Struyf Francois, "Kampioen Grote Fond KBDB 2006"


Struyf Francois uit Zandvliet


Zandvliet

Begin september wou ik een bezoek brengen aan Leo KLoots uit Zandvliet. Deze uitblinker op Barcelona had een privé telefoonnummer en ik kon hem dus niet telefonisch bereiken. Ik belde daarom naar een ‘oude’ vriend in Zandvliet om deze gegevens. Het was Francois Struyf waarbij ik ergens half jaren negentig een reportage had gemaakt. Ik vroeg Francois natuurlijk ook naar zijn seizoen 2006. ‘Ik mag niet klagen’, zei hij, ‘ik maakte enkele goede uitslagen. Meer werd hierover niet gezegd. Groot was mijn verbazing toen ik enkele weken later de nationale kampioenschappen KBDB op het scherm van mijn computer kreeg. Francois stond bij de grote fond als eerste. HIJ WAS KAMPIOEN VAN BELGIE. Dan zegt hij aan de telefoon ‘ik mag niet klagen’. Dit is typisch Francois. Het is geen grootprater, geen opschepper. Integendeel, hij is de bescheidenheid zelf. Met Leo Kloots werd het uiteindelijk (voorlopig) niets. Hij houdt niet alleen zijn telefoonnummer maar ook zijn duiven privé. Dit is natuurlijk zijn volste recht en dit respecteer ik ook.

De top van het kampioenschap KBDB ziet er in 2006 als volgt uit:
1. Struyf F (Zandvliet) 6 punten en 33,1418 %
2. Vandamme-Bodaert (Oostkamp) 6 punten en 34,4284 %
3.Dejonghe H. (Kruishoutem) 6 punten en 40,7222 %
4. Van Coppenolle L (Ouwegem) 6 punten en 41,1170 %
5.Henry L (Nandrin) 6 punten en 41,5053 %
6.Van den Berghe J. (Landege-Nevele) 6 punten en 44,6319 %
7.Joosen J. (Brecht) 6 punten en 45,1912 %
8.Emo D & B (Visé) 6 punten en 46,1003 %
9.Meyvaert R. (Ertvelde) 6 punten en 52,0877 %
10.Pollin M (Snellegem) 6 punten en 59,1762 %
11.Hebberecht C. (Evergem) 6 punten en 62,0842 %
12.Slots D. (Lede) 6 punten en 68,4537 %

Onmiddellijk heb ik Francois opgebeld om hem proficiat te wensen. Hij wist me direct te vertellen dat hij deze titel te danken heeft aan een vriend in Deerlijk en vriend Jan Sas uit Vosselaar. Zij maakten hem er op attent dat zijn uitslagen van dit jaar goed genoeg waren om op te sturen naar KBDB. Anders had Francois het waarschijnlijk nog niet gedaan. Verleden jaar ging de nationale grote fondtitel naar Van Gils Frans en Paul uit Ravels en dit jaar naar Zandvliet. De Antwerpse liefhebbers laten zich duidelijk opmerken op de lange afstanden. Internationale winnaar op Perpignan 2006 Jos Joosen uit Brecht is op een mooie 6de plaats terug te vinden. Op 6 oktober hadden we op school een vrije dag en heb daarom een ritje naar Zandvliet gemaakt. Zandvliet ligt boven Antwerpen, op de A12 de laatste afrit voor je Nederland binnenrijdt. In dat rustige dorpje woont Francois in het ‘Verbrandstraatje’ nr. 11. Het is een zeer klein en smal doodlopend straatje. Je kunt er amper draaien met de auto. De KAMPIOEN staat op zijn hok als ik met de auto bij het huis stop. ‘Ik kom direct Johan, ik roep eerst deze jonge duiven nog binnen!’ Daarna trekken we naar de keuken om de nodige zaken op te schrijven.

De stamopbouw
Francois Struyf vierde in september zijn 70ste verjaardag. Hij is al 15 jaar op rust gesteld, werkte vroeger een tijdje in een meubelfabriek maar verdiende hoofdzakelijk als dokwerker zijn boterham. De Antwerpse dokken zijn dan ook vlakbij Zandvliet. Zijn vader was duivenmelker en Francois kreeg zijn eerste hokje op 12-jarige leeftijd. Hij speelde hierop van Qieuvrain tot Pont St Max en durfde al eens een gokje te wagen met zijn zakgeld. Rond zijn 16-17 jaar hield hij de duivensport even voor bekeken.

