Stockmans Ivan

Stockmans Ivan (Lummen, B)1ste prov. Cahors 2008
1ste prov. Limoges 2008 tweejaarse duiven
1ste prov. Limoges 2008 oude

 

Lummen - Klaverblad, dit is de plaats waar je vaak in de file staat als je uit Antwerpen komt. Boven de bomen is er steeds wel wat te zien. De duiven van Ivan of buurman Benny of één of meerdere roofvogels die in de bossen hun biotoop hebben. Achter de groene kruin van loofbomen, erg landelijk, hebben Marina en Ivan hun nestje gebouwd. Een gelijkvloerse rustieke woning met kapsalon. Vanuit de ruime living en keuken is er zicht op de mooi afgelijnde tuin, gazon en beplanting, met langs weerzijde een inplanting van duivenhokken met de kijkers naar elkaar gericht. Sedert november 2006 is het meubilair in de living aangevuld met een ziekenhuisbed voor Ivan.

Stamopbouw
Het oorspronkelijke duivenbestand is geëvolueerd naar een kweekhok met tweeëndertig koppels en elf proefkoppels met als oorsprong duiven van Oliviers Devos uit Kumtich, Roger Persoons uit Halen, Schroyen-Henderix uit Heusden, spelend lid in De Witpen Lummen, Gijs-Peters uit Budel en Deno-Hebots, uit Leefdaal.
Het steeds verder zoeken naar versterking heeft Yvan gedaan bij dorpsgenoot Willy Steenaerts en bij Schroyens Hubert uit Itegem.

Hokken
Wanneer het gezin hun vrijstaande woning bouwde heeft Ivan gekomen om zijn hobby als duivenmelker te beoefenen in een mooie accommodatie. Een ruim tuinhok in baksteen werd gemetseld en is nu het verblijf van de weduwnaars. Door een val door het golfplaten dak van het kweekhok heeft Ivan een blijvend rugletsel. Door deze hinder is hij verplicht geworden om de onderste woonbakken dicht te maken want poetsen was te moeilijk. Bijgevolg is er een lage bezetting van de ruimte op deze hokken. In het verlengde van het gemetselde hok werd een houten tuinhok met vier onderverdeling gebouwd. Ook hier zijn weduwnaars en late jonge duiven ondergebracht. Aan de andere perceelsgrens recht tegenover het houten tuinhok werd het verblijf voor jonge duiven gebouwd.
Een ruim hok in twee delen opgedeeld om de geslachten te scheiden. Het hok heeft een dubbele ruime ren met een ondoorzichtige tussenwand. De duiven kunnen vrij in het binnenhok of in de ren verblijven. Hier verblijven ook de oude duivinnen tussen de jonge duivinnen.

 

 

 

Systeem
Het duivenseizoen wordt aangevat met de duiven op weduwschap. De vorige jaren werd er steeds als volgt gehandeld: de weduwnaars werden allemaal gekoppeld de eerste week van januari. De oude duivers broeden veertien dagen, na tien dagen werd de duivin weggenomen. De jaarduiven werden bakvast gemaakt door hun de taak te geven de jongen in de broedschotel te voeden. Alles werd begin april opnieuw gekoppeld en na vijf dagen werd alles opgeruimd. Het meest klassieke systeem van weduwschap wordt hier toegepast. De duivers zitten opgesloten, halve bak.
Nadat alle wedstrijdduiven van die week bakvast zitten mogen de duiven uit de ren die achter het hok staat. Zij zijn gewoon om in een binnenhok te komen eten, drinken wordt aan de buitenzijde van de ren dagelijks ververst. De duivinnen gaan via de schuifdeuren naar hun broedbakken en mogen er 10' vrij hok hebben om hun partner te motiveren. Na de wedstrijd blijven de duivinnen tot 's anderdaags bij hun eega. Het is een motivatie voor de duiven, en de losse duivinnen hebben daardoor meer kracht om hun lesbische drang onder controle te houden. Met te zeggen dat de jonge duiven worden verduisterd verklappen we een staatsgeheim in duivenland. Vanaf begin maart tot begin juni wordt de dag beperkt voor het jonge volk van 18 u tot 7u30.
Een vijftal weken later worden de geslachten gescheiden om met de schuifdeur te worden gemotiveerd. Op de middag gaat de deur open om drie uur te stoeien. Dan worden de duiven ingemand en met het elektronisch constateren is pakken ook geen probleem meer en worden de duiven niet meer als lapduiven meegegeven. Laatkomers zijn ideaal om te motiveren. Laatkomers worden van het hok genomen en afzonderlijk gehouden en gevoederd. Na enkele dagen zijn deze duiven uitgerust, en de meest geschikte duiven om gevormde koppeltjes jaloers te maken. In de recuperatieperiode na de wedstrijd is er steeds elektrolyten in het vers drinkwater.

