Rudi Luyten - Ramsel (BE) wint 1° Nationaal Souillac 7.597 Oude - 2009

Viel het weer tijdens het weekend van 18 juli over het midden en noorden van Frankrijk een stuk beter uit dan voorspeld, dan was dit naar het zuiden van Frankrijk toe, net omgekeerd.

Zowel op zaterdag als zondag hield hardnekkige lage bewolking, waaruit van tijd ook wat regendruppels  vielen… de manden te Souillac gesloten. Op maandag kwam een gunstige kentering in dit weerbeeld, waardoor de organisatoren van de Belgische Verstandhouding om 7 uur het startsein gaven voor deze mooie fondklassieker. De wind blies zwak in het voordeel, het eerste deel van het traject meestal ZW, later meer en meer vanuit de westhoek. Logisch dus dat de eerste duiven op nationaal vlak  in Antwerpen en Brabant dienden gezocht te worden, al zit het al bij al vrij goed verdeeld.
De snelste duif van het konvooi van 7.597 oude (een bonus van 282 duiven tegenover 2008) viel te Ramsel bij Rudi Luyten op de plank. Rudi klokte zijn winnende duivin om 15u24’59” op een afstand van 724,774 Km, wat een snelheid van 1435,23 m/min. Daarmee haalt hij de nationale winst binnen voor Armand Celis uit Vorselaar die 2° eindigt aan 1427 m/min, en Robert Verheyden uit Tielt-Winge die op een 3° + 4° stek nationaal terug te vinden is aan 1417 m. Ondanks de 2 dagen extra mand, werd deze Souillac één der vlotste wedvluchten uit het huidige vliegseizoen, met een duurtijd op nationaal vlak die nauwelijks een 40 à 45-tal minuten zal bedragen.

Rudi Luyten glansrijk winnaar
Rudi zet met deze nationale winst uit Souillac de ‘kers op de taart’ van het schitterende sportseizoen 2009 waaraan hij bezig is. Hij wilde meteen ook vrouwtje Diane in de hulde betrekken, die het grootste deel van de verzorging van de duiven op zich neemt… samen met vader  Emiel (zelf actief sinds vorig seizoen onder het banier Luyten –Verstrepen met jongen van de 2° ronde van Rudi, waarmee hij meteen 1° Prov Orleans won!)… en dus een groot aandeel heeft in de topsuccessen die er momenteel te boek worden gesteld. Rudi (47 j) is namelijk havenarbeider in de haven van Antwerpen, wat niet alleen een dagelijkse verplaatsing van 120 Km met zich meebrengt, maar ook vaak onregelmatige werkuren, en ‘vroeg’ uit de veren. Een geluk dat hij voor een stipte verzorging dus kan terugvallen op vrouwtje Diane, die zelf halftijds werkt.

