Rutger Rittersma (Groningen, NL) beleeft droomdebuut met 1e & 3e internationaal Agen oude tegen 23.539 duiven

Voor de eerste keer meedoen aan een internationaal concours en dan de 1e en 3e in de categorie oude duiven pakken tegen 23.539 concurrenten, het is een jongensdroom die voor Rutger waarheid is geworden.

Rutger met winnares Miss Possible

Onze Groningse sportvriend Rutger (35) had voor zijn eerste internationale deelname zijn duiven uitermate goed voorbereid. Ondanks dat zijn sportvrienden hem voor gek verklaarden toen hij afgelopen winter al aangaf dat hij met zijn overjarige duiven aan de internationale klassieker Bordeaux/Agen zou gaan deelnemen, bleef hij bij zijn plan. Een plan wat afgelopen weekend een ongekend resultaat opleverde.

De in totaal 23.539 ingekorfde duiven werden te Agen met een tweetal dagen vertraging op zondagmorgen om 8.40u. onder prima omstandigheden gelost. Onder deze duiven zat ook het koppel No Mercy (NL08-1962771) x Miss Possible (NL08-1962728). Samen met een tiental andere overjarige hokgenoten was dit koppel door muskusrattenbestrijder Rutger speciaal voor deze vlucht voorbereid. De duiven werden gespeeld op een jong van zeven dagen, volgens de overwinnaar de meest ideale stand als je een heel koppel meegeeft. Ze moesten 1.099 km overbruggen om hun fraaie hok in Groningen weer te bereiken.

1e en 3e internationaal Agen 2013

Rutger, die zondagavond nauwlettend de vroegste meldingen via internet in de gaten hield, had er een goed gevoel bij. Zijn beste duiven van de laatste jaren waren mee en die zouden wel eens voor een nachtelijke aankomst kunnen gaan zorgen. Gezien de snelheden die door de duiven uit het zuiden werden behaald en de eerder al aangegeven grote verwachting werd er tot 1.50u post gehouden. Hierna werd er op de bank een slaapplek gecreëerd en werd de wekker om 4.30u gezet. Diep slapen was er voor de gedreven Rutger echter niet bij. Om 3.40u werd hij wakker en zette koers richting het hok. Toen hij hier kwam aangelopen werd hij opgeschrikt door een duif die op het terras onder de buitentafel zat en schrok van de aanwezigheid van Rutger. De duif vloog op in de duisternis en viel op het dak van de garage. Rutger, die uiteraard net zo geschrokken was van dit alles, liep naar zijn slapende vrouw Janneke en vroeg haar om raad. Stofjas aan en rustig naar het hok om de duif te roepen was de tip. Enige minuten later stond hij met bibberende handen het vleugelmerk H08 op een briefje te schrijven en constateerde hij uiteindelijk om 3.51.30 uur zijn duivinnetje Miss Possible, die hiermee een snelheid behaalde van 1.279 m/min. en alle deelnemende duiven achter zich wist te laten. Nog maar net bekomen van de schrik meldde zich om 5.46.27 uur doffer No Mercy, die met een ferme duik op de klep als 2e duif van Rutger het thuishonk wist af te tikken. Hiermee eiste hij de 3e internationaal voor zich op. Een historisch moment voor de sinds 1995 tussen de duiven verkerende Groninger.

Links Miss Possible en rechts No Mercy op hun jong

De winnares die voor het unieke kunststukje zorgde is net als haar partner dit jaar op 6 vitesse-, 1 midfond- en 1 dagfondvlucht ingezet ter voorbereiding. Een voorbereiding van circa 2.400 km. Twee weken voorafgaand aan de overwinning werden de woorden 'rust' en 'opvoeren' het devies. De duiven werden door Rutger nog eenmaal opgeleerd en toen moesten ze mee voor de grote klus.

Miss Possible is gekweekt uit twee duiven die Rutger via internet heeft gekocht. Vader is een De Heijde-doffer (NL02-2320343) uit de lijn van de Perpignan x Diamantje en de moeder is Vicky (NL07-1546053), een kleindochter van de 1e nationaal St.-Vincent 2005 en ingeteeld naar de Witstaart. De 1e internationaal Agen is een lieve, rustige duivin van middelmatige grootte en is goed gesloten. Dat ze uit het goede hout is gesneden liet in 2012 haar volle zus NL11-4705469 al zien door het winnen van de 6e nationaal Ruffec Sector 4 (921 km) tegen 3.654 duiven.

Haar doffer No Mercy komt uit Rutger zijn eerste marathonduif De Oude Van der Wegen (NL95-1123240) x inteelt Ohran-duivin (NL03-2168088) en vloog al 6 prijzen van de 7 overnachtfondvluchten waarop hij werd ingekorfd. Klik hier voor de volledige pedigree van de 3e internationaal Agen: No Mercy.

Het hokbestand van de fantatieke Rutger bestaat uit een 20-tal koppels waarvan 19 overjarige duiven en 21 jaarlingen de broedhokken bevolken. Een 9-tal kweekkoppels en een jonge garde bestaande uit 40 jonge talenten vervolledigen het bestand. "Verder geen bijzonderheden. De klasse van de duiven moet hier het verschil met de concurrenten maken", geeft Rutger aan.

De overwinning is terecht gekomen bij een relatief jonge en kleine liefhebber die als oud-marinier net als zijn duiven beschikt over een winnaarsmentaliteit en het woord ‘opgeven’ niet in zijn vocabulaire heeft staan. Rutger en familie, nogmaals onze welgemeende proficiat!