Verzorging
Ivan is een man van stipte verzorging en propere hokken. Twee maal per dag neemt hij het mest weg in de bakken. Sedert november 2006 is het Marina die veel klusjes op het duivenhok doet. Door zijn val is de rug geblokkeerd en is draaien of bukken niet meer mogelijk. Uit noodzaak heeft Ivan bijna alle bakken van de derde rij, op het weduwnaarshok, definitief dichtgemaakt. Dus nu zitten er één derde duiven minder op het weduwnaarshok. Bij de jonge duiven ligt er vijftien cm stro op vloer, ze worden de ganse dag buitengesloten in een ren die open is aan de voorzijde. Alle duiven blijven op de hokken van oktober tot eind maart wegens het grote gevaar van de roofvogels. Ivan al meerdere goede duiven moeten offeren. Bij het op hok houden van duiven is de voeding half rui en half gerst.

Voeding
De weduwnaars worden volle bak gevoederd. De voederbakjes worden bijgevuld en als de duiven zijn ingemand worden de restjes in de potten aan de losse duivinnen gegeven. De basis is de helft van een verbeterde handelsmengeling, weduwnaarsmengeling, die Ivan heeft leren kennen door voeder te kopen om alzo aan de verplichte bonnen, nodig om deel te nemen aan de gratis prijzen op Orleans, te geraken. Het andere deel is een lichte mengeling, een soort superdieet met kleine maïs.
Een vetrijke mengeling wordt in de aanvoederperiode voor de wedstrijd nog aangevuld met twee soorten maïs. Na de wedstrijd op zondag en maandag wordt er thee in de drinkpot gedaan. De week nadien krijgen ze appelazijn in het water en dit is dan de aanvang van het aanvoederen, weduwnaars vliegen om de twee weken.
De jonge duiven krijgen eveneens volle bak maar niet voordat ze goed luisteren.

Medisch
Bij Ivan wordt alles nauwlettend in de gaten gehouden om te kunnen ingrijpen indien nodig. Elke maand is hij op consultatie bij de veearts. Het advies van deze gestudeerde man wordt bijna altijd blindelings gevolgd. Eén uitzondering is deze bij het vaststellen van een lichte trico-besmetting. Indien Ivan geen noemenswaardige zaken ziet aan de duiven, ze trainen voldoende met de vlag, ze volgen vlot van de vlucht en ook het mest is niet zorgwekkend, dan krijgen de duiven niets tegen trico.
Ivan heeft het gevoel dat het groeien naar grote form en lichte trico elkaar in evenwicht houden en mogelijk de formcurven gunstig beïnvloeden. Voor de kweek worden de kweekduiven blind gekuurd tegen trico en wormen. En na het seizoen wordt alles gekuurd tegen trico met een twaalfdaagse kuur van de veearts In april worden de speelduiven gekuurd tegen trico en kop gedurende twaalf dagen. Een woordje over vitamine kan onder meerdere hoofdingen geschreven worden. Hier willen we enkel vertellen dat Ivan niet bevreesd is van twee à drie keer per week een vitaminesupplemaent aan de voeding of drinkwater toe te voegen.

