Stephan De Sloovere en Mario Van Belle (Gullegem, BE) beleven de mooiste tijd in hun carrière

Mario Van Belle kroont zich met de hulp van Stephan De Sloovere tot nationale winnaar op Limoges. Hij beschikt over slechts acht oude duiven op het hok waarvan er meteen vier in de top 20 vlogen op Limoges.

Kind aan huis

Stephan De Sloovere en Mario Van Belle zijn al jaren beste vrienden, mede door hun gezamenlijke interesse voor de duivensport. Zoveel jaar terug begon Stephan met de duiven te spelen uit liefde voor de sport die van generatie op generatie werd doorgegeven. Mario nam het hok van zijn grootvader over waardoor hij in de duivensport belandde. Toen Mario samen met zijn gezin verhuisde, wou zijn vrouw liever geen nieuwe accommodatie bij hun nieuwe woonst. Op dat moment stelde Mario aan Stephan voor om samen de handen in elkaar te slaan. Na enkele jaren hield Stephan het voor bekeken, maar Mario zette door. Sindsdien speelt Mario Van Belle met de oude duiven op het hok in Gullegem onder de naam van Stephan De Sloovere en met de jonge onder zijn eigen naam in de accommodatie in Wevelgem. Hoewel Stephan besloten heeft om de deur achter zich toe te trekken, helpt hij Mario regelmatig met het onderhoud van het hok en het voederen van de duiven. Mario geeft toe dat het zonder Stephan nooit mogelijk zou zijn om verder te doen. Mario heeft naast de duivensport ook een zeer drukke job. Doordat ze met twee zijn, is er altijd iemand om voor de duiven te zorgen. Ze kennen elkaar door en door en hebben daarom vaak maar een half woord nodig om elkaar te verstaan. Hun nauwe samenwerking zorgt er ook voor dat hun visies elkaar perfect aanvullen. Toch heeft Stephan geen verplichtingen ten opzichte van Mario, maar hij helpt zijn vriend met veel plezier.

Aan de andere kant zijn de vrienden nuchter genoeg om te beseffen dat deze situatie niet oneindig kan blijven duren. Mario moet zich in combinatie met zijn drukke job steeds verplaatsen van Wevelgem naar Gullegem en terug. Hij geeft toe dat hij dat de accommodaties op twee verschillende locaties voor problemen en tijdsnood zorgen. Voorlopig zijn ze er nog niet uit wat de beste oplossing is, maar er is alvast besloten om nog een jaar op deze manier verder te gaan. De voornaamste reden hiervoor is hun bekroning tot nationale winnaar op Limoges. De kolonie was dit jaar formidabel en zolang ze goed vliegen, doen ze zo verder. Op lange termijn is het echter de bedoeling dat Mario zich volledig concentreert op de jonge duiven.

Hokbestand, voeding en medische begeleiding

In Gullegem beschikt Mario over slechts acht weduwnaars. Hij begon het seizoen met tien duiven, maar door omstandigheden is dat aantal geslonken. Daarnaast kan hij het zich niet permitteren om in Gullegem veel duiven op de accommodatie te plaatsen. Op het hok is er uitsluitend plaats voor twaalf duiven. Als we het hok in Wevelgem bekijken, zien we een volledig ander verhaal. Daar beschikt Mario over een 60-tal jongen.

Op het vlak van voeding gaat Mario als volgt te werk. De laatste drie dagen voedert hij de duiven op. Daarbij geeft hij ze Super Energy in combinatie met een sportmengeling. Drie dagen voor de inkorving voegt hij een eetlustwekkendmiddel toe waardoor ze meer eten en reserves opdoen. De laatste dagen doet hij er ten slotte nog suikers en magnesium bij. Bij thuiskomst van een vlucht wordt er ook magnesium met eiwitten toegevoegd om zo te recuperen en terug op krachten te komen. Tussentijds geeft hij zijn duiven enkel zuivering, superdieet en een sportmengeling.

Op het gebied van medische begeleiding bezoekt Mario een drietal weken voor het seizoen een veearts. Daar krijgen ze alle inentingen en een volledige check-up.

