Samuel Turcq (Merris, FR) wint prestigieuze IATP-ranking 2017

Samuel Turcq heeft zonet de prestigieuze PIPA IATP-ranking 2017 gewonnen met een sterk team van 14 vliegduiven. Hij wint bovendien de titel van Nationaal Kampioen Marathon in Frankrijk, en hij eindigt derde in de Europacup!

100 jaar geleden, in het hart van Vlaanderen, hebben duizenden jonge mannen elkaar vermoord. De soldaten die zich in de Eerste Wereldoorlog langs de beide zijden van de loopgrachten bevonden, dachten aan de lente, aan een warme maaltijd bij hun familie, en sommigen dachten wellicht ook aan hun duiven. Het was dicht bij dit historische strijdveld van WOI dat Samuel Turcq zijn huis optrok, in een landschap dat nog steeds littekens vertoont. Samuel Turcq ontving ons hartelijk, samen met zijn vrouw en drie dochters: Agathe, Camille & Raphaëlle. Ik was meteen onder de indruk van zijn enorme hokken, die in dezelfde stijl gebouwd zijn als hun woning. De hokken doen ons denken aan de grootste kampioenen van de afgelopen decennia. Het voelde als een reis terug in de tijd, waarbij ik dagdroomde over de mogelijkheden die dit traditionele Vlaamse hok biedt. 

De oude schuur heeft nog een grote poort waarlangs het hooi destijds naar binnen werd gebracht, en dit is nu de toegang voor de duiven. De stenen vloer en de zuurstofrijke ruimte maakt het plaatje van een typische Vlaamse schuur compleet.


Samuel Turcq toont ons de atypische toegang tot zijn hok


De fantastische hokken van de kampioen uit Merris.

Drie prestigieuze rankings in 2017

1e PIPA IATP Ranking
1e Nationaal Kampioen internationale vluchten (Club des Internationaux de France - CIF)
3e Europees Kampioen marathon (la Colombe Joyeuse).

Samuel was niet meteen voorbestemd om duiven te houden, want zijn familie telde geen enkele liefhebber. Het was een oude boer uit zijn thuisdorp Merris, Jules Liefooghe, die hem de sport leerde kennen. "Ik had toen een aantal duiven in een volière. Jules, die in de buurt woonde, vroeg me of ik er niet eens mee zou vliegen. En zo is het begonnen. Ik ging vaak bij Jules langs om over de duiven te praten; hij heeft mij veel geleerd. In 1998 kocht ik mijn vorige woning in Merwille, en twee jaar daarvoor liet Jules me de kneepjes van het vak zien. Ik kreeg mijn eerste licentie in een duivenclub, die "La Victoire" heette. In 2007 kocht ik de boerderij waar ik nu woon, en dat was ook het startsein voor mijn internationale carrière."

14 weduwnaars

Samuel begon het seizoen 2017 met 14 weduwnaars. Het vlieghok bestond vorig jaar uit 7 oude duiven en 7 duiven van 18 maanden oud. Op eenjarige leeftijd trainden ze regelmatig tijdens de winter, en ze namen deel aan Bergerac op het einde van het seizoen. Nadien, eens ze 18 maanden oud waren, werden ze voor het eerst voor de internationale vluchten gekorfd. De oude duiven wonnen op zijn minst 2 of 3 prijzen in de internationale vluchten in 2017.

Samuel Turcq houdt zijn vliegduiven op klassiek weduwschap. Het vlieghok biedt plaats aan maximaal 20 duiven, en hij kiest ervoor de boxen op de grond leeg te houden. Zijn hele duivencollectie is in deze schuur gehuisvest, dus ook zijn kweekteam van 6 paren, zijn jonge duiven en de duivinnen in weduwschap.
"Mijn hokken zijn niet vochtig, en de temperatuur is perfect". Samuel Turcq vertelde ons dat, toen hij nog hokken in de tuin had, de temperatuur in de schuur soms nog 5 graden hoger lag.
Wat medische verzorging betreft, treedt hij op tegen trichomoniasis, en hij gebruikt parastop tegen paratyphus. Verder gebruikt hij een voedingsmix van Demey uit Winnezeele. Samuel heeft al verschillende strategiëen geprobeerd om zijn duiven klaar te stomen voor het seizoen, maar de afgelopen drie jaar houdt hij het bij dezelfde methode: na Perpignan kunnen de vliegduiven jongen kweken, en daarna worden ze gescheiden. Ze worden opnieuw gepaard kort voor het seizoen, rond 25 maart, gevolgd door vijf dagen broeden.

