Stijn & Jeroen Rans (Wijgmaal, BE) winnen loodzware Barcelona Internationaal van 16.051 duiven

Na Pau en Perpignan in 2017 wisten de gebroeders Rans afgelopen weekend ook Barcelona te winnen. Ofwel hun 3e Nationale zege op 2 jaar tijd én ook de 1e Internationale overwinning voor het duo uit het Vlaams-Brabantse Wijgmaal.


Een trotse familie Rans

Reeds de 3e Nationale overwinning

Afgelopen weekend stond naar jaarlijkse traditie de klassierkers onder de fondliefhebbers op het programma, de Internationale vlucht uit Barcelona. En het moet gezegd, het werd wederom een zware dobber. De zware weersomstandigheden onderweg zorgden ervoor dat de duiven allen een pak onder de 1.000m/min terecht kwamen. Straffer nog, Ace 63 (later omgedoopt tot Jef) BE16-2051063, had met een gemidelde snelheid van 944,61 m/min bijna 75m/min voorsprong op de eerste achtervolger, of omgerekend bijna 2u! Wat een knalprestatie!

Het werd voor Stijn en Jeroen reeds de 3e grote overwinning uit hun carriere, nadat ze in 2017 de 1e Nationaal Pau en 1e Nationaal Perpignan wonnen. Het relaas van toen kan u hier nog eens nalezen. Afgelopen weekend kwam daar dan de 1e (Inter)nationaal Barcelona bij, nadat ze de voorbije jaren reeds enkele kopprijzen wisten neer te zetten op deze Spanje-klassieker. Het zorgt alvast voor een mooi reeksje door reeds 3 van de 7 zware fondvluchten gewonnen te hebben. De gebroeders timmeren zo verder aan hun weg naar de absolute top. Al kan je met 3 nationale en 1 internationale zeges moeilijk nog beter doen

De internationale winst werd trouwens voorspeld door Jack, een Amerikaans duivenliefhebber die momenteel in Oekraïne woont, maar van plan is om zich in België te komen vestigen en hier de duivensport te komen beoefenen. Op donderdag, een dag voor de lossing, kreeg hij een mail van Jack, waarin hij de internationale winst voorspelde. De man met de glazen bol? 

Ace 63 (Jef) BE16-2051063 - 1e Internationaal Barcelona (16.051 duiven)

Primus op deze loodzware Barcelona was Ace 63, een pracht van een duiver die reeds een mooi palmares kon voorleggen. Deze klepper won in 2018 volgende prijzen:

35e Nationaal Perpignan (3.966 duiven)
81e Nationaal Sint-Vincent (2.758 duiven)
391 Nationaal Cahors (6.356 duiven)
3e Provinciale Asduif KBDB zware fond 

en in 2017

287e Nationaal Jarnac (5.117 duiven)
214e Interprov. Aurillac (1.797 duiven)

Om dan dit seizoen te zegevieren vanuit Barcelona:

1e Internationaal (16.051 duiven)
  1e Nationaal (7.312 duiven)

Vier weken voor de vlucht uit Barcelona, hebben de vijf kinderen (Lucie, Marcel, Stan, Cas en Vic) een "appartement met 2 verdiepingen" (nestbak) voor de duiven in mekaar geknutseld met houtafval. Deze zware bak werd op de hokken geplaatst en Ace 63 en zijn duivin palmden het appartement meteen in. Zij hebben er hun nest van gemaakt. Was dit de extra 
motivatie voor de knalprestatie?

De vader van onze winnaar is Eddy (BE14-2324365), rechtstreeks Eddy Fabre en omwille van zijn afstamming onmiddellijk op de kweek gezet. De vader van Eddy won ook al de 57e Nationaal Barcelona (12.612 duiven) in 2007 en is een zoon van Apollo, supervlieger bij Gaston Devooght met o.a. 41e Nationaal Castres, 96e Nationaal Marseille en 140e Nationaal Marseille.

De moeder is een kleindochter van de Montauban x Barcelonaduivin (Jos Vanderstappen). De Barcelonaduivin werd 1e Internationale Asduif Barcelona tussen 2007 - 2012 en 2e en 7e Primus Interpares.

Een toppedigree, die je hier in zijn volledigheid nog eens kan bewonderen.

Jeroen wil nog een leuke anekdote toevoegen aan de pedigree van de internationale winnaar, maar ook aan de winnaars van Perpigann en Pau. Alle 3 de duiven hebben hetzij een moeder, hetzij een vader die bekomen werd door een bon of gift van een liefhebber uit de buurt. Op Pau werd de moeder bekomen van Rik Bruyninck, op Perpginan hebben ze de moeder gekregen van Jos Vanderstappen en nu op Barcelona komt de vader van Eddy Fabre via een bon. Of hoe het ook niet altijd ver moet gezocht worden om kwaliteit aan het hok toe te voegen.

Op donderdag voor de inkorving is de vader van Stijn en Jeroen de duiven nog gaan oplaten in Wahlain (+- 40km). De duiven werden gelost om 7u en rond 8u was een 
grote groep thuis. Om 10u waren alle duiven thuis behalve Ace 63. Stijn en jeroen vreesden toen het ergste maar om 12u kwam hij er terug door. Hij had meer 
dan 5u gedaan over een vlucht van 40 km. Nog snel wat kilometers malen?

Ondertussen is Ace 63 verhuisd naar de gouden kweekstal van Batenburg - Van De Merwe (Klaaswaal, NL), alwaar hij gezelschap krijgt van tal van andere topvliegers uit Barcelona en andere klassiekers. Ace 63 werd ondertussen ook omgedoopt tot Jef.

Rooskleurige toekomst

Nu de tandem 1 Internationale en 3 Nationale overwinningen op hun palmares heeft staan, en dit slechts op dik 2 jaar tijd, hebben ze zich definitief tot het kransje zware fond specialisten gevoegd, specialisten die er iedere vlucht weer staan en die iedere keer topfavoriet zijn om de overwinning binnen te halen. Een Narbonne, Marseille of Agen zou in ieder geval ook niet mistaan op het palmares. Misschien is het wel een doelstelling voor de 2 broers. 3 van de 7 zijn al binnen en dat is meer dan 99% van de liefhebbers ooit zullen verwezenlijken. Dat men in Wijgmaal over een ijzersterke stam beschikt is nu al wel duidelijk. En Jef, die gaat een mooie toekomst tegemoet op het kweekhok van Batenburg - Van De Merwe in Nederland. En wie weet vliegen er daar binnen enkele jaren wel kleine Jefkes rond, die het mooie weer maken op Barcelona van pakweg 2022.