Roose-Pyra (Bekegem, BE) top van vitesse tot fond

De succestandem gooide ook in 2020 terug hoge ogen, er werden opnieuw titels en asduiven bij de vleet behaald.

Al jaren staat de tandem Roose & Pyra aan de top van de duivensport. Kettinguitslagen waar velen slechts kunnen van dromen maar waarvan ze in het kleine Westvlaamse Bekegem al lang niet meer opkijken.

Noel Roose en Roger Pyra blijken als tandem in de duivensport dé succesformule te zijn om wekelijks en dit al vele jaren na elkaar de tegenstand te domineren. Een karrevracht aan titels siert intussen de erelijst van deze buren. Ook in 2020 waren ze namelijk terug alomtegenwoordig in de KBDB kampioenschappen. Op provinciaal vlak werd het : 1° Prov. kampioen KBDB kleine halve fond oude + jaarse, 2° Prov. kampioen KBDB kleine halve fond jongen, 4° Prov. kampioen KBDB All-Round jongen, 5° Prov. kampioen KBDB All-Round oude + jaarse, 6° Prov. kampioen KBDB fond jongen, 8° Prov. kampioen KBDB grote halve fond oude, 16° Prov. KBDB kampioen snelheid jongen, ... wat resulteerde in 3° Algemeen Provinciaal kampioen KBDB 2020. Zo eindigen Noel en Roger voor de 5° keer in 6 jaar op het algemene podium te West-Vlaanderen. Ook nationaal posteert de tandem zichzelf tussen de allerbesten met 10° Nationale asduif KBDB kleine halve fond jaarse en 18° Nationaal kampioen KBDB grote halve fond jonge duiven. 

Een paar uiterst belangrijke pijlers

Reden van de zo succesvolle hoogconjunctuur ten huize Roose-Pyra is het feit dat ze ginder kunnen rekenen op enkele ware superduiven. Deze klasbakken blijken van een niveau te zijn dat zelden gezien is in de duivenwereld. Dergelijke vogels op het hok mogen hebben is er de oorzaak van dat de tegenstand de laatste jaren stilaan moedeloos wordt.

Allereerst is er Den Dirk (BE16-3023702), een superieure vlieger die 1° Provinciale asduif KBDB All-Round in 2018 werd en winnaar van maar liefst 10 eerste prijzen zoals o.a. 1° Prov. Chateaudun 1.255 d., 1° Clermont 573 d., 1° Fontenay 565 d., 1° Chateauroux 350 d., ... Den Dirk is een zoon van De Wouwer (BE-6048751), een Gaston Van De Wouwer duif uit de lijn van de wereldberoemde Kaasboer. 

Den Dirk : 1° Provinciale asduif, winnaar van 1° provinciaal Chateaudun, ...

Hogervermelde de Wouwer (BE15-6048751) is een stambeer van uitzonderlijke kwaliteit, als vader van ondermeer Den Dirk bewijst deze witte merel dat hij over kweekgenen beschikt die de overgrote meerderheid van de duiven zelf niet kan benaderen. Zoals zijn naam al doet vermoeden betreft het hier een duif die komt van bij Gaston Van de Wouwer uit Berlaar.  Via Decru-Devriendt werd enkele jaren met deze duif aan samenkweek gedaan, dit dus met groot succes. Want niet enkel Den Dirk is een kind van uitzonderlijke klasse uit deze Wouwer, maar zeker ook De Wouwer 028 (BE17-3001028). Die heeft als halve fondvirtuoos een palmares om van te watertanden : Fontenay 1/266 d., Chateaudun 1/298 d., Fontenay 2/565 d., Tours 3/317d. (5° Prov. tegen 2.669 d.), Clermont 6/608 d., Fontenay 8/559 d., Fontenay 7/869 d., ...

Ondanks de ligging ook op nationaal vlak aan de top

Het bulkt werkelijk van de superduiven bij Roose-Pyra, ze hebben hier een bijzonder brede basis van hoge kwaliteit op de hokken. Precies daarom wordt de tandem zo gevreesd wanneer ze aan de inkorftafels verschijnen. Tot op nationaal vlak worden er absolute uitschieters genoteerd ondanks de uiterst ongunstige ligging. Een klepper die zich hierin onweerstaanbaar wist te onderscheiden is Senne (BE15-3018916). Op Chateauroux presteerde deze prachtige atleet het om de 4° nationaal tegen 29.580 duiven te winnen. Provinciaal eindigde hij toen als 2° op 5.614 duiven terwijl hij lokaal de zege behaalde op ruim 400 duiven. Maar ook Argenton was een kolfje naar zijn hand met provinciaal op 1.871 d. en in zone West Prov. 1/876 d. Ook op de kortere wedstrijden is Senne een ware topvlieger, zo wint hij op de populaire Pontoise vluchten in de provincie o.a. 2/385 d., 6/844 d., ... en op Clermont 2/245 d. vanuit Fontenay bv. een 4° prijs op 528 d., ... kortom : een typische Roose-Pyra duif ... overal en altijd bovenaan de uitslag te vinden.

Senne : o.a. : 4° nat. Chateauroux, 1° prov. Argenton, ...

De rij van stervliegers ten huize Roose-Pyra lijkt wel eindeloos. Asduiven in groot verband winnen is het duidelijkste bewijs dat er duiven op de hokken huizen die over de eigenschappen beschikken om dominant voor de dag te komen. Mooi voorbeeld hiervan bij Noel en Roger is de Provincial Ace 915 (BE15-3018915). Als volle broer van Senne betreft het hier een zwarte wittepen klepper die 1° Provinciale asduif KBDB kleine halve fond oude + jaarse werd in 2016 en het jaar erop als 5° prov. asduif werd afgevlagd in dezelfde categorie. Overwinningen op Chateaudun, Tours, Fontenay, ... tonen aan dat deze Provincial Ace 915 niet de minste moeite heeft om de snelste weg naar zijn huis te vinden. In zijn afstamming vinden we de naam van Eric Honore uit Snellegem terug, de man van het 'zwarte' ras waarmee al zovelen zijn gelukt in binnen en buitenland.

Provincial Ace 915 : 1° Provinciale asduif KBDB

Tot slot in dit beknopte overzicht mag zeker ook de lijn van De Bever (BE10-3099870) niet ontbreken. Hieruit stamt o.a. de Grote Bever (BE15-3018960), nog maar eens een stervlieger die zijn gelijke niet kent wanneer hij in zijn element is. Als jonge duif reeds afgevlagd als 2° Provinciale asduif KBDB om ook het jaar erna als jaarling opnieuw met verve zijn plaats in te nemen tussen de beste All-Round duiven van de provincie.  

De Grote Bever : één der allerbeste duiven van de provincie

Dominant dankzij bijzonder rijk kweekhok 

Roose-Pyra staan de laatste jaren synoniem voor dominant duivenspel. Hier zit het bloed van de Kaasboer van Gaston van De Wouwer voor veel tussen, hun 'Wouwer-lijn' staat garant voor topkwaliteit op vlieg én kweekgebied. Noel en Roger blijven echter altijd op zoek naar versterking om de lat steeds maar terug hoger te leggen. We zien ondermeer namen als Cor Leijtens, Koen Van Roy, Marcel Sangers, ... in de stambomen van de belangrijkste duiven. Dit alles in combinatie met de winnaarsmentaliteit en strenge selectie te Bekegem heeft ervoor gezorgd dat kettinguitslagen en het vele titelgewin tot de gewoonste zaak van de wereld zijn gaan behoren bij deze kolonie.