Andere melkers
Dorpsgenoot Jos Das uit Meldert heeft een duifje gekocht welk Ivan had geschonken aan de actie "Zorgenkind". Een jaarlijkse organisatie die door middel van duivenverkoop een tiental goede doelen in Limburg wil steunen. Jos heeft uit een kruising met deze duif al topprestaties neergezet. Een buitenlandse vriend is Gerhard.
Gerhard Gulink is een Duitser uit Gölenkamp. Minstens één maal per jaar komt hij op de koffie nadat hij zich hier had bevoorraad met jonge duiven van de derde reeks van de kwekers. Tijdens een verkoop die werd georganiseerd in de sporthal van St Ferdinand te Lummen kwam Roger Dhooge uit Lokeren in contact met Ivan. De te koop aangeboden duiven overstegen het budget van Roger. Bij Ivan zaten nog zomerjongen en de Oostvlaming was er gelukkig mee. De jongen in eerste generatie nakweek presteerde het, om zich met drie duiven top twintig te klasseren op een nationale vlucht. Mogelijk zat het weer en wind mee maar een behoorlijke melker met kwaliteitsduiven kan gensters slaan.
Dorpsgenoot Tony Martens wint in 2006 1ste prov. St Vincent bij de jaarduiven en bij de oude.
Deze laatste werd gekweekt uit een duivin van Ivan.

5105029/03 "Super Vaal"
Met drie prijzen op het provinciaal podium mat deze duif het superlatieven "Super Vaal" dragen. Op haar eentje vliegt deze duif meer nationale top 100 uitslagen als menig duivenmelker in zijn ganse carrière. Deze duivin komt uit de lijn van de "Rode Motta".
Uit duiven van Roger Persoons uit Halen werd de grootvader langs vaderszijde gekweekt. Deze grootvader 526/96 werd 1ste prov. Jarnac, 2de in zone Oost, 2de prov. Chateauroux en 5de vanuit Jarnac.
Vader van Super Vaal is 5062000/00 en werd gekoppeld aan een duivin van Nederlander Gijs Peters, deze duivin is moeder van twee provinciale overwinnaars: 1ste prov. Gueret 2000 en 1ste prov. Gueret 2007.
Zelf liet deze duivin ook een mooi resultaat noteren:
1ste prov. Gueret 2007
3de prov. La Souterraine 2006
3de prov. Gueret 2006
Top 20 provinciaal
1ste prov. Gueret 2007 tegen 288 duiven
1ste Gueret 2007 zone C tegen 1041 duiven
3de prov. La Souterraine 2006 540 duiven
3de prov. Gueret 2006 tegen 372 duiven
16de prov. La Soutarraine 2004 tegen 448 duiven
16de prov. Vichy 2005 tegen 329 duiven
19de prov. La Souterraine 2005 tegen 581 duiven
Top 100 nationaal
8ste nat Gueret 2007 tegen 2410 duiven
14de nat. La Souterraine 2006 tegen 3607 duiven
65ste nat. Gueret 2006 tegen 2633 duiven
91ste nat. Vichy 2005 tegen 2461 duiven

5025564/02 "Justine" Vaal
Justine is een halfzus van "Super Vaal" langs vaderszijde. 5052000/2000 was gekoppeld met een duivin van Schroyen-Henderix uit Heusden. Deze duivin is rechtstreeks naar het kweekhok verhuisd.
Prestaties:
1ste prov. Limoges
1ste prov. La Souterainne
3de prov. Vichy
3de prov. Argenton
3de prov. Vichy

2101548/04 geschelpte duiver
Vier jaar op rij heeft Yvan duiven geruild met Oliviers-Devos uit Kumtich. Beide melkers werden er beter van. Zo behaalde hij reeds drie provinciale overwinningen uit rechtstreekse duiven uit Kumtich. Maar Oliviers-Devos zal vermoedelijk ook niet klagen want twee jaar heeft hij provinciaal de asduif met een duif gekweekt in de Bremstraat. Tot hier het win-win verhaal van beide toppers.
De duiver werd gekweekt uit twee Brinkmanduiven. Grootvader langs vaders zijde vloog zelf 82ste op de nationale vlucht uit St Vincent en werd 460ste vanuit Bergerac. Langs moederszijde is de grootvader de volle broer van 7de nat. St Vincent. De stamboom verder uitdiepen breng ons bij dat er meerdere nationale toppers familie zijn van de nu kersverse winnaar uit Cahors.
De eigen resultaten van deze vierjarige weduwnaar zijn:
Jarnac 7de prov tegen 2138 duiven.
Chateauroux 14de tegen 3674 duiven.
Brive 14de tegen 2255 duiven.
Salbris 20ste tegen 4022 duiven.
Montlucon 21ste tegen 2163 duiven.
Brive 103de tegen 2136 duiven.
Nu 1ste prov. op Cahors , 2de nationaal.

