Schoors-De Waele, "Oud ‘Algemeen Kampioen van België’. Nu ‘Algemeen Fondkampioen van het Meetjesland’ (2006)!"


SCHOORS-DE WAELE, Adegem (BE)


Het jaar 2003 staat ten huize Schoors-De Waele in ‘grote letters’ vermeld in hun geschiedenisboek over de duivensport, toen werden vader Odiel, en zoon Alex Schoors, tezamen met hun tandemgenoot en hokverzorger Maurice De Waele te Oostende gelauwerd als ‘Algemeen Kampioen van België’! In de reportage die we destijds over deze topkolonie neerpenden, schreven we toen dat deze titel eigenlijk nog niet verwacht werd, omdat ze daar te Adegem nog in volop aan het werken waren aan de opbouw van een ploeg duiven voor het ‘grote werk’… voor de ‘zware fond’! We zijn ondertussen 3 duivenseizoenen verder, en opnieuw kwamen Schoors-De Waele met groot ‘tromgeroffel’ aan de deur kloppen, want nadat ze in 1996 reeds werden gelauwerd als ‘Keizer van het Meetjesland’, doordat ze 3 jaar op rij ‘Algemeen Kampioen’ werden in deze kampioenschappen… lukten ze in 2006 opnieuw een unicum door in alle categorieën van de Fondkampioenschappen van het Meetjesland beslag te leggen op de titel van ‘1e Kampioen’ , waardoor ze uiteraard en logischer wijs ook beslag legden op de titel dan ‘Algemeen Kampioen Fond van het Meetjesland’… nooit eerder vertoond! Iets wat zich verder ook vertaalde in meerdere topnoteringen tot op nationaal vlak, zoals:

Algemeen Kampioen Fond van het Meetjesland 2006
1e Kampioen Fond met 1e + 2e getekende ‘Meetjesland’
1e Asduif Fond Oude ‘Meetjesland’
1e Asduif Fond Jonge ‘Meetjesland’
1e Kampioen ‘Rhone Vallei’ in Fondclub Eeklo
1e Serie Nationaal met 1 + 2 uit Limoges Jaarlingen ‘Belgische Verstandhouding’
4e Algemeen Kampioen Cureghem Centre… enz.


Een machtige reeks aan titelgewin die perfect het hoge prestatieritme van de Schoors-De Waeleduif anno 2006 illustreren! En dat de toekomst er daar te Adegem bijzonder rooskleurig uitziet, wordt niet alleen bewezen door deze mooie kampioenentitels… maar vooral door hun geweldige ploeg jaarlingen welke uit Limoges Jaarlingen een uitslag op papier wisten te plaatsen… eentje om in te kaderen, zie maar:

Limoges 855 Jaarse 6 (1e afgeg), 8, 13, 16 (2e afgeg),20 (3e afgeg), 23, 28, 29, 47, 50, 72, 82, 94, 95, 139, 140, 186, 228 (van 23 duiven)
Nat 15.507 Jaarse 51, 58, 108, 146, 185, 214, 268, 271 enz… of 20 op 23, waarvan liefst 16 duiven per 10-tal!

Dit is beslist een ploeg jaarduiven waarop men kan bouwen, en die een stevige fundering zal vormen naar de toekomst toe. Zeker als je weet dat in deze ploeg nog enkele ‘latere jongen’ zaten, die eind vorig jaar op 1 of 2 oude nestpennen waren blijven staan, waaronder hun 1e getekende’SUPERDERBY’ of de 1e Asduif Fond Meetjesland 2006! Ook Perpignan wat schitterend, met in hoofdzaak 2-jaarse beloften aan de start:

Perpignan 137 oude 4,13,21,25,36,46 (6 duiven)
Nat 6.765 oude 128,399,635,807,1167 (6)
Schoors-De Waele bezitten duidelijk een jeugdige ploeg superduiven die klaar staat om geschiedenis te schrijven!