Toen hij in 1958 trouwde met zijn Roza duurde het niet lang of er kwam terug een duivenhok. Het duurde maar 1 jaar om precies te zijn. Ook nu werd voornamelijk vitesse tot midfond gespeeld. ‘De eerste jaren modderde ik maar wat aan maar daarna ging het goed hoor’, vertelt Francois. ‘Ik was bij de kampioenen en speelde eerste prijzen in het grote Grensverbond’. Begin jaren zeventig begon hij over te schakelen naar kleine fond tot Brive. Eind jaren zeventig had hij de 3de Asduif Fondclub Antwerpen met zijn ‘Baron’.

In de jaren 80 kwamen de grote afstanden aan de beurt. Zijn eerste echte topper hierop was ‘Den Oude Elias’. ‘Toen ik deze duif op oudere leeftijd liet keuren door een keurder, werd hij afgekeurd. Hij was versleten, zei deze man. Maar het jaar daarop won mijn ‘Oude Elias’ op 7 jarige leeftijd 1ste provinciale Bordeaux (geklokt om 23.05 h) en 3 weken later nog eens 5de provinciaal op Perpignan. Op 10 jarige leeftijd eindigde deze duiver zijn vliegcarrière met 12de provinciale Pau. ‘Oude Elias’ was 3 jaar na de oudste duif op de internationale uitslag op Pau. Niet dat het veel uitmaakt, maar het bewijst dat Francois zorgvuldig met zijn kleppers omspringt. De ‘Oude Elias’ werd gekweekt uit de duiver ‘Damiaan’. Dit is de oude stamduif van het hok Struyf. De vader van ‘Damiaan’ was ‘Vale Dereere’, gekocht op de totale verkoop van A. Dereere = ras Van der Espt. De moeder was ‘Shiela’ van Kil en zoon uit Zandvliet. Het was een dochter van ‘Pandoer’ (asduif van België) x zijn eigen dochter Habbekrats. Kil en zoon speelde alle afstanden met hun duiven maar waren voornamelijk van fondman wijlen Jozef Vandenbroecke uit Wielsbeke. De oude basis van Struyf bestaat ook uit het ras Comaes uit Roosendaal (NL). Comaes won ooit 2 jaar na elkaar een auto op St-Vincent en Dax. Bij deze fondman met zeer weinig duiven haalde Francois vooral eieren en kleine jongen. De stam werd aangevuld met duiven van Theo Streefkerk (NL), A&L van der Wegen, vriend Chris Musters uit het naburige Hoogerheide (NL), Jaap de Haan (Strijen, NL) en vriend Leo Kloots uit Zandvliet.

In 1997 werd bijgehaald bij Stan Denissen (Putte-Kapelle) met zijn ras Devooght.

In 1998 kweekte Francois er zijn ‘Blauwe Stan uit. Hij won o.a. 1ste provinciaal en 8ste nationaal Pau in 2002, 26ste intern. Bordeaux en 194ste nationaal Pau. Recent werd er gewisseld met C. Van Oers uit Heerlen (NL). Ook de recente inbreng van het ras Jan en Hanne Sas uit Vosselaar begint goed te lukken. Al deze rassen geven een mooi kleurengeheel aan het hok Struyf. Hier zie je echt alle kleuren dooreen. Het voornaamste is natuurlijk dat het superduiven zijn op de grote fond. Francois moet heeft ondertussen al 9 provinciale overwinningen en verschillende mooie klasseringen bij Cureghem Centre.

In 1995 werd hij 3de Kampioen KBDB grote fond en dit is uiteraard ook het vermelden waard.

Provinciale overwinningen

1991 Bordeaux
1993 Barcelona
1994 Cahors
1995 Perpignan
1996 Dax en Pau
2000 Bordeaux
2002 Pau
2004 Cahors

Dit allemaal in de provincie Antwerpen tegen de oude duiven. Geen dubbelingen of duivinnen. Struyf is niet zomaar de eerste de beste. Hij is gewoonweg één van de beste fondliefhebbers van de provincie Antwerpen.

