Overslaan en naar de inhoud gaan

Sprintfenomeen Best Kittel: de evolutie van de beste snelheidsfamilie van de laatste 10 jaar

Eén van de meest besproken duiven de laatste jaren is Best Kittel, 1e Nationale asduif KBDB snelheid in 2017. Echter het verhaal begint veel eerder dan in 2017.

In alle stilte werkten Dehon-Demonseau de voorbije 20 jaar aan een unieke stam snelheidsduiven, die resulteert in een voorlopige apotheose met 4 maal de titel 1e nationale asduif snelheid KBDB, over de laatste 6 jaar. Nooit eerder manifesteerde 1 familie duiven zich op zo een dominante manier. In dit artikel gaan we dieper in op de achtergrond en de recente evolutie van deze familie.

Daniel Dehon & Mee Hae Demonseau startten in de jaren 1990 met de duivensport. Vanaf dag 1 werd de duivensport als koppel beleefd. Een belangrijk gegeven want voor Daniel is de steun van vrouw Mee-Hae cruciaal in het succes van de tandem. Daniel zet de lijnen uit, maar Mee-Hae helpt dagelijks bij het kuisen van de hokken, gaat regelmatig inkorven als Daniel in het weekend aan het werk is en leeft intens mee tijdens het vliegseizoen.

Om aan de top mee te kunnen werd beseft dat men moest investeren in het best mogelijke genetisch materiaal. In de jaren ’90 was er een vader & zoon tandem die de Belgische duivensport aan het bestormen was: Maurice & Gregory Casaert uit Néchin. In Franstalig België waren er op dat moment geen betere liefhebbers te vinden als Maurice & Gregory. Ze wonnen o.a. in 1992 één van de meest historische fond vluchten in België. Hun “Invincible Montauban” won 1e Nationaal Montauban met 20 minuten vooruit op de 2e prijs nationaal. Deze en vele andere topprestaties van M&G Casaert die periode, overtuigden Daniel & Mee-Hae om daar in 1997 een volledige ronde eieren te halen van hun beste duiven. Een beslissing die het leven van Daniel en Mee-Hae vele jaren later zou veranderen.

Al in 1998 werd een eerste succes geboekt met deze duiven, door het winnen van het 1e Nationaal Kampioenschap Snelheid KBDB. Met deze titel was ook meteen de passie voor de snelheid geboren. Gedurende de jaren speelden Daniel & Mee-Hae regelmatig de halve fond, met succes. Ze wonnen o.a. 8e Nationale asduif KBDB Halve Fond in 2014 met “Nico”. Echter de echte passie lag en ligt nog steeds bij de snelheid, goed aansluitend bij het onrustige karakter van Daniel. Langer dan enkele minuten wachten op de duiven ziet hij niet zitten, hij wordt er te nerveus van, het duurt allemaal te lang.

Voor het volgende hoogtepunt in de carrière moeten we een sprong maken naar 2007. Toen werd met “Le Méchant”, de 1e Provinciale asduif snelheid KBDB gewonnen. “Le Méchant” was een geschelpte duiver, afstammend van de Casaert duiven die in 1997 werden bijgehaald. Hij had een apart karakter, zijn naam “Le Méchant” betekent “de kwade”. Het was op dat moment de beste duif die Dehon-Demonseau ooit had. Het echte begin van het sprookje…

Al sinds de beginjaren spelen Dehon-Demonseau met de kleine mand, een 6-tal kweekkoppels en maximum ongeveer 20 vliegduiven, oude en jaarlingen samen. Bij het verkopen van duiven werd in die periode niet stilgestaan, het pure spel primeerde. Wat er natuurlijk voor zorgde dat er nooit meer dan een handvol duiven uit de beste duiven gekweekt werd per jaar. Zo ook in het geval van “Le Mechant”. Als vlieger werd er 1 koppel jongen uit “Le Méchant” gekweekt in 2006, namelijk de 720 en 721. De 721 ‘L’As’ werd zelf 6e Nationale asduif snelheid KBDB in 2007, zijn nestbroer de 720 werd later vader van “National Ace 2015”, de 1e nationale asduif snelheid KBDB 2015.

Het geluk zat echter niet aan de zijde van Daniel en Mee-Hae, “Le Méchant” werd als 6 jarige duif in 2011 onvruchtbaar. Een tegenvaller, want er waren slechts een handvol kinderen van “Le Méchant” gekweekt. Gelukkig bleken die enkele kinderen meer dan voldoende om toe te werken naar een volgende hoogtepunt in hun carrière… “Best Kittel”….

