Sablon Frans, "In ons oog gesprongen... Is dit het beste kweekkoppel van de wereld?"

 


Frans Sablon, Lebbeke (BE)


Weet je... er zijn goede duiven en nog betere duiven... Een hele tijd geleden heb ik Etienne De Rauw en Frans Sablon leren kennen. Wereldberoemd geworden in het kleine land van de duivensport. Wegens goede duiven en wegens goede nakweek.

In 2001 speelden ze nog nationaal kampioen fond. Een tijdje later werd alles verkocht... Nu zijn ze ieder apart bezig met hun zaakje terug opnieuw op te bouwen. En ja hoor... in 2007 stonden ze er weer allebei. Etienne speelde snel even een duif in de eerste 10 nationale asduiven en Frans liet zijn kweekstal volop werken voor een andere liefhebber. Frans is een man van het kweekhok... Liever kweken dan spelen. Ieder zijn ding, zegt hij. Sablon is altijd de motor geweest achter verschillende tophokken in België. Niet alleen achter de tandem De Rauw-Sablon, maar ook achter kleppers zoals Marcel Aelbrecht, Freddy Vandenheede, Erik Limbourg, Jules Mannaert, Degraeve-Van Geert, ... enz... En om één of andere reden is het jaar 1990 enorm “vruchtbaar” geweest voor de kweekstal in Lebbeke.

Reden: toen werd het “dream couple” geboren. Een kweekkoppel waar je nergens ter wereld een beter van vindt... Aldus mijn gedacht. Of ken jij een koppel die o.a. een zoon heeft die 2de nationale asduif fond (2001) vliegt en eveneens kleinkinderen heeft die o.a. 1ste nationale asduif fond (2005) winnen, alsook 5de en 6de nationale asduif fond (2002 – 2004) winnen? Nee toch... Zelfs de nakweek doet het meer dan voortreffelijk (of moeten we hier spreken van subliem?). Kijk zelf maar even mee: het droomkoppel gaf in zijn nakweek o.a. tweemaal eerste nationale asduif fond KBDB (2003 & 2006). Alsook een 4de nationale en 7de nationale asduif fond en halve fond (1999 & 2005). En ja hoor, ook op de Olympiade ontbreken ze niet in de pedigree van de 2e Olympiade duif Categorie B 2007 te Oostende. Nee, ik ben al op vele hokken geweest... Duizenden pedigrees zijn al door mijn handen geschoven... En honderden palmaressen al bekeken. Nergens zo een koppel tegengekomen als deze van De Rauw-Sablon. Frans is uiteraard heden ten dage dé man bij uitstek om je duiven te koppelen... “Ik heb geen tijd meer voor mijn eigen duiven te koppelen”, zegt hij. Sablon is immers de man van de kweekstrategie... Slimme inteelt naast magistrale lijnenkweek... Velen voelen zich geroepen, maar enkelingen kennen heel dit zaakje. En nee hoor, Frans kijkt niet door de “loep”, maar bekijkt wel het geheel... Pedigree, naast massa pluimen en sterk lichaam... Héél het plaatje moet kloppen, volgens Frans. En ja hoor... het zaakje klopt in Lebbeke al verschillende jaren. Kijk maar naar al die kleppers die we eerder opsomden. Wie kan er zeggen in België of de wijde wereld dat er zoveel topduiven op jouw hok of nazaten op andere hokken gekweekt hebben? Geloof me gerust... Zoveel toppers zijn er in Arendonk helemaal niet gekweekt hoor, tenzij we het over de commercie gaan hebben. Lebbeke is top... wees daar maar zeker van!