Verzorging
De 68 weduwnaars zitten verspreid over de verschillende tuinhokken. Het zijn houten tuinhokken en een stenen hok. Alles in L-vorm in de kleine tuin geplaatst. Er werd enkele jaren geëxperimenteerd met duivinnenspel maar een succes is het nauwelijks te noemen. Ze deden het niet zo goed en Francois zal dit spel waarschijnlijk stoppen. De doffers worden meestal gekoppeld eind februari om 8 dagen te broeden. Dit wordt in april nog eens herhaald en het weduwschap begint. De jaarse doffers mogen wel een jong grootbrengen (verstoken uit de beste oude duiven) en in 2006 was dit uitzonderlijk ook zo voor een aantal oude weduwnaars. Veel verschil geeft dit niet volgens Francois. Een goede duif blijft een goede duif. Het verdere verloop van het seizoen is het gewone weduwschap. Francois toont nooit een duivin bij vertrek en bij thuiskomst van een fondvlucht moeten de duivers soms ook wachten tot ’s anderendaags om hun duivin te zien. Als de andere duivers trainen, krijgen zij dan hun wederhelft te zien. Na het seizoen mag alles wel een nest grootbrengen en aansluitend nogmaals loos broeden. Half oktober gaan de bakken dicht en komen overal kapelletjes te hangen. De duivinnen blijven op de hokken tot de periode rond Kerstmis. Meestal beginnen de duiven dan weer neiging te vertonen om te paren. Tijdens de wintermaanden staan de hokken open tot ’s avonds. Overal op de hokken ligt stro dat 2 keer per jaar ververst wordt. Jaarse duivers vliegen tot Limoges en sommige Bordeaux of St-Vincent. De 20 koppels kwekers zorgen voor de jongen duiven. Jongen worden allemaal goed opgeleerd. De eerste ronde doet 2 keer hafo, de anderen een aantal keren Qieuvrain. Prestaties zijn uiteraard niet belangrijk . De grote zifting gebeurt op gezondheid. De dierenarts komt hier op de laatste plaats. De nodige entingen gebeuren maar voor de rest bijna nooit. ‘Drie of vier jaar geleden heb ik één hok gekuurd tegen tricho en bij de andere hokken is het 28 of 29 jaar geleden’, zegt Francois. ‘De mensen zullen het misschien niet geloven maar het is de waarheid. Ik geef veel thee die ik zelf maak: dovennetel, brandnetel, ui en veel look. Als er niet gespeeld wordt, is dit bijna dagelijkse kost. De andere dagen krijgen ze appelazijn en alle 14 dagen 8/10 druppels bleekwater op 10 liter drinken. Hiermee moet je oppassen want niet alle merken hebben dezelfde samenstelling. Of dit allemaal helpt, zou ik niet weten. Het kan niet slecht zijn en misschien is het allemaal niet zo belangrijk. Waarschijnlijk vliegen de duiven zonder deze zaken even goed. Het is uit gewoonte waarschijnlijk dat ik het geef.’
Op gebied van voeding is het eveneens eenvoudig. Weduwnaars krijgen eten in een grote bak. In de sportmengeling is altijd 10% gerst. Ze krijgen voldoende eten maar alles moet op zijn. Duiven die meegaan naar een grote fondvlucht krijgen nog wat extra maïs in hun potje dat in de woonbak staat. Bij de andere duiven is dit potje leeg. Bij aankomst worden de duiven opgesloten in hun woonbak en krijgen dat zo drinken. Andere duiven op het hok kunnen ze dan niet gaan storen. ‘Vader Kil heeft me ooit gezegd: Houd het simpel, dan heb je al werk genoeg! Dit ben ik nooit vergeten’ zegt Francois.


Kampioen KBDB GROTE FOND 2006
Pau nationaal 2.061d: 37 (2de get) en 66 (1ste get)
Dax nationaal 5.189d: 52 (1ste get- en 263 (2de get)
Carcassonne nationaal 3942d: 138 (1ste get) en 634 (2de get)


We zullen eens bekijken welke 4 duiven voor deze uitslagen zorgden
:

Den Dalton 6452965/00
Pau nationaal 66ste in 2006
Carcassonne nationaal 138ste in 2006
Deze vale duiver vloog al 9 prijzen op 10 grote fondvluchten.