Een ontspanningsruimte

Samuel Turcq bouwde ook een klein hok van nauwelijks twee vierkante meter, waar de vliegduiven hun duivinnen kunnen zien kort voor een belangrijke vlucht. Hun duivin krijgen ze enkel te zien voor de vlucht, niet erna. Dat betekent dat ze soms 3 tot 4 weken hun partner niet zien. Kort voor ze naar de club vertrekken, worden de vliegduiven in de kleine ruimte binnengelaten, om daar hun partners terug te zien zonder de thuisblijvende duiven te verstoren.

Daisy Slots

Zijn duivenfamilie is gebouwd rond de stam van Philippe Bodart uit Clalonne-sur-la-Lys, zoon van Frans kampioen Léon Bodart. Philippe Bodart is het hele seizoen een belangrijke steun geweest, en het was hij die Samuel overtuigde om in Marseille mee te spelen. Het resultaat? een drie op drie. Zonder zijn steun zou de kampioen uit Merris de IATP-ranking nooit gewonnen hebben. De stam van Philippe Bodart bestaat voornamelijk uit duiven van Daisy Slots uit Lede (BE). Het is met de hulp van diezelfde lijnen dat Samuel nu een prachtig palmares bij elkaar speelt, met onder meer een 2e nationaal en 9e internationaal Barcelona 2016 met Papesy. In 2014 speelde hij zich in de kijker met Kloden, die het toen tot 2e Europese asduif schopte.


Kloden FR11-193582: 2e Europese asduif

2012:
273e nationaal Narbonne van 2.022 duiven
2013:
419e nationaal Saint-Vincent van 2.541 duiven
2014:
129e nationaal Pau van 1.964 duiven
22e nationaal Saint-Vincent van 2.836 duiven
60e nationaal Perpignan van 3.832 duiven
2015:
579e nationaal Perpignan van 3.846 duiven
2016:
380e nationaal Pau van 2.861 duiven
384e nationaal Saint-Vincent van 3.379 duiven
450e nationaal Perpignan van 3.333 duiven
2017:
190e nationaal Mont de Marsan van 3.748 duiven
329e nationaal Saint-Vincent van 4.163 duiven
171e nationaal Perpignan van 4.192 duiven

Deze fantastische duif wordt in 2018 in de vluchten ingezet.

Een regio die zich traditioneel toelegt op de marathon

De regio rond het dorpje Merris is de thuishaven van verschillende liefhebbers die al geschiedenis geschreven hebben: denk aan Paul Schercousse uit Godewaervelde, Maurice Gruson uit Steenvoorde, of Joseph Hallosserie uit Boeschepe. Tegenwoordig vinden we de meest fanatieke spelers rond de stad Hazebrouck: eerst en vooral André Coddeville, voorzitter van de bekende club ALC-CALC, de meest prestigieuze vereniging van Frankijk, maar ook Paul Decool uit Cassel, Alain & Valérie Pocholle uit Morbecque en ten slotte Jack Gruson uit Saint-Sylvestre Cappel. Die laatste drie wonnen elk op zijn minst een nationale overwinning, verschillende kampioenschapstitels in de ALC-CALC, of zelfs een Europese titel. Dit zijn grote namen  die van zich laten horen in de internationale duivensport, en Samuel Turcq is nu een van hen. Gefeliciteerd!


Samuel Turcq ontvangt zijn trofee uit handen van Frank Morre (van de firma Jaegerson, links) & Ivan Willockx (PIPA, rechts)