Stamopbouw
Wanneer we over de stamopbouw spreken, dienen we toch op te merken dat men hier duidelijk onderscheid maakt tussen enerzijds dagfond/jonge duivenspel, en de zware fond of overnachtfond anderzijds. Er werd kosten noch moeite gespaard om een kweekhok op te bouwen met, vooral sportief, het allerbeste kweekmateriaal. Daarvoor zocht men naar tophokken met een ‘eigen stam’, dus naar duiven in ‘nauwe verwantschap’ gekweekt. Want dergelijke duiven kunnen een ware ‘boost’ geven in kruising met andere ‘ingeteelde duiven’! Zo kwam men bij ‘toppers’ als Louis Van Loon, Wim Muller, wijlen Robert Buysse… terecht. Hierbij wenst Alex te benadrukken dat niet ‘het bedrag’ dat je voor een duif betaald ‘zijn waarde’ bepaald… maar wel de resultaten die je ermee haalt in de nakweek op je eigen hok! Toch even erbij vertellen dat deze bijgehaalde duiven dienen als kruisingsmateriaal… de eigen oude stam echter, is en blijft de uitgangsbasis!

De hoofdpeilers van de huidige stam, zijn superduiven als de ‘ATLEET’, het PROVINCIAALKE’ (2e Prov Asduif Halve Fond KBDB), ‘ANGOULEMERKE’ en de ‘BONTEN VINCKE’, de duiven die destijds aan de basis lagen van het behalen van de titel van ‘Keizer van het Meetjesland’ in 1996. Eén der huidige stamvaders, geteeld uit de oude stamlijnen is zonder twijfel de ‘BONTEN VINCKE’, overigens een kleinzoon van de beruchte DERBY ’83 (die liefst 6 x 1e prijs won met respectievelijk 1e Dourdan, 2 x 1e Blois, 1e Argenton, 1e Chateauroux, 1e Poitiers). De BONTEN VINCKE heeft in zijn pedigree zowel halve fond- als fondbloed lopen… waardoor zijn afstammelingen bruikbaar zijn voor zowat alle afstanden. Deze superkweker is onder meer vader van:

1e Nationaal Argenton Jaarse
8e Nationaal Perpignan
35, 77, 79e Nationaal Argenton enz...

Deze succeslijnen worden gekoppeld aan duiven voor de ‘ééndagfond’Voor het spel met de jonge duiven en de vluchten tot Limoges worden ze gekoppeld aan :

- de Van Loon-duiven, rechtstreeks van grootmeester Louis Van Loon uit Poppel, met de BLAUWE ‘VAN LOON’ 488/99 en de ‘VAN LOON 492’ in de hoofdrol. Misschien wel de meest succesvolle inbreng, want deze Van Loonduiven zitten in bijna alle koppels voor de ééndagfond verankerd. Bij helder weer en kopwind (zeg maar aan 1100 meter) quasi onklopbaar! En over Van Loon gesproken… de wereldberoemde superkweker ‘KLEINE DIRK’ van Gerard Koopman, misschien wel de felst begeerde duif van dit moment, wegens… afstammelingen nagenoeg onbetaalbaar… is een zoon van de Olympiadeduif te Basel: de GENTIL… en deze klepper had toch 50% Van Loonbloed in de aderen, of niet? Trouwens ook in dat ander ‘vliegend wonder’ van Koopman, met name ‘MISTER ERMERVEEN’ zit voor een groot stuk Van Loon in de afstamming! Eén van de meest markante uitspraken van Louis Van Loon is zonder twijfel: ‘In de duivensport gaat het niet om ter schoonst, maar wel om ter rapst!’ Pure duivenwijsheid van een eenvoudige werkman, maar een o zo ‘fijne duivenliefhebber’, basislegger van een ‘wereldras’! Zo ook bij Schoors-De Waele!

- De Geert & Clara Philips-duiven uit Grembergen waren een volgend schot in de roos. Een zoon van de 1e Nationaal Bourges 1996, een zoon van de 1e Nationaal Bourges 2000, en een dochter van de Olympiadeduif Porto 2005, de ‘OLYMPIC SAZIL’, brengen ‘slimheid’ en ‘snelheid’ in de duivenstam.

