Sioen Luc, "Overtuigend internationale winnaar St. Vincent Jaarlingen (2006)"


Hok Sioen, Moorslede (BE)


Ten huize Sioen is men geen fan van middaglossingen, en al zeker niet van NAmiddaglossingen zoals deze St. Vincent (gelost om 16u). Toch wil Luc het niet laten om enkele duifjes mee te geven op deze internationale vlucht voor jaarlingen. Deze keer zal hij er allesbehalve spijt van gehad hebben. De nationale en internationale (enkel Belgische & Franse duiven in het concours) overwinning werd met een enorme voorsprong binnengehaald. Om 9u48 werd de toekomstig winnaar geconstateerd, pas een kleine 2 uur!! later werd de volgende duif gemeld in Belgie. Uiteindelijk bleek ‘Il Grillo’ maar liefst 196 m/m sneller gevlogen te hebben dan zijn dichtste achtervolgers, een fenomenale prestatie. ‘Il Grillo’ is een kleine, mooie duiver, geschelpt met witte pennen. Het bont is afkomstig van de Brugemann duiven die we in de stamboom terugvinden.


"Il Grillo" International winner St Vincent Yearlings


Pedigree International winner : Click here


Volgens de weervoorspellingen hadden logischerwijs de eerste duiven in het oosten van het land moeten zitten, maar daar bleek op zaterdagochtend op heel wat plaatsen dichte mist te hangen, waardoor er ginds heel moeilijk duiven zouden doorkomen. Waarschijnlijk tengevolge van deze minder gunstige weerstomstandigheden voor het oosten van het land bestaat de top 10 grotendeels uit duiven van de provincies Oost en West-Vlaanderen.

Luc had 8 zomerjongen van 2005 mee op deze St. Vincent, om 15u in de namiddag waren er 4 thuis, later op de avond zijn er nog 3 bijgekomen. Ter voorbereiding van deze St. Vincent hadden ze Clermont, 2 x Ablis, Tours en Blois gedaan. Ginds in Moorslede zal men nooit een massa duiven inkorven, zowel Luc als Hilde, die verantwoordelijk is voor de halve fond/lichte fond duiven, doen graag aan zoveel mogelijk vluchten mee, maar met een beperkt aantal duiven. Als we echter op hun domein komen en de enorme hokken zien, zouden we meteen vermoeden dat hier met een enorm aantal duiven gespeeld wordt, niets is minder waar, want op de 30-35 meter lange stenen hokken zitten er slechts een 19-tal weduwnaars, jaarlingen inclusief. Ondanks het beperkte aantal duiven kan Luc toch aan alle zware fondvluchten deelnemen met 2 à 3 duiven, wat hij meer als voldoende vindt.


Om zijn jaarlingen te motiveren heeft Luc ze voor de eerste maal hun duivin getoond, ongeveer een half uurtje. In het verleden hadden deze duiven wel steeds hun nestschotel even gezien, maar nog nooit hun duivin. Niets speciaal aan deze motivatiemethode, maar bij de thuiskomst van ‘Il Grillo’ merkte Luc wel op dat hij een enorme nest gemaakt had (niet op gelet bij inkorving), wat toch een aanwijzing is dat deze duiver gemotiveerd was.

Qua voeding geeft Luc in het seizoen steeds Gerry Plus van Versele-Laga, de laatste 4 dagen wordt overgeschakeld naar zuivere vluchtmengeling, waar nog wat mais wordt aan toegevoegd. Tijdens deze laatste 4 dagen worden de duiven 3 maal daags gevoederd in plaats van 2 maal daags. ’s Morgens krijgen ze een ruime soeplepel en wordt hun eten na 20 minuten weggenomen, ’s middags en ’s avonds gebeurt precies hetzelfde.

Het is niet de eerste nationale overwinning voor Luc Sioen, in 1999 en 2001 heeft hij La Souterraine al gewonnen. In praktijk was het eigenlijk mevrouw Sioen die deze overwinningen mocht opeisen, zoals eerder vermeld is zij verantwoordelijk voor de halve fond & lichte fond duiven. De overwinnaar van La Souterraine ’99 vinden we ook terug in de afstamming van de St Vincent winnaar. De moeder is namelijk een dochter van ‘Crione’, vader 3e Nat. Asduif Zware Fond KBDB ’05 en tevens kleinzoon van stamkweker ‘Brecht’ gekoppeld aan ‘Miss La Souterraine’, 1e Nat. La Souterraine jaarlingen. De vader van de St. Vincent winnaar is een kleinzoon van volgende superduiven: ‘Brecht’, superkweker, ‘Rikky’, 1e Int. Barcelona ’93, ‘Orhan’, stamkweker in de hokken van Brugemann Gebr. Duidelijk een pedigree die bevestigt dat goede duiven uit goede duiven komen….