5010131/06 "Limoges"
Deze dubbele provinciale winnaar uit de porseleinstad Limoges werd gekweekt uit een duiver van Schroyen-Henderx met een duivin van Olievers - Devos. De duiven van Schroyen-Henderix is een volle broer van 1ste nat. Bourges duivinnen 2002 en is ook vader van 1ste prov Vichy 05. De duivin 117/00 is een rechtstreekse duif van Olieviers-Devos uit Kumtich.
Deze duivin is ook moeder van 1ste prov. La Souterraine 03 en 1ste prov. Vichy 05.
Prestaties:
Als jonge duif vloog hij drie wedstrijden, door de vogelgriep werd hij niet als jaarling ingekorfd:
Chimay 9/340 Chimay 3/295
Melun 43/995 2008
La Ferte 96/1324
Limoges 1ste prov. 2jarige tegen 235 duiven. 1ste prov. oude duiven tegen 613 duiven. 12de nat. 2jarige tegen 6016 duiven. 19de nat. oude duiven tegen 11995 duiven.

5110096/06
Een betere duif bij Stockmans heeft volgende resultaten 2008 laten noteren:
26/04 Nanteuil 271 km 53/1124
03/05 Melun 316 km 24/1151
10/05 Gien 412 km 10/5843
24/05 Bourges 481 km 73/481
08/06 Chateauroux 531 km 154/2735
21/06 Montlucon 552 km 169/1796
06/07 Argenton 560 km 32/1308
20/07 Chateauroux 531 km 40/931
27/07 Bourges 481 km 25/1554
09/08 Argenton 560 km 44/750
Tien wedstrijden waarvan negen keer per tiental.

Resultaten
Moderne duivenmelkers laten zich overhalen om andere met hun duiven te laten spelen. De meeste moderne versie van deze praktijken is het ontstaan van One Loft Race. Alle duiven op één hok, door één hand verzorgd. Geen geklaag van voor of nadeel door ligging en dan komen de betere of zelfs de beste duiven tevoorschijn. Het is als olie op water, mengen en een tijdje wachten en de olie drijft boven.
Ivan heeft meegedaan aan twee buitenlandse initiatieven. Twee jonge duiven werden verdeeld over twee afzonderlijke organisaties. 5048581/08 vertrok richting China en zijn zus 5048580 vetrok naar Spanje. Vader van deze jonge duiven is

"De Donkere" 2052410/99"
In China wint 5048581/08 tweede prijs Nanjing One loft Race In Spanje wint 5048580/08 eerste prijs Benzing One Loft Race 2052410/99 "De Donkere".
Ivan heeft bij Vervloesem-Vanvlasselaer deze duiver aangeschaft. In de stamboom van deze duiven vinden we namen als "Kletskop" van Verbruggen en een "Stoces-duif". Sedert meerdere jaren ruilen Oliviers-Devos en Ivan duiven uit. Ivan laat deze duiven ringen met Vlaams Brabantse ringen zodat de herkomst duidelijk blijft.
Deze ruil heeft beide duivenmelkers op een hoger niveau getild. In de economie is er dan spraken van een win-win situatie. Jonge uit deze duiver hebben zeker bijgedragen om de vriendschapsbanden nog wat nauwer te maken.
Deze duiver is onder anderen vader van: 1ste nat. Asduif KBDB 2003 3de nat. asduif KBDB 2002 1ste asduif Vl Br. 2002 1ste Asduif Vl Br. 2003

5248116/02 blauw
Een duif die de benaming "Super Kweekduivin" meekrijgt moet is speciaals zijn. Ze is moeder van: In China wint 5048581/08 tweede prijs Nanjing One loft Race In Spanje wint 5048580/08 eerste prijs Benzing One Loft Race De vader van deze duivin vloog bij Ferdinand Schroyen-Hendrix uit Heusden 2de semi nat. uit Argenton, 1ste uit Melun en vloog over de vliegcarrière eenendertig keer per tiental.
In Heusden werd deze duif gekweekt uit een duiven van de kruising Lippens x Grondelaers. De duivin die et toen tegen werd gekoippeld is het Orleanske 484/92.
Moeder van 116/02 is een bevlogen duivin. Ze vloog achttien prijzen waaronder twee overwinningen bij elkaar.
Ze is de dochter uit 827/92 1ste provinciaal Chateauroux, deze duiven was gekoppeld met een blauwwitpen van Schroyen-Henderix.