De kolonie werd voor het overgrote deel opgebouwd met duiven van naamgenoot William Luyten, waar een 5-tal jaar terug een ganse 2° ronde werd aangekocht…  en duiven van sportvriend Mark Vlaeminck (Herselt)die als kruisingmateriaal werden ingevoerd  om tegen de William Luyten-duiven te koppelen. Tot goed 2 jaar terug situeerde het actieterrein van de Luyten vliegploeg zich enkel op de halve fond, waarop hij de laatste 2 jaar telkens het kampioenschap met de oude duiven en de jaarlingen op zijn naam wist te schrijven. Rudi speelt uitsluitend met oude en jaarse duivinnen op weduwschap, waarvoor hij over een ploeg van 32 dames beschikt die verdeeld zitten over 2 hokken, een hok met broedbakken, en een rusthok met kapelletjes. Omdat het  aantal deelnemende duiven op de halve fond naar het eind van het seizoen sterk terugloopt, porde zijn sportvriend Mark Vlaeminck hem aan om het ook eens wat verder te wagen. Rudy ging de uitdaging aan en won 2 jaar terug meteen 1° lokaal Montluçon in Fondclub Houtvenne. Hij had dus meteen de (fond)smaak te pakken… en ging zijn pijlen meer en meer richting fond richten, al blijft de halve fond (voorlopig?) nog zijn voorkeur wegdragen! Het spel met de jonge duiven heeft enkel tot doel de duiven voldoende ervaring te laten opdoen, en voor een stuk het kaf van het koren te scheiden, maar is geen doel op zich… maar meer een soort hobby, om duiven te zien thuiskomen van de vluchten. Het accent ligt dus bij de oudere ‘dames’ op weduwschap. Zij worden steevast gekoppeld eind november of begin december en brengen een ronde jongen groot, waarop ze aansluitend nog eens mogen leggen… maar niet meer broeden. De duivinnen verhuizen dan naar de volière, waar ze verblijven tot een 2-tal weken voor het opleren. Ze worden dan nog eens gekoppeld en mogen dan nog een 5-tal dagen broeden, gerekend vanaf de leg van de eerste duivin. Na 5 dagen broeden vangt het weduwschap dan aan, en worden alle doffers weggenomen (ook van alle duivinnen die op dat moment minder dan 5 dagen broeden). De duivinnen zitten gewoon los op het rusthok op kapelletjes (voorzien van een draadbodem). Van paarlustige dames heeft Rudi niet echt last meer, vermits hij hier reeds jarenlang op selecteert. Het soort dames die te paarlustig zijn, zijn door de jarenlange selectie dus grotendeels uit de soort verwijderd… en als er toch nog eentje onder de vliegploeg vertoefd, wordt die meteen verwijderd! De duivinnen trainen 2 x per dag voor een vol uur, en gaan wekelijks de mand in. Rudi ondervond dat een ‘weekje rust’ uit den boze is… en alleen maar problemen met zich meebrengt. Duivinnen moeten immers tijdig hen ‘energie’ kwijtraken, anders denken ze aan onderling paren, of komen met eieren… met alle nefaste gevolgen erbij. Vandaar dat Rudi hen tussen 2 grote halve fondvluchten, of 2 fondvluchten… een tussenvluchtje uit Momignies (120 Km) serveert. Het is bovendien een stukje doorgedreven training op ‘wedstrijdniveau’ van om en bij de 1u15 vliegen.
Voor de duivinnen de mand ingaan krijgen ze steeds hun doffer te zien, dit varieert van 5 tot 30 minuten, afhankelijk van de tijd die Rudi nog ter beschikking heeft wanneer hij thuiskomt van het werk. In het begin van het seizoen blijven de koppels na de vlucht samen tot Rudi terugkeert van het lokaal, wanneer de klokken zijn binnen gebracht. Naarmate het seizoen vordert mogen de koppels langer samen blijven, zelfs tot ’s avonds naar het eind van het seizoen toe.

Een aanpak met duidelijk rendement, want de kolonie Rudi Luyten stond dit seizoen reeds meermaals in de schijnwerpers… de nationale winst uit Souillac is de bekroning van een sterke reeks, zie maar (in hoofdzaak lokale resultaten in Fondclub Houtvenne):
Issoudun    174 d.        8,36,47 (7)
Brive        173 d.        8,9 (met 1° + 2° getekende van 3 d)
    Zone B    4.800 d.     200,248 (3)
Bourges (7/6)    165 d.        3,10,11,33 (4)
Montelimar    124 d.        7 (2)
Montauban    78 d.        1 (2)
    Nat    7.203 d.    166 (2)
Limoges Derby    187 d.        8,21 (6)
Limoges YL    269 d.        1,65 (4)
    Nat    16.896 d.    20… enz (voorlopige prognose)
Souillac        143 d.        1,36 (3)
    Nat    7.597 d.    1…
 
Prachtige resultaten, met steeds een klein getal duiven aan de start, een hoog prijzenpercentage, en wat vooral belangrijk is en in het oog springt… het grote aantal ‘kopprijzen’ die behaald worden., waaronder dus ook 3 klinkende zeges op lokaal vlak! De ‘Nationale winnares Souillac’ring B06-6166257, nu door Rudi tot zijn ‘Dianeke’ omgedoopt…  is met haar nationale zege beslist niet aan haar proefstuk toe, en mag worden aanzien als de ‘vaandeldraagster’ , zeg maar de ‘Nr 1’ van de Luyten fondploeg! Ze deed het vooraf reeds als volgt:
30/5 Brive    Lok    173 d.        9
        Prov    1.492 d.    42
        Zone B    4.800 d.    248
20/6 Montauban Lok    78 d.        1
        Zone B    2.069 d.    45
        Nat    7.203 d.    166
20/7 Souillac    Lok    143 d.        1
        Nat    7.597 d.    1
Ze komt langs vaderszijde uit een ‘Zoon Mont Ventoux 062/05’ (een rechtstreekse Mark Vlaeminck) x ‘Duivin 031/04’ (rechtstreeks William Luyten). Een dame met ‘pit in, die nu de poorten naar eeuwige roem opende voor Rudi Luyten en vrouwtje Diane. Een zege die dubbel en dik verdient was, op één der mooiste en eerlijkste fondklassiekers van het seizoen qua vliegomstandigheden en verloop, en waarvan ze te Ramsel nu met ‘volle teugen’ kunnen en mogen genieten! Aan Rudi & Diane vanwege het ganse PiPa-team, een ‘dikke proficiat’!