Ronny & Stijn Decoster (Roksem, BE) maken fonddebuut langs de grote poort met nationale winst uit Limoges Yearlings!

Het zal u maar overkomen… voor het eerst in uw leven aan een nationale wedstrijd deelnemen, en meteen de nationale winst wegkapen aan recordsnelheid! Hopelijk smaakt dit bij Ronny & Stijn Decoster naar meer?

Met Ronny en Stijn Decoster uit Roksem… een West-Vlaamse deelgemeente van Oudenburg gelegen in de driehoek Gistel-Oudenburg-Jabbeke op een boogscheut van onze kust… wordt nogmaals aangetoond hoe ‘mooi’ onze sport kan zijn. Als een uitdaging onder vrienden, trokken ze met 4 jaarlingen voor het eerst in hun leven richting een nationaal concours, de nationale topklassieker voor jaarlingen dan nog wel, vanuit Limoges… zonder echte ambitie, maar eerder met als doel de horizon even af te tasten, eens te zien waar de mogelijkheden van hun duiven lagen… noem het gerust even de ‘grenzen’ van het ‘mogelijke’ aftasten! En kijk… 3 dagen later prijken ze op het hoogste podium, staan ze nationaal op nummer 1… iets waar ze zelfs te Roksem nauwelijks durfden van dromen!

Ondanks de povere weerberichten, het barslechte weer dat werd voorspeld… een aardig stukje herfst in volle zomer… kregen de inrichters van de Belgische Verstandhouding- Entente Belge toch een mooi lot van 14.673 jaarlingen aan de start. En dat konden er nog een serieus pak meer geweest zijn, want men hoorde overal zowat dezelfde klanken in de inkorfburelen… velen hadden enkele duiven (hun ‘besten’?) achter de hand gehouden, thuis gelaten omwille van de povere vooruitzichten op weergebied! Op zaterdag waren immers ‘bakken’ regen voorspeld… al had deze regenzone gelukkig wat vertraging op de eerste voorspellingen voor het weekend, van vorige woensdag en donderdag. Later wijzigde alles een stuk naar mooie opklaringen in de ochtenduren boven Frankrijk, en wisselende bewolking boven ons land, waaruit op het eind van de voormiddag al een drupje regen kon vallen, maar de echte ‘waterval’ werd pas vanaf 15 à 16 uur aan de kust voorspeld, zich snel verspreidend over de rest van het land… wat uiteindelijk ook bleek te kloppen. Gezien het midden en oosten van ons land het langst zou kunnen genieten van gunstiger vliegweer, en gezien de wind stevig uit zuidwest blies, werden daar ook de nationale kopduiven verwacht… en toch draaide het anders uit! De eerste buien maakten reeds vrij vroeg vanuit het westen hun opwachting. Omstreeks 9u à 9u30 viel in de streek tussen Poitiers en Tours- Le Mans reeds de eerste regen. Wellicht hebben de duiven uit het westen enerzijds wel een pak meer wolken en buien op hun dak gekregen, maar maakten zij ook handig gebruik van het sterkere windveld (met soms rukwinden tot 70 Km per uur) die deze regenbuien vooraf ging… waardoor zij een hogere snelheid konden ontwikkelen dan de duiven uit de oostkant! Het lijkt de meest logische verklaring… al kunnen de duiven het ons zelf jammer genoeg niet vertellen!

Feit is dat de snelste duif die bij Ronny & Stijn Decoster te Roksem op de plank viel, een recordsnelheid van maar liefst 1830,42 m/min liet noteren… geklokt om precies 12u 16’ 17” op een afstand van 606,388 Km. Snelheden waarvan menig flitspaal onderweg ‘oververhit’ raakte toen de ‘kladde’ Limogesduiven er passeerde aan bijna 110 Km per uur!  Op de plaatsen 2 en 3 nationaal prijken de broertjes Freddy & Jacques Vandenheede uit Zingem (1823,73 en 1822,98 m/min), net voor dichte buur en sportvriend David Vermassen uit Gavere (1822,07 m) op plaats 4, terwijl Andre Vaernewijck (met 1818,68 m) de nationale ‘top 5’ vervolledigd!

 

Eerste schot, meteen een haas!

