Rudy Denies (St.-Joris-Weert, BE): 1. Nat. Asduif KBDB KHF Jaarse 2022

Met “Rolex” (BE21-2006136) had Rudy Denies uit St.-Joris-Weert (Vl.-Brabant) niet alleen 1. Nat. Asduif KBDB KHF Jaarse 2022 maar ook de 1. World Best Pigeon 2022 Halve Fond (B.) in huis. Rudy en zijn vrouw Carine danken deze prestatie in hoge mate aan ”coach” Patrick Draye.

Deze reportage, een verhaal van vriendschap en dankbaarheid in de duivensport, begint met een bijzonder woord van de coach. Patrick is een fervente voorstander van deze stelling: “Alles begint met goede duiven én met een dosis geluk”. En dat van die dosis geluk mogen de liefhebbers letterlijk nemen. “Begin maart 2022 heb ik “Rolex” gered uit de klauwen van een sperwer. Vier uur lang is hij weggebleven, om dat zonder kwetsuren terug te keren. Bij de lapvluchten en de eerste prijsvlucht was hij steeds als laatste thuis. Bij de tweede vlucht uit Momignies (91 km) won hij de 1ste prijs na 2 minuten te blijven vliegen. Daarna miste “Rolex” uit Soissons, maakte een simpel prijsje op Nanteuil en vanaf dan vloog hij 9 weken na elkaar top op de kleine halve fond met het gekende resultaat.”

De afstamming van de duiven van Rudy en Patrick: Erik Limbourg (75%) - Geert De Clercq - Jan Mees - Gerry Hazaert - Jan De Bisschop - 1 duivin Vermeerbergen-Wilms - 1 duiver Dimitri Deneys + laatste inbreng van Willem De Bruijn-duiven.

Asduif

Rudy Denies en Patrick Draye vormen een geolied duivenduo, fameus bijgestaan door Eric Limbourg en – niet te onderschatten – met de ruggensteun van Carine Marchand, de echtgenote van Rudy. Zij verzorgt immers de hele administratie, vakkundig zoals ze dat vele jaren deed als administratieve kracht van de KBDB. Patrick is een gepassioneerd melker met een knap palmares. Rudy ging er in de tijd geregeld letten en kreeg in 2016 de ouderlijke woning van Patrick met de oude duivenhokken aangeboden. Na het overlijden van zijn vader René in 2009 was Patrick immers gestopt met de duiven. Hij verhuisde naar Liedekerke en zette toen zijn passie verder bij Erik Limbourg. Maar de vriendschap met Rudy en de ouderlijke hokken zorgden ervoor dat in St.-Joris-Weert de duivenmicrobe volop toesloeg. Het duo wordt vervolledigd met Carine Marchand (59). Zij verzorgt de administratie en kan hiervoor buigen op haar jarenlange ervaring als oud-medewerkster van de KBDB.

Rudy en Carine.

Maar we willen het uiteraard hebben over “Rolex”, de 1 Nat. Asduif KBDB Kleine Halve Fond Jaarlingen (met recordcoëfficiënt)én World Best Pigeon halve fond 2022. Twee forse eretitels, die je niet verwacht bij deze liefhebbers, die amper 5 jaar geleden van start gingen met een halve ronde jonge duiven van Guido Van Caneghem uit Merelbeke (via Geert De Clercq). Bij deze 18 jonge duiven zaten twee supers waaronder de grootvader van “Rolex”, met name de “Gebroken Vleugel” (B17-4154527). En zo komen we naadloos bij de afstamming van “Rolex”.

"Rolex"

De kolonie van Rudy Denies bestaat uit 16 kweekkoppels en evenveel voedsterkoppels. Verder zijn er 16 vliegduivers en 20 vliegduivinnen op klassiek weduwschap, aangevuld met 80 jonge duiven.
Moeder van “Rolex” is de geschelpte kweekduivin BE16-2297927, een kleindochter van “Jan”, “Remy” en “Iron Lady”. Een edele afstamming.

Vader van “Rolex” is “Zoon Festina” (BE20-2072288), een geschelpte duiver met een rijke afstamming.

"Festina".

“Festina” (BE19-2091243)is niet alleen een ronduit schitterende kweekduivin, ze heeft ook een buitengewoon palmares als vliegduif met titels als 6. Nat. Asduif KBDB Halve Fond 2020 en 8. Nat. Asduif KBDB Halve Fond 2019.

Voor Rudy en Patrick, en bij terechte uitbreiding voor Carine, was 2022 een geweldig sportjaar, dat grote kans op vervolg en zelfs nog verbetering maakt. We laten de bezoekers van PIPA ook kennis maken met enkele andere topduiven:

"Super Roske"

Tot de kroonjuwelen van het Rudy Denies behoort zeker “Super Roske” (BE19-2091271: 1. Asduif Fond LCB 2022 – 2. Prov. Asduif KBDB Fond 2022 – 6. Asduif Fond PIPA-ranking 5 vluchten 2022 – 11 op 11 op de fondvluchten per 10-tal in Nat. Zone.

"Carine"

De schalie duivin “Carine” (BE20-2054814) is een zus van “Festina” (zie hoger). “Carine” heeft o.m. op haar palmares: 1. Interprov. La Châtre 8.382 d. – 1. Lorris 546 d. – 1. Nanteuil 265 d. – 2. Argenton 294 d.

Beste prestaties

We ronden deze reportage af met een overzicht van de beste prestaties van Rudy Denies:
                              1 World Best Pigeon Halve-Fond
                              1 Prov. Asd. Kleine Halve-Fond Jaarlingen
                              1 Prov. Asd. Grote Halve-Fond Jaarlingen
                              2 Prov. Asd. Kleine Halve-Fond Oude
                              2 Prov. Asd. Fond Oude
                              5 Prov. Asd. All-Round Jaarlingen
                              4 Kampioen van België Kleine Halve-Fond Oude + Jaarlingen

 

2022

We vermelden al eerder dat voor Rudy, Patrick en Carine 2022 een super jaar was. Daarom volgen hier nog enkele overzichten: