Team De Jaeger Freddy (Knesselare, BE) flirt met de nationale top

Hun titels van 3e Nationaal kampioen KBDB 2013 op de grote halve fond jaarlingen en 3e Algemeen kampioen Belgische Verstandhouding 2013 zijn een sprekend bewijs van de rush die deze kolonie heeft ingezet richting nationale top.


Team De Jaeger met verzorger Marijn Laureyns (links),
Freddy De Jaeger (midden) en Frank Morre (rechts)

Als we daar meteen aan toevoegen dat dit pas het eerste jaar is dat het Team de Jaeger - in zijn nieuwe samenstelling – aan het werk is, dan geeft dit nog meer weerklank aan de reeks denderende prestaties die in 2013 reeds werden neergezet. Ze werden ook 4e kampioen jaarlingen bij Cureghem Centre, en bovendien in eigen streek 1e Kampioen Fond van het Meetjesland (1e + 2e getekende), waar ze ook een ganse trits van hun toppers bij de asduiven weten te klasseren. Het sportseizoen 2013 werd afgesloten met niet minder dan 20 x 1e prijzen, 16 x 2e en 17 x 3e prijs. Hoogtepunten waren  2 zonale overwinningen die hun erelijst sieren, met 1e Nat Zone A1 Montluçon  3.154 jaarse, 1e Nat Zone A1 Nevers 253 oude, naast  4 x 2e prijzen Nat Zone A1, en 25 x top-10 en zelfs 75 x top-50 op zonaal vlak in 2013. Neem daar bovenop nog 20 klasseringen binnen de nationale top-100, waardoor we van een meer dan geslaagd debuutjaar kunnen spreken van het Team Freddy De Jaeger in 2013! Beslist geen klein bier!

Over een andere boeg

Wie Freddy De Jaeger in het dagdagelijkse leven een beetje kent, weet dat hij een geslaagd zakenman is. Bedrijfsleider van de firma Jaegerson, gespecialiseerd in plaatbewerking en gesofisticeerde lasconstructies. Deze knowhow op commercieel vlak, kwam hem goed van pas in de op- en uitbouw van zijn duivenkolonie, welke een prima uitlaatklep was naast zijn drukke beroepsleven. De voornaamste les die hij trok is, dat als men iets wil bereiken, men steeds moet uitgaan van, of starten met ‘kwaliteit’! Zo bereikte hij de top op zakelijk vlak… en timmert hij op een identieke manier aan de weg naar de top van de duivensportladder. Dat Freddy niet bang is om de gelbeugel soms wagenwijd open te trekken voor kwaliteit, is een publiek geheim. Streven naar maximaal rendement en perfectie, met als doel de concurrentie een stapje voor te blijven. Open staan voor nieuwe opportuniteiten, in een zoektocht naar meer en beter, naar het hoogst haalbare. Het is de enige weg naar de top, en ook de enige manier om er stand te houden. Wie op zijn lauweren gaat rusten, of te vlug tevreden is met hetgeen bereikt is, zal het aan de top nooit lang uitzingen volgens Freddy. Noem het een stuk levenswijsheid, naast zakelijke ervaring.

Zo huist ondertussen een pak ‘topklasse’ op de hokken te Knesselare. Voor de volledige stamopbouw verwijzen we u  naar deze bijhorende link. We pikten er voor u de voornaamste stamduiven uit, met  onder meer de gouden ‘Tsunamiduivin’ (rechstreeks Gaby Vandenabeele, dochter van icoon Bliksem), Diamond Girl en Britta (beiden rechtstreeks Dr H.P.Brockamp), Anja (rechtstreeks M.Aelbrecht, lijn Bak 17), Crayonné Zorro (rechtstreekse zoon Zorro, N. & F.Norman), de Rik (rechtstreeks Rik Cools), De Tulle, en natuurlijk niet te vergeten de wereldklasse Roger Florizoone met de Super Witpen, de Dax, de Prinses. Absolute boegbeelden en hoofrolspelers op de kweekhokken van het team Freddy De Jaeger. Neem daarbij nog enkele succesvolle afstammelingen uit de eigen oude stam, en natuurlijk niet te versmaden… de inbreng van de duiven van verzorger Marijn Laureyns welke eind vorig jaar de rangen kwamen versterken. Duiven waarmee Marijn zelf gekroond werd tot meervoudig Algemeen Kampioen en Keizer van het Meetjesland!

