Roziers-Xiang (Itegem, BE): 2. & 3. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB in 2018 en in 2019!

Het werd weer een uitstekend seizoen voor Jelle Roziers (Roziers-Xiang), specialist met de jonge duiven. Zo won won Jelle met 'Clever William' onder meer de titel van Beste Jonge Duif van België met 2 prijzen op de nationale vluchten (PIPA Ranking).

Voor deze combinatie uit het Antwerpse Itegem alweer een prestigieuze titel die het schitterende palmares nog wat extra verfraaid.


De complete familie Roziers.

2016-2019: een schitterende balans van 4 jaren met de jonge duiven

Wie de nationale competitie en vooral de nationale vluchten met de jonge duiven een beetje volgt, kent ongetwijfeld de combinatie Roziers-Xiang. Jelle en zijn Chinese partner Green zijn gespecialiseerd in de vluchten met jonge duiven. Het is zelfs al 15 jaar lang zo dat Jelle eigenlijk bijna uitsluitend met zijn jonge duiven vliegt. Dit was altijd al zijn favoriete discipline en zal ook nooit meer veranderen. Uiteraard geeft deze focus je wat meer vrije tijd doorheen het jaar, maar, vergis je niet, de resultaten moeten wel in een periode van slechts 2 maanden geboekt worden.

Jelle wordt als een trendsetter beschouwd. Hij is vaak de eerste om iets nieuws uit te testen vooraleer hij geïmiteerd wordt door anderen. Zo is het bekend dat Jelle vaak de baan op gaat met zijn jonge duiven doorheen het seizoen. Iets wat hij leerde op één van zijn vele trips naar de VS waar het vrij normaal is voor liefhebbers om vaak de baan op te gaan om de jonge duiven te trainen.

Jelle maakte het rijden met de duiven tot één van zijn voornaamste punten van zijn spelsysteem en de resultaten tonen dat hij zo de jiuste keuze maakte. Vandaag de dag is hij één van de meest gevreesde liefhebbers in de jonge duivencompetitie in België. Slechts heel weinig liefhebbers konden bereiken wat hij de voorbije 4 jaar realiseerde. Of wat dacht je hier van:

1. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2017 ('New Queen L')
1. Nationaal Bourges 38.455 jonge 2017 (+ snelste van 59.243 pigeons) ('Gust')
1. Nationaal Zone Châteauroux 4.949 jonge ('New Queen L')
1. Beste jonge duif van België met 2 prijzen op de nationale vluchten 2019 ('Clever William')
2. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2016 ('Seven Junior')
2. Nationaal Bourges 27.980 jonge 2016 ('Illinois')
2. Nationaal Zone Argenton 4.796 jonge ('Clever William')
2. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB 2019
3. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB 2018

(PS: merk op dat Jelle tijdens de winter van 2016 van Bevel naar Itegem verhuisde.)


'Gust', glorieuze nationale winnaar vanuit Bourges in 2017.

Een gouden kweekhok

Wie Jelle Roziers kent, weet dat hij niet zo koppig is om toch te blijven volharden wanneer hij ontdekt dat hij fout zit, maar hij is evenzeer wel de man die trouw blijft aan zijn basisfilosofie. Een belangrijk punt in deze filosofie is dat Jelle nooit zijn voornaamste duiven heeft verkocht: 'verkoop nooit de boom, enkel zijn vruchten'. Dit motto gaat al terug van in de gloriedagen van 'Queen L'. Iedereen kent de impact die deze duivin had op de duivencarrière van Jelle. De meest recente voorbeelden hiervan zijn  'New Queen L' (1. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2017), 'Gust' (1. Nationaal Bourges 38.455 d.) en ook 'Seven Jr' (2. Nationale Asduif GHF jonge KBDB 2016).

Ondanks enkele zeer mooie aanbiedingen, werden al deze topduiven behouden en op het kweekhok geplaatst. Het resultaat? Enkele van de meest prestigieuze kweekhokken van het Koninkrijk. Bovendien ook de kans om verschillende combinaties te vormen met zowel nationale asduiven als nationale topvliegers. Wanneer je dergelijk materiaal in het kweekhok koppelt aan een liefhebber die het hele jaar lang enorm gemotiveerd is, dan mag het geen verrassing zijn dat je zulke resultaten kan neerzetten.


'New Queen L', 1. Nationale Asduif GHF KBDB & één van de belangrijkste duiven op het kweekhok.


'Seven Jr' kwam dichtbij de titel van 1. National Ace Pigeon GMD KBDB, maar strandde als 2e.

2019 werd andermaal een succes. De combinatie Roziers-Xiang beëindigde het seizoen zelfs als  2. Nationaal Kampioen GHF jonge KBDB (1+2 getekende). 'Clever William' is één van de duiven die hiervoor verantwoordelijk is:

- 'Clever William' (BE19-6026049)

1. Beste jonge duif van België met 2 prijzen op de nationale vluchten - PIPA Ranking
17. Bourges Nat. Zone -  7.651 d. (1.147 m/min)
        30. Nationaal - 28.446 d.
2. Argenton Nat. Zone -  4.796 d. (1.247 m/min)
        71. Nationaal - 23.258 d.
9 prijzen op 9 inkorvingen op een rij met een gemiddelde afstand van 445 km
9 prijzen per 4 & 8 prijzen per 10
...

Klik hier om de pedigree van 'Clever William' te bekijken.

'Queen L' bepaalt ook na 15 jaar nog steeds de weg

Meer dan 15 jaar na haar geboorte is het nog steeds opmerkelijk om te zien hoe Queen L een belangrijke invloed had op de ontwikkeling van het hok van Jelle Roziers. In de moderne duivensport konden slechts enkele duivinnen een hok zo domineren als Queen L. Haar afstammelingen wonnen wereldwijd fantastische prijzen met vele overwinningen in prestigieuze wedstrijden. Ook bij Jelle, die in 2020 zijn palmares nog verder uit wil bouwen!