- de Frans WAERNIERS-duiven, waarbij vooral de MARSEILLE 247/98 (rechtstreekse zoon van de 1e Nat Marseille: de ‘LATEN SCHONEN 019/92 x SUPER LUDO-DUIVIN 897/91, moeder van de 1e Nat Narbonne en 1e Prov Brive bij Waerniers, en een rechtstreekse Ludo Claessens, Putte-NL) een echte superkweker van formaat blijkt te worden. Deze toplijn zit reeds in een groot deel van de kolonie verweven.

Zoals we in de inleiding reeds schreven houdt men bij Schoors-De Waele de duiven voor de ‘zware fond’ op het kweekhok vrij strikt uit elkaar. De ondervinding leerde ondertussen dat die zware fondduiven vrijwel waardeloos zijn voor ééndagfond en zeker voor het spel met de jonge duiven. ‘Als er teveel snelheid inzit dan breken ze vroeg of laat... en eerder vroeg dan laat’, aldus Alex. Daarom kwamen er andere duiven op de proppen om deze ‘zware fondvluchten’ af te haspelen. Doch, ook hier weer de inbreng van de eigen oude stam met de ‘BONTEN VINCKE’ niet onderschatten. Er werd zwaar geïnvesteerd bij echte toppers in deze discipline, onder meer bij :

- de familie Gyselbrecht, de Barcelona specialisten uit Knesselare. Een rechtstreekse dochter van hun LAUREAAT BARCELONA (1e Intnat Barcelona 1995, gekoppeld aan ‘Nestzus Ronaldo’ die 22e Intnat Barcelona won) ontpopt zich op de Schoors-hokken tot een ware ‘wonderfee’, want liefst 4 zonen van haar droegen hun steentje bij in het behalen van de titel van ‘Algemeen Kampioen van België 2003’. Ook een dochter van de TURBO (halfbroer van de 1e Intnat Barcelona) vertolkt hier een hoofdrol.

- De Robert Buysse-duiven uit Ertvelde, ook al een winnaar 1e Nat Barcelona 1998 ! Hier werden 2 volle broers van zijn ‘Kleinen Donkeren’ (2e Nat Pau) en van ‘Mister Europe’ (1e West-Europese Asduif Zware Fond 2001) gehaald. Duiven met uitzonderlijke kweekcapaciteiten.

- De duiven van Wim Muller & zonen uit Wilhelminadorp (NL), overigens tweevoudig Europabekerwinnaar, zijn een waar schot in de roos. Directe afstammelingen van het ‘superkoppel Wim Muller’, de ‘Golden Breeder’ en de ‘Madonna’ maken te Adegem meteen furore. Vrijwel alle kruisingen met deze ingeteelde ‘Jan Aarden-stam’ lukken wonderwel, in die mate zelfs dat deze Mullerduiven de basislijn vormen voor de overnachtfondploeg te Adegem.

- En tot slot moeten we er ook nog bij vermelden dat op de kweekhokken Schoors-De Waele de inbreng van de Roger Meyvaert-duiven uit Ertvelde, met onder meer een dochter uit zijn 1e Nationale Asduif Fond KBDB 2001, welke zich ontpopte tot een machtige topkweekster.

Er werd dus heel wat kruisingsmateriaal gezocht om tegen de eigen oude stam in te kruisen… al dient er volgens Alex, de eerstkomende jaren nog wat schaafwerk aan de stamopbouw voor de zware fondploeg te gebeuren. Toch begint men ook hier de bomen door het bos te zien, het kreupelhout is gekapt.