Het chronologisch volgende hoogtepunt kwam er zoals eerder geschreven in 2015, met de “National Ace 2015”, een geschelpte duiver, gekweekt uit een zoon “Le Méchant”, die 1e Nationale asduif KBDB Snelheid 2015 won. Voor het eerste kwam Dehon-Demonseau echt in de spotlights en hadden ze de kans van hun leven om hun “National Ace 2015” naar China te verkopen in het voorjaar 2016. Een aanbod dat financieel onmogelijk was om te weigeren… Met pijn in het hart vertrok “National Ace 2015”…

Na de titel in 2015 liet een volgend succes niet lang op zich wachten, een duif met ringnummer BE15-1029362 slaagde er in het seizoen 2016 in om Daniel & Mee-Hae opnieuw met verstomming te slaan en hen bij de nationale asduiven te klasseren. Deze keer net niet op het podium, het werd een 4e plaats bij de nationale asduiven KBDB snelheid in 2016. Maar van uitstel kwam geen afstel, het podium zou nog volgen, en hoe…

Het snelheidsseizoen begint in België traditioneel begin april, zo ook in 2017, toen Dehon-Demonseau de meest wonderbaarlijke weken van hun duivencarrière meemaakten. Ze beslisten om hun 362-15 niet op het kweekhok te zetten en hem verder te spelen in 2017... We schrijven begin juni, na een half seizoen op de snelheid had hun 362-15 een palmares bij elkaar gevlogen die hem qua coëfficiënt de beste snelheidsduif ooit van België maakte. Nooit eerder haalde in België een duif zo een laag coëfficiënt voor nationale asduif snelheid KBDB, en dat na slechts een half seizoen vliegen. Hij had de rest van het seizoen niet nodig om zijn palmares nog aan te vullen en werd gestopt met spelen half juni. Op het eind van het seizoen werd hij verdiend bekroond als allerbeste duif van België met de titel 1e Nationale asduif snelheid KBDB… De “362 van 2015” werd de omgedoopt tot de “Best Kittel”.

We schreven eerder dat “Le Méchant” slechts een handvol kinderen op de wereld zette, zonde uiteraard. Maar het bleek genoeg te zijn om een nieuw icoon te creëren, want uit die handvol kinderen is “Best Kittel” geboren. Zijn vader is een zoon van “Le Méchant”, gekoppeld aan een kleindochter – uit een zoon – “Le Méchant”.

Een nauw inteelt product die zelf 1e en 4e nationale asduif KBDB werd, 2 jaar na elkaar, die het record van laagste coëfficiënt ooit verbrak op slechts een half vliegseizoen, die ook nog eens een neef was van de 1e nationale asduif snelheid in 2015 “National Ace 2015”. Ongezien, maar toch bleef deze prestatie nog steeds onder de radar van het grote publiek, Dehon-Demonseau zocht zelf nooit de publiciteit op.

Het was PIPA-agent Adrien Mirabelle die Thomas Gyselbrecht inlichtte over “een unieke duif van een unieke familie, in Franstalig België”. Thomas Gyselbrecht legt uit: “We krijgen elk seizoen verschillende topduiven aangeboden, soms interessant, soms niet. Echter toen mij de info van deze duif toegestuurd werd ergens eind juli 2017 werd ik even stil. Het was niet zomaar een - op dat moment nog kandidaat – 1e nationale asduif KBDB, het was een duif afkomstig van een nauwe familie asduiven KBDB die één van de meest prestigieuze titels in de Belgische duivensport zou winnen, op een half seizoen. Ik kon bijna niet geloven dat niemand eerder deze familie duiven ontdekt had.”

Thomas & Adrien namen die periode, nog voor Best Kittel officieel 1e nationale asduif was, contact op met Daniel & zijn vrouw Mee-Hae, het was meteen een hartelijk contact waarbij de passie en de liefde voor de duivensport er bij beide van afstraalde. Er werd duivensport beoefend op de ouderwetse manier, aan de jonge duiven werd weinig belang gehecht, de oude duiven op klassiek weduwschap en een handvol kwekers. De standaard zaken vielen op, een heel gezonde groep duiven op een goed hok, waarbij Daniel veel belang hecht aan de band met zijn duiven, hij voelt de duiven heel goed aan en kan zijn topduiven heel goed motiveren. Daarom dat hij, nu het commerciële succes stijgt, principieel niet met meer duiven zal spelen, hij wil het op zijn manier doen, de band met zijn duiven is het allerbelangrijkste… Hij is er ziek van als een duif achterblijft.

Een kleine anekdote die perfect aantoont hoe Daniel met zijn duiven omgaat… Bij dat eerste bezoek van Thomas & Adrien aan Daniel & Mee-Hae eind juli 2017, was het al duidelijk dat Best Kittel 99% zeker de 1e nationale asduif KBDB zou winnen, toch bleef Best Kittel die periode dagelijks uitvliegen, Daniel kon het niet over zijn hart krijgen om de duif niet meer buiten te laten, goed beseffende dat de duif de rest van zijn leven niet meer zou kunnen uitvliegen eens de titel officieel zou worden, daarom moest Best Kittel nog elke dag kunnen profiteren van het zomerweer en zijn dagelijkse vlucht kunnen maken. Zo was de duif gelukkig, en dus was Daniel gelukkig.