Zoals hogerop reeds gezegd, namen Ronny & Stijn Decoster voor het eerst deel aan een nationale vlucht, en schoten meteen de hoofdvogel af! Bij hun eerste schot hebben ze dus meteen de ‘haas’ beet! Ze behalen 2 prijzen van hun 4 ingezette duiven met in volgorde hun 4e en 3e getekende duif (geklokt om 12u57), lokaal gaf dit in de dubbeling Gistel-Zarren:

Limoges   507 jaarse: 1-59 (2/4)
Nationaal 14.673 jaarse: 1… (ook hier dus zeker 2/4).

 

De familie Decoster geniet reeds jaren naam en faam op de snelheid en de halve fond… hun actieterrein beperkte zich dan ook tot maximaal de provinciale vluchten uit Tours, maar ligt in hoofdzaak bij vluchten als Arras, Clermont, Ablis. Te Roksem tellen alleen de echte gewonnen ‘prijzen’… afstamming van duiven worden wel stipt genoteerd, maar pedigrees zijn niet aan hen besteed. Hun kolonie bouwden ze op met duiven van hun inmiddels overleden schoonvader, en grootvader Georges Deceuninck uit Jabbeke, aangevuld met enkele duiven van sportvrienden in de buurt. Nazicht bij de koppelingen en ringnummers leerde dat ook hun nationale winnaar voor meer dan 75% uit de soort van Georges Deceuninck is opgebouwd. Een echte naam had hij nog niet, al moesten Ronny en Stijn niet echt lang nadenken om een  naam voor hun winnaar te vinden… want ze doopten hem prompt om tot hun ‘Georges’, als eerbetoon aan hun overleden schoonvader en grootvader waaraan ze zoveel te danken hebben. Zijn afstamming:

Vader: De ‘Asduif’ B01-3204345

Komt nog rechtstreeks van Georges Deceuninck, waar hij in 2002 ‘Asduif’ werd op de snelheid in het lokaal te Aartrijke!

Moeder: ‘411-Duivin’ B09-3061411

Duivin uit een kruising Georges Deceuninck x A.Delaeter.

De ‘Georges’ B10-3068538 was een meer dan begaafd prijsvlieger, echter zonder echte uitschieters. Als jonge duif won hij 9 prijzen (2 x Arras en 7 x Clermont), dit jaar mocht hij in eerste instantie de ‘grote halve fond’ aanpakken, en na 3 weken rust ging hij nu de mand in voor Limoges… met nationale winst als resultaat!

-‘Georges’ B10-3068538

Won in 2011:

Ablis     469 d. 60
Orleans    440 d. 138
Tours     421 d. 56
Limoges Nat 14.673 d. 1

 

Als pure snelheids- en halve fondspelers beschikken Ronny & Stijn niet over een uitgebreide kolonie. Met goed 16 kweekkoppels en 14 vliegdoffers (op klassiek weduwschap) staan er in wintertijd hooguit tussen de 60 en 70 duiven op de hoklijst! Meer is ook niet nodig aldus Ronny, die sinds 1 jaar met brugpensioen is, en zodoende een groot deel van de verzorging voor zijn rekening kan nemen… Stijn, die in de ‘bouw’ werkzaam is, springt na zijn dagtaak bij waar nodig. Zowel vliegers als kwekers werden gekoppeld voor winterkweek… de vliegduiven brachten dus jongen groot, maar werden tijdig gescheiden, voordat hun duivinnen opnieuw met eitjes kon de komen. Begin april kwamen ze opnieuw samen voor een 3-tal dagen, waarna ze opnieuw werden gescheiden, en het weduwschap kon aanvatten! De duiven krijgen te Roksem als gezondheidsondersteuning veel thee te drinken. Voor het medische plaatje doen ze beroep op dierenarts Wim Boddaert. Voor de rest is het duivensport zonder franjes… goed voer, goed trainen… met trainingsintensiteit als barometer voor de formecurve… en als de conditie snor zit, moeten er topprestaties op de plank komen, het is de logica zelve.

 

Meteen feest

Zoon Stijn kon de eerste dag van zijn bouwverlof, dus meteen met groot feestgedruis inzetten… met nationale winst uit Limoges! Wie weet, hebben zoon Stijn en vader Ronny nu de smaak van het ‘nationale fondspel’ voorgoed te pakken, want de smaak van een nationale zege… mochten ze meteen proeven, van bij hun allereerste deelname! Beter kan niet! Proficiat!