Het spelsysteem
Er zitten momenteel een 36-tal koppels kweekduiven aan het werk onderverdeeld in de helft kweekduiven voor de ééndagfond en de helft voor de overnachtfond. Bijna ieder jaar worden de duiven omgekoppeld, omdat men hier wel overtuigd is van het bestaan van ‘superkwekers’ of ‘topverervers’… in ‘gouden kweekkoppels’ gelooft men al lang niet meer. Veel halfbroers en halfzusjes uit de ‘topkwekers’ helpen de stamvorming een groot stuk vooruit. De kweekduiven brengen jaarlijks 4 ronden jongen groot.

Het vliegseizoen 2007 zal worden aangevat met 80 weduwnaars (helft oude en helft jaarlingen). De duiven voor de ééndagfond (24 stuks) worden tegelijkertijd met de kwekers gekoppeld eind november, en brengen een ronde jongen groot. Trouwens, de jongste seizoenen werden een pak echte topvliegers uit deze vroege kweek van de weduwnaars gehaald! De ‘zware fondduiven’ worden eind december gekoppeld maar mogen slechts 10 dagen broeden. Medio januari zit alles dus terug gescheiden en gaan de woonbakken dicht. De duiven zitten dan op ‘zitkapjes’ tot de herkoppeling rond 1 april, waar na een 5-tal dagen broeden het weduwschapseizoen van start kan gaan. Voor de overnachtfond worden ook nog een 25-tal vliegduivinnen klaargestoomd op nest. Deze verblijven van september tot maart in de volière, vanaf dan tracht men voor vluchten vanuit Pau, Barcelona, St.Vincent en Narbonne, telkens een ploegje duivinnen in passende nestpositie te krijgen…

In totaal worden zo’n 200 jonge duiven geringd voor eigen gebruik… waarvan er een 50-tal bestemd zijn voor het spel met de jonge duiven. De resterende 150 jongen wordt degelijk opgeleerd tot de halve fond, of goed 320 Km. Uit deze groep komen de latere weduwnaars en vliegduivinnen. De 50 exemplaren die voorbestemd zijn om het jonge duivenprogramma af te haspelen worden verduisterd van half maart tot half juni, en worden op nest gespeeld. Vroeger werd er een ploegje op weduwschap gespeeld (meestal jonge duivers), maar om tot de laatste Nationale vlucht duiven in topconditie te hebben diende men langer te verduisteren… en de ondervinding leerde dat de echte topuitslagen steeds behaald werden met mooi duivenweer. Bij wisselende omstandigheden in het weerbeeld lieten ze het nogal eens afweten, vandaar dat men van het weduwschapspel afstapte. Ook durft men nu al eens een oude bewezen topvliegster aan deze jonge ploeg toevoegen, om deze dan klaar te stomen voor 1 van de nationale vluchten in het najaar.

Als uitbater van een ‘hobbycenter’ voor duivenbenodigdheden, staat er een heel gamma aan producten beschikbaar, die Maurice als het ware maar uit de rekken te nemen heeft. In de winkel hoor je vaak dat het allemaal ‘brol’ (lees: waardeloos spul) is, of pure ‘geldklopperij’… iets wat voor sommige producten misschien wel wat waarheid bevat… anderzijds kan je er niet omheen dat de duurtijden van de wedstrijden almaar korter en korter worden, en de duiven schijnbaar steeds vlugger en vlugger vliegen. Zou dit… naast een doorgedreven selectie… niet het gevolg zijn van een betere en completere verzorging? Vraagt Alex zich onomwonden af! Onzes inziens… de nagel op de kop! Ten huize Schoors-De Waele gebruikt men een mengeling van verschillende voederfabrikanten met elkaar vermengd, met de nadruk op vliegmengelingen aangevuld met superdieet. Gele cribbsmaïs, P40-korrel en Tovo maken het voederschema compleet. Verder veel verse grit en mineralen, naast een afwisseling van talrijke natuurproducten (Engelendrank, Naturaline, appelazijn, Vlierbessensap, producten op basis van look en weiderinden…)… maar ook de ‘nieuwe cultuur’ aan natuurproducten voor de ademhaling (Atemfrei, Lysocur en Luchtwegenmix Blubke) krijgt hier voldoende aandacht… dit alles om de weerstand en de conditie op te krikken.