Het was bij dat bezoek dat er tussen Thomas & Daniel een akkoord gemaakt werd. Thomas zou een apart kweekproject starten rond Best Kittel, zo zou de duif niet naar China verhuizen en zou Daniel nog steeds afstammingen van de duif terug kunnen krijgen voor het spelen en de duif kunnen komen bekijken wanneer hij dat wou. Het was voor Daniel & Mee-Hae een makkelijke keuze, zelf hadden ze geen commerciële ambitie, dus konden ze dat als het ware uitbesteden, maar tegelijk kunnen ze nog jaarlijks kinderen van Best Kittel krijgen om mee te spelen. Het idee was een win-win voor beide partijen en zo viel er dus heel snel een akkoord uit de bus.

Zo gezegd, zo gedaan. Het kweekproject zou de naam “PIPA Breeding” krijgen, een eenvoudige naam, met de bedoeling geen aandacht weg te trekken van Best Kittel zelf, daar zou het in de toekomst om draaien. Niet enkel Best Kittel verhuisde naar Knesselare, ook de vader en de moeder, 2 zussen Best Kittel, de superduivin Shakira en haar zoon Milan, 6e nationale asduif KBDB 2017. De vader van Milan is trouwens “National Ace 2015”, gekweekt net voor de duif naar China vertrok begin 2016.

Enkele maanden na de start van het nieuwe project, in februari 2018 werd duidelijk dat PIPA Breeding 1 of 2 speciale duivinnen extra kon gebruiken, Daniel was net klaar met kweken en liet daarom de nestzus van de 1e nationale asduif KBDB 2015 naar PIPA Breeding vertrekken… Het zou niet het laatste zijn wat we van deze duivin horen…

Opnieuw enkele maanden verder, lente van 2018 en Daniel is nog maar eens bezig aan een uitzonderlijk vliegseizoen, series topprijzen tegen +1.000 duiven vallen quasi wekelijks in de bus. Er is 1 duif die er echt bovenuit steekt, een duif gekweekt uit de vliegers in het voorjaar 2017, direct uit de 362-15, uit Best Kittel... Hij wint in mei, juni en juli maar liefst 5 eerste prijzen en 2 keer een 2e prijs. Meteen is duidelijk dat Best Kittel ook als kweker een gigantisch potentieel heeft, het eerste jong ooit gekweekt uit Best Kittel is op weg om ook top 3 nationale asduif KBDB te worden. Hij eindigt uiteindelijk als 2e nationale asduif KBDB Snelheid 2018 en wordt omgedoopt tot Junior, ook deze geschelpte duiver verhuist naar PIPA Breeding.

We springen naar de zomer van 2019, eind juni/begin juli zijn er 5-6 weken na elkaar vliegweekends met uitzonderlijke weersomstandigheden, met wekelijks heel zware vluchten, kopwind en warm weer. Opnieuw zijn het vooral de jaarlingen die het best presteren, de 020 en 025 blinken uit. Wekelijks komen ze samen of heel kort na elkaar aan. Bijna elke week wint één van hen de eerste prijs. De 020 slaagt er in om net iets vaker als eerste binnen te lopen, uiteindelijk wint hij 4 keer een 1e en 2 X een 2e tegen gemiddeld meer dan 1.000 duiven en wint in een heel zwaar seizoen met vele topduiven op de snelheid in België, uiteindelijk de 1e nationale asduif KBDB snelheid, de “020” werd “Daniel”. Zijn “compagnon de route”, de 025, werd 4e nationale asduif KBDB snelheid en wordt “Espoir” genaamd. “Daniel” is een direct zoon uit… de nestzus “National Ace 2015”, die in februari 2018 naar PIPA Breeding verhuisde en die net voor haar verhuis dus nog een 1e nationale asduif voorbracht. Zij is een nicht van Best Kittel, gekweekt uit een volle broer van de vader Best Kittel. Ook “Daniel” verhuist naar PIPA, opnieuw een geschelpte duiver die het kweekhok versterkt.

Op dat moment is de Best Kittel familie al lang geen “onder de radar”-familie meer, de internationale interesse voor de BK familie bereikt een hoogtepunt, mede door de vele topreferenties op andere hokken die ondertussen naar boven komen. Op enkele maanden tijd wint Petrus Van Eeden de 1e prijs in Hot Spot 3 in de Million Dollar Race 2019, speelt Derek Rooney in de UK één van de beste jonge duiven van Engeland in 2019 met “BK’s Best” (gekweekt door Velghe Pigeons), winnen Yousef & Ali Alkandari de 18e in de finale in Pattaya 2019, winnen Gordon Brothers in Ierland 1e prijzen tegen duizenden duiven…. Allen kleinkinderen Best Kittel… Iedereen die in 2018 als één van de eersten de stap zetten naar de Best Kittel lijn, konden binnen een tijdsperiode van 1 jaar, meerdere 1e prijs winnaars en topduiven voorleggen.

