Sublieme prestatie van Arjan BEENS, Genemuiden!

 


1e – 2e – 3e – 4e – 8e Nationaal Bergerac Sector 3
1e – 2e – 3e 4e – 6e Internationaal Bergerac Midden
- 2007


Na mooie uitslagen op Brive, St. Vincent en Tarbes gaf Arjan Beens vier weken geleden op de NPO vlucht vanaf Perigieux zijn visitekaartje al af: 1e , 2e, 3e, 4e en 5e NPO Perigieux Afdeling 8 en 46 prijzen van 85 gezette duiven. Wind achter, nachtelijke aankomsten, voordeel op de achterhand waren zo maar een aantal kreten, waarmee een aantal verliezers meenden deze prestaties te moeten kleineren. Arjan Beens liet er zich niet door uit het veld slaan en bereidde zijn vliegploeg voor Bergerac uitermate goed voor. Even leek het erop dat Bergerac Linz zou worden en Arjan richtte zijn duiven af op Enschede en Oberhausen. Toen het alsnog Bergerac werd ging de hele vliegploeg op de zaterdag voor Bergerac nog eens naar Boxtel. En de sympathieke Genemuidenaar zag toen al dat het goed zat. Zijn hele vliegploeg van 88 duiven werd op de favoriete stand van 10 tot 14 dagen broeden ingemand. De inkorver in Genemuiden had het ook gezien. Tegen deze duiven was niet te vliegen. Wat zagen ze eruit. Lekker strak, super rond, goed in de pennen en geweldig gemotiveerd. Ook de laatste trainingen gaven aan dat de vliegploeg nog lekker fris en gretig was.

Zou het weer een spetterende uitslag worden op Bergerac? Tot tevredenheid van Arjan werd het in ieder geval een middaglossing, alhoewel hij een wat later tijdstip van lossen had verwacht. Na het inmanden van de jonge garde werd er in het klubhuis van ‘De Snelvliegers’ in Genemuiden nog een potje bier gedronken. Toen hij om tien uur die avond, samen met zwager Jan Kroeze thuis kwam werd het systeem aangesloten en alles in gereedheid gebracht, want je weet het tenslotte maar nooit. Dat optimisme werd weer getemperd toen bleek dat er om 22.30 uur nog geen duif op Goeree Overflakkee bleek te zijn. En ja dan begint die bijzondere nacht, een nacht om nooit te vergeten!

"Het is mie'n eerstgetekende, mar d'er zitten er nog twie!"

Even voor het middernachtelijk uur kwam Lambert Grolleman met zijn camera binnen. Hij wilde wat filmopnamen maken i.v.m. het 60 jarig bestaan van ‘De Snelvliegers’ en misschien kon hij wel een nachtelijke aankomst op de gevoelige plaat zetten. Om 0.40 uur gaan Arjan, Jan Kroeze en Lambert naar buiten en kletsen nog wat. Even later stopt er een auto en komt vader Jan Beens een kijkje nemen. Het is volle maan en helder weer. Opeens hoort men een duif op de ren vallen, die doorglijdt in de ruimte tussen het hok en de ren. De lichten gaan aan en Arjan ziet dat het ‘Janine’ is, zijn eerstgetekende die vorig jaar al een 2e NPO Brive won en dit jaar al een 5e NPO Perigieux. ‘Het is mie’n eerstgetekende, mar pa d’er zitten er nog twie!’ Als de grote lamp aangaat lopen de drie duiven snel over de antenne en worden in 13 seconden geklokt : 00.56.11 – 00.56.21 en 00.56.24 uur. De vier mannen zijn met stomheid geslagen en na de melding en een aantal telefoontjes vindt Arjan dat deze unieke gebeurtenis wel gevierd mag worden met een biertje en een borreltje. Het is inmiddels dan al wel duidelijk dat het weer om drie keivroege duiven gaat. De flesjes bier en de fles jenever worden in douchebak van de duiven op het plateau gezet, waar de vier mannen rondom staan. Rond 02.00 uur hoort men een duif vliegen, die pardoes in de douchebal valt tussen de alcoholische versnaperingen van de mannen. En zo blijven ze daar staan en wordt alles op film vastgelegd. De vijfde duif arriveert om 02.41 uur. De zesde duif van 03.26 uur is nat en het begint te regenen. De uren erna begint het steeds harder te regenen en dan vallen er maar weinig duiven in de omgeving meer. Bij Arjan blijven ze echter komen en om 09.55 uur heeft hij er al eenentwintig in de klok. Rond 12.15 uur is dat aantal al opgelopen tot 61 van de 88 gezette duiven. Deze 61 vliegen in ieder geval allemaal prijs in Regio 1. Uiteindelijk bereiken er die dag 84 hun thuisbasis. De andere dag komt er nog één na. Die avond is Arjan werkelijk doodmoe. Geen nachtrust gehad en de hele dag in de weer met duiven binnenhalen en het in ontvangst nemen van de nodige felicitaties.  Blijdschap en tevredenheid overheerst. Wat een uitslag, dat zul je niet vaak meer meemaken! 

1e Nationaal Sector 3 van 15.194 duiven en bovendien 1e Internationaal Midden. Het gaat hier om de duivin de NL 05-1964991. Dit was een laat jong van 2005. In 2006 deed zij twee overnachtingen en behaalde een 804e van Perigieux van 6.303 duiven. Dit jaar speelt ze 3;3. Naast haar overwinning op Bergerac behaalt ze verder een 36e Brive van 2.741 d. en een 135e Perigieux van 2.798 duiven. Haar vader is ‘Dancing Moonlight’, een geweldige vlieger en nu kweker. De vader is ras Steven van Breemen x ‘Witbuik’ Hugo Batenburg via Gebr. Bakker Genemuiden. De moeder is een 100% Gebr. Limburg, Zuidveen uit de lijnen ‘Red Thunder’ x ‘Red Limbo’. 

Hoe is dit nu mogelijk?
Dat is een vraag die veel liefhebbers zich stellen, want een groot aantal deelnemers begint pas na 10.30 uur die zaterdagochtend te klokken. En pasklaar antwoord is er niet op te geven. In ieder geval beschikt Arjan over een rijke kwaliteit aan duiven, die enorm goed trainen en een buitengewoon goede conditie hebben. Daarnaast worden ze scherp gehouden met korte voorbereidingsvluchten ( beslist geen dagfondvluchten) en zijn ze enorm gemotiveerd op hun nest. En ja broeden is de beste stand, want dat betekent trainen, rusten en goed eten. En geen energie verspillen aan het grootbrengen van een jong! Het volgend seizoen wil Arjan graag met een mooie ploeg naar St. Vincent en Tarbes en ja wat hem betreft mogen ze ook best de wind op de kop hebben. Want dat kunnen deze duiven ook! Een paar dagen na Bergerac is het aan de Blokhuisweg in Genemuiden nog steeds genieten geblazen. Want ja, zo’n uitslag zul je niet gauw meer meemaken! Inmiddels zijn de criticasters van het eerste uur wel verstomd en heeft Arjan tot op heden louter positieve reacties mogen ontvangen. En zo hoort het ook, want winnaars verdienen altijd respect en in dit geval zeker de sportieve Arjan Beens!