Doen er zich toch nog problemen voor op medisch vlak, dan is Dr Carlo Gyselbrecht in de buurt. Wie ‘trichomonas’… of de moeder van vele onderliggende ziektes… kan de baas blijven, is volgens Alex op het goede pad, de rest is bijzaak. Wie veel naar antibiotica grijpt ondermijnd de natuurlijke weerstand van zijn kolonie, en dat betaalt men vroeg of laat cash! Want, zijn het niet de beste vliegers die later het kweekhok gaan bevolken, en dienen voor de uitbouw van de kolonie? Dus… het rekensommetje is vlug gemaakt! De jaarlijkse verplichte paramyxo-enting, de jonge duiven tegen de pokken met het ‘borsteltje’… en jaarlijks een 10-daagse kuur met parastop, daarmee is de kous af bij Schoors-De Waele. Dat ze het daar te Adegem bij het rechte eind hebben bewijzen meerdere provinciale overwinningen, hun 1e Nat Argenton, hun titel van ‘Algemeen Kampioen van België KBDB 2003’, en recent in 2006… hun overrompelende reeks titels in de kampioenschappen van het Meetjesland, en hun spetterende reeks uitslagen ui Limoges Jaarlingen en Perpignan enz…
Schoors-De Waele, mensen met recht van spreken… wegens jarenlang aan de top van het duivensportgebeuren.



Bekijk maar even hun spetterende erelijst uit 2006:
03/6 Limoges Nat 9.545 d 449,1336,1506,1788,2148,2194 (12)
10/6 Aurillac Nat 6.611 d 1401,1457 (3)
17/6 Cahors Nat 6.654 d 884,926,975,1057 (4)
24/6 Pau 180 d 3,31,57 (4) - Nat 2.052 d 32,284 (4)
24/6 Brive Nat 9.466 d 862,1087,1172,1389,1737,2220 (9)
24/6 Chateauroux JL 545 d 11,13,29,32,76,94,123,181 (18) - Prov 3.114 d 51,59,140,149,281,368,486,728 (18)
01/7 Albi 132 d 6,10 (met 1+2),30,34 (5) - Nat 5.063 d 109,187,605,744 (5)
01/7 Argenton JL 711 d 19,35,55,75,188,194 (13) - Prov 4.104 d 132,179,260,351,962,1015 (13)
15/7 Limoges Yearl. 855 d 6 (1e afgeg), 8, 13, 16 (2e afgeg),20 (3e afgeg), 23, 28, 29, 47, 50, 72, 82, 94, 95, 139, 140, 186, 228 (van 23 duiven) - Nat 15.507 d 51, 58, 108, 146, 185, 214, 268, 271… of 20 op 23
22/7 Carcasonne Nat 3.911 d 215 (3)
29/7 Bourges Jonge 231 d 2,9,24,25,45,61,70 (9)
05/8 Perpignan 137 d 4,13,21,25,36,46 (6) - Nat 6.765 d 128,399,635,807,1167 (6)
05/8 Tours Jonge 332 d 1,22,76 (6) - Prov 2.727 d 11,353,796 (6)
12/8 Argenton Jonge 162 d 1,2,15,30 (6) - Nat 14.534 d 579,813,2366,3570 (6)
Argenton Jaarl 58 d 1,5,8 (3) - Nat 4.091 d 153,459,728 (3)
12/8 Tours Jonge 153 d 4,7,9,11,17,41 (6) - Prov 1.501 d 96,199,232,281,309,469 (6)
19/8 Tours Jo Prov 1.695 d 55,80,91,92,370 (6)
26/8 La Souterraine 157 d 4,6,17 (6) - Nat 13.965 d 922,1329,2282 (6)
09/9 Gueret Jonge 353 d 5,32,34,99 (6) - Nat 10.670 d 49,440,493,1850 (6)
Gueret Oude 50 d 1,6 (3) - Nat 2.633 d 5,230,605 (3)