En het sprookje blijft duren… Want zoals afgesproken verhuizen er jaarlijks een koppel jongen van Best Kittel naar Dehon-Demonseau om mee te gaan spelen. In 2019 kreeg Daniel 2 jonge duivers uit Best Kittel, aangezien Daniel enkel met duivers als jaarling speelt, zouden deze in 2020 allebei hun kans gaan krijgen, tot Covid-19 er kwam… Het was lang niet duidelijk of men in België wel met duiven zou kunnen spelen in 2020. Uiteindelijk kon het seizoen starten met een eerste vlucht op 13 juni, dit is 2,5 maand later dan normaal.

Ondanks het korte vliegseizoen 2020 slaagden beide jaarling zonen van Best Kittel er in om een prachtig palmares bij elkaar te vliegen, de 059 vloog 9 vluchten en won elke keer in de best 10%, zijn nestmaat, de 060, deed het nog een stuk beter. Ook hij nam deel aan 9 vluchten en won 6 keer in de beste 1% inclusief 3 keer een 1e prijs. Een uitzonderlijke prestatie, wetende dat het naast een kort seizoen, ook een heel onregelmatig seizoen was qua weer. Bijna elke week een sterke rugwind of een ongunstige zijwind, heel moeilijk voor duiven om zich week na week te onderscheiden.

Met een coëfficiënt van 1,33 % zat de kans er in dat Dehon-Demonseau zichzelf zou opvolgen als 1e Nationale asduif snelheid KBDB. Eind september, 2 maanden na de laatste vlucht, publiceerde de KBDB zijn nationale asduiven, maar het lange wachten werd beloond met opnieuw de titel van 1e nationale asduif snelheid KBDB. Als directe zoon van Best Kittel werd toepasselijk gekozen voor “Best Kittel II”, omdat hij ook dezelfde titel als zijn vader wint. Na het seizoen verhuisde hij terug naar zijn geboorteplaats in Knesselare, naar de hokken van PIPA Breeding. Toeval of niet, maar opnieuw een geschelpte duiver die het kweekhok van PIPA Breeding versterkt.

De prestaties van Dehon-Demonseau zijn een unicum in de Belgische duivensport. Over een periode van 6 jaar werd 4 X 1e nationale asduif snelheid gewonnen. In de jaren waar Dehon-Demonseau geen 1e won, won hij een 2e en een 4e nationale asduif. Allen afstammend van 1 en dezelfde stambeer “Le Méchant”, waar “Best Kittel” als ingeteeld kleinkind de exponent van geworden is.

Pas in januari 2018 werden de eerste jongen van Best Kittel geboren op de hokken van PIPA Breeding. Sindsdien zijn er op minstens 20 (!) verschillende hokken, minstens 50 verschillende 1e prijzen gewonnen met kinderen of kleinkinderen Best Kittel.

PIPA Breeding heeft ook de ambitie om zich te meten met de Best Kittel familie op de internationale One Loft Races. In 2020 werd slechts aan 1 race deelgenomen, de Victoria Falls World Challenge Pigeon Race. Het werd een heel zware editie waarbij van de origineel 4.000 duiven, slechts 859 duiven aan de start van de finale komen. PIPA Breeding eindigt er met 4 topduiven:
13e plaats in de harde finale van 544 km met een kleinkind Best Kittel
3e Grand Average (over 39 vluchten) met een directe dochter van Best Kittel
5e Grand Average (over 39 vluchten) met een direct kind van Milan (zoon National Ace 2015 X Shakira)

15e Super Ace (asduif over Hotspot 3-4-5 en finale) met een direct kind van Junior, die ook de 3e prijs won in Hot Spot 5 over 450 km.

Als afsluiter even terug naar Dehon-Demonseau, men zou denken dat het niet meer beter kan, maar de motivatie is er enkel groter op geworden. De smaak van de overwinning smaakt zoet, met grote vastberadenheid bereiden Daniel & Mee-Hae zich voor op het seizoen 2021. Met o.a. “Espoir”, 4e nationale asduif KBDB in 2019 en de nestbroer van Best Kittel II heeft Daniel alvast 2 vaste waarden op de vlieghokken van de oude duiven. Ook bij de jonge duiven zat in 2020 heel wat aanstormend talent die het in 2021 echt mag bewijzen.

Hoe het ook verder loopt, nu al staat vast dat de Best Kittel familie van Dehon-Demonseau op een ongezien korte tijd, zijn stempel gedrukt heeft op het internationale snelheidsspel.