Sebastiaan Verkerk (Reeuwijk, NL)… I have a Dream….

Dit is het beeld van ‘Basje’ zo’n 25 jaar geleden (geschilderd door zijn zus). Kijkend vanuit zijn raam naar hoe er weer een duif thuis kwam van een zware vlucht. Dit is ook het beeld toen hij vastberaden was om duiven-coach te worden. En niet zomaar een coach,maar een echte ware Kampioen.

Dromers zijn de Verkerken niet, nee het zijn ‘verwezenlijkers’. Hun succes verhaal begon allemaal in Alphen a/d Rijn, velen vergeten het misschien maar daar werd Sebastiaan,
begeleidt door zijn vader Gerard, een echte kampioen. Niet op hun huidige adres in Reeuwijk. Laten we terug blikken op Alphen a/d Rijn. Daar stonden 2 hokken, het weduwnaarshok en de duivinnenhokken(rennen). Niet veel meer dan iedere liefhebber in ons land heeft. Maar er werd wel gemiddeld veel meer gepresteerd dan bij andere liefhebbers. Dit geeft direct aan hoeveel toegevoegde waarde Bas en Gerard Verkerk hun duiven  hebben meegegeven op de vluchten. Want de topduiven bleven ook daar
komen, week na week. Bas kan duiven laten excellereren op vluchten waar hij dat wil, maar meer nog, laat duiven boven zich- zelf uitstijgen..En door die ongelooflijke kwaliteiten bereikten zei een status, die maar een handje-vol mensen binnen de duivensport hebben. Dat gevoel voor duiven dwingt respect af. Aangeboren?.. misschien, maar wat heeft Bas, maar ook Gerard, hard moeten werken om te staan waar ze nu staan, de top van Nederland maar meer nog, de top van de Wereld.

Als wij denken aan de heren Verkerk, denken we al snel aan hun ‘Pigeon Mansion’ in Reeuwijk…Begrijpelijk want daar staat hun trots waar ze jaren lang voor gewerkt hebben, ieder seizoen weer, elke vlucht, en elke dag! Maar daar liggen de roots van Verkerk niet, die liggen in onderstaande hokken. Daar werd hij opgeleid tot grootmeester in de duivensport…daar werd hij Sebastiaan Verkerk!!

Iedere ruimte werd benut, overbevolking ? Jazeker, maar als je een goede liefhebber bent, en het hok voorziet van voldoende zuurstof is er niks aan de hand.. En ook daar is geen woord van gelogen.. men dient niet te vergeten dat dit de plaats is waar de volgende duiven hun palmares bijeen vlogen:

Olympic Ronaldo  Olympiad All Round Blackpool  1999
Olympic Evita   Olympiad All Round Blackpool  1999
Olympic Survivor  Olympiad Middle Distance Liévin  2003
Olympic Shakira  Olympiad Long Distance Liévin   2003
Olympic Sogno   Olympiad Middle Distance Liévin  2003
Olympic Unbelievable Olympiad All Round Porto   2005
Olympic Sponge Bob Olympiad All Round Oostende  2007
Olympic Stradivarius Olympiad All Round Dortmund 2009
Olympic Solange  Olympiad All Round Dortmund  2009

Meer dan 240 -1° prijzen werden er gevlogen. En om hier nu een lijst met titels tentoon te stellen, is eigenlijk onbegonnen werk. Het zegt genoeg dat er maar liefst 20 duiven huisden welke een top-3 Nationale Asduif titel hadden, en nog eens 13 met een Top-25 Nationale Asduif titel..En dat het niet alleen prestaties waren waar ze aan bouwden moge blijken uit de prestaties van derden met de ‘Verkerk-duiven’. Jaar na jaar werd er aan een Imperium gebouwd van prestatie duiven. Zowel Sebastiaan als Gerard zijn altijd erg duidelijk geweest als het gaat om de opbouw. Nooit verkochten zij één Olympiade duif, nooit verkochten zij één Top-3 Asduif..neen! Deze werden in hun stam gekruist, want ook zij snappen dat je pas een echte kampioen bent, als je er één blijft. Dit deden ze door ook duiven aan te schaffen uit Olympiade duiven en Asduiven… Maar ook hier geldt, een stamboom vliegt niet dus alles ging mee en werd getest. Zo hebben zij in de loop der jaren een stam duiven gesmeed welke constant en kop kan vliegen!

Maar zoals iedere melker had ook Bas zijn droom. Ooit bekeek hij de video van Jos Thoné. Hij keek zich de ogen uit, het hok, de liefhebber, dit zou en moest hij ook bewerkstelligen.

Na jaren op zulk hoog niveau spelen op zo’n minimaal hok ( qua ruimte!) heeft hij zijn sporen verdient en zag hij toen ze moesten verhuizen zijn kans schoon om zijn droom te realiseren… Het resultaat is bekend, maar we willen het toch nog eens duiden.

