Ronald Lodewijckx (Tielt-Winge, BE) wint 1e Internationaal uit Marseille van 12.158 duiven

Na reeds geproefd te hebben van een nationale zege - in 2010 won Ronald Limoges jaarduiven 14211 d. - was het op vrijdag 18 juli tijd voor een internationale zege. Voor dit exploot zorgde de Vale Marseille (BE11–2102144).

De Vale Marseille bereikte om 18.41.38 uur zijn hok te Tielt-Winge na bijna 12 uren vliegen (los om 06.45 uur). Dat was goed voor 1218,77 m/min in een verzengende hitte met lichte oosten- tot zuidoostenwind. Het leverde hem de internationale zege op tegen 12158 duiven. Dat het een zware dobber was, bewijzen de eerste aanmeldingen waarbij slechts 20 duiven internationaal boven de 1100 m/min laten uitrekenen. Nationaal vliegt hij zomaar eventjes 50 minuten vooruit, een knalprestatie! Ronald had 3 duiven mee en het werd een 3 op 3 met lokaal 146 duiven: 1-31-32.


Vale Marseille (BE11–2102144)

De Vale Marseille, een speciaal verhaal

Dat de Vale Marseille nog aanwezig is op de hokken te Tielt-Winge heeft Ronald te danken aan zijn echtgenote Marlies. Vorig jaar werd hij na Vierzon en Limoges ingekorfd op Libourne. Dat zie je ook op zijn palmares dat u hier kan bekijken. Tijdens deze zeer zware wedstrijd - de winnaar vloog 1047 m/min - keerde hij niet terug naar zijn thuisbasis. Ronald kreeg echter melding van een liefhebber uit Wetteren dat er een oude duif, zijn Vale Marseille, bij hem was binnengelopen. In eerste instantie dacht hij hem niet terug te halen daar hij dat meestal niet doet. Marlies maande hem evenwel aan dat wel te doen. Daarna werd hij terug een paar keer gespeeld om te kijken of hij “gekraakt” was of niet. Hoewel hij tweemaal miste, besloot Ronald hem in zijn ploeg voor 2014 op te nemen. Een wijze beslissing, zo blijkt nu.

De internationale overwinning is geen toevalstreffer. Drie weken voordien vloog hij ook de 9e nationaal op Montélimar (710 km) van 3868 duiven, wat ook goed was voor de 2e prijs provinciaal (411 d.). Nog eens 3 weken daarvoor vloog hij nationaal de 559e tussen 6449 d. uit Valence (666 km). Hij werd ingekorfd op het klassieke weduwschap en kreeg zijn duivin een 10-tal minuten voor de inkorving.

In 2013 liet hij zich opmerken door nationaal de 440e prijs te behalen tegen 14271 duiven uit Limoges (660 km). Als je hier de pedigree van de Vale Marseille bekijkt, kon je er donder op zeggen dat deze duif vroeg of laat een superprestatie zou leveren. Langs vaderskant is zijn grootvader Den 42 Barcelona van Remy Speltdoorn (Winksele, BE). Meer informatie over Den 42 Barcelona, die twee keer 2e Primus Inter Pares was in respectievelijk 2007 en 2008, vind je hier in de reportage over Remy's nationale overwinning op Barcelona van 3 weken geleden. Langs moederskant is zijn moeder de halfzus van een andere nationale winnaar, namelijk de 1e nat. Tulle 2013 van Ivan Van Vuchelen (Grazen, BE). Beide duiven stammen af van de sterke duiven van Etienne Devos (Deerlijk, BE). De Vale Marseille heeft met andere woorden een pedigree om u tegen te zeggen.


Vale Marseille en zijn duivin

Stamopbouw en algemeenheden

Zoals eerder reeds vermeld bezit Ronald duiven van Remy Speltdoorn en Ivan Van Vuchelen. Daarnaast is het bestand opgebouwd uit duiven van Robert Van Eycken, Kristiaan Hennes, Lieven Buelens, Marc Pollin, Wouters Jos en Cravelion. Deze laatste vormde de basis bij vader Lodewijckx. Ronald heeft recent ook duiven uitgewisseld met de tandem De Clercq-Vervaeren uit het naburige Rillaar.

Ronald speelt alleen met duivers, en dat op het klassieke weduwschap. Het seizoen 2014 werd gestart met 37 weduwnaars, meer bepaald 17 oude en 20 jaarlingen. De vluchten onder de 450 km worden volledig als training opgevat voor het zwaardere werk. Het spel met de jonge duiven is volledig in functie van het latere weduwschap. Wat de medische begeleiding betreft, wordt veearts Norbert Peeters een tweetal keer per jaar opgezocht en is er ook telefonisch contact. Blind kuren is bij Ronald uit den boze. Regelmatig wordt er ook uit het productengamma van Marien verstrekt.

Ronald, nogmaals proficiat met deze schitterende internationale zege! Geniet ervan, maar vergeet Marlies niet in de bloemen te zetten!