Overslaan en naar de inhoud gaan

Stéphane Depasse-Lardenoye (Wagnelée, BE) - Superster op Barcelona

Ze zijn altijd op de afspraak voor het grote Spaanse evenement en helpen anderen om hetzelfde te doen: de duiven van de kolonie Depasse-Lardenoye zijn steeds paraat wanneer het om Barcelona gaat!

De inwoner van Wagnelée staat bekend als een specialist van de Catalaanse klassieker en dat al sinds het begin van de jaren 2000. In 2005 eindigde de tandem voor het eerst in de nationale top met een 87e en 96e plaats op 12.998 duiven. Sindsdien is de kolonie in de laatste 19 edities slechts 5 keer buiten de nationale top-100 van deze legendarische competitie geëindigd, met 4e-7e en (2x) 9e plaatsen in het nationale klassement, 22 x nationale top-100 en een Bronzen Vleugel. Het percentage gewonnen prijzen is ook opmerkelijk: net onder de 70%.

Mensen die deze unieke internationale vlucht op de voet volgen, kennen het duo Depasse-Lardenoye al heel lang, vooral omdat Jo Lardenoye zelf een voormalig nationaal winnaar is en in Nederland een echte specialist in de competitie was. Hun prestaties zijn niet onopgemerkt gebleven, gezien de vele referenties die Stéphane & Jo nu hebben. In feite is elk jaar een kans voor hen om een beetje meer aan hun lijst toe te voegen. Vorig jaar, bijvoorbeeld, won Ludovic Sempos 5e Nationaal Barcelona tegen 6.533 duiven met 'Penelope'. De meeste basisbloedlijnen van het duo Depasse-Lardenoye lopen door het bloed van deze duivin.

Een blik op de pedigree van 'Penelope' toont meteen de aanwezigheid van 'Darka Barca', de emblematische stamvader van de tandem, die ondanks zijn 15 jaar nog steeds volop rendeert. Dark Barca is een halfbroer van Adrien (4. Barcelona nat. 11.802 p.) en L'Espoir (9. Barcelona nat. 12.612 p.). Maar als we het vandaag over hem hebben, dan is het vooral om zijn onmiskenbare kwaliteiten als vererver: hij is zelf de vader van 'Amby' (9. Barcelone nat. 7.874 p.), van '197/18' (13. Perpignan nat. 2.643 p.) en tenslotte de grootvader van 'Penelope' bij Sempos.

'Dark Barca'.

In 2020 won Patrick Lhoest de 2. Nationaal Barcelona tegen 6.178 duiven met een 100% Depasse-Lardenoye duif, terwijl in hetzelfde jaar Joel Alexandre de 1. Aurillac nationaal won van 2.849 duiven ook met een Depasse-Lardenoye duif. In dezelfde competitie won de tandem uit Wagnelée de 2e plaats nationaal met 'Luchi'. 

De 'Blauwe Dure'

Wie het team Depasse-Lardenoye goed kent, weet dat de kolonie gebaseerd is op de eigen stamduiven en dat nieuwe introducties even zeldzaam als doelgericht zijn. In dit opzicht is een van de duiven die zijn stempel heeft gedrukt niemand minder dan de 'Blauwe Dure', een duivin van Bert Saarloos, bezitter van een van de beste zware fondkolonies van Nederland, gebouwd rond de duiven van Noel Peiren. Ze is de kleindochter van verschillende emblematische Peiren duiven, namelijk 'Magic Barcelona' (1. Barcelona nat & 2. Internationaal 19.089 duiven) en 'Prins Barcelona' (7. Barcelona nat in 2000). Ze is ook de achterkleindochter van 'Artiest Barcelona' (2. Barcelona nat & 4. Internationaal in 1993).

De 'Blauwe Dure'.

Hoe het dan precies zit met haar waarde op het kweekhok? Wel, deze 'Blauwe Dure' heeft in feite meerdere belangrijke referenties, want ze is de moeder van de volgende duiven:
  1. Agen Nat ZLU tegen 5.578 duiven in 2020
11. Marseille Nat ZLU tegen 2.735 in 2019
  9. Agen Nat ZLU tegen 5.578 duiven in 2020
24. Agen Nat ZLU tegen 5.449 duiven in 2023
...

Kortom, een echte kwaliteitsinjectie! Met dit materiaal hebben we zeker het laatste nog niet gezien van deze uitmuntende kolonie!