 Het is een geweldige accommodatie, maar gezien het vorige hok, lijkt het wel dat de liefhebbers misschien meer  waarde hechten  aan het hok dan diens duiven. Want ook dit jaar werd er weer magnifiek gepresteerd, en dat op een splinter nieuw hok en een ploeg onervaren jaarlingen….het is ongelooflijk!

Top 25 NPO

4th NPO Vierzon 14.964 p. with Mr. TT (son Party Animal x Magic Yi)
5th NPO Vierzon 14.964 p. with Alexis (daughter Guardian x Sienna)
7th NPO Argenton 7.584 p. with Fleur (daughter Little Tiger x Nadala)
10th NPO Vierzon 14.964 p. with Jessie (daughter Federer x Sieka)
11th NPO Tours 10.490 p. with daughter Icarus x Sita
11th NPO Argenton 7.584 p.with son Ronunbel x Magic Yi
13th NPO Argenton 7.584 p. with daughter GPS x Eva
18th NPO Orleans 5.503 p. with daughter One Eye Bandit x Bridget
20th NPO Orleans 5.503 p. with son Florian x Sola
21st NPO Orleans 5.503 p. with son Flintstone x Bondgirl
22nd NPO Tours 10.490 p. with son Mission Impossible x Magic Amoré
23rd NPO Vierzon 14.964 p. with daughter Gerelly x Candy
24th NPO Tours 10.490 p. with daughter Olympic Survivor x Fergie

Verschillen zijn er natuurlijk wel, er worden meer duiven gekorfd wat betekent dat er meer en harder gewerkt moet worden om alles in goede banen te leiden. De gordijntjes zijn geruild voor rolluiken, de kleine bakjes van 20 bij 30 cm ( omdat er niet meer ruimte was in Alphen a/d Rijn ) werden verruild voor prachtige weduwnaarsbakken. En tja, overal is aan gedacht! Sebastiaan heeft zijn (stoute) jongens droom verwezenlijkt!

‘Olympic Solange’ de basis voor het succes in 2011
Dit jaar vlogen de 1° en 4° Provinciale Asduif Dagfond op de hokken van Gerard en Sebastiaan Verkerk… De 1° Provinciale Asduif Dagfond is ‘Amy’. Zij is een dochter van de beste doffer van het hok Verkerk in 2009 “Pole Position”, die op zijn beurt een zoon is van “Armstrong” x “Doutzen”.  De moeder van “Amy” is “Catwoman”; een dochter van de wereldberoemde “Figo” (A. & H. Reynaert).

Maar wat te denken van een superduivin als ‘Replica’ Zij is een dochter van “Icarus” (zoon “Bulldozer” x “Olympic Unbelievable”) x “Olympic Solange” (dochter “Olympic Survivor” x “Magic Amoré”). Zij won op 11 juni al haar 5e prijs 1:100 (1%) en op 18 juni won zij haar 9e prijs 1:10 (10%)

De topper van het gehele seizoen 2011 op de hokken in Reeuwijk is “Feline” Zij is een dochter van “Prince”; een zoon van de “Street Fighter” x “Akira” van de Gerard en Elly Reedijk-Jongekrijg. De moeder van “Feline” is “Euphoria” en jawel weer een duif met een edele afstamming. Haar vader is “Bulldozer” en haar moeder niemand minder dan “Olympic Solange”. Een volle zus van “Euphoria” is “Bonita” die in 2009 de beste jonge duif op de natour in het samenspel was. De nestbroer van “Euphoria” werd aangekocht door Yong Lin, die er niet alleen zelf een aantal knappe jonge duiven uit kweekte maar ook voor Piet van de Merwe de 1e tegen 4.609 duiven fokte. Diezelfde Yong Lin kweekte uit een half broer Olympic Solange de ‘Divine Queen’ 6° Beste duivin WHZB met 8° NPO tegen 17.256 duiven.

Uit dezelfde koppeling als Bonita en Euphoria kocht Danny Hutchins, USA, een duif waaruit de winnaar op de 225-mile race in de Sierra Ranch Classic gekweekt werd.

Een oplettende lezer heeft wellicht de enorme invloed van topduif  ‘Olympic Solange’ al bespeurt. Deze duivin zelf is natuurlijk de ‘creme-de-la-creme’ van de wereld. Zo vloog ze deze geweldige palmares bij elkaar:

1e Argenton tegen 6.595 duiven ( 1e Nat/NPO)
2e Peronne tegen 2.543 duiven
3e Creil tegen 3.761 duiven
3e Creil tegen 2.197 duiven
10e Bourges tegen 8.548 duiven ( verslagen door 5 hokgenoten en 10e Nat/NPO)
Olympiade duif –sportklasse All Round 2009
Recordhouder met het winnen van 6x1° Nationale asduif Titels.

Maar nu ze op de kweek zit blijkt vliegen niet het enige te zijn wat zij goed kan. We kunnen oprecht zeggen dat er een nieuwe kweek-legende van zich heeft doen spreken.
Zo is ze moeder van ‘Bonita’; 1° Beste jongeduif natour samenspel. Maar ook haar nageslacht vererft haar kwaliteiten. Wat te denken van ‘James’ ( Little Tiger x Bonita ) hij is een kleinkind van ‘Olympic Solange’ en vloog 1e – Strombeek tegen 2.269 duiven.

