en dan rest er geen andere optie meer dan stoppen zou men denken. Maar Melissa stond nog steeds in pole position om Nationale Asduif Fond alsook All-Round te worden en daarvoor waren er nog kansen op Bourges en/of Libourne. 

Bourges werd het orgelpunt

Voor deze klassieker waren de weersvoorspellingen zeker niet gunstig voor alle West-Vlamingen. De wind kwam uit het Westen en Team Platteeuw woont op 30 km van de provinciegrens en op 40 km van de zonegrens. Dus als de wind ook maar een fractie tegen zit, is het normaal gezien een verloren zaak op voorhand voor Platteeuw, hoe korter de afstand hoe moeilijker om nog iets recht te zetten. Ook weet iedereen dat als de oude duiven tussen al het jonge geweld moeten vliegen ze zich dan meestal laten vangen. Melissa moest in de top 8 provinciaal eindigen om zich te kunnen klasseren in de grootste asduifcompetities, dit was onbegonnen werk ... Toch besliste Kurt het erop te wagen en nam Team Platteeuw deel met slechts 2 duiven.

All the rest is history ... Bij de lossing was het enkele uren zo goed als windstil en superkampioene Melissa klopte het ganse peloton met een flinke voorsprong !!  De 1° Nationaal Bourges tegen 7.610 oude duiven en snelste van alle 41.816 stuks was een feit. Het was jaren geleden dat een oude duif kon winnen tegen de jongen, Melissa deed het daarbij tegen de massa, de ligging en de wind. Kurt zag die wonderduivin niet komen want hij dacht toch geen kans te hebben op de zege. Gelukkig stond vader Raf wel in de lucht te turen naar de duiven die aan een training bezig waren toen opeens Melissa uit de lucht viel, een fantastisch moment. Nooit hadden ze gedacht dat een dergelijk exploot mogelijk was. Het was ook een historisch moment want voor Raf en Kurt Platteeuw betekende dit reeds de 9de nationale overwinning in een zeer korte carierre.

Dat deze onwaarschijnlijk geachte nationale zege dan nog eens samenviel met het binnenhalen van de titel van 1° Nationale Asduif KBDB All-Round maakte dit alles nog grootser ...  De naam Melissa staat sinds dat moment voor eeuwig en altijd gekend als dé superkampioene van de duivensport.

De resultaten van Melissa ogen dus onwaarschijnlijk, een wellicht nooit gezien palmares tegen de sterkst mogelijke concurrentie :

1°   /    7.610 d.  Bourges nationaal

7°   /  20.467 d.  Argenton nationaal

10° /    9.756 d.  Limoges nationaal

13° /  17.356 d.  Limoges nationaal

25° /   9.763 d.   Tulle nationaal

73° /  24.617 d.  Chateauroux nationaal

100° / 14.198 d. Orleans provinciaal

...

Melissa : zorgde voor een memorabel 2022

Pas achteraf beseften Raf en Kurt wat Melissa allemaal had verwezenlijkt. Telkens ze een misstap had begaan, reageerde ze meteen daarna met een glansprestatie. Zo vloog ze op Souillac (682 km) 14 uren aan een stuk totdat ze de thuishaven bereikte, toch ging ze 4 dagen later alweer de mand in voor de klassieker vanuit Bourges. Het resultaat hierop is iedereen stilaan bekend : snelste van het ganse land! In haar eigen provincie maar liefst 11 minuten vooruit. Wetende dat toen alle topduiven aan de andere kant van het land zaten was dit een enorm huzarenstuk. Melissa is dan ook een ware machine, Kurt en Raf speelden haar vooruit, achteruit, vooruit en weer achteruit ... het was haar allemaal eender.

Ten huize Platteeuw zijn ze dan ook terecht enorm fier op zo'n duif, die overigens voor een 6de nationale zege zorgde in amper 5 jaar : UNIEK. 

 

PIPA wenst Team Platteeuw dan ook proficiat met de oververdiende titel van 1° Nationale Asduif KBDB ALL-ROUND oude + jaarse in 2022.