Zijn vader
is een late duiver uit ‘Tobias’ (1ste provinciale Dax 1996, 8ste nationaal Dax 1996, 2de provinciale Montauban, 3de provinciale Narbonne, 8ste provinciaal Montauban…) X ‘Tonika’ (rechtstreeks van Theo Streefkerk).’Tobias’ kwam uit ‘Ober’ (7-10 prov. Dax gekweekt uit Koster x dochter Baron) X ‘Blauw St-Vincenter’(dochter van stamduif St-Vincent C. Musters).

De moeder
is rechtstreeks van G.M.B. Dingemans uit Stabroek. Het is een dochter uit ‘zoon Sarina’ gebr. Hagens x ‘dochter 1ste nat. Dax Malfait uit Jabbeke.Figaro 6467675/02


Pau nationaal 37ste in 2006
Carcassonne nationaal 634ste in 2006

De vader
is ‘Woerd’ en komt rechtstreeks van F. Eyckens uit Beerse. Hij komt uit ‘Hoppel’ (1ste prov. Bordeaux en 1ste prov. Narbonne op 1 jaar) x ‘Scharke’ uit stamduif Bostijn x Schellekens.

De moeder
is ‘ Het Zoeltje’. Dit is een zuster van ‘Roetsj’ en ‘Troetsj’, twee topvliegers en nu kwekers. Zo won ‘Troetsj’ 9 prijzen op de grote fond. Op zijn laatste vlucht werd hij zwaar gewond gevonden ergens in de Vlaanders. Hij werd gemeld en Francois ging hem halen. Nadien groeide hij uit tot een goede kweekduif. ‘Roetsj’ won o.a. 1ste en 18de provinciale Perpignan, 6de provinciale Marseille, 7de en 10de provinciale Dax, 2de-12de en 13de provinciale Pau. De vader van deze duiven is ‘De Koele’, een pure van der Wegen uit de lijn van Oud doffertje en de Lamme. De moeder is ‘Het Bont’, rechtstreeks van Christ Musters uit Hoogerheide.

Geschelpte Witpen De Haan NL1117465/03

Dax nationaal 52ste in 2006
Perpignan provinciaal 730d-34 in 2006
Als 2-jaarse ook prijs op Cahors en Dax
Komt rechtstreeks van Jaap de Haan uit Strijen. Hij kweekte hem uit ‘zoon St-Vincentdoffer’ (AP Overwater x Brinkman) X dochter Barcelona-duivin (rassen Hugo en Bas Batenburg, Kuypers en De Haan)

Gaai 6212662/03

Dax nationaal 263ste in 2006
Hij is een zoon van ‘Feloog 662/02’. Op zijn beurt een zoon van ‘Nele’ (won ondermeer 162-462-1396 internationaal Barcelona en kwam uit een duivin van Karel Huygen uit Stabroek) X ‘Elisabeth’ (pure Bruggeman via Leo Kloots). De moeder van ‘Gaai’ is ‘Bijouke 78/98’, rechtstreeks van Christ Musters uit zoon St-Vincenter x geschelpt van der Wegen.
Om af te sluiten wil ik nog zeker volgende duif bespreken:

Duvel 6452948/00

Deze duiver ging 9 keer als 1ste getekende naar de grote fond en won evenveel prijzen. Op zijn laatste vlucht won hij nog 4de provinciaal Narbonne in 2005. In 2006 zat hij nog op het vlieghok maar werd uiteindelijk toch niet meer gespeeld op de grote fond. Een broer van deze doffer zit bij Ducheyne-Habraeken en werd daar vader van twee provinciale winnaars. De vader van Duvel was ‘RIK II 456/91’ (1ste provinciaal Cahors 1994 en 8ste provinciaal Bordeaux en kwam uit 2 rechtstreekse duiven Christ Musters) en de moeder was ‘Blauw Witpen Joker 418/91’ (Joker werd 2de asduif hafo 1984 x dochter stamvader ‘Damiaan’)

Voornaamste uitslagen 2006

Dax provinciaal 688p: 9-24-25-35-61-63-189-195 (8/11)
Cahors provinciaal 605p: 89-145-163 (3/5)
Barcelona provinciaal 1329p: 11-72-107-156-246 (5/12)
Perpignan provinciaal 730p: 34-73-107-138-190-197-242 (7/12)
Carcassonne provinciaal 401p:8-13-71-111 (4/5)
Pau provinciaal 200p: 7-12-42 (3/3)