Carrière

Mario begon zijn carrière op de snelheid en heeft daar eigenlijk altijd op gespeeld. Dit jaar waagde hij voor het eerst zijn kans op de fond. Het was de eerste keer dat zijn duiven zonver gevlogen hadden. Deze keuze heeft vooral te maken met het feit dat de duivensport steeds verder evolueert. Mario en Stephan beseffen dat de toekomst van de sport in de grote wedstijden ligt. De vrienden realiseren zich maar al te goed dat de kleine vluchten stilletjes aan zullen verdwijnen. We kunnen vaststellen dat de leuze 'wie niet waagt, niet wint' op het lijf van Mario geschreven staat. Zonder enige verwachtingen neemt hij deel aan de vlucht op Limoges en meteen nemen zijn 4 ingekorfde duiven een plaats in in de top 20. Behalve een vlucht op Poitiers hebben ze geen voorbereiding gehad. Mario had gezien dat de duiven onvermoeid thuiskwamen van Poitiers en zag dat hij over grote talenten beschikte.

Een ander feit dat hij linkt aan de winst op Limoges is zijn verandering van spelsysteem dit jaar. Normaal speelt Mario op klassiek weduwschap, maar dit jaar zag hij dat niet meer zitten. In samenspraak met Stephan besloot Mario om een opvallende duivin op het hok te smijten. De 4 duivers zaten vanzelfsprekend achter die duivin aan en op die manier waren ze uitermate gemotiveerd om uitstekend te vliegen. Hij stak ze vervolgens elk om beurt in de mand bij de duivin waardoor er een groot gevoel van jaloezie heerste tussen de duivers. Het spreekt voor zich dat zijn overwinning op Limoges de mooiste is van dit seizoen. Toch heeft hij dit jaar nog enkele fraaie resultaten behaald.

Belangrijkste uitslagen 2014

Fontenay    424 oude: 5, 27, 45, 144 (4/4)
Fontenay    118 oude: 14, 21, 24, 44, 45 (5/6)
Tours      392 oude: 12, 13, 103 (3/3)

Loopbaan nationale winnaar BE11-3172003

Bourges       Lokaal      42 jonge: 2
          Provinciaal  1.258 jonge: 34
          Nationaal   14.598 jonge: 2.746
          Zone A     3.409 jonge: 143
Argenton      Lokaal      17 jonge: 1
          Provinciaal   795 jonge: 16
          Nationaal   7.046 jonge: 88
Arras        Lokaal      45 oude: 2
Arras        Lokaal      289 oude: 80
Clermont      Lokaal      297 oude: 74
Clermont      Lokaal      344 oude: 48
Fontenay      Lokaal      424 oude: 45
Poitiers      Lokaal      315 oude: 46
          Provinciaal  2.451 oude: 296
          Nationaal   12.379 oude: 783
Limoges       Lokaal      165 oude: 1
          Provinciaal  1.562 oude: 1
          Nationaal   7.221 oude: 1

Bekijk hier de pedigree van de BE11-3172003.

In 2013 raakte de 003/11 tijdens zijn tweede vlucht van het seizoen gekwetst. Tijdens deze moeilijke periode bleven Stephan en Mario de duif verzorgen. Op het einde van het jaar nam ze deel aan twee wedstrijden op Clermont. Daardoor konden de vrienden vaststellen of het de moeite was om de duif op het hok te laten verblijven. Geduld is een schone deugd. Dat werd nogmaals bewezen, want de duif verkeerde onmiddellijk weer in zeer goede vorm.

Mario beschouwt deze overwinning als het mooiste moment uit zijn carrière. Nu begint het stilletjes aan door te dringen, maar op de dag zelf kon hij het maar niet geloven. De eerste nachten kon hij zelfs niet slapen, maar uiteindelijk besefte hij dat hij werkelijk de winst op zijn naam had geschreven. Hij hoopt dan ook dat hij dit gevoel ooit nog eens mag ervaren. Hij blijft investeren in een goede kolonie en heeft onlangs nog versterking gekocht. Maar op dit moment wil hij vooral genieten van dit bijzondere moment.