Hiermee hebben we meteen ook het tipje van de nieuwe successluier onthuld. Want investeren in topduiven is één, er maximaal rendement uit halen is vaak andere hoek. Dat kon in de ogen van Freddy een stuk beter. Vandaar dat midden 2012 toenadering werd gezocht tot Marijn Laureyns, reeds jaren de supervedette en de ‘te kloppen man’ van snelheid tot lichte fond in de streek. Een man met een duizelingwekkend palmares achter zijn naam, in de ogen van Freddy een ‘tovenaar’ met duiven.

Wanneer Freddy zijn zinnen op iets zet, weet men meteen hoe laat het is. Ook hier haalde hij zijn slag thuis, en Marijn Laureyns werd eind 2012 binnen gehaald als nieuwe topverzorger. Zijn opdracht luidde simpel en eenvoudig: maximaal rendement halen uit de vliegploeg en het aanwezige kweekmateriaal. De prestatiecurve schoot meteen als een komeet de hoogte in. Freddy kon ook vriend des huizes Frank Morre overtuigen om de rangen te komen versterken, waar hij vooral als administratieve knobbel alles tot in de puntjes bijhoudt, qua prestaties, kweek, pedigrees, kampioenschappen en dies meer.

Met hun drietjes runnen ze nu het duivengebeuren aan de Hoekestraat te Knesselare… waarbij Freddy en Marijn zich volledig en fulltime toespitsen op de duiven zelf, Frank op al het administratieve.  Met succes, want de duivenmolen draaide van meet af aan op een heel hoog toerental. Hun eerste sportseizoen (2013) als tridem werd meteen zowat het succesrijkste in vele jaren, misschien zelfs het allerbeste tot nu toe. Een samengaan van ambitie, kennis en ervaring stuwde hen meteen naar de allergrootste successen.


Prachtig panorama met een luchtfoto van de hokken en wachtlokaal

Meteen de lont aan het vuur

De internationale winst uit San Sebastian in 2006 toonde reeds de prestatiebekwaamheid van de De Jaeger-duiven perfect aan. Wat volgde waren tal van nationale topnoteringen. Toch wou Freddy meer, zijn ambitie en temperament liet vermoeden dat er meer uit die excellente ploeg te halen was. Het aantrekken van Marijn Laureyns als verzorger van de kolonie, had dan ook als doel wekelijkse regelmaat in de prestatiecurve te brengen, en deze de hoogte in te stuwen. Reeds na 1 jaar kunnen we stellen: missie geslaagd!

Toen Marijn de rangen kwam vervoegen ging hij meteen met de grove borstel door het duivenbestand. Met grijze middenmotors is het moeilijk, om niet te zeggen onmogelijk, om de top te halen. Dergelijke kerels is iemand als Marijn Laureyns liever kwijt dan rijk. Van de zowat 220 beschikbare vliegduiven die op de hokken vertoefden bij zijn aanstelling , bleven er eind 2013 (na nauwelijks 1 jaar) wel geteld 35 stuks over. Van een strenge aanpak en selectie gesproken. Voor 2014 bestaat de vliegploeg nog uit 120 weduwnaars, zijnde een 35-tal oude duiven en enkele 18-maanders (late duiven van 2012), de rest zullen jaarlingen van 2013 zijn. Vorig jaar nam men ook de proef op de som met een 14-tal duivinnen. Een experiment dat hen goed beviel, zodanig dat ze de ploeg wat uitbreiden tot een 24-tal vliegduivinnen, verdeeld over 6 oude en 18 jaarse. Deze vliegen dus op weduwschap met thuis blijvende doffers. Volgens Marijn en Freddy  is dit beter voor de motivatie van hun damesteam. Een lege woonbak bij thuiskomst is dit niet, een doffer die hen opwacht bij thuiskomt wel!