Nationaal 2008
2de Cahors 775 km 5441 oude duiven
6de Gueret 590 km 2608 oude duiven
12de Limoges 664 km 6016 2-jarige duiven
17de La Souterraine 596 km 4659 oude duiven
19de La Souterraine 596 km 4659 oude duiven
19de Limoges 644 km 11995 oude duiven
37ste Gueret 590 km 2608 oude duiven
40ste Orange 765 km 4587 oude duiven
42ste Gueret 590 km 2608 oude duiven
43ste La Souterraine 596 km 4659 oude duiven
49ste La Souterraine 596 km 4659 oude duiven
52ste Argenton 560 km 5208 oude duiven
58ste Gueret 590 km 14784 jonge duiven
58ste Cahors 775 km 5441 oude duiven
68ste Argenton 560 km 6177 jaarduiven
82ste La Souterraine 596 km 4659 oude duiven
83ste Gueret 590 km 2608 oude duiven
84ste Argenton 560 km 5208 oude duiven
95ste Brive 706 km 14521 oude duiven

Provinciaal 2008
1ste prov. Cahors 775 km 669 oude duiven
1ste prov. Limoges 644 km 613 oude duiven
1ste prov. Limoges 664 km 235 2-jarige duiven
2de prov. Gueret 590 km 292 oude duiven
4de prov. La Souterraine 596 km 652 oude duiven
5de prov. Argenton 560 km 952 jaarduiven
5de prov. Argenton 560 km 2082 jonge duiven
5de prov. La Souterraine 596 km 652 oude duiven
7de prov. Orange 765 km 782 oude duiven
7de prov. Argenton 560 km 1482 jaarduiven
7de prov. Gueret 590 km 997 jonge duiven
8ste prov. Gueret 590 km 292 oude duiven
10de prov. Gien 412 km 5843 oude duiven
10de prov. Gueret 590 km 292 oude duiven
12de prov. Salbris 459 km 1386 jaarduiven
12de prov. La Souterraine 596 km 652 oude duiven
13de prov. Argenton 560 km 750 oude duiven
13de prov. Salbris 459 km 1386 jaarduiven
14de prov. La Souterraine 596 km 652 oude duiven
17de prov. Cahors 775 km 669 oude duiven
17de prov. Limoges 644 km 613 oude duiven
19de prov. Gueret 590 km 292 oude duiven
19de prov. Brive 706 km 2136 oude duiven

Vluchtresultaten 2008
05/07 Limoges 1, 39, 235 twee jaarse duiven 2/4
18/06 Cahors 1, 17, 34, 82, 669 oude duiven 4/6
27/07 Bourges 8, 16, 25, 28, 77, 334 jaarduiven 5/6
09/08 Argenton 13, 23, 44, 45, 62, 109, 119, 750 oude duiven 7/14 5, 31, 59, 223, 375, 444, 2081 jonge duiven 6/10
23/08 La Souteraine 4, 5, 12, 14, 23, 55, 62, 70, 91, 113, 123, 153, 652
oude duiven 12/16 17, 19, 43, 49, 82, 172, 196, 216, 310, 408, 439, 545, 823, nat. 4659 oude duiven 13/16 36, 53, 65, 147, 147, 223, 1499 jonge duiven 6/8 196, 333, 398, 893, 1294, 2823, nat. 21258 jonge 7/8
08/09 Gueret 2, 8, 10, 19, 25, 26, 28, 31, 37, 43, 293 oude duiven 10/18 7, 18, 36, 52, 68, 72, 127, 135, 997 jonge duiven 8/12