Sjaak van de VELDE en zoon -Breskens (NL) Winnaars nationaal Bordeaux jaarlingen en snelste duif tegen 10.239 Nederlandse duiven

Deze vlucht is een interregionale vlucht, hetgeen wil zeggen dat de deelname open stond voor Nederland, Luxemburg en delen van België en Duitsland.Nederland bracht de meeste duiven aan de start: 10.239, gevolgd door België met 5.887 duiven, Duitsland met 1.455 duiven en Luxemburg met 61 duiven.
De duiven arriveerden op vrijdagmiddag omstreeks 12.45 uur op de plaats van lossing.
De lossing stond gepland voor zaterdagochtend 27 juni, maar werd in verband met slechte weersomstandigheden in het vlieggebied uitgesteld tot maandag 29 juni.

Om 07.45 uur klonk het startschot voor de bijna 18.000 duiven.

De liefhebbers
Sjaak (56) en zoon Sjaak (36) hadden voor deze vlucht 32 duiven ingekorfd. Deze 32 duiven waren allemaal doffers, waaronder een veertiental late jongen (geboren omstreeks juli 2008).
De doffers waren ingemand op kleine jonkies.
De vliegduiven zitten bij Sjaak Sr. en de kwekers zijn gehuisvest bij Sjaak Jr.
Vader en zoon vormen een combinatie sinds 1990, daarvoor speelden ze ieder apart.
Ze wonen ongeveer 600 meter van elkaar en omdat vader Sjaak het beroep van visserman uitoefent, is hij zowat de hele week van huis. Sjaak Jr., die in een bouwmaterialenhandel werkt, pendelt heel wat keren per dag tussen zijn huis en dat van zijn vader om de vliegduiven te verzorgen.
Deze vader-zoon-combinatie is lid van P.V. Nog Sneller uit Breskens.
Voor de nationale vluchten korven ze altijd in het nationaal inkorfcentrum in Terneuzen hun duiven in.

De aankomst
Beide mannen hadden aan de hand van de meldingen op PiPa berekend dat ze voor 21.00 uur moesten klokken. Ze hebben allebei hun eerste duif niet zien aankomen, want Sjaak Jr. zat thuis achter zijn computer naar de meldingslijst te kijken en Sjaak Sr. was binnen aan het telefoneren, toen de mensen, die bij hem de duiven zaten op te wachten, hem riepen, dat er een duif was gevallen.
Deze duif, de NL08-3807923, was geconstateerd om 20.58.33 uur. Deze duif, de “Kleine Dure” had de afstand Bordeaux – Breskens, zijnde 785,645 kilometer, afgelegd met een gemiddelde snelheid van ruim 990 meter per minuut.
De “Kleine Dure” was voor deze vlucht ingemand op jonkies van twee dagen.
De volgende duiven arriveerden vanochtend om 06.54, 07.23, 08.08, 08.11, 10.22, 10.26, 10.56, 11.03 uur enz. Ten tijde van ons gesprek (omstreeks 13.30 uur waren er 13 duiven thuis. De dertiende duif was de 101e melding in nationaal inkorfcentrum Terneuzen en er waren daar 135 prijzen te verdelen.

De winnaar
De “Kleine Dure” is een mooie kras witpen doffer.
Hij werd gekweekt uit “de Schele” NL99-9950942 en “De Inteelt Dure” NL05-1375627.
“De Schele” is ook de vader van:
·    12e nationaal Mont Ventoux
·    18e nationaal Pau
·    24e nationaal Bordeaux
·    29e nationaal Dax ZLU
·    60e nationaal Pau
·    81e nationaal Dax ZLU
·    81e nationaal Bordeaux ZLU
·    87e nationaal Bordeaux ZLU
De grootouders langs vaderskant zijn “Zoon Kleine Blauwe” NL98-1698526 (halfbroer 1e internationaal Perpignan en vader en grootvader van tal van nationale kopvliegers)  en “De Marseille dochter” NL98-1277055 (uit 1e nationaal en 2e internationaal Marseille Frans Warniers x  “Miss Perpignan”).
De grootouders langs moederskant zijn “De Dure” NL92-2905050 (vader van 3e nationaal St. Vincent; 5e nationaal Bordeaux; 6e nationaal Montauban; 38e nationaal St. Vincent) en “Dochter Dure” NL02-1615496 (is een dochter van de “Dure” x Stammoeder 074). Stammoeder 074 is een van de beste kweekduiven van A.P. Overwater.

 


 

 Hokopbouw
Sjaak Jr. begon destijds met rechtstreekse duiven van de grootmeester Staf Dusarduyn uit Groede, Seef Kock uit Terneuzen en Jefke van den Branden uit Clinge (soort Muller).
Vanaf 1995 kwamen daar nog bij rechtstreekse duiven van:
·    Lei Kurvers uit Hulsberg
·    Jan Theelen uit Buggenum
·    Cor Blokdijk uit Hoorn
·    Ben de Cramer (soort van der Wegen)
·    Jan Walpot
·    Comb. Houtekamer
·    Gebr. Hagens
·    Cor de Heijde uit Made
·    A.P. Overwater

Systeem
Net als de andere late jongen van 2008 is de “Kleine Dure” dit jaar op weduwschap opgeleerd. Deze late jongen hebben in totaal 2000 kilometer gevlogen op de vitesse- en midfondvluchten voordat ze voor Bordeaux de mand in gingen. Deze combinatie koppelt de duiven op een zodanig tijdstip dat ze op een goede nestpositie ingekorfd kunnen worden. De duivinnen gaan vanavond (30 juni) de mand in voor de overnachtingsvlucht vanuit Montauban. Enkele duivinnen zijn al ingemand voor Barcelona.
’s Morgens laat Sjaak Jr. de doffers –voordat hij naar zijn werk gaat - een uur trainen.
’s Middags omstreeks 16.30 uur zijn de duivinnen aan de beurt.

 

De duiven worden ter voorbereiding op de fondvluchten niet verduisterd. Voor de ramen van de duivenhokken hangt steeds een gordijn, waardoor het iets schemerig wordt op het hok. Dit is gedaan, omdat de buurman als het donker is nogal veel lampen heeft branden. De duiven worden hier in Breskens zo natuurlijk mogelijk gehouden. Als de duiven opgeleerd worden op weduwschap dan krijgen ze een dieetmengeling en een vliegmengeling van Beyers en Vanroebays. Zodra ze op nest zitten wordt een zware mengeling van Beyers verstrekt.

Voor de medische begeleiding doen ze steevast een beroep op dierenarts  Patrick Rijcke uit Terneuzen. Deze controleert de duiven en geeft de combinatie adviezen. Voor het seizoen krijgen de duiven een grote kuur tegen het geel met een middel van Patrick de Rijcke. Af en toe worden ook producten van dr. Henk de Weerd aan de duiven verstrekt. In het vliegseizoen worden de duiven voor een overnachtingsvlucht behandeld tegen het geel. Een paar weken voor deze Bordeaux kregen de duiven een drietal dagen BS in het water. De duiven krijgen na een vlucht BS in het drinkwater ter ontsmetting. Een dag na thuiskomst van deze vlucht krijgen de duiven een BelgaMagix opgestoken, want na zoveel dagen mand is het zaak voorzichtig te zijn.

Eerdere prestaties
Deze mannen wonnen op de overnachtvluchten al tal van nationale top 100-noteringen.
In 2004 waren zij onder andere 5e Europabeker en 15e West Europese Super Marathon.

Tot slot
Sjaak Sr. en Jr., van harte gefeliciteerd met deze geweldige overwinning door alle medewerkers en lezers van PiPa.