Vooral de manier van begeleiden onderging een grondige wijziging sinds de aanstelling van Marijs als soigneur. Marijn maakt meteen werk van het conditioneren van de jonge duiven. Jong geleerd is oud gedaan, zo luidt ook hier de leuze. Hij is vijand van (te) vette duiven, vandaar dat ze in de rustperiode wekelijks 1 dagje moeten vasten. Ook de start is met de handrem op.
Bij thuiskomst van de vlucht krijgen ze wel meteen iets te eten, meestal een mengeling van Super Weduwschap Versele met Energy corn of fijne zaden. Dat krijgen ze tot zondagmiddag. Zolang de duiven de vluchten met 1 nacht mand vliegen (Arras, Clermont, Angerville of Fontenay) staat er op maandag en dinsdag ‘zuivering’ op de menukaart. Daar wordt dan naar de inkorfdag toe, vluchtmengeling aan toegevoegd. Eens de duiven op de grote halve fond en fond worden ingezet, blijft de zak met zuiveringsmengeling dicht, en wordt er hoofdzakelijk vluchtmengeling gevoederd. De kunst is dan wel de duiven aan het eten houden. Ze eten ieder apart in hun woonbak. Zo kan je alles beter onder controle houden, want op een hok zitten grote eters en kleinere eters. Terwijl ook thuisblijvers een andere portie krijgen dan duiven die net thuiskomen en moeten recupereren. Dat is feeling, naast het kennen en observeren van het (eet)gedrag van iedere duif.  Zo wordt er op de dag van inkorving in 3 à 4 beurten gevoederd om de duiven nog zo veel mogelijk te doen eten. Telkens nog een ‘snuifje’ bij, zo glimlacht Marijn. Zo eten en drinken (zuiver water) ze voldoende vooraleer ze de mand ingaan. Bij thuiskomst gaat er een recuperatiemiddel in de drinkpot, op zondag en maandag is dit meestal thee.
Een vast stramien in het verzorgingssysteem tijdens het vluchtseizoen, is de wekelijkse controle van de duiven door de dierenarts. Zo speelt men niet alleen kort op de bal, maar heeft men ook meteen zekerheid nopens de conditie en gezondheidstoestand van de vliegploeg. Het resultaat hiervan is dat blind kuren voor niks meer nodig is. Er dient veel minder medicatie verstrekt te worden. Wat niet alleen een positief effect heeft op het budget van de liefhebber, maar eveneens op de vliegconditie van de duiven. Antibiotica geven altijd een onderdrukking van het vormpeil of hebben er een negatief effect op. Dat schuwt men als de pest, vandaar de wekelijkse medische controles.
Voor het vertrek krijgen de doffers ook altijd hun duivin te zien, behalve voor de zware fond met inkorving op maandag. Gezien de thuisblijvers ook steeds hun duivin krijgen op zaterdag bij thuiskomst van de kleppers die aan de vluchten deelnemen, is het te kort en ook niet nodig om dit ritueel op maandag nog eens te herhalen.

De toppers van het hok

Zoals reeds aangegeven, werden de duiven in 2013 zwaar aan de tand gevoeld. Marijn wou meteen weten wat voor vlees hij in de kuip had, tot wat de vliegduiven in staat waren. De beste leermeester en scherprechter op dat vlak blijft nog altijd de mand. Zo kon hij niet alleen een strenge selectie doorvoeren in de uitgebreide vliegploeg, maar ook schoon schip maken in de kweekploeg. Het kaf kon en moest meteen van het koren gescheiden worden. Het resulteerde in een reeks knalprestaties, en prachtige kettinguitslagen. De teller stond op het eind van het seizoen op 20 x 1e prijzen, en 2 x 1e Nationaal Zone A1. Enkele duiven die het Team De Jaeger Freddy in 2013 in de picture vlogen waren onder meer:

-Kaatje BE12-4159093

Superduivin welke een belangrijk aandeel had in het winnen van de titel van 3e Nat Kampioen Grote Halve fond KBDB Jaarse 2013. Haar topprestaties uit 2013 zijn:

25/5 Bourges     Lok    226 d. 5
               N.Zone 1.664 d. 31
22/6 Gueret      Lok    230 d. 8
               N.Zone 2.222 d. 37
01/6 Chateauroux Lok    594 d. 10
               N.Zone 4.107 d. 61
06/7 La Souterraine     315 d. 10
                 Prov 2.118 d. 42
11/5 Blois       Lok    165 d. 11
30/6 Argenton    Lok    435 d. 12
               N.Zone 3.403 d. 113
08/6 Poitiers    Lok    716 d. 17
                 Prov 3.845 d. 70

Haar vader – de Gaby BE10-4325614 - is een pure Gaby Vandabeeledoffer en kleinzoon van stammoeder ‘Tsunami-duivin’. Moeder is Bieke BE09-4336480, klasrijke dochter van de Dax (Florizoone, via Andre Colbrandt) x superduivin Wonder Zhora, 1e Prov Asduif Halve Fond West-Vl (bij N. & F. Norman). Hier alle info omtrent de volledige pedigree en prestaties van Kaatje.

-Blue Pipo BE12-4159161

Schitterende duivin, met volgende machtige erelijst achter haar naam:

In 2013:
Nevers        N.Zone    253 d. 1
Gueret II     N.Zone    265 d. 2
                Nat   2.656 d. 12
Bourges         Prov  2.675 d. 14
Argenton II     Prov    767 d. 16
La Souterraine  Prov  2.118 d. 33
Gueret I      N.Zone  2.222 d. 187
Argenton I    N.Zone  3.403 d. 239
Montluçon     N.Zone  3.154 d. 247
Chateauroux   N.Zone  4.107 d. 407
In 2012:
Gueret        N.Zone    976 d. 21
Argenton      N.Zone  1.429 d. 82

Vader is de Blauwe Pipo BE04-3230867, een Gaby Vandenabeele doffer (kleinzoon van de legende Wittenbuik, uit Pipop Wittenbuik x Patsy). Moeder is Tiffany BE09-4138742, dochter van de Crayonné Zorro (directe zoon van stambeer Zorro bij N. & F.Norman) x Isabelle (rechtstreeks Gaby Vandenabeele). 

-Carla BE12-4159122

Won als jonge duif reeds top op Argenton (1601 Nat van 25.949 d.) en Gueret (1176 Nat van 16.988 d.). Ze stak in 2013 nog een tandje bij en won onder meer:

Chateauroux II N.Zone   935 d. 2
Argenton II    N.Zone   767 d. 19
Bourges FVOV     Prov 2.675 d. 34
Chateauroux I  N.Zone 4.107 d. 54
Bourges I      N.Zone 1.664 d. 77   
Gueret I       N.Zone 2.222 d. 91

Ze stamt uit een kruising Gaby Vandenabeele is een dochter van Retro BE09-4138553 (uit de Rik x Femke) x Nicky BE04-4436808 (kleindochter van icoon Bliksem Vandenabeele, uit de Geschelpte Bliksem x Sientje).

-Ramon BE12-4159218

Fantastische vliegdoffer met volgende prestaties uit 2013 achter zijn naam:

Gueret I         Lok    230 d. 1
               N.Zone 2.222 d. 2
Poitiers       Prov   3.845 d. 81      
Bourges I      N.Zone 1.664 d. 88
La Souterraine N.Zone 2.118 d. 213
                 Nat 11.236 d. 889
Angerville       Lok    226 d. 17
                 Lok    325 d. 21

Hij werd gekweekt uit de eigen stamlijnen met als vader de Marco BE11-4096879 (uit Wim x stamduivin Britta) x Geschelpt Tiekske BE10-4239893 (kleindochter van icoon Bliksem Vandenabeele, uit de Geschelpte Bliksem x Dochter Mr Tulle). Hierbij alle info omtrent de pedigree en prestaties van Ramon.