Verder is ‘Olympic Solange’ tante van duiven als ;
‘Chanel’ ( Houdini x Dcht Olympic Sponge Bob ) welke 1e- Ablis tegen 1.831 duiven vloog  ‘Cannonball’ (Houdini x Fergie) welke 2e – Sens (NPO) tegen 4.421 duiven ( tevens 7e NAT tegen 19.480 duiven)  vloog.
‘First Lady’ ( Solana X The Aviator) welke 1e-Peronne tegen 3.559 duiven vloog.
‘Pippa’ ( Solana X The Aviator) welke 1e- Peronne tegen 831 duiven vloog.


Dit is nog maar het begin van haar ‘kweek-carriere’. Onlangs verkocht Sittner-Premier op PIPA zijn kweekkolonie..Met daarin een halfbroer van ‘Olympic Solange’, deze duif ‘Sabastion’ ( Olympic Survivor X Amorina) was super kweker en bracht topduiven voort ;

1e NAT. Argenton tegen 7.132 duiven
3e Prov. Chateauroux tegen 2.273 duiven
4e Argenton tegen 1.064 duiven
9e Dourdan tegen 2.231 duiven
16e NAT. Chateauroux tegen 7.400 duiven.

Een andere halfbroer van ‘Olympic Solange’ kweekte bij Hermans-Hoekstra in 2010 de
2° Nat. Chateauroux afd3.

En wat te denken van England’s beste kweekpaar( 100% Verkerk!) van Wall Lunt and Green..Ook bekend als het Merlin pair ( onlangs verkochten zij enkele op PIPA) . . De duivin van dit topkoppel is een halfzus van ‘Olympic Solange’ . .( uit Olympic Survivor x Sweety).. Zij is (groot) moeder van:

1°Mangotsfield 4.933 birds
1°Poole.    3.602 birds
1°Cheltenham  1.065 birds
1°Mangotsfield 2.313 birds
1° Cheltenham 4.157 birds
1° Yeovil  1.349 birds
1° Otterburn. 8.164 birds
1° Hexham  6.708 birds
1° Otterburn  6.370 birds
1° Otterburn  702 birds
1° Portland  3.654 birds
1° Mangotsfield 3.047 birds
1° Wollaston  1.515 birds  
1° Otterburn  6.890 birds
1° Kelso  7.332 birds
2° Cheltenham 4.476 birds
2° Mangotsfield 5.859 birds
2° Cheltenham 1.450 birds
2° Otterburn  2.574 birds
2° Mangotsfield  3.047 birds
3° Portland  6.490 birds
4° Yeovil  5.056 birds
4° Mangotsfield 3.047 birds
4° Otterburn  2.574 birds.

Dit is slechts een schijntje van wat topduif  ‘Olympic Solange’ voort brengt.. Maar hier dient ook de onschatbare waarde van vader ‘Olympic Survivor’ niet te worden vergeten. Belangrijk detail is dat deze duif welke nu 11 jaar oud is, 2 kinderen heeft zitten in de veiling, nu online op PIPA. Dit is zeer exclusief want de kans is groot dat dit wellicht de laatste jongen zijn van deze top-duif! Een unieke kans!..
Maar ook elders in het land ( en daarbuiten) word er goed gepresteerd met duiven van Sebastiaan en Gerard Verkerk..Zo vloog Co van Veenendaal vorige maand op een eenhoksrace in China een 3e nadat de duif een 1e vervloog ( 9minuten lang)..maar ook Rik Hermans uit Pulle, hij heeft met Athena ( dochter The Force x Bubbles) een ware topper op zijn hokken.

Evenals topduif  ‘Minerva’ welke uit Dochter Pavarotti X Olympic Shakira komt. .

Bas en Gerard Verkerk, 2 super liefhebbers die van iedere liefhebber respect verdienen..Gelukkig zijn ze zelf nuchter genoeg , en gedragen zij zich zeker niet als zodanig. Ze zoeken altijd naar beter, voor zowel hun eigenhok als de sport. Helpen waar dit mogelijk is en wat de duiven betreft, niets aan het toeval over laten. Iets wat iedere top liefhebber zonder uitzondering doet. Ze zullen er alles aan doen om wederom een duivenjaar  te laten slagen. Ze presteerden het jaren lang op hun oude locatie, op het hoogste haalbare niveau… Pas toen, na al die jaren hard werken, gingen ze over tot een professionelere accommodatie. Dik verdient en hoewel met meer duiven, presteren zij er niet minder om.. Een diepe buiging voor de heren Verkerk die een voorbeeld zijn voor velen binnen onze prachtige duivensport!. Een voorbeeld voor jonge melkers die een droom willen verwezenlijken. Gerard en Sebastiaan Verkerk…Living Legends!