-Don José BE12-4159091

De fantast en zonale winnaar uit Montluçon, met volgende erelijst in 2013:

Montluçon      N.Zone 3.154 d. 1
Fontenay S-Eure  Lok    560 d. 6
Fontenay S-Eure  Lok    754 d. 10
Brive            Prov 1.458 d. 120
Chateauroux I  N.Zone 4.107 d. 129
Argenton I     N.Zone 3.403 d. 245

Vader is de Diamant BE10-5031426, rechtstreeks Jos Thoné uit een inteelt naar wonderduivin Sedna I. Hij komt namelijk uit Son Girder (uit supercrack Girder die o.a. 1e Prov Pau en 15e Nat Cahors won, en kleinzoon van Sedna I) x Dochter Sedna I (uit supercrack Euro DImaond – Brockamp x Sedna I). Moeder is Faye BE10-4239827, een dochter van stalbeer Mr Tulle (1e Nat Tulle 2005) x stammoeder Tsunamiduivin (dochter van icoon Bliksem Vandenabeele).

-Geschelpt Dimitri BE12-4159052

Tours 2012       Lok     142 d. 1
                 Prov  1.355 d. 14
In 2013:
Angerville       Lok     325 d. 5
Angerville       Lok     226 d. 6
Chateauroux II N.Zone    935 d. 9
Argenton II    N.Zone    767 d. 9
Bourges II     N.Zone  1.265 d. 66
Montluçon      N.Zone  3.154 d. 67
Bourges I      N.Zone  1.664 d. 84
Bourges FVOV     Prov  2.675 d. 117

Dit talentrijke duivinnetje is een dochter van de Dimitri BE08-4244455 (zelf zoon van de stamkwekers Crayonné Zorro x Tsunami-duivin) x Rost Raketje BE08-4244470 (dochter van de Zilveren F.Verstraete x Geschelpt 160 A.Timmerman).

-Griet BE12-4159046
Een echt ‘vliegmachientje’ en winnares 2 x 1e prijzen op de grote halve fond in 2013. Haar erelijst ziet er tot op heden als volgt uit:

In 2012:
Bourges        Lok   1.092 d. 19
Argenton       Lok   1.077 d. 56
In 2013:
Bourges I      Lok     226 d. 1
             N.Zone  1.664 d. 8
Chateauroux I  Lok     594 d. 1
             N.Zone  4.107 d. 10
Gueret I       Lok     230 d. 5
             N.Zone  2.222 d. 21
La Souterraine Lok     315 d. 6
             N.Zone  1.642 d. 45
               Nat  11.236 d. 133
Argenton I   N.Zone  3.403 d. 238

Zij is een dochter van de ‘Tsunami 115’ BE06-4247115 (uit de Lichte Crayonnee x stammoeder Tsunamiduivin) x Anneke BE09-4138780 (dochter van de 2 voornoemde stamduiven Mr Tulle x Britta). Hierbij de volledige pedigree en prestatielijst van Griet.

Het is slechts een greep uit een reeks aan toptalent welke de beenharde selectie aan het eind van de rit in 2013 doorstond. Meteen ook een teken en bewijs dat Freddy wel degelijk zijn huiswerk goed gemaakt had, en ‘topkwaliteit’ naar Knesselare had gehaald. Het vertaalde zich nu  niet alleen in een prachtige prestatielijst 2013, maar evenzeer in de ontdekking van enkele superieure crackduiven.

In de streek van het Meetjesland weet en ondervond men sinds jaar en dag wat voor een virtuoos Marijn Laureyns is met duiven. De missie die hij bij de start meekreeg was klaar en duidelijk. Het Team De Jaeger Freddy binnen de kortste keren laten postvatten tussen de tophokken van onze nationale duivensport. Een uitdaging die Marijn niet uit de weg ging, in tegendeel. Alle middelen zijn voorhanden, en met 3 sterke locomotieven als Freddy, Marijn en Frank, zal de concurrentie van heel goeden huize moeten zijn om deze succestrein nog af te stoppe. Het sportseizoen 2013 was wellicht de epiloog van een ontluikend succesverhaal.  Wait and see!

Klik hier voor de volledige uitslagenlijst 2013.


Een gedeelte van de hokken opgetrokken binnen het vroegere industriegebouw